Dodaj do ulubionych

CIEKAWOSTKI

IP: *.* 20.06.01, 15:33
Wlasnie wracam z badania sluchu z moja 8-miesieczna dzidzia i chcialam sie czyms podzielic. Otoz pani w przychodni wreczyla mi torbe z ksiazeczkami dla dzieci i paroma ulotkami . Maja tu taki program `bookstart` w ramach ktorego zachecaja rodzicow do czytania i przegladania ksiazeczek z nawet malenkimi dziecmi.Ponoc dziecko dzieki temu bedzie mialo lepszy start w szkole. Nie zeby bobasa uczyc czytac ale po prostu oswoic z ksiazeczka. Pokazac jak przewracac kartki,wskazywac na obrazki....ot taki czas z dzieckiem, przy wylaczonym telewizorze.Mysle,ze i tak wiele mam ,jesli nie wszystkie ,to robia ale pomyslalam,ze fajnie wiedziec,ze oprocz milego spedzenia czasu jest to dla dziecka start w pszyszlosc.I w sumie milo,ze jest to program rzadowy. Ksiazeczki sa slodkie i w sam raz do tego wieku.Ktos wczesniej wspomnial o tym jak to Polacy czytaja przecietnie jedna ksiazke rocznie ale to pewnie nie tylko Polacy,jak widac. Ponoc zrodlo tkwi w dziecinstwie i stad ten pomysl.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 20.06.01, 16:06
      Bogusiu,Myślę, że oswajanie dziecka z książką powinno odbywać się od małego i dobrze, że w UK coś takiego wprowadzili- mój synek ( prawie rok) bardzo lubi oglądać sobie książeczkę tekturową z obrazkami przed zaśnięciem oraz kartkować "dorosłe" książki. Mam szczerą nadzieję, że ten zapał mu nie przejdzie a utrwali się ale zdaję sobie sprawę iż to zależy w dużej mierze od rodziców czyli mnie i męża. Pozdrawiam ciepłoIwona
      • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 20.06.01, 16:13
        Iwonko, Ja widze po naszych dziewczynkach,ze to nie znika tak sobie i owocuje a biblioteka to ich ulubiony cel spacerow. Takie male moze ksiazkowe :)Tak sobie nawet myslalam,ze moze przez to wspolne czytanie, przytulenie sie w foletu i przegladanie ksiazeczki z mama czy tato taki brzdac pozniej to sobie pozytywnie kojarzy - bo to w sumie 100%wy czas razem.Ale to tylko moja teoria. Napewno wiele rzeczy sie na to sklada.Pa
    • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 20.06.01, 19:12
      A w Polsce jest w tej chwili taka akcja "Cała Polska czyta dzieciom", może podobna do tej u was. Tylko czy co z tego wyjdzie, skoro statystyczny polak czyta jedną książką rocznie....
      • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 20.06.01, 19:12
        P.S. Oczywiście materaiały pomocnicze we własnym zakresie.
    • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 21.06.01, 07:08
      Właśnie czytałam niedawno artukuł na temat głośnego czytania dzieciom, i tam m.in. jeden Amerykanin stwierdził: Gdyby głośne czytanie wymagało sprzętu za 149 dolarów i wyższego wykształenia, to byłoby obecne w większości domów...fajne, nie?
    • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 21.06.01, 08:02
      Popieram popieram i jeszcze raz popieram, mam nadzieję że w Polsce akcja ta będzie nagłasniana we wszystkich mediach. Sama ostatnio "uderzyłm " sie w piersi i przeczytalam dwie ksiazki,trzecia czeka w kolejce , mam apetyt na kilka kolejnych ale kiedy? Moja Olcia przechodzila jakis miesiac temu fascynacje ksiazeczkamitakimi w sam raz dla jej wieku, chociaz 17 mies. chociaz uwazam ze powinno byc ich wiecej tj. w kazdym kiosku,ale nie ma co narzekać. W kazdym razie mala uwielbia ksiazeczki , ale ciekawe ze nigdy nie wykazywala wiekszego zainteresowania tymi z miekkimi kartkami z piszczalka i obrazkami przedstawiajacymi pojedyncze rzeczy. Kupilam takie dwie bo przeczytalam ze takie sa najlepsze dla maluszkow, pudlo. Pierwsza ulubiona ksiazeczka malej byla moja ksiazka o ciazy i noworodkach "Młodzi Rodzice" czy jakoś tak- dawno już nie mam okladki,hi,hi.Taka byłą na nia "zawzieta", ze stala pod polka na ksiazki i glosno domagala sie lektury. moze to i nie pedagogicznie pozwalac dziecku niszzyc ksiazki ale mala byla tak zachwycona, zreszta z biegiem czasu coraz sprawniej przewracala kartki. Ma ja zreszta do tej pory. Jest tam sporo zdjec dzieci, rodzicow i misiow, takich kudlatych jasno brzzowych. Ostatnio jak kupowalismy Lusi butki, ja placilam przy kasie a malzonek poszedl z mala na dzial pluszkow, bezblednie wybrala prawie identycznego jak w ksiazce i cala droge do domu tulila kudlacza powtarzajac mi,mi, smiesznota. Byl akurat prezent na Dzien Dziecka. Pozdrowionka
      • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 21.06.01, 08:47
        elik napisała/ł:Pierwsza ulubiona ksiazeczka malej byla moja ksiazka o ciazy i noworodkach "Młodzi Rodzice" czy jakoś tak- dawno już nie mam okladki,hi,hi.Taka byłą na nia "zawzieta", ze stala pod polka na ksiazki i glosno domagala sie lektury. Elik, chyba cos w tym jest bo moje poradniki tez poszly w strzepy :)A teraz w ramach tej promocji zalaczona byla ksiazeczka o sztywnych stronach z prawdziwymi dzidziusiami jedzacymi banany, umazanymi zupka itp. Olive uwielbia te wlasnie ksiazeczke jak zadna inna. W poradnikach tez sa dzieci wiec pewnie to to ich fascynuje.Starsze dziewczynki juz sa bardziej na etapie Kubusiow Puchatkow i inny postaci abstrakcyjnych ale wczesniej to tylko ludzie i zwierzaki......
    • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI IP: *.* 21.06.01, 13:27
      He, he moja półtoraroczna Julka tez namiętnie przegląda moje pisma z dzidziusiami. Codziennie kilka razy ogląda książeczki i kilka razy domaga się czytania, oczywiście nie odmawiamy. Myślę, że nie będzie uciekać od książek w przyszłości. Na www.sekretykobiet.pl forum Twoje dziecko - była bardzo podobna i ciekawa dyskusja.
      • Gość: guest Re: CIEKAWOSTKI -CD IP: *.* 21.06.01, 13:34
        Jeszcze wyczytalam cos takiego:`ilosc slow codziennie zasluszanych przez Twoje dziecko moze byc predyktorem jego przyszlej inteligencji.Zagaduj je ile wejdzie!!!!! [to juz w wolnym tlumaczeniu]` `Mother and Baby`PS`zwazywszy an to ile potrafimy z mezusiem gadac nasze dzieci powinny byc geniuszami` HIHIHI ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka