agnie-sia80 10.09.14, 11:25 rozważam zakup suszarki bębnowej. Opinii w sklepach iternetowych wiele i wszystkie pozytywne, co wydaje mi się podejrzane Macie, używacie? Możecie polecić konkretny model? na co powinnam zwrócić uwagę przy zakupie? Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inia25 Re: suszarka bębnowa 10.09.14, 11:49 Mam, uzywam, jestem zadowolona. Co do modelu - nie wiem, ja sie kierowałam firmą, żeby nie była z tych słabszych. Mam wrażenei że każda suszarka jest podobna i podobnie suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: suszarka bębnowa 10.09.14, 11:56 forum.gazeta.pl/forum/w,583,149044655,149064959,Re_suszarka_do_ubran.html Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: suszarka bębnowa 10.09.14, 15:06 tez mam i jestem zachwycona, wprawdzie ja mam pralko/suszarke ale to genialne urzadzenie zwrocilo mi kilka godzin miesiecznie bczasu, duzo mniej prasuje i nie musze wieszac! poza tym zauwazylam, ze zwlaszcza przy dzieciach potrzeba duzo mniej ubran Odpowiedz Link Zgłoś
eda_edab gibon301 10.09.14, 21:25 Jakiej firmy/model masz pralko-suszarkę? Dzięki Zastanawiam się nad zakupem. Czy suszenie rzeczywiście tak długa trwa (kilka godzin)? Gdzieś taką informację przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: gibon301 10.09.14, 21:45 eda_edab napisała: > Jakiej firmy/model masz pralko-suszarkę? Dzięki > Zastanawiam się nad zakupem. > Czy suszenie rzeczywiście tak długa trwa (kilka godzin)? Gdzieś taką informację > przeczytałam. o pralko -suszarce trzeba wiedzieć, to że do niej nie możesz załadować pełnego bębna brudnego prania (a przy samej pralce pakujesz na max), bo gdy urządzenie zacznie suszyć to nie będzie miejsca na swobodne wirowanie i rozdmuchiwanie powietrzem. Ja mam oddzielnie pralkę, a na niej postawioną suszarkę. Suszarka jest Bosch logixx 8 Sensitve model z roku chyba 2009. To moje ukochane urządzenie i w razie rozwodu i podziału majątku ją zabieram, a mąż niech bierz sprzęt rtv Tak na serio suszę ponad 4 lata, najczęściej używam programy trwającego 2-2,28 h, ale oczywiście jeśli pranie szybciej wyschnie suszarka kończy szybciej pracę. Żelazko używam sporadycznie do damskich i męskich koszul. sądzę, że zużycie prądu od suszarki jest tylko troche więszke jakbym miała wszystko prasować. No nie wyobrażam sobie suszyć ręczniki na lince, moje z suszarki są miękkie i miłe, a mają swoje lata. W razie pytań piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: gibon301 10.09.14, 21:53 na wakacjach korzystałam z pralko-suszarki kuzynki.nie pamiętam jaka to firma ale najkrótszy program p+s trwał 3 godziny! A był i taki który miał ponad 4!!!! Nie wiem czy to ten model tak miał czy ogólnie pralko-suszarki.ale pierwsze na co zwracalabym uwagę to na czas trwania programów w urządzeniu i możliwość ręcznej modyfikacji. Poza tym większość programów to bajer,ja mam chyba 12 a korzystam na zmianę z 2. Odpowiedz Link Zgłoś
deliszes Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 03:03 Mam 3 lata i kocham ! Ale... ubrania niszczą się szybciej (szczególnie skarpetki przecierają się na piętach), trzeba zwracać uwagę na łączenia kolorów w ubraniach poniewaz w suszarce będą się farbowały (np w miejscu przy szyi wszywają teraz od wewnątrz kolorowe lamówki i one farbują brzeg koszulki), trzeba lubić mięciutkie ręczniki ja wolę takie ze sznurka jak papier ścierny . Koszule męża przestalam suszyć bo się "wulkanizowały" kołnierzyki. Mam simensa 8 kg wkładam pranie z pralki 6 kg bębnem. Używam 2-3 programów. Suszenie trwa ok 2,5 h. Nie wiem czy to jest w każdej suszarce ale moja przez godzinę po suszeniu obraca co jakiś czas bęben dzięki czemu pranie jak stygnie to nie gniecie się. Pzdr W zasadzie prasuję tylko to czego nie suszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 07:42 Jak mam suszarkę oddzielnie. Wcześniej mega prądożerną teraz z pompą ciepła. Polecam. Niewielkie zużycie prądu. Mam szambo więc pralko suszarka u nas odpada, bo ona suszy wodą. Optymalnie by wkład do suszarki nie wyszedł pognieciony trzeba pakować połowę. Ja mam pralkę 6 kg i suszarkę 8 kg. Jak pralka nie jest na full to wtedy ładnie się suszy. Moja suszarka ma czujnik wilgoci, co oznacza że to suszarka steruje jak długo suszyć. Program max trwa 2 godziny. Nidy nie spotkałam się by suszarka mi coś pofarbowała (jakoś sobie tego nie wyobrażam). Niestety ubrania na nasz rynek nie są produkowane z myślą o suszeniu w suszarce, ale mam kilka bluzek z USA i nic się z nimi nie dzieje. By pranie nie było pogniecione trzeba je wyjąć zaraz po zakończeniu programu gdy jest ciepłe, wtedy jak się ładnie wygładzi to wygląda jak wyprasowane Jak nie wyjmę od razu to włączam program gorący na około 20 min i jak się podgrzeje to wyjmuje. Żelazko używam do białych bluzek na rozpoczęcie roku Jak popsuła mi się poprzednia suszarka a nim przyszła nowa (około 4 dni) nie robiłam prania wogóle, bo nie miałam jak wysuszyć . Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 07:57 Tak czytam Wasze wpisy i zastanawiam się, czemu tak dlugo suszycie? Ja ręcznie ustawiam program na 60 góra 75 minut. I tak mi się wydawało długo straszliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 08:03 może nie mają opcji ręcznego wprowadzenia czasu suszenia? A może im to nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 08:11 ja mam opcje i modyfikuje sobie lub robi to sama suszarka.ale w godzinę niestety nie wysuszy mi się pełen załadunek prania jesienno-zimowego.letnie być może ale to w sezonie wsadzilam 2lub 3 razy.... Mówię o opcji do sucha a nie do dosuszania,godzina to za mało na jeansy i swetry. Odpowiedz Link Zgłoś
magma_pl Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 08:47 ja w mieszkaniu posiadam pralko-suszarkę i najkrótszy program trwa 40 min,dalej godzinny itd. fakt ,tu nie wysuszysz na raz całego wsadu pralki, trzeba dzielić na 2. ja jednak rzadko kiedy mam wsad prania 6kg. zazwyczaj jest mniej i wtedy od razu suszę. jak masz miejsce kupuj osobną suszarkę. ja z braku miejsca wybrałam takie rozwiązanie,ale do domu kupię właśnie osobne urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 09:59 swetrów nie suszę w suszarce, ale faktycznie jeansy dlużj. Nadal zyję latem. A teraz inne pytanie - w jakim stopniu pogniecione macie rzecyzy jak suszarka je wysusza na maxa? nadaja sied o chodzenia bez przygody z żelazkiem czy nei bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: suszarka bębnowa 12.09.14, 15:13 to zależy co suszę, ale przy koszulach etc muszę pracować, przy bawełnie typu t-shirty nie prasuję, bawełniane spodnie w zależności od ilości wsadu. zdecydowanie jeśli jest mały wsad i szybko wyciągnę po zakończeniu suszenia to praktycznie nic nie prasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
apsik10 Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 08:57 Ja mam suszarke AEG 7kg. Za nic w swiecie jej nie oddam Standardowo susze pranie na programie syntetycznym (nawet bawelne), wiekszosc rzeczy jest sucha, ale nie przesuszona. Czasem wieksze rzeczy, np. chodniczki z sypialni, musze troche dosuszyc. Program trwa 56 minut, przy zalozeniu, ze pranie jest odwirowane na 1200 obrotow i stopien suszenia ustawiony jest na maxa. Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: suszarka bębnowa 11.09.14, 21:05 mam pralko-suszarkę elektroluxa, nowy model 50cm głęboki (tylko jeden jest taki). Gdybym miała pralnia to na pewno miałabym osobno suszarkę, a ponieważ mieszkam w bloku, a łazienka musi dla mnie jakoś wyglądać (a nie jak skład rzeczy przeróżnych z kolubryną w postaci suszarki na pralce - proszę tego nie odbierać personalnie, ja tak mam że takiego widoku w mojej małej łazience bym nie zdzierżyła...) zdecydowałam się na 2w1. chyba dwa miesiące na początku tego roku badałam te segment sprzętów, zdecydowałam się na tą i jestem zachwycona. sprzęt jest zgrabny, jest mała różnica między wsadem prania a suszenia (2kg), dzięki czemu zawsze ustawiam pranie z suszeniem (daje o te 2kg mniej prania do bębna, choć zazwyczaj robię raczej jeszcze mniejsze prania). ogromnym plusem 2w1 dla mnie jest to, że ustawiam sobie wieczorem program i rano zanim wyjdę z domu mam wysuszone pranie bez konieczności zaglądania do łazienki w międzyczasie i przeładowywania. poza tym jest cicha, standardowe programy ma długie, ale wszystko można skracać - ja najczęściej korzystam z cyklu (pranie z suszeniem) który trwa ok 3h, wyciągam wszystko suche (chyba że za dużo naładuję jeśli nie masz miejsca na dwa sprzęty to ja z pełną odpowiedzialnością polecam takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: suszarka bębnowa 12.09.14, 19:22 Ja z kolei nie suszę ubrań, bo się zmniejszają. Nie zapomnę, jak świeżo po zakupie wrzuciłam pranie do suszarki (oczywiście zgodnie z zaleceniami) i na przykład bluza od piżamy z H&M miała o kilka cm krótsze rękawy. Skarpetki tez się zbijają, chociaż wiem że niektórzy kupują większe, żeby później je swobodnie suszyć. Za to suszarkę uwielbiam, bo świetnie suszy ręczniki i pościel, a przy moim alergiku jest to nieodzowne. Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: suszarka bębnowa 12.09.14, 20:04 ja parę m-cy temu kupiłam pralkę elektroluxa z ład 10 kg i suszarkę tej samej firmy z ład suszenia 9 kg Super pierze i suszy. Ubrania lądują od razu w szafie ale fakt suszenie bawełny ponad 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
slona78 Re: suszarka bębnowa 12.09.14, 21:17 Zwróć uwagę, by miała pompę ciepła - wtedy zużywa znaaacznie mniej prądu, niestety jest też droższa. Moja ma ponad pół roku, uwielbiam ją. Odpowiedz Link Zgłoś