Dodaj do ulubionych

Komunia - dylemat z okularami

09.02.16, 10:28
Moja córka nosi okulary, ma sporą wadę. Teraz ma szkła -2,5 i -2,75, ale już narzeka, że w nich nie widzi. I w związku z tym zastanawiam się bo i tak muszę jej szkła wymienić co zrobić pod kątem komunii.
Te okulary, które ma są bardzo ciężkie - kujonki, czarno-fioletowe. No, ale córce jest w nich bardzo ładnie, super wygląda w tych okularach. Za to w sukience komunijnej i wianuszku wygląda to fatalnie. Taka delikatna sukieneczka, delikatny wianuszek i wielkie ciężkie czarne okulary.
I tak się zastanawiam co zrobić. Kupić jej delikatne oprawki tylko na komunię? Ale później co z nimi, to spory wydatek. Zostawić te co są?
Obserwuj wątek
    • olga727 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 10:33
      Nie ma sensu zmieniać na samą komunię,skoro jej się podobają i dobrze się noszą. smile
    • mama.nygusa Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 10:34
      Ale sa ciezkie pod wzgledem wagi czy "ciezko" wygladaja?
      • sonrisa06 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 10:44
        ciężko wygladają, a ja jestem estetka i bardzo mnie to razi
    • zajacowna Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 10:38
      kupic mozesz .... np bez oprawek jakies...
      ale po co?
      nie wszystko musi byc biale.
      Mój syn ma oprawki intensywnie zielone z czarnym i do komuni wygladał z nimi tak samo ładnie jak na codziensmile
      • monikaj21 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 10:50
        Chyba jednak trudno tu porównywać chłopca i dziewczynkę (delikatna sukienka, wianuszek tworzy zupełnie inny wizerunek).

Jeśli bardzo Tobie i córce przeszkadzają te okulary do sukienki, to może zrób jej alternatywne, niezbyt drogie, ale w miarę pasujące. Takie, które będzie mogła wykorzystać również w przyszłości na zmianę z obecnymi.
    • angazetka Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 11:01
      Zostawić te, co są, i nie szukać sobie problemów i wydatków na siłę.
      • samanta25 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 11:36
        angazetka napisała:

> Zostawić te, co są, i nie szukać sobie problemów i wydatków na siłę.

Dokładnie
        Albo wypróbujcie soczewki kontaktowe, problem okularów znika wink
        • sonrisa06 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 11:53
          a można takiemu małemu dziecku założyć soczewki? myślałam, że to dopiero od 18 lat, tak mi w naszym optyku powiedzieli
          • magdalenca78 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:08
            Od 18 to na pewno nie, ja zaczęłam nosić w wieku 15 lat chyba, a to były inne czasy, ponad 30 lat temu, teraz soczewek jest ogromny wybór, są cienkie itd.
            • magdalenca78 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:09
              Tfu!!! ponad 20 la temu miało być!
          • olga727 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 20:44
            sonrisa06 napisała:

> a można takiemu małemu dziecku założyć soczewki? myślałam, że to dopiero od 18
            > lat, tak mi w naszym optyku powiedzieli

W sprawie soczewek,skonsultuj się z okulistą,a nie optykiem(chociaż czasami,optyk lepiej doradzi).,bo to jest kwestia indywidualna. Jednak soczewki można zakładać dużo wcześniej niż przed 18-tką.
    • lucyjkama Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 11:36
      Sonarisa napisz do mnie na priv.
      • lucyjkama Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 11:37
        Sonrisa miało być wink
        • sonrisa06 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:50
          napisałam na pocztę gazetową, zobacz czy doszło
          • lucyjkama Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 13:10
            Odpisałam.
    • alpepe Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:15
      ja bym dziecku kupiła soczewki kontaktowe na te kilka dni.
    • san_vito Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:31
      Szkla kontaktowe?
      • lifecolor Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:41
        Moja córka też nosi okulary, ma w zasadzie identyczną wadę jak twoja i znając życie nie będzie chciała ich założyć do sukienki, chociaż wygląda naprawdę fajnie w okularach.
        Możesz pomyśleć o soczewkach, czytałam artykuł,że nawet niemowlętom można zakładać !!!!!!!! Dla mnie wynalzca soczewek Nobla powinien dostać smile
        • lifecolor Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:44
          Sa jednodniowe soczewki, pocwiczcie wczesniej, zobaczysz jak córka reaguje, jak oko reaguje
          • sonrisa06 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 12:55
            no a mnie powiedzieli w optyku, że takim małym dzieciom się nie zakłada, ale może jak założy raz czy dwa to nie zaszkodzi, tylko nie wiem gdzie iść po te soczewki (bo w moim optyku córce soczewek nie sprzedadzą), a już kompletnie nie mam pojęcia jak się je zakłada, nikt poza córką nie ma w rodzinie wady wzroku
            • alpepe Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 13:02
              Ja zakładam je sobie cyrkowo, jedna ręka rozdziawia oko, druga ma na czubku wskazującego soczewkę i zrzuca ją na oko. Potem jeszcze macham okiem i poszło. Ale ja z tych bojących się wkładać sobie cokolwiek do oka. Normalnie to ludzie patrzą w lustro, jak sobie wkładają soczewki i bardziej je nasuwają na gałkę niż zrzucają (ile mi już tak tych soczewek spadło). W Mission impossible Tom Cruise wkłada do oka soczewki w ciągu 4 sekund, ja bym tak nie potrafiła. Może w necie gdzieś natrafisz na filmiki. Są takie próbki soczewek, kup o małej średnicy, bo końcu dziecko ma mniejszą gałkę. Ja sobie muszę kupować większe, bo małe były jak przykrótka kołdra.
              • lucyjkama Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 13:14
                Ja wkładam w 2 sekundy tongue_out Ale żeby dojść do takiej wprawy to wcześniej przez kilka tygodni trzeba wkładać przez 1,5 godziny!!! He he, no tak miałam.
                Soczewki noszą i niemowlęta. Ale trzeba wcześniej udać się do okulisty, który soczewki dobierze i nauczy zakładać. Nie kupiłabym soczewek dla dziecka "na oko" w necie wink
            • lifecolor Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 13:07
              Soczewki mozesz kupić przez internet-to namniejszy problem; może znajdź sensownego okulistę , skoro nikt nie miał styczności z soczewkami, dowiesz się co on w ogóle o tym myśli, wytłumaczy co i jak. Wielu okulistów ma umowe z Acuvue, przy wizycie daja darmową pierwsza parę.
              • alpepe Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 13:10
                kiedyś widziałam w mailach reklamowych, że i Bausch Lomb też dawał parę na spróbowanie.
                Ja sama używam Acuvue moist, ale ma 40 lat, to i oko suchsze.
              • agni71 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 16:09
                soczewki trzeba dobrać, bo nie kupuje się ich o takiej samej mocy, jak okulary

Ja nie wygłupiałabym się z soczewkami (czasem trwa naprawdę długo, zanim ktoś się przyzwyczai do noszenia, nie mówiąc o nauce zakładania i zdejmowania), tylko wysłała dziecko w tych okularach, które normalnie nosi.
            • dwellajna Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 14:02
              Trafilas do optyka, ktory nie zna sie na optyce dzieciecej. Dziwne, ze jeszcze tacy funkcjonuja. Nawet niemowlaki moga, czasem musza, nosic soczewki zamiast okularow.
              • sylwina76 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 20:54
                Skonsultuj z okulistą córki. soczewki dzieci mogą nosić, jak najbardziej, nie ma przeciwskazań, tylko z reguły nie chcą (zwłaszcza chłopcy). Okulista wypisze receptę, dla dzieci najlepsze są jednodniowe, inne mogą powodować podrażnienia. Przetestujcie je tylko wcześniej, przed komunią.
      • baba_za_kolkiem Re: Komunia - dylemat z okularami 10.02.16, 10:26
        Dobór i zakup soczewek to jedno a czy córka da je sobie założyć do oka lub sama będzie potrafiła je włożyć to inna bajka. Noszę soczewki od wielu lat, i wiem, że niektóre osoby mają problem, żeby się przełamać i włożyć sobie palca w oko smile
    • poletka Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 21:50
      Wyluzuj, do zdjęcia zdejmie okulary i już.
      • perspektywa13 Re: Komunia - dylemat z okularami 09.02.16, 22:24
        Zdecydowanie bym zostawiła.Chyba,że już sama córka wyczaiła klimat i również uważa,że te okulary nie pasują.
    • barbie09.07 Re: Komunia - dylemat z okularami 10.02.16, 10:10
      Nie nie kupować nowych,ważne że te które ma jej pasują do buzi, typu urody. Nie przejmować się. Może troszkę przesadzasz, na pewno aż tak nie pasują do całości? Mówię to ja okularnica, kóra nawet na własnym weselu miała swoje codzienne okulary na nosie smile No dobra w kościele nie miałam,ale pana młodego z księdzem tez nie wiele widziałam wink
    • afro.ninja Re: Komunia - dylemat z okularami 10.02.16, 11:16
      Na allegro jest tyle tanich oprawek, kupilabym nowe. Choc oczywiscie soczewki to tez dobry pomysl, tylko trzeba je przetestowac przed komunia.
    • alinalen Re: Komunia - dylemat z okularami 10.02.16, 20:51
      a moze soczewki jednodniówki
      • 27agnes72 Re: Komunia - dylemat z okularami 10.02.16, 21:07
        Nigdy nie przesadzam ale wygląd i samopoczucie dla dziecka to bardzo ważna sprawa. Nie kombinowałabym z soczewkami, one mają inną moc niż szkła a do tego dzieciom przy zakładaniu często łzawią oczy. Nasunęło mi się też, że dziecko, które nosi okulary nie powinno zdejmować ich do zdjęcia bo te oczy wyglądają na zmęczone, osłabione, moim zdaniem lepiej w okularach. Jeżeli już zaszaleć to pójść do fajnego optyka, który dobierze nowe oprawki, które się będą podobały wszystkim. Być może ładnie będzie jej też w pastelowych kolorach, bardziej delikatnych. Zaryzykować przymierzanie przecież można. A będzie je nosiła długo po uroczystości.
    • lifecolor Re: Komunia - dylemat z okularami 05.05.16, 06:36
      I na czym stanęło? Soczewki czy okulary?
      Córka, wbrew moim przypuszczeniom, bez problemu poszła w okularach i ślicznie wyglądała. Bardziej sie zastanawiam jak rozwiązujecie problem z okularami w lecie. Zmieniacie szkła? Właśnie na lato soczewki sa fajne- moja słońce razi od maja do pazdziernika.
      • barbie09.07 Re: Komunia - dylemat z okularami 05.05.16, 10:47
        smile
        Ja mam drugie okulary przeciwsłoneczne ze szkłami korekcyjnymi. Ale mają zupełnie ciemne szybki jak te przeciw słoneczne. Okulary były robione u optyka tzn. szkła do nich. Najpierw wybrałam oprawki a potem miałam wstawione w nie korekcyjne szkła ale takie ciemne jak w okularach przeciwsłonecznych. Moze to jakies wyjście dla córci? Wtedy np. na plażę można zabrać te przeciwsłoneczne okularki.
    • olesia301 Re: Komunia - dylemat z okularami 05.05.16, 07:46
      Nie zmieniaj, najwyżej jakiś wianek dobierz, żeby pasował. Np fioletowy kwiatek, choć nie wiem, czy to pasuje do komunii smile
      • olesia301 Re: Komunia - dylemat z okularami 05.05.16, 07:48
        ups widzę, że chyba temat nieaktualny smile

Ja noszę soczewki kontaktowe, mam -3,5
        Okularów nie znoszę, nos mnie boli, nie mogę ciemnych okularów nosić
        Aczkolwiek w oczy razi mnie światło jarzeniówek w marketach np jak mam soczewki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka