Dodaj do ulubionych

I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy

07.12.14, 20:16
Dziewczyny, proszę, pomóżcie. Niestety, rodzice zdecydowali, że nasi chłopcy pójdą do I Komunii Św. w garniturkach. Firma, która będzie szyć sukienki, szyje też garnitury, ale... szału to one nie robią, mówiąc delikatnie. 100% poliestru ofkors. Mnie się marzyło coś lnianego, ale zostałam zakrzyczana (zresztą w mininiebo też pustki). Mam dwa tygodnie na znalezienie jakiejś alternatywy. Zajrzałam na stronę coccodrillo - nic, w next rozmiary od 140 w górę wyprzedane, poza tym to też głownie poliester plus wiskoza. Co kupowałyście swoim chłopakom? Pomóżcie, proszę. I jeszcze sprawa butów. znajdę jakieś eleganckie, które nie wyglądają jak z bazaru. Emel średnio mi się podoba, ecco też (zresztą bojkotuję i nie wydam ponad 350 zł na buty, które będą używane przez tydzień)
Obserwuj wątek
    • tymianek21 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 20:26
      Mój też szedł w garniturze. W naszej parafii była dowolność jeśli chodzi o ubiór. Ksiądz podkreślił tylko żeby sukienki dziewcząt były skromne. Nikt nie kazał mieć takiego samego garnituru!!! Może w twojej parafii też każdy może kupić jaki chce. Buty kupiłam w CCC za 40 zł (użyte tylko na komunii i w biały tydzień). Teraz leżą i czekają na koleżankę która je weźmie dla swojego syna. Garnitury były w C&A ale teraz to za wcześnie.
    • clio_1 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 20:28
      Zara. Ja kupiłam podczas zimowej wyprzedaży, za całość - spodnie i marynarkę zapłaciłam dokładnie 188,90 zł. Pewnie gdybym poczekała dłużej to byłoby jeszcze taniej, ale nie chciałam ryzykować. Ubrania były albo dokładnie takie, albo bardzo podobne:
      www.zara.com/pl/pl/dzieci/ch%C5%82opiec-%283-14-lat%29/p%C5%82aszcze/garniturowa-marynarka-na-dwa-guziki-c269266p1985045.html
      www.zara.com/pl/pl/dzieci/ch%C5%82opiec-%283-14-lat%29/spodnie/spodnie-garniturowe-c269270p1985146.html
      • emily_valentine Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 20:36
        Zajrzyj tutaj. Może trafi się jakaś mega okazja wyprzedażowa smile

www.childrensalon.com/boy/suits
      • janka39 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 20:39
        Nie, nikt nam nie narzuca jednakowych garniturów, ale musimy ustalić przynajmniej kolor.
        Ten z zary jest bardzo ok. Ale z rozmiarami już teraz krucho uncertain Potrzebujemy 140 albo i 146. A te spodnie mają regulację w pasie? Nadają się na szczuplaka? Kiedy kupowalas? Zaraz pod Bozym Narodzeniu?
        A porzadna biała koszula? Bo nawet z kupnem takiej do szkoły miałam problem uncertain Kupilam w Kappahlu, ale niezbyt ładna
        • patatajowa Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:00

ale czy dobrze myślę ze do komunii i macie jeszcze jakieś pol roku?
          garnitury z lżejszych materiałów to będą w kolekcjach wiosennych.z wątków z wiosny pamiętam ze głównie zara była polecana,next i coccodrillo o którym ja też pisałam.bo kupiłam tam w zeszłym roku świetny garnitur na wyprz.wiekszosc z marynarek będzie mniej lub bardziej z poliestru.ja bym się przy lnie nie upierala bo i niespecjalnie to wygląda bez większej domieszki innego włókna.buty też z wyprz w Bartku,bardzo fajne i syn chodzi w nich do teraz bo nadająsie nie tylko na biały tydzień.

**** Czytanie książek jest zajęciem żmudnym i męczącym.
          Psuje wzrok,odrywa od innych zajęć i nie wspiera wzrostu PKB ****
          • janka39 patatajowa 07.12.14, 21:08
            A wiosenne wyprzedaże nie zaczynają się dopiero w czerwcu? Kiedy kupialas ten z coccodrillo? Tez mysle, ze lepiej kupic bliżej terminu Komunii, bo nie wiadomo przecież jak dziecko urośnie, ale z drugiej strony, jak się nic nie trafi, nie będzie rozmairu albo przyjdzie mi kupować w cenach regularnych?
            Ile za Bartki trzeba liczyc?
            • patatajowa Re: patatajowa 07.12.14, 21:21
              ja garniak kupiłam jesienią ale nie do komuni bo nasi szli w albach. buty w styczniu w aligo za ok.130 zł i mysle ze to dobra cena za całe skórzane i wykorzystywane cały sezon smile
              o takie,tylko bez tego srebrnego na zapięciu:
              https://image.ceneo.pl/data/products/14692753/f-bartek-mokasyny-75777-n2.jpg
        • clio_1 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:15
          Kupowałam dokładnie 9 stycznia, przez internet. Spodnie mają regulację w pasie. Ja wzięłam 140, krawiec musiał trochę skrócić spodnie i rękawy - ale to tuż przed komunią. Syn nie miał kamizelki.
          Koszulę kupiłam polskiej produkcji, gładką, bez much i innych dodatków (tzn. guziki normalnie zapinane, nie chowane pod żadną listwą), cienką bawełnianą (syn miał krawat, też z Zary, bo mnie się muchy, muszniki itp nie podobają) - na rynku, ale takie same widziałam też w później Leclerku - popatrz może właśnie w supermarketach. To była typowa koszula garniturowa.
          Buty kupowałam u lokalnego producenta, skórzane, najprostsze jakie się dało - piękne niestety nie były, ale i tak ładniejsze niż koszmarki z CCC albo Deichmana. Jestem z Łodzi, jeżeli potrzebujesz to dam Ci namiary.
          • edzia321 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:32
            A co myślicie o tych butach z Zary:
            www.zara.com/pl/pl/dzieci/ch%C5%82opiec-%283-14-lat%29/buty/sk%C3%B3rzane-buty-w-stylu-derby-c269271p2050024.html
            Zastanawiam się nad nimi, może uda mi się je na wyprzedaży kupić ciut taniej. Garnitur też kupiłamw Zarze, ale ten szary :
            www.zara.com/pl/pl/dzieci/ch%C5%82opiec-%283-14-lat%29/p%C5%82aszcze/garniturowa-marynarka-na-dwa-guziki-c269266p1983018.html
            • patatajowa Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:36
              fajne, jak sie dziecku spodobaja to kupuj.radziłabym juz teraz jesli jestes przekonana a na wyprz jesli uda ci sie kupic taniej to te kupione drozej odeslesz wink
              • edzia321 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:47
                Właśnie taki miałam plan wink
        • iberka Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:22
          białe koszule zdecydowanie polecam ze Smyka
          • patatajowa Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:33
            zwłaszcza ze teraz jakis jeden wzór juz widziałam na wyprz a zaraz kolejne beda.
            • iberka Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 07.12.14, 21:38
              ja kupiłam 3 różne, tylko 1 nam nie podeszła i zwróciłam. Dwie pozostałe super, cena 17.81 za sztukę
              • janka39 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 08.12.14, 10:03
                Wielkie dzięk za wszystkie podpowiedzii! Te bartki są super! Musze takich poszukać
    • janka39 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 08.12.14, 10:42
      Te buty z zary tez mi wpadły w oko, ale wyglądają na sztywne. Trzeba by pomacać
      Znalazłam ładne geoxy, ale największy rozmiar to 35.. sad Cóż, trzeba będzie poczekać do wiosny
    • dixi Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 08.12.14, 12:43
      Proponuję odpuścić i się zbytnio nie przejmować wink
      Miałam identycznie - firma szyjąca, próbki poliestrów, dodatkowo mamuśki wybrały takie brzydkie ustrojstwa na szyję. Chcialam szukać alternatywy, ale mój komunista stanowczo się sprzeciwił, ma być tak jak wszyscy koledzy i koniec. Dla świętego spokoju - chyba bardziej swojego - przystałam na to rozwiązanie i dobrze zrobiłam, nie wyszlo najgorzej (z wyjątkiem ustrojstwa, ale przeżyłam ), krawcowa nawet niezle dopasowała garnitur, portki kazałam sporo zwęzić w nogawkach i bardzo dobrze wyglądały, mlody nie narzekal na wygodę . Butów szukałam eleganckich i skórzanych, ale w efekcie do kompletu do tych polierstrów dostał skóropodobne z ccc za ok. 50 zł - przymierzyliśmy, stwierdził że wygodne, bardzo tandetnie nie wyglądały i mialy skórzaną wkładkę więc stwierdziłam że te 2 godz wytrzuyma big_grin Komunia przeszła, na zdjęciach wcale nie widać poliestru wink
      • janka39 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 08.12.14, 14:47
        Dixi, Siostro wink U nas też mamuśki wybrały paskudne ustrojstwa! wink Tzw. muszniki... Czyli dla mnie - obcięte krawaty wink
        Na razie moje poczucie estetyki cierpi, ale może jakoś damy radę... wink
        • dolores12 Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 08.12.14, 20:28
          Też radzę odpuścić, to tylko 7 dni, można ścierpieć i poliester, chyba że potem miałabyś gdzie wykorzystać garnitur. Myśmy mieli pożyczona komżę + pożyczone buty(białe o zgrozo). Jedyne co mnie kosztowało to białe gatki i skarpety. Nie warto się wykosztowywać imho.
          • dixi Re: I Komunia - chłopiec, garnitur, pomocy 08.12.14, 21:11
            e tam, nawet nie 7 - u nas byly takie upały że młody chodził w koszuli, przed kościołem zakładałam mu kamizelkę smile i nawet bez musznika big_grin a buty miał tylko w dzień komunii i poniedziałek, potem trampki czarno białe big_grin
            dacie radę na pewno wink a w kwestii kreacji proponuję skupić się na swojej, na pewno będzie mniej stresu i więcej pożytku wink
            • janka39 sukienka ;) 09.12.14, 09:46
              No właśnie, zamierzam się skupić na swojej kreacji, a jakże! wink
              Dixi, zdradzisz, w czym wystąpiłaś?
              Zamierzam przyglądać się wiosennej kolekcji simple np. ale obawiam się, ze cena mnie zabije sad
              • clio_1 Re: sukienka ;) 09.12.14, 09:50
                To popatrz na wyprzedaże w Deni Cler. Przy obniżkach rzędu 70% ceny są akceptowalne.
                • samanta25 Re: sukienka ;) 09.12.14, 10:07
                  Ja mam podobny problem z garniturem do komunii i u nas jeszcze obowiązuje biały kolor bo to "wczesna komunia" - młody idzie do komunii jako niespełna 7 latek
              • dixi Re: sukienka ;) 09.12.14, 12:21
                janka39 napisała:

> No właśnie, zamierzam się skupić na swojej kreacji, a jakże! wink
                > Dixi, zdradzisz, w czym wystąpiłaś?
                > Zamierzam przyglądać się wiosennej kolekcji simple np. ale obawiam się, ze cena
                > mnie zabije sad
                oj nachodziłam się po solarach, simplach i innych salonach, ale nic mi się nie podobało albo nie pasowalo rozmiarowo, kupilam nawet jedną bardzo elegancką ale się rozmyśliłam i oddałam, zbyt wytworna byla big_grin
                ostatecznie zalożyłam sukienkę z promod - absolutnie nie pasującą do okazji wink
                sukienka
                tylko nieco inne te wzorki i cieplejsze kolory, przyznam też nieskromnie że po malej przeróbce na mnie lepiej się prezentowala niż na pani modelce wink
                do tego pudrowy żakiet i baleriny lakierkowe, jak sierota - ale wszyscy chwalili, nawet teściowa big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka