Dodaj do ulubionych

Ciuszki dla noworodka

18.12.04, 13:11
Drogie Mamy, doradzcie bo juz zupelnie sie pogubilam. Jakie ciuszki (body,
spioszki itd.) sa najlepsze dla... niedoswiadczonych rodzicow :-o. Chodzi mi
o sposob zapinania, wkladania itd. tak aby dla nas bylo jak najlatwiej i
dzidzius nie przezywal katuszy.
Fajnie gdybyscie mogly zasugerowac producenta...

dzieki wielkie
Ola
Obserwuj wątek
    • dominika8 Re: Ciuszki dla noworodka 18.12.04, 15:35
      no ja nie jestem może zbytnio doświadczona, bo jestem mamą od 3 tygodni
      dopiero, ale mi radzono, żeby kupować wszystko-tzn body, śpioszki itd rozpinane
      na całej długości. Wszystko zależy od dziecka, bo ja np dostałam po dziecku
      koleżanki body zakładane przez głowę ( ale z dużym otworem) i bez żadnego
      płaczu jej też zakładam. Już sama nie wiem, czy lepiej mieć zakładane, i
      szybko, sprawnie naciągnąć, czy zapinane na tysiąc zatrzasków, i potem zapinać
      na wiercącym się ciałkuwink
      A inna rada, to trzeba się orientować w każdym sklepie jak ma się numeracja do
      rzeczywistości. My wszystko kupowaliśmy w rozmiarach 62-68, w różnych sklepach
      i jak się porówna, to włos się jeżywink
      miłych zakupówwink
    • martael Re: Ciuszki dla noworodka 18.12.04, 15:55
      Jak dla mnie super jest body Sofija albo Pinokio - rozpinane na całej długości
      (tylko uważaj na rozmiarówkę, bo z Sofiji mają zaniżoną i bierz większe)
      Fajne pajace całe rozpinane od góry do dołu robi np. H&M
      Generalnie proponuję zasadę: nic przez głowę, nic zapinanego na plecach i z
      tyłu, bo malec na tym leży, żadnych guzików (nie wiedziałam, że w ogóle takie z
      guzikami robią?? I tu wyszła moja mała psychoza, że Młodszy "odgryzie" i się
      udławi), tylko zatrzaski. Wszystko zapinane od góry do dołu i większe - ciut za
      duże na Dzidzię - wygodniej się wklada!
      Spioszki rozpinane w kroku na zatrzaski - do zmiany pieluchy.
      Wszystko co dotyka ciałka ze 100% bawełny.

Ja osobiście nie znoszę też spodenek-ogrodniczek i bluz z kapturem. Z kapturem
      mam zawsze problem, bo się gdzieś zwija pod kombinezonem, albo pod głową
      Młodszego jak zaśnie w wózku. Ogrodniczek nie lubię i już wink. Szelki mi się
      plączą, albo rozpinają. Ale pewnie zbyt emocjonalnie do nich podchodzę wink
    • almerka1 Re: Ciuszki dla noworodka 18.12.04, 16:32
      najwygodniejsze są spiochy, body, pajacyki zapinane na napy na całej długości
      oraz w kroku - bardzo ułatwiaja przebieranie malucha oraz zmiane pieluchy
      na początku też wazne jest aby maluszek miał "ubrane" stopki - będzie mu
      zdecydowanie cieplej
    • mamazuzy Re: Ciuszki dla noworodka 20.12.04, 21:00
      Najważniejsze to nie koszulki tylko body, bo się nie zwijają do góry, a poza
      tym nawet przez głowę, tylko nie z takimi zakładkami przy szyjce tylko zapinane
      na napy. No a poza tym ja nie lubię śpiochów - wolę pajacyki z rękawkami
      zapinane na napy na całej długości z przodu. Ważne żeby były zapinane też na
      obu nóżkach do końca żeby maluchowi nie powyłamywać. Jak mojej córci próbowałam
      po zmianie pieluszki włożyć nóżkę w taki z zapięciem tylko na jednej nodze to o
      mało jej nie zwichnęłam!
    • agni71 Re: Ciuszki dla noworodka 21.12.04, 00:56
      Rowniez polecam body rozpinane na calej dlugosci, i takie same pajacyki.
      Spiochy rozpinane w kroku. Ja ubieram mala w body, na to pajacyk, lub spioch i
      kaftanik. Body lepsze bez kolnierzykow, podobnie pajace i kaftaniki. W tej
      chwili trwa wyprzedaz w Mothercare, ja sie obkupilam w duza ilosc pajacykow
      (pakowane po 3 szt.), w cenie 49zl za 3. To nie jest wygorowana cena. Gladkie w
      kolorze ecru byly po 39zl.
      Dobrej jakosci ciuszki ma Carter's - widzialam pojedyncze sztuki w polskich
      sklepach, m.in. w Smyku i w Starych Babicach. Ten ostatni sklep polecam, jesli
      mieszkasz nie za daleko (to pod Wawa), bo maja dobre ceny (ale nie maja
      produktow Pinokio, a przynajmniej nie mieli w lecie).
      Mozesz zajrzec do Kappahl, Cubus, C&A, H&M.
      Z polskich firm polecam Sofije (body) i Pinokio (pajace, spiochy).
      Nie kupuj dla noworodka spodni z guma w pasie, bo po co uciskac brzuszek. Warto
      kupic bawelniane rekawiczki bez palcow, zeby sie maluszek nie zadrapal.
      aga
      • klubiale1 Re: Ciuszki dla noworodka 21.12.04, 09:32
        Zamiast rękawiczek na rączki polecam skarpetki - lepiej się trzymają bo są
        nieco dłuższe i mają ściągacze. A potem możne je wykorzystać na stópki, bo na
        rączkach przydają się ok 2-tygodnie.
        Nie przydały mi się body zapinane kopertowo - miałam takie Sofiji i jeszcze
        jakieś firmy. Dekolt robił się za duży i body zjezdżało dziecki z ramion.
        Lepsze są takie zapinane prosto przez brzuszek.
        Zapięcia z tyłu to koszmar - miałam fajne body Cubusa i założyłam raz.
        Fajne i niezbyt drogie polskie firmy od ciuszków to: Modna Maja, Batyr, Makoma,
        Marcinkowski.
        Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka