Dodaj do ulubionych

Chlor do basenu dmuchanego?

13.07.14, 22:38
jak zabezpieczacie wodę w basenie dmuchanym?
Mam spory basen i nie uśmiecha mi się zmieniać wody co dwa dni.... myślałam o tym, żeby kupić jakiś chlor w płynie albo w tabletkach. Istnieje coś takiego w ogóle?
Obserwuj wątek
    • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 13.07.14, 22:43
      Oczywiście. W każdym markecie, gdzie sprzedają baseny, kupisz pływak/dozownik i multitabletki z chemią (chlor, odglaniacz itd)
      • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 13.07.14, 22:44
        https://ogrodowebaseny.pl/p/2013/11/4w1-chemia-basen-chlor-multitabletki-dozownik-3618443516.jpg
        • jowitka345 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 13.07.14, 23:11
          dziękuję smile
    • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 09:17
      Ja bym kupiła chlor+ pływak do tego (wyjmuje się go na czas kąpieli a tak powinien pływać cały czas). A do tego antyglon w płynie.
      • jowitka345 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 09:22
        A ten antyglon nie jest toksyczny?w razie gdyby się dziecko przez przypadek napiło?
        • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 10:02
          Chlor w dużym stężeniu też jest toksyczny.
          My na czas kąpieli wyjmujemy pływak. To się szybko ulatnia na upale.
          Ważne, żeby w czasie nieużywania woda była dezynfekowana.
          Co za różnica w stosowaniu oddzielnie chloru i odglaniacza skoro są do kupienia dobrze skomponowane pod względem ilości multitabl.?? To nie szczepionka...
        • polaa27 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 10:02
          No ja tez mam ten problem, ze dziecko może się napić wody. Co prawda chodzimy na basen i tam tez zdarza mu sie napić wody, ale zupełnie nie wiem czym rozni sie ta domowa chemia. Czy jest własnie bardziej toksyczna czy mniej?
          • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 10:49
            Też mam DZIECI i TEN problem, ale kurcze "ryzykuję", bo w basenie mieści mi się 3,6m3 wody i nijak to co drugi dzień wymieniać.

Pozostaje Wam codzienna wymiana wody.
            Można jeszcze kupić mini-laboratorium i codziennie tę wodę badać pod kątem stężenia chloru, antyglonu, a przede wszystkim bakterii, grzybów, pleśni, i innego ustrojstwa.
            • jowitka345 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 11:56
              Bez przesady nie jestem fanatykiem. Mieszkałam w bloku i pierwszy raz mam basen ale to nie znaczy,że mam paranoję tongue_out skoro Wasze dzieci żyją to chyba i moje przetrwają smile
              • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 14.07.14, 12:17
                No tak myślę wink
                • jowitka345 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 16.07.14, 12:52
                  A jak często zmieniacie wodę biorąc pod uwagę używanie tych środków dezynfekujących?
                  • delphine_delphine Re: Chlor do basenu dmuchanego? 16.07.14, 14:25
                    Nie zmieniamy smile Lejemy na początku sezonu i wylewamy na ogródek po jego zakończeniu. Przy prawie 7tyś litrów nie ma opcji zmiany wody. Zresztą po to też stosuje się chemię, aby woda utrzymała odpowiednie parametry.
                    Także pytanie jakiej pojemności masz ten basen - bo zależnie od tego należałoby dobrać najwłaściwsze środki. My w tym roku przerzuciliśmy się z tabletek chloru na podchloryn i różnica jest olbrzymia. Woda krystaliczna, cud miód po prostu. Aha, oprócz chloru i antyglona należy też filtrować wodę - ale to w większych basenach. Nie wiem czy Ciebie to dotyczy?
                    • jowitka345 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 16.07.14, 14:40
                      bez przesady... mój basen ma ok 1500 litrów big_grin
                    • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 16.07.14, 22:39
                      My mamy 12 tys litrów i w połowie sezonu, czyli po miesiącu jednak wymieniamy wodę. Trwa to dwa i pół dnia- mamy własną pompę i nie chcemy jej zamęczyć.
                      Dzieci troje, już od paru lat się kąpią i szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy się tej wody napiły wink
                      A syn najmłodszy właśnie w nowym, większym basenie nauczył się pływać! Basen ma 4,57 na 1,07 i doskonale się 7-latkowi nurkuje, robi fikołki pod wodą. Za to ma problem z pływaniem z głową na wierzchu big_grin
                      Pływak z chlorem na czas kąpieli wyjmuję i wyłączam też pompę z filtrem( a tak chodzi całą dobę). Filtr wymieniam co miesiąc czyli w sezonie "idą" dwa filtry , razem za 20zł.
                    • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 01.08.14, 23:47
                      Hej mam pytanir gdzie I za ile kupujesz podchloryn?
                      Mam co roku problem z basenem po 2tygodniach woda zielona... filtr nowy chodzi codziennie, tabketki chloru plywaja w plywaku, kupuje tez preparaty na glona I nic to nie daje....
                      Moj basen ma pojemnosc 12tys litrow wiec wody nie bede zmianial wink
                      Prosze o odpowiedz I pomoc.
                      • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 00:00
                        Np. TU kupisz.
                        Zakładaj stare ciuchy, bo na 100% chlapniesz się i ciuch do wyrzucenia, bo najpierw biała plama, a potem gustowna dziurka wink
                        • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 00:20
                          Ok ale czy jest to skuteczna metoda walki z glonem w basenie? Oraz czy przypadkiem nie jest szkodliwe dla ludzi?
                          • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 00:25
                            Podchlorynem sodu jest dezynfekowana woda w basenach kąpielowych (uzdatnia też wodę pitną).
                            Wiem, bo mąż pracował jako ratownik i chlorowanie (utrzymane czystości) wody również było w gestii ratowników.
                            • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 00:38
                              Czyli uzywanie podchlorynu sodu wystarczy by woda byla zdezynfektowana czyli nie wystepowal w niej glon I nie trzeba juz uzywac innych tabletek chloru ani preparatow zabijajacych glony? Mam racje? Chyba ze jeszcze cos uzywaja na tych basenach maz moze cos zdradzic? wink
                              • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 09:12
                                To żadna tajemnica.
                                Do basenu kąpielowego, ogólnodostępnego wlewają tylko podchloryn, żadnych antyglonów i innych wynalazków. Nocą idzie większe stężenie, w ciągu dnia słabsze (żeby unikać podrażnienia skóry u tych wrażliwszych, ale jak jest masa ludzi to ładują tyle co w nocy, żeby było zdezynfekowane) Woda nie zielenieje. Faktem jest, że na takich basenach filtr to potężna maszyna, a nie pyrkający pierdzik obok ciut większej miski wink z wodą.
                                • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 10:06
                                  Co do podchlorynu sodu jesli bede go kupowac to mam kupowac wieksze stezenie?? bo widze od 2% do 25%, na moj basen 12tys litrow to 16% wystarczy prawda?
                                  • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 10:27
                                    Jak kupisz większe to mniej wlejesz (kwestia nie w stężeniu w bańce tylko po rozcieńczeniu w wodzie).
                                    Dokładne wyliczenia znajdziesz na opakowaniu i/lub w sieci.
                                    Do basenu ogólnodostępnego idą 50 litrowe beczki (nie wiem jakie stężenie w nich mają, nie pytałam) wink
                      • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 00:03
                        Poratuję Cię wink
                        Też mam 12 tys litrów i już raz w tym roku wodę wymieniałam, nie uśmiecha mi się robić tego następny raz! 5 dni temu mimo tabletek , antyglonu i pompy non stop woda zaczęła zmieniać kolor. Mąż podjechał po ratunek do hurtowni rzeczy basenowych (absolutnie wszytko mają) i sprzedali mu środek , który ratuje wodę zieleniejącą. Do chlorowania szokowego.
                        Nazywa się Chemochlor T granulat 65 - firmy Chemoform. Na 12 tys litrów rozmieszałam 10 dag w wiadrze i rozpuszczone wlałam do basenu. Pompa musi być wyłączona na 12 godzin! I trzeba odczekać tyle z kąpielą. Od 3 dni cieszę się wreszcie idealnie czystą wodą smile
                        • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 00:24
                          Dzieki za odpowiedz smile dobry I sprawdzony sposob na to jak woda zaczyna zmianiac kolor lecz jak ja utrzymac caly czas niebieska I bez glonow? ; ) czy uzywacie tabletek chloru lub cos na glona po tym zabiegu czy tylko zabieg I nic wiecej?
                          • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 09:05
                            Środek można stosować do ciągłej dezynfekcji. My na razie zastosowaliśmy raz. Woda jest niebieska. Sprzedawca powiedział, że jeśli woda jest bardzo zielona to glony się "wytrącą" i opadną na dno. U nas dopiero zmieniała kolor i żadnych glonów na dnie nie ma, znikły smile
                            Oczywiście inne środki stosuję cały czas.
                            • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 09:52
                              Inne srodki to co masz dokladnie na mysli?
                              • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 02.08.14, 13:59
                                Zwykłe. Chlor w tabletkach, antyglon no i pompa z filtrem A. Kupowałam chemię na Allegro ale widzę, że jednak lepiej na tym wyszliśmy jak mąż poszedł do tej hurtowni i po prostu wszystkiego się dowiedział wink Tak więc jak masz gdzieś taki sklep gdzie się znają to lepiej tam kupić.
                                • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 03.08.14, 18:39
                                  Niestety jestem z okolic Tarnowa (małopolska) i nigdzie nie spotkałem takiej firmy sad
                                  • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 03.08.14, 23:03
                                    Znalazłam na Allegro (jednak wink ).
                                    allegro.pl/chemochlor-t-granulat-65-1kg-i4445395828.html
                                    • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 03.08.14, 23:16
                                      masz taki sam?? i 10dag na 12tys litrow pompa na 12h i powinno byc ok?? smile Bardzo dziekuje za pomoc smile
                                      • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 04.08.14, 00:29
                                        Tak mam właśnie ten środek. I tak jak pisałam basen rozporowy ponad 12tys. litrów. Wyłączam na noc pompę i wlewam rozpuszczony środek. Rano woda robi się niebieska. Po 12 godzinach od wlania włączam znowu pompę smile
                                        • jakub160892 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 04.08.14, 23:38
                                          Mozesz mi podac nazwe hurtowni gdzie Twoj maz to kupil?? smile moze prowadza sprzedaz przez internet smile
                                          • heca7 Re: Chlor do basenu dmuchanego? 05.08.14, 00:11
                                            Sprzedają na swojej stronie internetowej smile
                                            www.hurtowniamaxi.pl/
                  • els.ol Re: Chlor do basenu dmuchanego? 16.07.14, 18:27
                    Raz, w połowie sezonu. Zwłaszcza, jeśli jest sucho i wodę i tak się wylewa na trawę, pod drzewa i krzewy. My mamy niecałe 4000 litrów.
                    • olga727 Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 19:14
                      NIgdy Więcej Dmuchanego Basenu ! sad mieliśmy taki:allegro.pl/basen-dmuchany-kapsel-188x46cm-intex-58431-i4421841733.html (aukcja przypadkowa)
                      Środkową komorę(stabilizującą cały basen) załatwił kot pazurem. uncertain Jest mała dziurka,ale znaleźć jej nie można. Napompowanie tejże komory na max. wystarcza na 1 godzinę zabawy.uncertain
                      • els.ol Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 19:37
                        Nie wiem jaki basen ma autorka wątku, ale my mamy taki Bestway i żyje już 3 sezon.

https://ogrodowebaseny.pl/p/2013/07/basen-rozporowy-bestway-305x76-z-pompa-3374937664.jpg
                        • olga727 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 21:08
                          Ale chyba kotów nie macie ? wink Bo widzę,ten kołnierz na górze,też wygląda na dmuchany.
                          • jowitka345 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 21:23
                            mam taki tylko większy
                            allegro.pl/basen-dmuchany-prostokatny-305-x-183-cm-intex-i4363599960.html
                            • olga727 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 21:30
                              allegro.pl/basen-dmuchany-kapsel-188x46cm-intex-58431-i4421841733.html my "mamy" taki, w tym roku kupiony. Najbardziej,to żal mi dzieci,bo się cieszyły na ten basen,a tera jest z dziurką, uncertain
                              • olga727 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 21:30
                                teraz*
                          • heca7 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 21:32
                            Mam taki duży basen z dmuchanym kołnierzem. I mam dwa koty. Teraz w lato spędzają większość nocy na ogródku. Do tego zalęgły nam się sroki z całym stadem młodych. Basen codziennie przykrywam na noc pokrywą. Kot szybko odkrywa, że tam jest mnóstwo wody i obchodzi basen z daleka.
                            • olga727 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 21:36
                              A w dzień ? Przecież kota się nie upilnuje. wink mam 4 koty.
                              • heca7 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 16.07.14, 22:28
                                Na mniejszy basen można tą plastikową plandekę naciągnąć samemu. Czyli zaraz po kąpieli.
                                Albo kupić basen stelażowy. Owszem, trochę kosztuje ale zwykle starcza na parę lat- allegro.pl/244x61-cm-basen-ogrodowy-stelazowy-bestway-56045-i4411671828.html - tu jest mały rozmiar. I nie ma elementów dmuchanych wink
                                My swój poprzedni rozporowy wymieniliśmy po czterech latach bo dzieci urosły i zrobił się ciasny, za płytki. Poza tym zaczął trochę przeciekać koło łączenia rury do pompy ale teoretycznie jeszcze z rok/ dwa by ten przeciek wytrzymał.
                                • olga727 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 17.07.14, 07:02
                                  heca7 napisała:

> Na mniejszy basen można tą plastikową plandekę naciągnąć samemu. Czyli zaraz po
                                  > kąpieli.
                                  Gdzie taką plandekę można na basen 188 cm. kupić? Patrzyłam w Mrówce i w Praktikerze i nie było. Najmniejsze były na 244 cm.
                                  > Albo kupić basen stelażowy. Owszem, trochę kosztuje ale zwykle starcza na parę lat- tu jest mały rozmiar. I nie ma elementów dmuchanych wink
                                  • delphine_delphine Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 17.07.14, 08:52
                                    Hmm, na taki 188cm możesz nie dostać. Plandeki są raczej na te duże baseny. Najlepiej zobacz na stronie Intexa, czy do Twojego modelu basenu w ogóle produkują....

Ktoś tu dobrze radzi, na przyszłość kup basen stelażowy - wyeliminujesz ryzyko dziur itp. A tymczasem może spróbuj nakleić łatkę. Na pewno dostaliście w zestawie. Powinno pomóc, przynajmniej częściowo smile
                                    • olga727 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 17.07.14, 11:34
                                      delphine_delphine napisała:
                                      Ktoś tu dobrze radzi, na przyszłość kup basen stelażowy - wyeliminujesz ryzyko
                                      > dziur itp. A tymczasem może spróbuj nakleić łatkę. Na pewno dostaliście w zesta
                                      > wie. Powinno pomóc, przynajmniej częściowo smile
                                      >
                                      Nic innego nam nie zostaje,tylko stelażowy. wink Do końca sezonu zużyją ten,co jest,a nowy kupisię po sezonie,albo wczesną wiosną w promocji. Łatkę naprawczą ? owszem,dostaliśmy ale znalezienie dziurki graniczy z cudem. smile
                                  • heca7 Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 17.07.14, 09:06
                                    Kup większą - zakryje prawie cały basen i już smile
                                • sandrawuwu Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 31.03.15, 23:30
                                  Zamiast dmuchanego basenu - solidna niecka, zamontowana na stałe w ogrodzie. Niemcy mają to fajnie obcykane: landing.poolsfactory.de
                                  • maggarac Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 30.04.15, 21:33
                                    sandrawuwu napisał(a):

> Zamiast dmuchanego basenu - solidna niecka, zamontowana na stałe w ogrodzie. Ni
                                    > emcy mają to fajnie obcykane: [url=landing.poolsfactory.de]basen w niemczech[/u
                                    > rl]

Tylko, że nie każdy zarabia, żeby sobie pozwolić na żcie jak w Niemczech...
                                  • mama_kaski Re: Nigdy więcej dmuchanego basenu. :/ 09.05.15, 23:14
                                    sandrawuwu napisał(a):

> Zamiast dmuchanego basenu - solidna niecka, zamontowana na stałe w ogrodzie. Ni
                                    > emcy mają to fajnie obcykane: [url=landing.poolsfactory.de]basen w niemczech[/u
                                    > rl]

No i zwykły basen chyba bezpieczniejszy od takiego na wysokim stelażu?
    • janek6472 Re: Chlor ile go się daje 24.07.14, 22:28
      mam basen mały 244/74 2.5 kubika wody wchodzi kupiłem chlor w tabletkach i pojemnik ale nie wiem ile mam dac tego chloru 1 tabletke czy 1/4 tabletki żeby nie było za dużo chloru ?
      • els.ol Re: Chlor ile go się daje 24.07.14, 23:34
        Prawdopodobnie masz podane dawkowanie na opakowaniu.
        Chlor na słońcu bardzo szybko paruje (mąż, ratownik WOPR, na basenie zewnętrznym robi testy co 2-3h i mówi, że po chlorze z pierwszego rzutu nocnego (gdzie bardzo intensywnie chlorują by zabić wszelkie bakterie/grzyby) śladu prawie nie ma.
        Możesz intensywnie chlorować nocą, a w dzień wyjmować pływak z chemią (o ile nie wpuszczasz do basenu całego osiedla wink )
        • janek6472 Re: Chlor ile go się daje 25.07.14, 09:28
          tak pisze 1 tabletkę na 10m3 wody tygodniowo. to j to jak mój basen mam 2.5 kubika to dałem 1/4 tabletki
          • els.ol Re: Chlor ile go się daje 25.07.14, 09:46
            Jest napisane wink

Możesz spokojnie włożyć do pływaka całą tabletkę, tylko ustaw otworki na minimum.
            W nocy chloruj, na dzień wyjmuj i będzie ok. Woda nie powinna lekko "pachnieć" chlorem, ale nie odurzać. Zobaczysz po klarowności wody. Jak będzie mętniała "przekoś" intensywniej.
            • janek6472 Re: Chlor ile go się daje 25.07.14, 16:48
              W sumie to od wtorku dałem chlor i płyn na glony jak nazłość nie ma pogody i nie korzystam czy mam cały czas chlor w pojemniku noc i dzień dzisiaj byłem sprawdzić jak sprawa wygląda z wodą to nic nie czuje wody z chlorowanej mam tam teraz pół tabletki i jest cała
              ustawione było na połowę to dałem na max

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka