Dodaj do ulubionych

akwarium dla 7 latki

08.04.14, 09:08
córka na urodziny poprosiła o akwarium
wiadoma sprawa, ze oprócz tego, że będzie stało w jej pokoju i będzie je karmiła obowiązek dbania o nie będzie nasz
no, ale marzenia są po to aby je spełniać, więc chcielibyśmy kupić jej to akwarium
miejsca na nie zbyt wiele nie ma i nie chciałabym nic dużego
ale też nie chciałabym aby ryby męczyły się w jakiś kulkach czy zbyt małej przestrzeni
generalnie nie zależy nam na dużej ilości ryb, może być dosłownie kilka
i tu prośba
jakie akwarium, jakie rybki ?
macie doświadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 09:26
      ale samego akwarium nie trzeba karmic tylko to co w nim żyje wink
      na poczatek kupcie jej robofish a jesli po miesiacu dalej bedzie chciała rybki to wtedy kupiłabym żywe.
      a rybki kupiłabym takie jakie tobie sie podobaja bo tak naprawde bedzie to twoje akwarium wink
      • alexia.x Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 09:31
        skrót myślowy z tym karmieniem smile wiadomo rybek
        no nie bardzo Młodej robofish pasuje
        jeśli już, mają być żywe rybki
    • majarzeszow Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 09:54
      my mmay niewielkie bo 2 letnie doswiadczenie z roznymi rybkami. zaczelo sie od kulki, ale tak naprawde ryba sie meczy w tym.
      Teraz mamy 45-litrowe akwarium, czyli niewielkie. kupuje sie gotowy zestaw: akwarium, grzalka, filtr, klapa do zakrywania z wmontowana lampą, kolonizator, pokarm.
      cos takeigo:
      akwarium

co do rybek mamy: 6 gupików (4 samice, 2 samce), 6 molinezji w 2 wersjach kolorystycznych (4 samice, 2 samce), 2 kirysy i 2 zlote glonojady. Sliczne to, kolorowe, mało sra w porownaniu z welonkami. do akwarium co tydzien wlewam 10 ml takiego preparatu neutralizujacego kupy i jest czysciutko przez 6 meisiecy. pod koniec wakacji zamierzam zmienic wodę. przy welonkach robilam to co 2-3 tygodnie.
    • listopadowka2008bis Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 10:02
      Co do małych zestawów - zestawy firmy srimpset aquael lub nano diversa (od 10 do 35 l). W każdym z nich warto od razu wymienić filtr na dużo większy.My mamy 35 l nano diversa. Musisz przede wszystkim wytłumaczyć córce, że nie zakłada się akwarium w 1 dzień. Taki proces to około 2-3 tygodni. Najpierw warto kupić wodę w baniakach i odpowiednie preparaty (doradzą w sklepie) i ją 'odstać' jakiś tydzień. Później uformować dno akwarium i zalać je lekko wodą (czekasz następne 3 dni). Sadzisz rośliny, dodajesz korzenie czy co tam Ci się podoba i zalewasz wodą na full. Czekasz dobry tydzień. I dopiero wówczas jedziecie po rybki. Musisz się liczyć z tym, że te pierwsze mogą szybko paść, więc wybierz takie, które nie są 'jedyne w swoim rodzaju'. My zaczynaliśmy od gupików, które są dosyć łatwe w utrzymaniu(choć czytałam też inne opinie). To są rybki, które lubią towarzystwo, więc 3 sztuki to minimum. Pływają u góry. Mamy też bystrzyki amandy (b. malutkie, pomarańczowo-przezroczyte) - bardzo wytrzymałe ryby, raczej przydenne. Do tego neonki, które utrzymują się mniej więcej pośrodku akwarium i są bardzo żywe.
      Warto mieć krewetki czyszczące, bo one' nie zabierają miejsca w akwarium - żerują na dnie i nie liczy się ich w przypadku obliczania ile możesz mieć maź ryb. No i polecam ślimaka - niestety nie pamiętam nazwy - duży, żółty - czyszczący smile.
      Jeśli córka chce mieć większą rybę - to zainstaluj bojownika smile Widoczny i z pewnością będzie szczęśliwy w 35 l smile
      Tutaj masz fajną stronkę - rybyakwariowe.eu/
    • rosool Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 10:50
      U nas są 3 zbiorniki - 120 l i 2 po 40 l. Przerobiliśmy już naście jeśli nie kilkadziesiąt rybek.
      A zaczeliśmy od 40 i dla takiej dziewczynki to chyba najlepsza wielkość. W pierwszym zestawie mieliśmy glonojada (wiadomo - samotnik, ma swoją robotę i jej pilnuje), "ławicę" - chyba 10 - neonek, kolorowe rybki, łatwe w utrzymaniu i bojownika. Później, w miarę jak naturalna selekcja zmniejszała nam populację, neonki zamieniliśmy na brzanki mszyste, piękne, a na dno doszły kirysy. nie trzeba kupować odstanej wody, można kupiś wcale nie drogą chemię, która uzdatni wodę, i przyda się na długo.
      O dużym szkle pisać nie będę.
      Co do gotowych zestawów które możne kupić na alledrogo czy w specjalistycznym sklepie. My zaczynaliśmy też od takiego - nie twierdzę, że są złe ale osprzęt nam sie szybko albo popsuł (grzałka) albo przestał być wydolny (filtr). Może lepiej kupić po prostu wszystko osobno - można samemu zadecydować o parametrach.
      • listopadowka2008bis Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 11:17
        Mi nie chodziło o kupienie odstanej wody, tylko o kupienie najtańszej w baniaku (biedronka czy coś, źródlanej) i do tego uzdatniaczsmile Koszt całej operacji to będzie pewnie z 20 pln. Na początek najlepiej takie baniaki, bo nikt nie będzie mieszkał przez tydzień wśród misek z wodą i na nie uważał. Już nie mówiąc o tym, ze przez ten tydzień tam się zbierze mnóstwo syfu-kurzu etc.
        • aga_wer Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 12:44
          Ja akwarysta nie jestem.Jak my zakładaliśmy akwarium to najpierw przygotowaliśmy całe tak jak ma być włącznie z posadzeniem roślinek i wlaniem wody,chodziły wszystkie sprzętu i dopiero do tego co było po tyg jak się środowisko unormowalo dodaliśmy rybki.Nie mieszkalam z woda w wiadrach wink
    • aga_wer Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 11:04
      Ja generalnie nie polecam gupików i molinezji bo się mnożą jak głupie tongue_out
      Mieliśmy małe akwarium,chyba 60 l ale szybko zmieniliśmy na takie 120 bo im większe tym rzadziej do niego zaglądasz żeby czyścić.
      No i jak ktoś już napisał woda musi odstać trochę i zanim zasadzisz roślin dokładnie je wyplucz żebyś wraz z nimi nie wprowadziła ślimaków które później są ciężkie do wytępienia.
      My mamy neonki,kiryski(ale one mało reprezentatywne są bo ciągle siedzą na dnie),kosiarki do czyszczenia glonu,mieczyki i kilka mikronezji plus glonojad
      • zuzu-and-more Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 17:32
        Gupiki są fajne dla dzieci- kolorowe i mało wymagające smile i nie mnożą się jeśli ma się same samce przecież. Neony są też fajne o ile jest ich sporo w akwarium.
        Najlepiej brać akwarium razem z pokrywą (można kupić osobno lub jako zestaw) bo później ludzie różne cuda niewidy cudują z oświetleniem i jest problem z dobraniem świetlówki.
        Woda nie musi stać tydzień, w zupełności wystarczą 24godziny- chyba że zamierzasz kupić wymagające ryby. Wodę wlewamy z kranu- żadne biedronkowe- plus uzdatniacz wody. A podmieniamy ją co tydzień ok 20% a nie co pół roku całość smile

Najlepiej jak pójdziesz do profesjonalnego sklepu zoologicznego i tam pewnie Ci ktoś doradzi.
        Weź jeszcze pod uwagę gdzie będzie stało akwarium- czy szafka wytrzyma, bo to jednak spore obciążenie jeśli myslisz o dużym akwarium smile

• barbie09.07 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 17:18
      Ja odradzam i podpisuję się pod Patatajową. Zwierzęta to nie zabawki w rzeczywistości "hobby"spadnie na mamę. Żeby akwarium bylo zadbane a rybki szczęśliwe jest sporo pracy tak naprawdętongue_out A już w ogóle uchroń Boże przed akwarium-kulą.
      Widziałam tyle zaniedbanych zbiorników ,że aż serce pęka sad Nie róbmy tego rybkom.
      • patatajowa Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 17:38
        ale nie demonizujmy akwarium kuli, to tylko mała mini-rybka w wielkim jak dla niej akwarium a co niektórzy to pod znęcanie podciagają. ja sie wyłamie i jednak polece na początek (a moze i koniec wink ?) jedną rybe i akwarium kule. zobaczysz na ile córce zapału starczy i czy po tygodniu bedzie pamietała ze wogóle jakas rybke w pokoju ma. nasza miała sie dobrze, oznak meczenia nie zauwazyłam i dopóki nie zdechła była chyba szczesliwa wink
        duze akwarium miał moj sasiad i stad wiem ile przy tym jest roboty i jak ostroznie trzeba sie obchodzic z rybami-zeby nie zdechło całe akwarium w ciagu jednej nocy, zeby ryby sie nie ugotowały, albo zeby miec czas i checi na czyszczenie całosci.
        no i najwazniejsze z czego dzieci na poczatku nie zdaja sobie sprawy i co je szybko nudzi- rybki sa mało "interaktywne" wink
        • salma75 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:27
          Patatajowa, po tym co piszesz wnioskuję, że nie wiesz tak naprawdę dlaczego ryb nie powinno się trzymać w akwarium - kuli... Nawet tej jednej ryby.

Autorce wątku polecam mimo wszystko wizytę w porządnym sklepie zoologicznym i fora tematyczne.
          • patatajowa Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 20:37
            ale oczywiscie ze przeczytałam kilkanascie stron pod hasłem "rybka w kulistym akwarium" wink
            co nie znaczy ze bezkrytycznie wszystko przyjmuje co jest tam napisane.znacznie wiecej współczucia mam dla takiej papużki trzymanej w klatce bo to ewidentnie nie jest jej środowisko życia...
            ciekawe ile było tych badań nad psychiką ryb pływających w kółko..?? jakies wiarygodne informacje o tym ze kule sa zakazane w jakichs krajach? bo ja nie znalazłam...w Polsce póki co nie sa zabronione i mozna kupic i używac jak komus pasuje.
            • jzabro Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 22:08
              Akwarium musi przede wszystkim mieć filtr, a kula go nie ma.
            • barbie09.07 Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 15:07
              Chyba kule są zakazane we Włoszech.

Bocje są cudowne. Krewetki filtrujące również kochane tongue_out Cudnie ruszały tymi nochalami.
              Ospę rybią przezyłam,sadNa 50 rybek przeżyło ją tylko 11, jak one się potwornie męczyly sad To był horror sad Niestety mi zabrakło wiedzy. Dołożyłam nowe rybi zakupione w zoologu do swojego akwarium. Potem już zawsze nowym osobnikom robiłam w drugim akwarium kwarantannę trzytygodniowa na wszelki wypadek,żeby sobie nie przynieść jakiejś paskudnej choroby. miałam akwarium 240 litrów i małe na kwarantannę 50 litrowe. Akwarium mieliśmy kilka lat ,żeby było piękne i zadbane ,a rybki szczęśliwe wink wymagało to dużo pracy. Jak się zepsuł filtr to na gwałt trzeba było kupić nowy wydatek kilku stów. Jak wysiadał w domu prąd to na nowo trzeba było uruchamiać filtr bo się zapowietrzył czy coś( nie pamiętam jak to się fachowo nazywa). Wtedy trzeba bylo dmuchnąć rurkę z wody, ja nie miałam siły a gdy byłam sama to nawet po sąsiada leciałam smile A mieszkam w takim miejscu ze prądu nie ma przynajmniej raz w miesiącu sad
              JA bym jednak odradziła rybki dla małej dziewczynki. Sama mam 6,5- latkę w domu.
              • aleksandra1977 Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 15:53
                bocje to takie ryby-demolki z wasami wink
                • barbie09.07 Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 16:23
                  Ja jeszcze uwielbiałam mułojady i sumy szkliste. Ileż było szukania tych mułojadów przy wymianie wody z akwarium confused Ale normalnie to miałam wrażenie że i mulojady i bocje nawiązują kontakt z człowiekiem big_grin
                  • aleksandra1977 Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 17:22
                    potrafia sie dosc skutecznie ukryc w zwirze i, jak ma sie szczescie, to udaje sie zobaczyc tylko wystajacy pyszczek gdzies miedzy kamieniami. Straszne z nich dzikuski wink

Moj maz marzy o akwarium morskim. Szkoda, ze to dosc kosztowna zabawa.
      • barbie09.07 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:41
        Warto przeczytać
        W ciągu dwóch ostatnich dni przeżyliśmy prawdziwe oblężenie Klientów, którzy chcieli kupić szklaną kulę i trzymać w niej rybkę. Cierpliwie staraliśmy się wytłumaczyć, dlaczego nie powinno się trzymać w żadnej kuli (dużej, małej, ogromnej- ŻADNEJ!) jakichkolwiek ryb. Jedni posłuchali i kupili zwykłe akwarium, inni niekoniecznie- poszli do innych sklepów, gdzie usłyszeli, że jak najbardziej- do kuli bojownik lub welon...
        Uparcie będziemy starali się uświadamiać, że kula to wazon, nie akwarium, a rybka potrzebuje miejsca, powietrza i godnego życia.
        W skrócie:
        1. W kuli, ze względu na jej kształt istnieje ograniczona wymiana gazowa
        2. Woda szybko się brudzi- występują problemy z jakością wody,
        bardzo często zmieniają się jej parametry
        3. W małych kulach nie da się zamontować filtra ani grzałki,
        co również powoduje zachwianie parametrów wody
        4. Rybka ma bardzo mało przestrzeni do pływania,
        szczególnie po lini prostej
        5. Mała powierzchnia dna, w której nie mogą się zasiedlić
        pożyteczne bakterie
        6. Wypukłe ścianki kuli zniekształcają obraz,
        a pływając ciągle w kółko, rybka czuje się jak w wirującej pralce.
        Powoduje to trwałe uszkodzenie błędnika i zachwianie równowagi
        7. W kuli nie można zasadzić dużej ilości roślin,
        które pochłaniają szkodliwe substancje.
        8. Ryba podczas pływania wytwarza wibrację wody,
        która odbija się od ścianek i powraca do ryby,
        co powoduje ciągły stres, dlatego ryba w kuli prawie w ogóle nie pływa

Prosimy, udostępniajcie, by wykorzenić mit o szczęśliwej welonce pływającej w kuli..."

Błagam, tylko nie kula. To tak jak te nieszczęsne bojowniki trzymane w mikropudełeczkach w zoologicznych sklepachsad Niby żyja i dają radę tongue_out Przed podjęciem decyzji o założeniu akwarium warto zajrzeć na fora tematyczne. Nie o to chodzi by kogoś zniechęcić do posiadania zwierza ale o to by podjął świadomą decyzję i by i człowiek się nie męczył i zwierze.

• barbie09.07 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:47
          https://img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201008/1283356136_by_R0ckY.jpg

akwarium000.blogspot.com/p/encyklopedia-ryb.html
    • aleksandra1977 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:33
      jesli akwarium w ksztalcie kuli, to JEDYNA rybka, dla ktorej zycie w takim akwarium nie bedzie meczarnia jest bojownik wspanialy. Nawet specjalnie nie trzeba dbac o wystroj akwarium, bo ta rybka potrafi oddychac powietrzem atmosferycznym (wyksztalcila sobie tzw. narzad blednikowy), wiec poradzi sobie nawet w niewielkiej ilosci wody ubogiej w tlen. Jest stworzonkiem walecznym, w akwarium powinien byc tylko jeden samiec tego gatunku, bo inaczej bedzie dochodzilo do walk o terytorium, ktore czesto koncza sie tragicznie. Jeden samiec bojownik krzywdy innym rybom nie zrobi. Samice sa rowniez spokojne.
      Praktycznie bezobslugowe beda akwariia np. firmy Juwel lub Aquael - jedyne, co trzeba przy nich robic, to karmic ich mieszkancow.
      • erlenmeyerka Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:48
        Nie polecam gupików, chyba, że same samce. W przeciwnym wypadku namnożą się szybko i w akwarium będzie rój. I znaleźć odpowiednie miejsce - nie za blisko okna, bo wysyp glonów gwarantowany.

Te zabawne akwaria o kształcie sześciennym to bardziej krewetkaria, niż akwaria rybkowe, i w sumie może warto taką koncepcję rozważyć, krewetki to bardzo ciekawe zwierzaki, i w takiej kostce nie będzie im ciasno. Żeby trzymać ryby, trzymając "standardy", do 25l kostki weszły by ledwie 3 gupiki, co zbyt ciekawe nie jest wink

Jako podłoże polecam Manado plus Florapol, ładnie wygląda, rośliny rosną jak marzenie, nie nadążam z przycinaniem, co miesiąc wiadro zieleniny wywalam. Moczarkę w ogóle wywaliłam, bo bym musiała co tydzień to to wycinać. Przy zakładaniu akwarium (jak i przy każdym myciu filtra - na gąbkę) lałam nieco Sera Bio nitrivec - starter biologiczny. To malutkie opakowanie używam już drugi rok. Wodę tylko dolewam, czysta jak łza, a nawet jak córka przesadzi z pokarmem, to w kilka godzin się oczyszcza, równowaga biologiczna to świetna sprawa smile

I tak jak ktoś u góry napisał - akwarium zakłada się kilka tygodni, musi dojrzewać.

Jeszcze ślimaki Helenki polecam, zeżrą wszystkie ślimaki, które przywleczesz z zoologa na roślinkach - i które bez Helenek na pokładzie namnożyłyby się tak, że tylko ślimaki być widziała smile

• erlenmeyerka Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:50
          Aha, i absolutnie odradzam "welonki", te ryby mają taki metabolizm, że potrzebują ogromnych akwariów, i nadfiltracji wody, żeby wyrobić z oczyszczaniem.

Kule też odradzam, ani to zdrowe dla ryb, ani ładnie urządzić się nie da, taki koszmarek.
        • aleksandra1977 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 21:56
          > I tak jak ktoś u góry napisał - akwarium zakłada się kilka tygodni, musi dojrze
          > wać.

fajny film, jak zalozyc akwarium:
          www.youtube.com/watch?v=EE8VF_FFy9k
      • barbie09.07 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 19:51
        Ale po co rybka ma "radzić sobie"?

hobby-akwarystyka.blog.onet.pl/2008/09/06/nie-wolno-trzymac-ryb-w-kuli/
        " Czesto sprzedawcy w sklepie wprowadzają klijętów w błąd, mówiąc że bojowniki (syjamskie) wcale nie potrzebują, normalnego akwarium, ani wiele przestrzeni czy też ogrzewania i filtracji wody. To jest jedna wielka bzdura!!! Bojowniki są bardzo wrażliwe jeśli chodzi o temperature wody i powietrza w pokoju, ( bo przecież oddychają powietrzem atmosferycznym, tak jak np. pretniki) a jeszcze bardziej potrzebują dobrzej filtracji. W prostych, przestrzennych, czesto towarzyskich akwariach bojowniki dożywaja nawet do 5-6 lat… "
        • jzabro Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 20:10
          Zgadzam się z Barbie, pozwólmy rybkom godnie żyć. Warto przeczytać coś wcześniej na forach specjalistycznych, niż potem katować ryby. Dziewczyny z górnych postów mają przerybione akwaria, ryby trują się w takich akwariach własnymi odchodami.
          Polecam do poczytania forum www.bojownik.pl/
          Bojownik jest piękną rybą, ale samotnikiem o wojowniczym charakterze.
          • pasik Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 21:28
            Moja przygodna z akwarium trwała 4 lata i dziękuję bardzo.Cały czas coś trzeba było robić.
            Podmiana wody doprowadzała mnie do furii...żeby było lepiej rybom chodziłam po wodę ze studni od sąsiadów,potem olałam . Odstawiałam na 24/48 h i wlewałam.
            Nie lubiłam czyszczenia filtrów..z czasem akwarium też zaczęło się szybciej brudzić.

Tak jak pisały dziewczyny..aby stworzyć akwarium..wymaga czasu.Woda, podłoże, nasadzenie roślin. Nowe rybki wsadzacie w woreczku do akwenu aby wyrównała się temperatura wody i po jakimś czasie uwalniacie.Trzeba doczytać w jakiej tem ryby czują się najlepiej.
            Przeczytaj ile każda ryba potrzebuje metrażu żeby czuć się wygodnie.
            Moim zdaniem osoba w I poście miała za dużo ryb na tak małe akwarium.
            Nie przesadzamy z zakupem ryb, żeby nie „przerybić” naszego akwarium – ryby powinny w nim swobodnie pływać, powinny mieć też odpowiednią ilość kryjówek. Ogólnie przyjmuje się, że na jedną dorosłą, średniej wielkości rybę powinno przypadać sześć litrów wody. Lub inaczej – na 1 centymetr długości ryby 1 litr wody. Musimy pamiętać że elementy dekoracyjne zajmują sporo miejsca w akwarium dlatego przy tych kalkulacjach trzeba odjąć litraż zajmowany przez te elementy.
            Genialnym odkryciem i szczerze kochałam te rybki były bocje..dostojne i godne..mieliśmy bocje wspaniałe, mysie.
            Bojowniki 2 zdechły
            wypasione glonojady
            brzanki, gupiki, danio
            dużo ryb zdychało..rodziły się nowe...lubią się pożerać.
            Uwaga..nie widziałam, ze ryby tak chorują..ospa rybia, posocznica, rybia gruźlica...i takie tam. Nawet udało nam się kilka rybek wyleczyć .Mierzenie PH wody
            Warto mieć sprawdzonego dostawcę, jedzenie..mąż czasem sam wymyślał zestawy.
            Karmić umiarkowanie urozmaiconym pożywieniem: nie ograniczamy się jedynie do suchego pokarmu, od czasu do czasu zastosujmy żywy czy roślinny;
            Uczyłam się od zera.i widzę, że trzeba mieć pasję do rybek.
            A u podstaw decyzji była nie kto inny tylko :..córka bardzo chciała mieć rybki i się zgodziłam.Mądry człowiek po....
            Wybierając ryby do naszego akwarium zawsze kierujemy się ich wymaganiami (pH, twardość, temperatura, rodzaj wody i inne), sposobem rozmnażania i zachowania (agresywne, spokojne).

Obecnie cały zestaw stoi w kącie i będę sprzedawać...bo mam już dość akwarium
            • salma75 Re: akwarium dla 7 latki 08.04.14, 21:42
              Właściwie to mogę się podpisać pod każdym słowem.
              Z tą różnicą, że ja miałam dwa akwaria przez 5 lat.
              Cieszę się, że je zlikwidowałam - zbyt dużo czasu kosztowało mnie to hobby.
              I nerwów też, jak rybki chorowały.
              • erlenmeyerka Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 00:12
                Ja mam odmienne "wrażenia", akwarium od niespełna 2 lat stoi sobie samo, bezobsługowo, jedyne co to raz w miesiącu przycinam zielsko, a w razie potrzeby czyszczę filtr, przy okazji dolewając wodę - tyle, ile zdąży wyparować. Karmienie codziennie, oczywiście, kupuję bardzo fajne karmy Hikari, granulowane w takich drobinkach, że sypie się prosto z woreczka, wygodne jak nie wiem.

Dodam jeszcze, że 2-tygodniowy wyjazd na wakacje akwarium przeżyło bez szwanku, mimo wyłączonego filtra (nie lubię wyjeżdżając na dłużej zostawiać włączonych urządzeń elektrycznych). No ale akwarium jest nieprzerybione, i też myślę, że biostarter robi swoje, w sensie zamyka się cykl obiegu azotu, i akwarium oczyszcza się samo.

Na początku miałam złotą rybkę, i z tym to było mordowania - podmiana wody co tydzień, odmulanie... Oddałam koledze z ogromnym akwarium, żyje teraz szczęśliwie. Nieprzerybienie to podstawa, ale kto by mając kałużę 25 litrów poprzestawał na 3 gupikach... wink Skoro wlezie gupików 6 i jeszcze z 10 neonek oraz "glonojad". No i potem trudno w tym utrzymać równowagę, niestety.

I jeszcze raz podpowiadam rozważenie krewetkarium smile Są ciekawsze, niż rybki smile
                • aleksandra1977 Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 08:09
                  > Na początku miałam złotą rybkę, i z tym to było mordowania - podmiana wody co t
                  > ydzień, odmulanie...

tez nie palam do nich sympatia z tego powodu. Zre jak glupia, kazda ilosc.
                  • lena.green Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 09:12
                    własnie dziś czeka mnie czyszczenie akwarium, bo synowi się już znudziło, tak samo jak chomik, ma 6 lat.też bardzo bardzo chciał rybki i mówił, że będzie się opiekować.
                    • alexia.x Re: akwarium dla 7 latki 09.04.14, 10:50
                      BARDZO WAM DZIĘKUJĘ za wszystkie wypowiedzi, doświadczenia i rady
                      No to się troszkę zniechęciłam do prezentu córki
                      Roboty jest z tym sporo, a nie oszukuję się i dobrze wiem że na pewno córka przy tym chodzić nie będzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka