Dodaj do ulubionych

Buty zmienne z białą podeszwą

06.08.13, 10:35
dla pierwszaka
jakie - by noga się nie pociła, więc nie chińskie trampki?
Obserwuj wątek
    • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 10:45
      neptunka napisała:

> dla pierwszaka
      > jakie - by noga się nie pociła, więc nie chińskie trampki?

ja córce na w-f z biała podeszwą w Boti/CCC zwykle kupowałam.Zależnie od kaprysu dziecka:sznurowane lub na rzepy. wink Od "Chińczyka" nigdy butów nie kupuję; szkoda kasy.
      • tagliatele Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 10:50
        Kapcie Befado.
        • neptunka Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 10:54
          w przedszkolu syn miał dotąd befado sunny, jak wyrósł z ich rozmiarówki, to takie same, tylko bez skórzanej wkładki, z nich byłam bardzo zadowolona, zwłaszcza z sunny
          teraz do szkoły coś trampkowatego potrzebuję chyba
          miał kiedyś super tenisówki geox, ze skórzaną wkładką, oddychające, ale kupione w jakiejś fajnej promocji, w zwykłej cenie są niestety drogie sad
          • neptunka Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 10:55
            no i tez nie wiem, czy na wf brać tez takie trampki, czy kupić porządne buty sportowe?
            • magda_zet Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 11:12
              Ja kupowałam trampki cienta. Są ze dwa modele ze skórzaną wkładką.
              • mmala6 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 18:28
                Mój syn miał befado tenisówki do szkoły i nie przetrwały pierwszego półrocza- podeszwa zaczęła się odklejać. Kupiłam mu Nike skórzane i obleciał do końca roku. Na wf dokładnie te same buty, po co specjalne? Chyba że dziewczynka ma np zamienne baletki itp to na wf powinna mieć sportowe buty ale w przypadku chłopca wystarczą jedne buty.
                • agni71 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 19:10
                  w przypadku chłopca w
                  > ystarczą jedne buty.

A nie są takie buty strasznie przepocone, jesli te same sa do chodzenia po szkole i na WF? A jak WF jest na dworze, to co z zasadą zmieniania obuwia w szkole?
                  • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 06.08.13, 20:16
                    agni71 napisała:

> w przypadku chłopca w
                    > > ystarczą jedne buty.
                    >
                    > A nie są takie buty strasznie przepocone, jesli te same sa do chodzenia po szko
                    > le i na WF? A jak WF jest na dworze, to co z zasadą zmieniania obuwia w szkole?

To kupujesz 2 pary:kapcie na zmianę i tenisówki na W-F ( sznurowane,bo lepiej trzymają stopę).
                    • mmala6 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 07.08.13, 11:07
                      Dziewczyny....nie wiem jak wygląda Wasz szkoła ale KAPCIE do szkoły?winkkapcie się nosi do przedszkola, w szkole buty zmienne. W szkole jest brudno, chodzą rodzice (i nie zmieniają butów), chodzą nauczyciele (i nie zmieniają butów), chodzą dzieci na różne zajęcia (i nie zmieniają butów), chodzą V, VI klasy (i rzadko zmieniają butywink).
                      Poza tym nie wiem czy u Was jest miejsce na dwie pary butów, osobne do szkoły, osobne na wf. Jeśli dziecko będzie miało szafkę, gdzie będzie trzymało rzeczy na wf to ok ale jeśli nie, to będzie trzy razy w tygodniu ładować do plecaka buty na wf? Jeśli zostawisz w szatni w worku to dla dziecka będzie to kłopot, będzie musiało pamiętać aby przed każdym wf-em iść do szatni po buty. A często nie ma na to czasu, bo lecą na przerwie do sali gimnastycznej, mają chwilę na przebranie. Im więcej rzeczy do ogarnięcia będzie miał taki pierwszak tym większa szansa że o czymś zapomni, zgubi, zostawi, będzie się stresował, że mama kupiła buty na wf a on ich nie nosi bo zapomina, bo jest to ostatnia rzecz o jakiej pamięta.
                      Jeśli chodzi o wyjścia na dwór na wf to....raczej to problem szkoły a nie nasz. Skoro wychodzą z dziećmi na wf w butach szkolnych, to wiedzą co robią. Nie słyszałam aby w naszej klasie choć jedno dziecko miało dwie pary butów zmiennych, zresztą pani mówiła sama aby były to jedne i te same buty, mamy ułatwiać życie dzieciom a nie komplikować dodatkową parą butów.
                      Wiele zależy od organizacji szkoły. Jak patrzę na naszą szkołę to nie wiem po co w ogóle wymóg tej białej podeszwy bo chyba jedynie klasy 1-3 tę zasadę respektują. Szafek na wf nie ma, mają szafki na książki ale nie włożysz tam butów przecież. Generalnie lepiej zobaczyć jak sytuacja wygląda niż kupować niewiadomo ile par butów zmiennych.
                      • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 07.08.13, 11:22
                        U nas buty/kapcie na zmianę miały tylko sześciolatki. Miały też osobną "szatnię" we wnęce pod schodami na pierwsze piętro-blisko swojej sali.Są tam wstawione szafki takie jak przedszkolne.
                        • koralik12 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 08.08.13, 06:57
                          A starsze nie zmieniaja obuwia? Nawet w zimie??
                          • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 16.08.13, 20:14
                            koralik12 napisała:

> A starsze nie zmieniaja obuwia? Nawet w zimie??

Nie zmieniają,nawet w zimie. Bo w szkole nie ma miejsca na zostawianie obuwia.
                            • agni71 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 17.08.13, 09:59
                              Ale to akurat w twojej szkole jest nietypowe i, powiedziałabym, nienormalne.
                              • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 10:05
                                agni71 napisała:

> Ale to akurat w twojej szkole jest nietypowe i, powiedziałabym, nienormalne.

Wiem,że nietypowe i nienormalne -ale tak jest i wielu rodzicom to nie przeszkadza, sad 2 lata temu,zżymałam się na to ale co mam walczyć z wiatrakami ? i tak jestem na starcie na przegranej pozycji.
                                • agni71 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 10:10
                                  Współczuję. Ja bym jednak próbowała zainteresowac tym chociażby sanepid.
                                  • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 10:24
                                    agni71 napisała:

> Współczuję. Ja bym jednak próbowała zainteresowac tym chociażby sanepid.

Ja współczuję:dzieciom i sprzątaczkom. sad Pamiętam ze swoich szkolnych lat,że: do szkoły nie wpuścili bez obuwia zmiennego.Na szczęście miałam blisko do szkoły wink
                      • aleksandra1977 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 08.08.13, 09:22
                        > Dziewczyny....nie wiem jak wygląda Wasz szkoła ale KAPCIE do szkoły?winkkapcie si
                        > ę nosi do przedszkola, w szkole buty zmienne.

Nigdy nie używałam zwrotu "buty zmienne". W domu kapci nie mamy, do szkoły kupiłam tenisówki z białą podeszwą (choć pierwszy raz słyszę o takim wymogu, do którego się dostosowałam po wskazówkach dyrekcji podczas zebrania). Do przedszkola dzieci miały crocsy, które nazywają kapciami smile, ale i tak najczęściej biegały boso lub w skarpetkach.

Ta biała podeszwa ma być po to, by nie brudzić podłóg, czy ma jeszcze jakieś uzasadnienie?
                        • agni71 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 08.08.13, 10:07
                          > Ta biała podeszwa ma być po to, by nie brudzić podłóg, czy ma jeszcze jakieś uz
                          > asadnienie?

Chyba o to chodzi, i powinny byc ok każde buty z podeszwą niebrudzącą (non-marking sole).

A mnie jest tak trudno dobrac córkom kapcie, ze juz na podeszwę nawet nie patrzę wink
            • tomas03 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 14:24
              Na WF wybierz buty typowo sportowe, na co dzień zainwestuj w fajne trampki
              • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 14:36
                tomas03 napisał(a):

> Na WF wybierz buty typowo sportowe, na co dzień zainwestuj w fajne tramp
                > ki

Średnie,za to cena jest fantastyczna wink
                • asiakh Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 14:43
                  oo tak, też jestem pod wrażeniem fajnych trampek za 4 stówywink
                  • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 15:21
                    asiakh napisała:

> oo tak, też jestem pod wrażeniem fajnych trampek za 4 stówywink

Są i za osiem i za pięć stów wink
                    • heca7 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 21.08.13, 00:12
                      A te na obcasie świetnie się nadają do szkoły tongue_out
                      Bardzo kiepska kryptoreklama.
                      • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 21.08.13, 10:28
                        heca7 napisała:

> A te na obcasie świetnie się nadają do szkoły tongue_out
                        > Bardzo kiepska kryptoreklama.

Ale tam nie ma butów dziecięcych,tylko damskie i męskie,ale od rozmiaru 36 wink
    • korci_mnie Re: Buty zmienne z białą podeszwą 08.08.13, 07:40
      ja kupilam befado- dokladnie takie sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=7893
      • gosjana Re: Buty zmienne z białą podeszwą 08.08.13, 09:50
        Jeśli chodzi o chłopca syn po szkole nosił trampki (converse lub inne) raz trafiłam na wyprzedaży na Geox Vita (bardzo fajne, ze skórzaną wkładką) www.eobuwie.com.pl/product-pol-49034-Polbuty-GEOX-J-Vita-L-J11A4L-01122-C0069.html teraz kupiłam mu sznurowane tenisówki w H&M, granatowe na białej podeszwie, bez bumy na czubku palców jak w typowych trampkach, bardzo ładne wink
        córka chodziła w Ecco Alicia, na ten rok też ma baleriny Ecco, wszystkie upolowane na %%%

na w-f polecam tenisówki z Deichmana, tanie i trwałe:
        www.deichmann.com/PL/pl/shop//00006000920274/tenisówki%20dziecięce.prod?r=5&c=3&q=tenis%C3%B3wki%20dzieci%C4%99ce&st=PRODUCT
        mogą też słuzyć jako zmienne obuwie
        • sonrisa06 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 17.08.13, 09:42
          Ja cztery lata z rzędu kupowałam córce do przedszkola kapcie befado. Teraz do pierwszej klasy także kupiłam befado, ale już w spokojniejszych kolorach, bez obrazków naszytych na bucie. Mają białą podeszwę, ale u nas w szkole nie ma takiego wymogu.
          Takie kupiłam
          allegro.pl/befado-kapcie-193x013-balerinki-oddychajace-r-28-i3432434834.html
        • isia.s Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 15:35
          No wprost niezwykle trwałe. U mojego dziecka wytrzymały dokładnie miesiąc, podeszwa w poprzek popękała. Tanie są rzeczywiście, ale jakościowo shit nieprzeciętny.
          • isia.s Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 15:36
            żle mi się podpięło, pisałam o linkowanych tenisówkach z deichmanna
        • morsk2 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 23:20
          gosjana napisała:

> na w-f polecam tenisówki z Deichmana, tanie i trwałe:

Ja zdecydowanie ich NIE polecam. Dwie moje córki miały je w zeszłym roku szk. i obie pary tenisówek nie wytrzymały nawet 2 miesięcy - tak samo podeszwy pękły w poprzek.
    • twarz2 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 17.08.13, 10:18
      Syn trzeci rok będzie miał tego typu:
      https://p.alejka.pl/i2/p_new/21/34/buty-adidas-adiquestra-in-junior-niebieskie_0_b.jpg
      miał adidas i nike,bardzo podobne, biegał cały rok - nie śmierdzą.
      Kupuje czarne - pasują nawet do "galu". Typowe kapcie jakoś mi nie pasują do szkoły.

Corce, kupiłam tez takie na gimnastykę - sama wybrała smile. Na dni bez gimnastyki będzie brała jakieś balerinki/trampki - uważam ze nie ma sensu nosić dwóch parów butów zmiennych.

Jeśli chodzi o białą podeszwę - u nas tez jest taki wymóg, przy czym właśnie chodzi o to, żeby nie rysowały - wyżej zalinkowane nie rysują i nikt się nigdy nie doczepił.
    • natalek79 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 09:26
      Wydaje mi się, że biała podeszwa nie jest konieczna - chodzi po prostu o takie, które nie rysują parkietu. Moje dzieci chodziły już w przeróżnych - tenisówkach, conversach, halówkach...W kl. 1-2 wf miały na sali gimnastycznej wyłożonej wykładziną, więc ćwiczyły w takich typu befado, albo po prostu boso - wychowawczynie nie lubiły na tych salach halówek, później jak doszły zajęcia w "normalnej" dużej sali gimnastycznej dzieci miały albo befado albo halówki. Ogólnie wrażenia moje takie, że w szkołach (a mam ich za sobą kilka) jest brudno, co widać właśnie po obuwiu zmiennym, które bardzo szybko wygląda fatalnie. Warto więc do nauczania początkowego pomyśleć, by dawały się łatwo utrzymać w czystości. Starsze dzieci wolą już adidasy czy halówki, bo większość takie nosi. Dla mnie ważne jest zawsze żeby były oddychające. na ten rok syn ma halówki Nike Tiempo (jego wybór, bo większość kolegów takie nosi), natomiast córka wybrała ulubione Adidas (cienkie, z siateczką), które bez problemu wrzucam do pralki i pomimo że są białe i szybko się brudzą nie nastręczają problemu z utrzymaniem je w czystości.
      • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 10:11
        Tu nie tylko o nierysowanie parkietu chodzi,ale o zostawianie czarnych trudno usuwalnych śladów na lastryku. Parkietu w szkołach ogólnie nie ma,jest tylko na sali gimnastycznej,natomiast na pozostałych podłogach jest lastriko.
        • kornnella Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 14:59
          olga727 napisała:

> Parkietu w szkołach ogólnie nie ma,jest tylko na sali gimnastycznej,natomiast na pozostałych podłogach jest lastriko.

Może nie generalizuj, bo to nie ma sensu. W dwóch szkołach do których chodziłam parkiet był wszędzie poza szatnią na niskim parterze i w szkole do której pójdzie moje dziecko też tak będzie. Co do obuwia zamiennego to nie słyszałam o wymogu białej podeszwy. Dostosuje się do ogółu w razie czego to w domu czekają halówki i conversy a mam cichą nadzieje ze w zerówce da radę chodzić jeszcze w crocsach
          • olga727 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 15:20
            kornnella napisała:

> olga727 napisała:
            >
            > > Parkietu w szkołach ogólnie nie ma,jest tylko na sali gimnastycznej,natom
            > iast na pozostałych podłogach jest lastriko.
            >
            > Może nie generalizuj, bo to nie ma sensu. W dwóch szkołach do których chodziłam
            > parkiet był wszędzie poza szatnią na niskim parterze

Do szkół,do których ja chodziłam,było tak jak napisałam.

. Co do obuwia zamiennego to nie słyszałam o wym
            > ogu białej podeszwy.

Podeszwa ma być nie brudząca ( nie zostawiająca za sobą czarnych smug). Gdzie napisałam,że tylko biała podeszwa ?
            • heca7 Re: Buty zmienne z białą podeszwą 21.08.13, 00:17
              W szkole moich dzieci parkiet jest wszędzie poza piwnicą i stołówką.
    • asia_i_p Re: Buty zmienne z białą podeszwą 19.08.13, 12:58
      My już trzeci rok kupujemy befado z dziurkowaną podeszwą. Sprawdzają się.
    • neptunka zastanawiam się nad takimi: 20.08.13, 13:53
      allegro.pl/ecco-pursuit-oddychajace-wiosenne-buty-skora-33-i3422243681.html
      • mmala6 Re: zastanawiam się nad takimi: 20.08.13, 14:05
        neptunka napisała:

> allegro.pl/ecco-pursuit-oddychajace-wiosenne-buty-skora-33-i3422243681.html

wg mnie słabe, bo nie są sportowe. Musiałabyś dokupić osobno trampki na wf.
        • neptunka Re: zastanawiam się nad takimi: 20.08.13, 14:09
          trampki na wf już mam kupione
    • neptunka w końcu kupiłam :-) 20.08.13, 21:33
      o takie
      www.smykowakopalnia.pl/OBUWIE_SZKOLNE-7338i
      • mama_pyzuni Re: w końcu kupiłam :-) 21.08.13, 00:27
        Takie kapcie miał mój najmłodszy w przedszkolu i niestety nóżki w nich też się pocą...
        No i stylistyka (według mnie) raczej dla młodszych dzieci.
        • neptunka Re: w końcu kupiłam :-) 21.08.13, 10:18
          zobaczymy "w praniu"
          metodą prób i błędów mam nadzieję dojść do satysfakcjonujących obie strony smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka