Dodaj do ulubionych

Jaką dac kurtkę?

16.04.15, 21:07
na serio kompletnie nie wiem....młoda jedzie w poniedziałek na zieloną szkołę. Zapowiadane temperatury to ok. 9-10 stopni, bezdeszczowo, zachmurzenie z przejaśnieniami lub słonecznie, więszośc czasu maja spezać na powietrzu, ośrodek położony nad jeziorem, mają byc rowery, kajaki, park linowy...
Taki softshell typu biedronkowo-lidlowego(chodzi mi o grubość-taki cieniutki polarek) będzie wystarczający? czy za zimno? tego typu:
fanbiedronki.pl/gazetka/2014.03.06.oferta/5752,Kurtka,softshell,dziecieca
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Jaką dac kurtkę? 16.04.15, 21:20
      Ja bym dala kurtke membranowa z polarem, gdyby bylo miejsce to sofshell sprobowalabym wcisnac do torby/plecaka. Ewentualnie softshell i polar pod spod. Do tego zamiast zwyklych podkoszulek bielizna termoaktywna. Moja Ola teraz na rower czy rolki zaklada soft plus bielizna termiczna (z meszkiem od srodka), ale na normalne wyjscie jest jej za zimno. Zalezy jeszcze jaki softshell. Jak dosc dobrze zatrzymuje wiatr i jest na tyle luzny, ze polar pod spod wejdzie to taki zestaw bym dala.
    • aurinko Re: Jaką dac kurtkę? 16.04.15, 21:21
      Dałabym softshella + grubszą bluzę na wszelki wypadek do założenia pod spód.
      U nas jest około 10 w ciągu dnia, ale wieje okrutnie, córka nie chce chodzić w samym sofcie bo jej zimno (jak ma bluzkę z długim rękawem pod spodem) i woli cieniutką puchówkę, ale Twoje dziecko będzie sporo ruchu to w grubszej kurtce może się pocić. Lepiej zdjąć/założyć bluzę niż męczyć się w grubszej kurtce.
    • agni71 Re: Jaką dac kurtkę? 16.04.15, 21:51
      dałabym kurtke, w której teraz córka chodzi do szkoły, czyli trekkingową, nieprzemakalną, konkretnie Kaxs lub Woxo z Kappahl. Jakby było miejsce w bagażu, to dołożyłabym jeszcze leciutką cieplejsza kurtke typu cienka puchówka.
    • 08maja Re: Jaką dac kurtkę? 16.04.15, 22:09
      9-10 stopni w dzień, ranem i wieczorami pewnie chłodniej - to prawie jak w zimie, ja bym dała narciarską
    • tosieuda Re: Jaką dac kurtkę? 16.04.15, 23:39
      ja bym dała jeszcze coś,
      kajaki mają być to ja bym zamarzła w tym sofcie tongue_out
      coś przeciwdeszczowego jeszcze, najlepiej wielowarstwowo,
      • moadek Re: Jaką dac kurtkę? 17.04.15, 08:50
        ja bym dała dwie, softshell i cieplejszą, ale bez bielizny termicznej
    • kornnella Re: Jaką dac kurtkę? 17.04.15, 09:36
      Też bym miała metlik.
      Wczoraj było ok 18 st młody miał cienką nieprzemakalną na podszewce, dziś nie ma 10 st jest znaczne ochłodzenie dałam cienką puchową, do szkoły, sama też jestem w takiej. Spakowałabym jedną i drugą.
    • slonko1335 Re: Jaką dac kurtkę? 17.04.15, 11:02
      Dam dwie kurtki, rano dzisiaj był 1 stopień a oni mają jakąs nocną grę i jadą na całodniową wycieczkę w któryś dzień od samego rana...tylko niestety jak znam życie to ta moja gnida i tak nie założy tej ciepłej kurtki jak dostanie dwie...z kolei jak w ciągu dnia zrobi się ciepło i w jakims słońcu po parku linowym będą łazić to sie ugotuje w grubszej kurtce więc też się boje dać tylko tą grubą żeby nie miała wyjścia i ją zakładała....no i jeszcze musi to spakować....niestety dziecko z gatunku który się nie ubiera warstwowo(jest nadwrażlia dotykowo) bo ją gniecie i ma skrępowane ruchy, o podkoszulce mogę pomarzyć o bluzie pod kurtką też....
      • agni71 Re: Jaką dac kurtkę? 17.04.15, 11:07
        to tym bardziej daj dwie kurtki, może jak załozy tę grubsza na T-shirt, to sie nie przegrzeje, a jednak będzie cieplej niż w cienkiej. Dobra okazja, żeby się nauczyła dobierać ubranie do pogody - moje mnie czasem pytaja, która kurtkę załozyc rano, zawsze radzę :"wyjdź, sprawdź, i sama zdecyduj". I zaczynają już bez pytania sie orientować smile
      • aurinko Re: Jaką dac kurtkę? 17.04.15, 11:21
        W takiej sytuacji też dałabym dwie - softa lub cienką trekkingową + leciutką puchówkę czy inną lekką, cienko ocieplaną.
    • slonko1335 obejrzałam właśnie zdjecia z campu 22.04.15, 22:04
      i oczywiście moje dziecko wyłącznie w cienkiej kurtce, także na nocnej grze wieczorem po zmroku......kurna jak wróci chora to ją uduszę..
      • alpepe Re: obejrzałam właśnie zdjecia z campu 23.04.15, 15:42
        to wróci. Uroki dzieciństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka