Dodaj do ulubionych

1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy

29.12.05, 00:32
Witam,
duzo poczytalam ale i tak zielona jestem jeszcze w tym temacie sad

Co polecacie na poczatek 19-to miesiecznej dziewczynce?
Do tej pory nie miala okazji sie nimi bawic i nie wiem czy bedzie
zainteresowana. Z tego powodu chcialabym jakis zestaw, ktory nie bedzie za
drogi a jednoczesnie bedzie miala kilka ciekawych opcji, ktore moga ja
zainteresowac.

Znalazlam kilka na Allegro:
www.allegro.pl/show_item.php?item=79271733
www.allegro.pl/show_item.php?item=79335350
www.allegro.pl/show_item.php?item=78786640
www.allegro.pl/show_item.php?item=79077173
Jesli ktos ma czas to moze mi cos podpowie.
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • rosie.rosie Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 00:36
      A moze cos takiego?
      /drugi zestaw od dolu - 'Kolorowy Swiat'/
      www.klocki-lego.pl/sklep/index.php?id=szukaj&kat=9&p=1#
      Polecany juz tutaj na forum.
      • aniutek Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 00:54
        nasz Zuza (20mc) bawi sie od kilku miesiecy wiaderkiem z lego duplo ( zolte widerko, zielona porywka)
        i domkiem dla lalek
        shop.lego.com/product.asp?p=5940
        najbardziej jednak interesuja ja po prostu klocki z ktorych buduje wieze i domy
        • leigh4 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 09:52
          Ja rowniez polecam zestawy typu"kolorowy świat", czyli różne klocki w wiaderku.
          Na zestawy tematyczne zdecydowanie za wcześnie-mój synek ma 2 latka(od kilku
          dnismile i z zestawow tematycznych bawi sie tylko tymi, gdzie są pojazdy,
          samoloty. Wczoraj mielismy gosci-dwojke dzieci w podobnym wieku(chlopiec 22
          miesiące, dziewczynka 26 miesięcy) i również niespecjalnie interesowaly sie
          tymi zestawami. Hitem natomiast okazal sie stolik do budowania z klockow lego i
          wlasnie takie różne klocki.Dzieciaki ukladaly wieze, węże, jakieś ściany.
          • gucci77 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 13:13
            Leigh4, a jaki to stolik?
          • alojw Stolik Lego? 29.12.05, 15:41
            Czy chodziło może o taki stolik
            www.allegro.pl/show_item.php?item=79378155
            ---
            Pozdrawiamy,
            Wiola i Gabryś
            www.gabriel.bobasy.pl/
            • maja285 Re: Stolik Lego? 29.12.05, 16:46
              a czy gdzieś w sklepie jest ten stolik, bo na allegro osiąga straszne ceny, w
              firmowym sklepie Lego jest za 20 dolców! A w Polsce????
    • mamajka6 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 17:51
      Ja w prezencie świątecznym kupiłam mojej 21-miesięcznej córeczce dwa używane
      zestawy Duplo Primo,w sumie 45 klocków.Wahałam się z tym zakupem,ponieważ
      klocki wg opisu producenta przeznaczone są dla najmłodszych dzieci (od 6
      miesięcy do 2 lat).Jednak ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę.Klocki są
      duże,bez żadnego wysiłku łączy się je ze sobą,mimo że używane, są w idealnym
      stanie.W zestawie mamy samolot,3 samochodziki,ludziki,słonika,klocki grzechotki
      itd.Małej najbardziej podobają się te grzechoczące,jeździ też autkami,sadza na
      nich ludziki i buduje wieże wyższe od siebie,albo łączy autka ze sobą.Naprawdę
      rewelacja.Starsza 7 latka też chętnie się z nią bawi.Więc gdybym miała wybierać
      kupiłabym właśnie takie.
      • iwek33 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 19:16
        Skoro córka nie miała dotychczas żadnych doświadczeń z klockami Lego, też
        zdecydowanie polecałabym Primo a nie Duplo. Primo w tej chwili nazywa się Baby,
        a 3, 4 lata temu nazywało się Primo. 18 mies. dziecko nie będzie sobie radziło
        z Duplo zwłaszcza, że to pierwsze takie klocki, może się tylko zniechęcić. Może
        kup na początek jeden mały zestaw lego Baby, a jak nauczy się budować i
        konstruować i będzie sobie dobrze radzić to kupisz jakis prosty zestaw Duplo.
        Zerknij na Baby ( Primo)
        www.allegro.pl/show_item.php?item=78915250
        www.allegro.pl/show_item.php?item=78403440
        www.allegro.pl/show_item.php?item=78415215
        www.allegro.pl/show_item.php?item=78771799
        Albo gąsienica wyginająca się jest super! Dzieciak wkłada na nią klocki,a ona
        sprężynuje i odskakuje:
        www.allegro.pl/show_item.php?item=78915251
    • mama_misi Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 20:34
      Moja córka uwielbia lego. Ja odradzam kupna dla 2 latka lego primo, moja mała
      dostała takie jak miało ok 1 i praktycznie juz sie nimi nie bawi. Z mojego
      doświadczenia z klockami polecam klocki typu kolorowy świat czy zapsa klocków
      ale koniecznie plus jakies figurki. W zestawach tematycznych zwykle jest kilka
      firurek ale niestety malo klocków i maluch szybko się znudzi bo mozliwości
      układania mało. Kupienie i tego i tego gwarantuje super zabawę. Napewno 2 latek
      poradzi sobie ze skłądaaniem tych klocków a jak nie to na początku mozna pomóc.
      Takie lego rośnie razem z dzieckiem, mozna rozszerzać kolekcję a zabawe ma cala
      rodzinasmile)
      • iwek33 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 29.12.05, 20:42
        Zgadzam się Mamo-misi, ze dla 2latka primo jest już za łatwe, ale dziewczynka,
        której mama chce kupic pierwsze Lego ma 1,5 roku i jeszcze nie ma żadnych
        doświadczeń z budowaniem Lego. Mój dwulatek też już w tej chwili świata nie
        widzi poza Duplo, ale doświadczenie zdobywał dużo wcześniej bawiąc się Primo,
        dlatego zaproponowałam właśnie te. Niedawno był wątek o prezentach świątecznych
        i jedna z mam pisała o zupełnym braku zainteresowania dla klocków Lego Duplo u
        dwulatka, który dostał kilka rozbudowanych zestawów pod choinkę, a wcześniej
        nie bawił się w ogóle Duplo. Dlatego może lepiej najpierw te "łatwiejsze"
        zestawy, a za pół roku Duplo???? ( ale może się mylę....dzieci są przecież
        różne)
        • gucci77 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 30.12.05, 10:15
          Moja Tusia ma 19 m-cy i narazie ma klocki Wader. ale niezbyt dobrze się z nich
          układa. Myślę o lego, ale właśnie nie wiem czy te z serii baby nie są już dla
          niej za małe... może jednak zdecydować się na Duplo? A czy te z serii Baby
          łąvczą sie z Duplo? Są jeszcze Lego Quattro... są większe od Duplo, więc może
          te?
          • iwek33 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 30.12.05, 11:15
            Myślę, ze to najlepsze rozwiązanie: kup zestaw Quatro. Tylko nie wiem, czy są
            tam jakieś atrakcyjne zestawy, bo quatro nie mielismy, a jak tylko są
            konstukcyjne klocki to może Małej się nie spodobają?
            • mamajka6 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 30.12.05, 14:53
              Tak jak już wcześniej pisałam,u nas Lego Primo (baby)sprawdzają się
              rewelacyjnie.Z własnego doświadczenia obserwowałam u mojej obecnie 7-mio latki
              kompletny brak zainteresowania mniejszymi klockami.I tak jej zostało do
              dziś.Teraz z młodszą bawią sie wspaniale Lego Primo,budowle z tych dużych
              klocków są okazałe,wieże łatwo można zburzyć,a co najważniejsze nie potrzeba
              używać zębów aby klocki rozłączyć itd.
              • rosie.rosie Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 30.12.05, 23:16
                Ale czy Lego Primo, Quato i Baby to te same klocki?
                Czy one sa dla dzieci w wieku 6-18 m-cy?
                Ja chcialabym kupic jednak cos co posluzy na dluzej.
                Czytalam tu na forum, ze jednak wiekszosc mam poleca jednak Duplo i dlatego o
                nie pytalam.
                • iwek33 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 30.12.05, 23:33
                  Primo i Baby to to samo ( kilka lat temu te największe klocki lego nazywały się
                  primo: można je jeszcze kupić na allegro) teraz nazywają się Baby. Quatro to
                  inne klocki: pośrednie między baby, a Duplo ( nowość, na rynku od jakiegoś
                  roku). Jeśli chcesz klocki na dłużej to kup Duplo, ale może zdarzyć się, że
                  Twoja Mała jeszcze się nimi nie zainteresuje.
                  Ja na Twoim miejscu kupiłabym Baby ( może używane z allegro, można wyszorować,
                  a za niewielkie pieniądze trafiają się fajne zestawy) za jakiś czas możesz
                  sprzedać i kupić npbig_grinuplo.
                  Zobacz, moze taka mysz:wieża do układania?
                  www.allegro.pl/show_item.php?item=79341640
                  A mój 2,5 latek, który bardzo lubi bawić się Duplo i radzi sobie z nimi dobrze,
                  nadal chętnie sięga po klocki Baby, uwielbia ten pociąg:
                  www.allegro.pl/show_item.php?item=78960380
                  Życzę udanego wyboru!
                  • mama_misi Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 31.12.05, 10:27
                    Dzieci sa rózne i to ty musisz ocenić jakie klocki lepiej posłużą twojemu
                    dziecku. Moją córkę lego primo zaczeły nudzić już gdzieś w wieku 1,5 roku. W
                    zestawie jest niewiele klocków z których za wiele zrobic sie nie da. Klocki sa
                    na tyle drogie że ja 1,5 roczniakowi kupiłabym duplo, może quatro (nie wiem bo
                    nie miałam). Ja uwielbiam bawic się klockami z Misią, pomagam budowac jej np.
                    dom a ona potem naprawde długo bawi się figurkami i przebudowuje to co
                    zrobiyśmy razem. Jak małej pomorzesz napewno sobie poradzi.
                    • gucci77 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 31.12.05, 13:52
                      Dzisiaj byłam w sklepie firmowym Lego i Pani mi powiedziała, że w tym wieku nie
                      ma potrzeby inwestować w lego quattro bo są mało ciakwe i jak Tusia dostanie
                      duplo to będzie bardziej nimi zaineresowana bo dzieci w tym wieku mają już
                      wystarczającą koordynacje. No i chyba jednak zdecyduję się na jakiś zestaw
                      duplo. Szkoda że ta duża farma taka droga...
      • maczkama Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 10.01.06, 19:33
        Ja też uważam że na primo trochę późno. Moja córka (20 mcy) ma bardzo dużo
        zestawów duplo odziedziczonych po bracie i dzieciach znajomych. Buduje domy,
        bez trudu łączy klocki, a primo są b. luźno złączone i włąściwie niewiele można
        z nich zbudować. Małgosia najbardziej lubi pociąg i zagrodę ze zwierzątkami.
        Potrafi się tym naprawdę długo bawić. Wg mnie duplo to najlepsza i najtrwalsza
        zabawka (niestety również najdroższa). Pozdrawiam.
    • iwek33 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 31.12.05, 14:12
      Cieszę sie Gucci, ze się zdecydowałaś! Zamiast drogiej farmy można kupić trochę
      mniejszy zestaw Zagroda ( jest dwa razy tańszy)zobacz:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=78955975
      Albo dla dziewczynki karetę z konikami ( znajoma kupila dla 2,5 latki i HIT !!!)
      www.allegro.pl/show_item.php?item=78970984
      A najlepiej pooglądaj sobie ofertę sklepów internetowych z klockami lego,
      różnice w cenach są czasem bardzo duże w porównaniu z realnymi sklepami.
      Można wejsc na www.google.pl i wpisac: klocki lego
      • leigh4 Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 01.01.06, 11:57
        He, he.. Właśnie "podczytałam", że chyba pisząc o tej mamie, której dwulatek
        dostał rozbudowane zestawy duplo, mnie mialaś na myśli, tak? Jeśli tak, to małe
        sprostowanie: mój synek bawił się wcześniej klockami lego i te zestawy nie są
        jego pierwszymi klockami lego. Z naszych doświadczeń odradzam klocki baby
        (primo) dla półtoraroczniaka.To są raczej zabawki niż klocki dla bardzo
        malutkich dzieci, niewiele z nich można zbudować. U nas zabawa nimi skończyla
        się, gdy synek miał 15-16 miesięcy. Gdy mial półtora roku dostał pierwsze lego
        duplo, właśnie takie w wiaderku i do dziś ciesza się popularnościąwink Ale w
        niedługim czasie po tym wiaderku został obdarowany klockami mega bloks i to
        jest prawdziwy hit.Mega bloksy są większe, bardzo łatwo się łączą i rozłączają,
        nie trzeba przy tym używać siły, żeby je rozłączyć ani tez same nie rozpadają
        się.Sa w nich też klocki z podwoziami, okienkami itp, więc można budować
        wszelkie pojazdy i budowle, tak jak z duplo. Rozłączanie duplo wymaga dużo siły
        (nawet ode mnie, nie mówiąc o maluchu), co nie każdemu dziecku odpowiada. Myślę
        więc, że najlepiej jeśli dziecko samo zdecyduje, jakiego rodzaju klockami woli
        się bawić. Lepiej więc kupić dwa małe ale różne zestawy klocków(różnych
        producentów, gabarytów), niż jeden duży.
        • dadgam Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 10.01.06, 11:18
          dziewczyny mają rację, na Lega Baby już trochę późno, mój synek bardzo je lubił ale już odchodzą w zapomnienie a ma 20 miesięcy smile
          lepsze będzie takie wiaderko z klockami
          maxisklep.pl/images/duze/Lego/wiaderko.JPG
        • monika26kr do leigh4 12.01.06, 13:45
          Ktory zestaw Mega Bloks ma podwozia itp elementy? Takie w wiaderku to chyba
          sama klocki?
          • leigh4 Re: do leigh4 12.01.06, 14:27
            Te w wiaderku są chyba dla starszych dzieci, ja mam te dla maluchów(105 lat).
            Podwozia sa w zestawach samochodzików(3 autka rozbierane czynnikismile i w jednym
            z zestawów w torbie(chyba 100elementowym-mamy kilka więc nie pamiętam, z
            którego jest podwozie). Lokomotywai i atobus z cyferkami i literkami również
            rozkłada się "do podwozia" i można na nim budować pojazdy.
            Tych mega bloksów w wiaderku nie znam, ale one są chyba już porównywalne z lego
            duplo(wielkością).
            • monika26kr Re: do leigh4 12.01.06, 17:09
              Dzieki. A gdzie kupujesz te klocki? Gdzie sa najkorzystniejsze ceny. Mysle o
              zestawie z wozkiem, tam sa duze klocki ale chyba same klocki, a podwozia dla
              mojej corki beda niezbednesmile
              • leigh4 Re: do leigh4 12.01.06, 17:20
                Wszystkie oprócz jednego zestawu(pociągu z literkami) kupili mi znajomi w
                Niemczech.
    • mmu Re: 1-sze DUPLO dla dziewczynki 19-cie m-cy 10.01.06, 17:42
      Ja polecam z czystym sumieniem Qatro. Są duże, wygodne do układania i powiem
      Ci, że moja Hania, która w ogóle nie bawi się zabawkami, tych klocków używa
      codziennie. To znaczy z reguły budujemy razem. A potem dziecię niszczysmile Klocki
      te mamy już z 4 miesiące, ale dopiero z miesiąc temu córa się nimi
      zainteresowała. Ma 19,5 miesiąca.
      pozdr
      Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka