Dodaj do ulubionych

Sofa do spania

04.01.14, 21:22
Jaka polecicie sofe jednoczesnie sluzaca do spania? zauwazylam ze sa dwa rodzaje rozkladania: jedno tak jak wersalka i spi sie wzdloz, druga wysuwana i spisz w poprzek. Obecnie w salonie mam sofe meblomaku i do spania moze byc, aczkolwiek dzieci ja zabrudzily i musze wymenic. Ogladalam BRW -cenowo mi odpowiadaja ( tak max 2.200zl) natomiast nie wiem jak w praktyce? jeszcze jedno musi miec waskie boki gdyz mam na nia miejsce 207cm, czekam na propozycje
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: Sofa do spania 04.01.14, 22:15
      oj...to już lepiej wzdłuż. tylko aby podnosiła się lekko, ze wspomaganiem.
      jesli chodzi o tanie meble,to poprawila sie jakosc w ABRA a za 2200 kupisz i sofę i fotele.
      • kasiamasna Re: Sofa do spania 04.01.14, 22:39
        a czemu wzdloz?
        mam wrazenie ze te typu wersalkowe to spi sie na tym co siedzie -czyli szybko sie znieksztLCA?
        • hugo43 Re: Sofa do spania 04.01.14, 22:42
          tez szukam idealnej sofy.ja mysle,ze jak sie spi wzdluz to lepiej,bo ma sie jedna powierzchnie do spania,bez rowkow.
          • beataj02 Re: Sofa do spania 04.01.14, 22:55
            No właśnie ma się jeden "rowek" dokładnie na środku, teoretycznie między osobami, ale np. u teściowej jest taka, że się każdy zsuwa z tych powierzchni płaskich i zawsze spimy tam jak szprotki, jedno wciśnięte w drugiego - do kitu sad ale to zależy od modelu, bo moi rodzice mają też "wzdłuż", tyle że rozkładana jakoś tak fajnie, że tej szczeliny się nie zauważa, coś tam się podnosi, coś wskakuje i jest płaska, duża powierzchnia. Ja zdecydowanie wolę te rozsuwane do przodu, najważniejsze, żeby były sprężyny.
            To wszystko zależy od indywidualnego odbioru...
            • madzik29 Re: Sofa do spania 04.01.14, 23:35
              przerobiłam kilka sof, kanap i wersalek, najlepsze co kupiłam to wersalka z ikea www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19874266/ składa sie ze stelaża i materaca ktory sie łamie przy zlożonym łozku, a po rozłozeniu tworzy całość i nie ma tzw rowku. powierzchnia do spania duza, drugiej wesalki nie kupisz w tej powiechni a i nie jedna sofa nie raz jest również węższa. dokupujesz pojemnik na posiel , jest całkiem obszerny, materace były kiedys 3 do wyboru, ja mam sredni cenowo, po 1,5 roku wersalka jak nowa, zejmujesz narzutę, pierzesz, mozesz kupić inne i mozesz zmieniać sobie je zamiennie ile sie sie chce
              • lillylive Re: Sofa do spania 05.01.14, 09:31
                Ja przymierzam się do zakupu takiej:www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59843744/#/S09843751 ktoś użytkował?
              • edie70 Re: Sofa do spania 05.01.14, 11:27

zgadzam się z madzik29 w 100% (mam najdroższą wersję materaca )
                • s_mag_s Re: Sofa do spania 05.01.14, 21:34
                  Ja mam co prawda 2 os. lycksele (rozkłada się do przodu), ale materace podobne; mojej sofy nie zamieniłabym na nic innego - nie mam warunków do łóżka z 'prawdziwym' materacem, ale mój materac sprawuje się rewelacyjnie, przymierzam się właśnie po kilku latach do wymiany materaca z powodów czysto higienicznych - swoje latka ma, i pokrowiec już sprany, ale nie znać na nim wysiedzenia, czy wyleżenia, a z wagą sporą się musiał mierzyćwink i ciągłym użytkowaniem. Żadna sofa służąca o siedzenia w ciągu dnia i okazjonalnego czy codziennego spania, którą użytkowałam w ciągu ostatnich kilku lat (a użytkowałam kilka innych) nie umywa się do mojej.Poza tym współczuję konieczności kupna - zaliczyłam ostatnio niezmierzoną ilość sof, szukając sofy bardziej eleganckiej, z możliwością spania - z przykrością stwierdziłam w święta, że to co wybrałam to siedzenie zapewnia niezłe, ale spanie to zupełnie inna para kaloszy.
              • kasiamasna Re: Sofa do spania 05.01.14, 18:38
                Zastanawia mnie jedno czy jak nie ma bokow to jest wygodnie? sama czasami sie tak opieram
              • kasiamasna Re: Sofa do spania 05.01.14, 19:17
                o co chodzi z tymi materacami? rozumiem ze w standardzie jest jakis ale moge go wymienic za doplata na inny? jesli tak to ktory wybrac -jak najtwardszy? np znalazlam: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10102649/, nie widze skali twardosci? jak to wychodzi cenowo, dopalcam jakas roznice, czy place pelna kwote?
                • edie70 Re: Sofa do spania 05.01.14, 19:44
                  kupujesz osobno :stelaż ,pojemnik na pościel, materac i obicie .Cena ok 1300zł
                  • edie70 Re: Sofa do spania 05.01.14, 19:53

www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/series/11701/
                    do tej sofy pasują 3rodzaje materacy :kupowałam synowi ten najdroższy .Te najt zapadają sie do środka
                • madzik29 Re: Sofa do spania 05.01.14, 22:28
                  masz podstawę czyli stelaż, teraz do niego dokupujesz resztę, masz 3 rodzaje materacy oraz kilka tapicerek, cena za całe łozko wacha sie bodajże od 700 zł do 1300 czy wyzej, trzeba sprawdzić ja juz tak nie pamietam, ja mam cenowo ten średni materac i najtańszą ciemno szarą tapicerkę/pokrowiec, materac jest oki, tapicerkę lepiej kupić lepszą, ale ze u mnie wersalka słuzyła do spania tylko i nie była składana to było mi wszystko jedno jaka bedzie tapicerka, a ze dzieciak na nim spał szkoda coś lepszego, dziś kanapa trafiła do jadalni bo do dzieciaków przywieżlismy łozko pietrowe to bedzie pewnie nowa tapicerka dokupiona.
                  • kasiamasna Re: Sofa do spania 06.01.14, 11:52
                    www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59874373/
                    ta cena co zawiera? jak dla mnie to wszystko, ewentulnie dokupic lepszy materac ale to chyba tansza cena wyjsciowa, nie widze osobno sprzedawanych wszystkich czesci, po za materacami i pokryciami? a jak w uzytkowaniu brak bokow? ja czesto sie opieram
                    • edie70 Re: Sofa do spania 06.01.14, 14:58
                      przeciez pisze Ci co ta sofa zawiera tongue_out
                      jest takie coś jak :Informacje o produkcie.kliknij i poczytaj .
                      stelaz,najtansze okrycie i najtanszy materac bez skrzyni na pościel :
                      • edie70 Re: Sofa do spania 06.01.14, 14:59

Opis produktu :
                        Rama sofy 3 osobowej rozkładanej:

Pokrycie sofy 3 osobowej rozkładane:

Poduszka bez poszewki

Materac:
    • mamatin Re: Sofa do spania 05.01.14, 19:09
      ja kiedyś mialam taką, piękna była, ale jest już tylko wspomnieniem. Goście nie mogli na niej spać, bo spadali na siebie, jedna osoba na środku - ok.
      .
      www.google.pl/search?q=modena+gawin&tbm=isch&source=iu&imgil=nVWiKQdowYP4lM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn2.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRJlPzR1flEOHN9TY31AE_WQbECXB6hJKYLL0TbOGXF-4hKq6MCSA%253B282%253B160%253BnsPXmo4XP8H5jM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.ceneo.pl%25252F14625159&sa=X&ei=s57JUqnlDMXd7QbCrYGACw&ved=0CEMQ9QEwBQ&biw=1293&bih=800#facrc=_&imgdii=_&imgrc=-AW1PMFYgf0MnM%3A%3BA-bimDO2g-xQJM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.gama-sklep.pl%252Fmedia%252Fimages%252Fproducts%252Fmd_MODENA_3os.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.gama-sklep.pl%252Fproducers%252Fgawin-15%252Fmodena-633%3B120%3B56
      • fifiak Re: Sofa do spania 05.01.14, 20:00
        Ja też szukam, ale zależy mi, aby była wygodna do siedzenia (ograniczenia wielkością do 230cm), cała rodzina się musi zmieścić 2+2, a jak ktoś przyjedzie to okazyjnie do spania. Przeglądałam już wiele i jak na razie zastawiam się nad kanapami Unimebel, choc nie ukrywam czekam na promocje. Może coś mi poradzicie.
        • zkat Re: Sofa do spania 06.01.14, 11:15
          Dziewczyny czy są w ogóle jakieś sofy z szerokością powierzchni spania większą niż 140 cm? Szukam i szukam i wszystkie tylko 140 cm max. po rozłożeniu
          • annia.t Re: Sofa do spania 06.01.14, 16:27
            Śpimy już ponad 2 lata na tej sofie www.unimebel.pl/oferta/item/129-kanapa-max-xi
            Płasko, wygodnie, szerokość spania 155 cm. Do siedzenia też się nadaje.

• madzik29 Re: Sofa do spania 06.01.14, 17:01
              te unimebel to tak 99% nadaje sie dla starszych osób 50+
              • annia.t Re: Sofa do spania 06.01.14, 17:20
                Mam na myśli dokładnie zalinkowany model. Rozłożony jest płaski jak łóżko i o to mi chodziło gdy wybierałam. Wzorów i kolorów obić był duży wybór więc można skomponować wersje młodzieżową. Niestety taki dwufunkcyjny mebel to zawsze jakiś kompromis. Na ikeowej Beddinge moim zdaniem nie da rady wysiedzieć i wygląda jak wyposażenie mieszkania studenckiego.
              • malgosia.fa Re: Sofa do spania 06.01.14, 18:24
                To prawda wzornictwo na stronie mają "babciowe", ale przeglądałam i mają też inne tkaniny. Skrzynie mają wykonane z desek a nie płyt, dwa rodzaje sprężyn: faliste i bonnel, zatem i do spania i siedzenia, ponadto mają dość wysokie oparcie a szukam czegoś do wygodnego siedzenia przed TV i mam wrażenie, że poduchy, które posiada większość dość szybko się "wyleży"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka