Dodaj do ulubionych

7-latka fotelik?

06.07.16, 11:50
Czy Wasze dzieciaki 7 lat + wink jeżdżą w fotelikach?
Planujemy w tym roku wyjazd na wakacje ( ponad 600 km) i zastanawiam się czy kupić córce fotelik ( tak żeby ewentualnie wygodniej było jej się zdrzemnąć - no jeśli tak to jaki, bo najlepiej wtedy z regulacją pozycji) czy zostawić samą podstawkę ( "poddupnik"), tak jak jeździmy po mieście i na krótsze wyjazdy?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 11:56
      tak, mój 7-latek i moja 10-latka jeżdżą w fotelikach
      • mkgc Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 11:58
        A mogłabym poprosić o jakąś firmę- jaka Pani poleca?
        • edyta_32 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:08
          Moja 7 latka tez jezdzi w fotelicu romer i dopoki bedzie sie w nim miescic doputy bedzie w nim jezdzic syn 3,5 latek ma recaro young. I te o a sa w moim aucie. W meza aucie jest drugi romer i wnim jezdzi syn a na krotkie podroze dla corki maz ma poddupnik. Jak na to patrze to wielka masakra. Lata toto po siedzeniu. Pas prawie pod gardlem. Oba auta to suv-y i nie wiem czy w osobowce jest tak samo z poddupnokiem. Ale z mezem corka jezdzi baaardzo rzadko. Ale nigdy nie pojechalabym w podroz na poddupniku.
          • edyta_32 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:09
            I nie chodzi tu absolutnie o jej wygode w spaniu-AaLe o bezpieczenstwo.
        • slonko1335 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:21
          oboje mają romery
          • mini_em Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 22:29
            mój 7,5 latek 135cm 28kg jeździ w foteliku recaro- sporo jeszcze miejsca do góry. również nie wyobrażam sobie żeby nawet po mieście jeździł bez fotelika. nie mówiąc o wyjazdach wakacyjnych. znam dziecko, którego rodzice też 'nie potrzebowali' fotelika dla dziecka do czasu wypadku- bo oni jeżdżą bezpiecznie.. zapomnieli, że na ulicach nie są sami. amen.
    • sonrisa06 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:11
      Moja córka lat 10 wzrostu 140 i ważąca 35 kg jeździ od kilku miesięcy w foteliku Diono Monterey 2. Kupiliśmy go ponieważ Cybex, którego do tej pory używała córka zrobił się za mały i za ciasny. Córka nie chciała jeździć na podkładce mówiła, że jej niewygodnie. Fotelik Dipno sprawdza się super. W tym roku zaliczyliśmy już dłuższą trasę, córka bez problemu spała w nim. Nad morze też się wybieramy i też mamy ponad 500 km. Nie wyobrażam sobie jechać bez fotelika.
    • kanna Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:18
      Moja 11 latka jeździ w foteliku - na dłuższe trasy jak znalazł, lepiej się śpi. na krótsze też jeździ... Niedługo przestanie się mieścić na długość, to przestanie.
      • edyta_32 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:35
        Dodam ze moja corka tez nie lubi tego poddupnika. Woli zdecydowanie fotelik.
        • kapao1 Re: 7-latka fotelik? 15.07.16, 23:51
          Pewnie, że lepiej fotelik jeśli dziecko lubi to nie ma co mu odbierać tej przyjemności ze względu na bezpieczeństwo. Mój syn jeździ w Babysafe Husky i mam zamiar go tak wozić najdłużej jak się da.
    • ju_mi Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:36
      Syn lat 9,5 137cm, 34kg jeździ nadal w foteliku. Mamy Cybex Solution X-Fix. Ma możliwość odpięcia pleców i zostanie sam poddupnik montowany na Isofix więc nie lata.
      Rozważałam właśnie zdemontowanie oparcia, bo już mu trochę ciasno, ale przed nami kilka dłuższych podróży więc obskoczy je jeszcze z "pełnym" foteliku.

W drugim aucie, którym jeździ doraźnie ma poddupnik z Lidla - fajny, bo dość wysoki, miękki i z podłokietnikami.
    • ave-55 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 12:45
      moja 7,5 latka jeździ w foteliku Jane Montecarlo, do spania na długie trasy nie jest aż tak wygodny jak foteliki rozkładane z poprzedniego przedziału wagowego,ale na pewno wygodniejszy niż jazda z samą podstawką bo głowa przynajmniej jest podtrzymana.
    • silje78 Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 13:23
      gdyby moja jeszcze się mieściła to jeździłaby w foteliku. jak się przesiadła na poddupnik to przyznała, że nie jest tak wygodny jak fotelik.
      co do wyboru to trzeba sprawdzić jaki będzie pasował do samochodu i wybrać najbezpieczniejszy z pasujących.
      • natbar Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 14:12
        7-latek, w jednym aucie Recaro Monza Nova, w drugim: Diono Monterrey, młodszy Romer King Plus Giraffe Maxi Cosi Tobi. W recaro może sobie słuchać MP3 podczas jazdy, natomiast wg mnie Monterrey jest szerszy, większy i wygodniejszy.
    • asia_i_p Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 14:14
      Moja córka jeździła do mniej więcej 10 lat, czyli do momentu, kiedy osiągnęła właściwy wzrost do jeżdżenia bez fotelika.
    • agnieszkallo Re: 7-latka fotelik? 06.07.16, 15:07
      Starszy 9,5 roku 130 cm i 30 kg jeździ w Recaro Monza Nova, młodsza w Romer Safefix plus.
    • mariken Re: 7-latka fotelik? 07.07.16, 11:47
      córka 9.5 jezdzi w kiddy cruiserfix pro, jest bezpieczny i bardzo wygodny (m.in. wysuwana czesc pod kolanami), bedzie w nim jezdzic az wyrosnie (teraz ma jakies 135cm wzrostu ale wazy 24kg zaledwie).
    • solaris31 Re: 7-latka fotelik? 07.07.16, 19:14
      moje obie / 12 i 9 lat/ jeżdżą w fotelikach recaro milano. starsza się oczywiście buntuje, ale jest drobna i ani nie ma wagi, ani wzrostu. mogłaby jeździć na poddupniku, ale na długa trasę absolutnie fotelik.

co do modelu - nie ma innej rady, jak jechać do sklepu i dziecko przymierzyć do fotelika. to, co pasuje jednemu, nie będzie pasować drugiemu dziecku. ja chorowałam na cybexa solutiona, ale niestety, na kanapie samochodu jeździł okropnie, i wybrałam inny, który był dużo bardziej stabilny akurat w moim samochodzie.
    • efa3000 Re: 7-latka fotelik? 07.07.16, 19:18
      Moje dzieci niecałe 7 i 128 cm oraz niecałe 9 i 145 cm jeżdżą w DIONO (dawne Monterey).
    • erlenmeyerka Re: 7-latka fotelik? 08.07.16, 09:20
      Córka, lat 9, jeździ w foteliku, który kupiłam zresztą gdy za mały okazał się Recaro 9-36kg - miała wtedy ~6-7 lat. Diono Monterey - bardzo fajny dla starszych dzieci, duży.
    • szmytka1 Re: 7-latka fotelik? 16.07.16, 01:54
      8-latek, gabaryty niecałe 28 kg i 134 cm jeździ w foteliku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka