Dodaj do ulubionych

Allegro - kombinatorzy !!!

05.03.14, 11:27
Drażni mnie to Allegro, oj drażni coraz bardziej uncertain I kupujący również tongue_out
Wystawiłam na licytacje promowaną (20zł) pewną rzecz, sprzedała się za 150 zł., klient zapłacił, przedmiot otrzymał, do przedmiotu nie miał zastrzeżeń, ale z innych względów, o których nie chce mi się tu rozpisywać, poprosił o zwrot! Na początku byłam przeciwna, podałam wszystko na aukcji więc o co kamann? Mógł sobie wyliczyć/przemysleć! Ja się na zwrot godzić nie musiałam, ale jak sie ma miękkkie serce, to trzeba mieć twardą d..... uncertain Klient, a raczej kientka, sama zaproponowała, ze jak odeśle przedmiot to mogę się ubiegać o zwrot prowizji, ze ona nie bedzie miała nic przeciwko, bo nie ma żadnych ostrzeżeń od Allegro! Głupia, zgodziłam się, wiedziałam, ze przedmiot po raz drugi sprzeda sie bez problemu, więc się zgodziłam :] Wystapiłam o zwrot prowizji i co widzę 7,50 zwrotu, a gdzie kuźwa 20 !!! Nie wiem, nie rozumiem ich polityki, jedna aukcja, jeden kupujący koszt wystawienia 20 zł, tranzakcja NIEZALICZONA, więc powinni zwrócić całość, a nie tylko 5% prow. od sprzedaży... żesz, cholerni monopoliści! I takim oto sposobem, pozostały mi dwa wyjścia: 1.wystawić przedmiot ponownie (promowany) i sprzedac go znowu za około 150 zł (-40zł te całe promowania i prowzja czyli w sumie za ok. 100) 2.bądz bez promowania i jak dobrze pójdzie sprzedac za ok. 100 -150 zł. (-20 zł które wpadło w czarną dziurę i + prowizja od sprzed.)! No wszędzie daję wykrzykniki, bo nie mogę tongue_out! Regulamin, regulaminem, ale nie zmienia to faktu, ze Allegro jest zbrodniarzem w ''białych rękawiczkach'' i tyle......
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 11:33
      ale jacy kombinatorzy zaraz.... nigdy allegro nie zwracało kosztow wystawienia przedmiotu.dostałaś tylko słusznie zwrot prowizji od sprzedazy. a gdybys wystawiła przedmiot promowany, pogrubiony itp i on sie nie sprzedał? tez nikt by ci nie zwrocił tej kwoty...
      • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 11:50
        wiesz, świadomość niesprzedanego przedmiotu jest inna, mówi się TRUDNO moja strata... a tak to przyjełam zwrot i dostałam za to po d..pie.... wnioski - klient kupił = 'do widzenia', 'nara', 'nie znamy się', w przeciwnym razie tracisz i tyle uncertain
        • patatajowa Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 12:09
          było nie przyjmowac,nie musiałas.
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 12:12
            teraz to wiem heh...
            i na przyszłość będę uważać!
    • mealady Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 11:39
      więc powinni zwrócić
      > całość, a nie tylko 5% prow. od sprzedaży...
      Prowizja to już nie 5 a 6%, tak sobie wczoraj policzyłam, pewnie gdzieś to mają w regulaminie, ale przeoczyłam...
    • kabutka Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 11:46
      No sorry, ale żądasz od nich zwrotu opłaty za promowanie. A co by było, gdybyś przedmiotu w ogóle nie sprzedała ? To, ile Cię kosztowało wypromowanie, to nikogo nie obchodzi, ani kupującego ani właściciela straganu. Zaryzykowałaś.
      Otrzymała to co Ci się słusznie należało.
      • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 11:55
        wiem, że to moje ryzyko, ale tak jak napisałam powyżej, nie sprzedałam-moja strata.... ale jak sprzedałam powinnam miec szansę ponownego wystawienia przedmiotu, a tak, nieopłacalne staje się dla mnie wystawienie tej aukcji ponownie
        • patatajowa Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 12:11
          aneksis85 napisała:

> .... ale jak sprzedałam powinnam miec szansę ponownego wystawienia przedmiotu, a tak, nieopłacalne staje się dla mnie wystawienie tej aukcji ponownie>
          ale o co chodzi???nie rozumiem... masz szanse ponownego wystawienia przeciez. za kazde wystawienie oczywiscie płacisz-tego nigdy nie zwracaja. a ze nieopłacalne sie robi allegro powoli to juz inna bajka wink moze wystaw na tablicy-odpadną ci opłaty.
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 12:15
            > ale o co chodzi???nie rozumiem... masz szanse ponownego wystawienia przeciez. z
            > a kazde wystawienie oczywiscie płacisz-tego nigdy nie zwracaja. a ze nieopłacal
            > ne sie robi allegro powoli to juz inna bajka wink
            ot to to.... patajowa, właśnie o tą 'inną bajkę' chodzi wink

spróbuje jeszcze gdzie indziej...
            • sanse3 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 05.03.14, 12:57
              NO właśnie tak jest, ze allegro nigdy nie zwracało opłat za wystawienie, jeśli nie doszło do transakcji. Dlatego ja jak mnie czasem ktoś pytał czy jak kupi będzie mógł zwrócić odpowiadałam stanowcze nie. Że jeśli kupi a mu nie bedzie coś pasować, to sam moze przeciez wystawić to sobie na aukcji i odsprzedać. Poprostu. Do prywatnych rzeczy zwrotów nie ma obowiązkowych właśnie. BO potem przy ponownym wystawieniu to my właśnie musimy ponownie pokrywac koszty wystawiania tego przedmiotu. Także masz poprostu nauczkę na przyszłość, nie kosztowała Cię znowu aż tak strasznie dużo, ale dzięki temu będziesz teraz już wiedzieć lepiej co i jak smile.

Tylko mnie denerwuje jeden fakt, co innego jak strony się godzą na zwrot i do transakcji nie dochodzi to rozumiem że kasy nie zwracają za wystawienie.
              Ale ja ostatnio sprzedałam 2 drogie używane rzeczy do domu. BYło sporo obserwujących ale jedna osoba kupiła te 2 rzeczy przez kup teraz.NO i po zakupie nie odezwała się wogóle, ani razu, nie mogłam się skontaktować.Allegro zwróciło prowizję. TA osoba codziennie loguje się na allegro. NIe wiem dlaczego wówczas nie zwrócą mi za koszt wystawienia, skoro nie miałam szansy sfinalizować transakcji. Powinni ukarać kupującą i z jej konta z allegro pobrać opłatę za wystawienie i zwrócić mnie. NIe uważacie? powinni zmienic to bo to naprawdę doprowadza do .... Skoro ta osoba nadal w allegro sobie działa, loguje się i udaje głupa nie odzywając sie (ma ponad 200 komentarzy) niech ją obciążą kosztem wystawienia. Dlaczego ja mam płacić za głupie żarty innych? Teraz wystawiłam ponownie i znów sama musze poniesć koszty wystawienia. To jest dopiero nie fair. POwinien przy zwrocie prowizji być od razu wniosek o obciążenie kupującego kosztem wystawienia przedmiotów, bo naprawde ten koszt jest czasem bardzo duzy - kilkadziesiąt złotych jak ktoś chce promować przedmiot bardziej.
              • crakersowa Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 01:00
                To jest właśnie ryzyko sprzedaży na Allegro.
                • pasik Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 08:47
                  przerzuć się na tablice tam będziesz miała większą wolną amerykankę.
                  Co do zwrotów..jeśli ktoś chciał u mnie wycofać się z kupna grzecznie prosiłam o zwrot opłat za sprzedaż oraz wystawienie aukcji...w Twoim przypadku dochodzi opłata za promowanie
                  ( a to juz tylko i wyłącznie Twoja broszka) nikt Cię nie zmuszał.
                  Co allegro mogłoby zrobić..sfera marzeńsmile
    • iwo02 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 08:59
      a mnie najbardziej drażnią dyletanci nie czytający regulaminu,
      mimo że przy każdym logowaniu go akceptują
      • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 10:07
        tja, już to widzę jak rejestrujesz się w sklepach internetowych i czytasz ich reugulaminy od deski do deski, czy o ogóle na jakichkolwiek innych stronach, albo gdy podpisujesz umowy abonenckie, a nawet kredytowe.... tja, już to widzę!
        • maggi9 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 10:11
          Jak nie czytasz to sama jesteś sobie winna.
          No ale lepiej oczywiście coś tam pozaznaczać, wziąć dodatkowe płatne opcje a jak nie chcą zwrócić kasy to kombinatorzy i oszuści. Tjaa.
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 10:22
            Po 1. nie twierdź, że nic nie czytam, na All rejestrowałam się lata temu, interesowało mnie co z czym się je, więc sporo sobie na ten temat poczytałam, a to, że wyszło jak wyszło, nie wiem - zapomniałam, nieważne z resztą....
            Po 2. tak uważam , ze Allegro jest niezłym kombinatorem, co z tego, ze wszystko jest w regulaminie, no co z tego? wiadomo, że nie ma drugiej strony o taki 'zasięgu' a oni na tym bazują... owszem, można nie korzystac, tylko gdzie się najlepiej sprzadaje... na Allegro właśnie, niestety!
            • maggi9 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 10:30
              Też się rejestrowałam na allegro lata temu, ponad 10 i jakoś od początku wiedziałam, że dodatkowe opcje są płatne i za to kasy nie zwracają.
              Poza tym skoro "(...)że wyszło jak wyszło, nie wiem - zapomniałam, nieważne z resztą...." to chyba nie wypada ich nazywać kombinatorami bo sama przyznajesz, że zapomniałaś?

Allegro święte nie jest no ale plucie na nich bo się zapomniało o czymś co jest praktycznie od zawsze jest mało poważne.
              • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 10:40
                > Poza tym skoro "(...)że wyszło jak wyszło, nie wiem - zapomniałam, nieważne z r
                > esztą...." to chyba nie wypada ich nazywać kombinatorami bo sama przyznajesz, ż
                > e zapomniałaś?
                dobrze, powiem tak: odnośnie tej sprawy, może nie pownnam była użyć takiego słownictwa, ok.... ale ogólnie to tak uważam, że kombinują na różnych płaszczyznach, KOMBINUJĄ w sensie jak tu wyciągnąć jak najwięcej kasy od klienta - regulaminowo wink a nie w sensie, że oszukują, no wiesz taki 'przyczajony tygrys' big_grin
                • maggi9 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 14:44
                  No jak się nie czyta regulaminu to faktycznie to może być i "przyczajony tygrys" big_grin
                  • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 15:20
                    > No jak się nie czyta regulaminu to faktycznie to może być i "przyczajony tygrys
                    > " big_grin
                    zabłysnełaś a rozumowaniu, brawo big_grin
                    • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 15:22
                      'w' nie 'a'
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 10:30
            > No ale lepiej oczywiście coś tam pozaznaczać, wziąć dodatkowe płatne opcje a ja
            > k nie chcą zwrócić kasy to kombinatorzy i oszuści. Tjaa.
            jakie coś tam pozaznaczać, co Ty do mnie piszesz - WIEDZIAŁAM, ze promowanie jest płatne, WIEDZIAŁAM, ze jak mi się przemiot nie sprzeda do stracę (tylko to było mało prawdopodobne), NIE WIEDZIAŁAM tylko czy też ZAPOMNIAŁAM, ze jeżeli do tranzakcji nie dojdzie, bądz dojdzie, tylko przedmiot zostatnie zwrócony to sprzedający jest JEDYNYM poszkodowanym, mimo iż wina nie leży wcale po jego stronie uncertain
            • tres09 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 11:08
              Przecież mogłaś uzgodnić z kupującą że przyjmiesz zwrot tylko pod warunkiem że zwróci koszt wystawienia przedmiotu, wtedy kupująca zdecydowałaby czy woli kupić przedmiot czy pokryć koszty wynikające z jej rezygnacji.
        • iwo02 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 11:05
          dla Twojej wiadomości nie mam kredytów,
          a na stronach sklepów internetowych nie ma obowiązku logowania się
          i na dziś korzystam z tego prawa,

nie czytasz tego co napisane "małym druczkiem"=do kogo pretensje?
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 11:37
            > a na stronach sklepów internetowych nie ma obowiązku logowania się
            > i na dziś korzystam z tego prawa,

ale musisz zatwierdzić regulamin, czytasz go uprzednio bardzo dokładnie, powiedz szczerze?
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 11:44
            > nie czytasz tego co napisane "małym druczkiem"=do kogo pretensje
            czytam...
            nie chodzi o pretensje, chodzi o fakt, że drobny 'handelek' na Allegro przestaje być opłacalny!
            • iwo02 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 12:05
              nie mam w zwyczaju wyrzucać kasy w błoto
              więc czytam niestety ;/

prawda jest taka że to nie all Cię "poszkodował"
              masz to na własne życzenie
              skoro przedmiot topowy po co go promowałaś?
              nie ma obowiązku przyjmowania zwrotu przedmiotów z licytacji
              nawet jeśli jesteś firmą, więc skoro miałaś dobre serce teraz musisz mieć twarda ( l )

drobny handelek przestaje być opłacalny?
              jestem na all 10 lat wiele widziałam
              żale i płacze w 99% są z winy użytkowników
              nie ma obowiązku sprzedawania na all ...

i dla jasności tranSakcja
              na przyszłość "myślenie nie boli"
              a póki co płać i płacz smile
              • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 13:07
                > i dla jasności tranSakcja
                byk, wstyd sad
                > na przyszłość "myślenie nie boli"
                fajnie, że sobie ulżyłasz wink
                > a póki co płać i płacz smile
                właśnie idę suspicious
    • zdzisnadzis Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 18:18
      To nie allegro kombinuje tylko ty nie czytasz regulaminu, który akceptujesz logując sie za kazdym razem na ten portal. Jak żes gapa to teraz miej pretensje do siebie a nie do allegro. Promowanie nie jest zwracane i wszystko masz czarno na białym.
    • angazetka Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 19:22
      "Zbrodniarz w białych rękawiczkach" z powodu 20 zł... Cudowne.
      • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 20:19
        widzę, że co poniektórzy nie potrafią ogarnąć umysłem, o co tak naprawdę chodzi, więc wymiękam, nie ma sensu!
        • zdzisnadzis Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 20:30
          Ty chyba sama nie wiesz o co tobie chodzi dokładnie...
          • aneksis85 Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 21:35
            zdzisnadzis nie chodzi o regulamin allegro, nie ważne jest to czy go przeczytałam, czy nie... 20 zł. zapłaciłam, nie zbiedniałam z tego powodu.... uważam jedynie, że all powinno zwracać mimo wszystko kwotę promowania w całości bądź proporcjonanie, w przypadku gdy transakcja nie dojdzie do skutku, to byłoby FAIR z ich strony tak poprostu - patrz wpis dziewczyny powyzej - kupujący kupił 2 przedmioty promowane i tyle go było widać - 40 zł, wpadło a allegro się cieszy! wniosek - trzeba było nie promować aukcji uncertain o to mi chodzi!
        • eddzik Re: Allegro - kombinatorzy !!! 06.03.14, 21:34
          allegro ma zarabiać, nikt tego charytatywnie nie robi.
          a jeżeli się nie kombinuje to się nie ma
          nie musisz wystawiać tam, masz wybór
    • grafan Re: Allegro - kombinatorzy !!! 11.03.14, 16:40
      tak to niestety działa smile opłata za wystawienie aukcji jest jednorazowa i nie podlega zwrotowi nawet jeśli go nie sprzedasz, lub nabywca się rozmyśli i towar odeśle. jak masz przedmiot atrakcyjny, który masz pewność, że się sprzeda to nie bierz promowania za 20zł smile kto ma go znaleźć to i tak go znajdzie - poszukiwaczy skarbów na Allegro nie brakuje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka