Gość: guest IP: *.* 28.06.01, 10:22 Mój 22-miesięczny Kuba ma przepisane okulary. Jak przekonać takiego malucha do założenia okularów na nos? Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami.PozdrawiamAneta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: 2-latek w okularach IP: *.* 28.06.01, 13:18 Mój 2,5 letni synek ma nadwzroczność (+5) i od początku lutego nosi okulary. Pani okulistka poradziła nam, żebyśmy założyli pierwszy raz okulary jeszcze podczas działania atropiny lub specjalnie ją zapuścili. Tak zrobiliśmy i obyło się bez sensacji, mały "przejrzał na oczy" i okulary nosi barzdo chętnie. Oczywiście zauważył, że nam na tym zależy, więc parę razy grzmotnął nimi o ziemię, ale generalnie przyzwyczaił się do nich. Po prostu dożo lepiej w nich widzi. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: 2-latek w okularach IP: *.* 29.06.01, 07:34 Moja córka nosiła okulary kiedy miała 3 lata. Nosiła je bardzo chętnie, a w przedszkolu dzieci wołały, że też takie chcą i to ją pewnie odpowiednio dowartościowało .Ajeśli chodzi o bezpieczeństwo - specjalne zauszniki i gumeczka na tył głowy rozwiązują sprawę całkowicie. W każdym razie u nas. Kiedy szła do II klasy już okularów nie potrzebowała, bo wada została wyleczona (też nadwzroczność)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slvkoleczko Re: 2-latek w okularach IP: *.* 29.06.01, 20:41 mój synek miał 16 miesięcy gdy zaczął nosić okularki, pierwszy raz założyliśmy je gdy jeszcze dizałała atropina (za radą pani doktor) wygodne oprawki,które sam wybrał (z kilku zaproponowanych przez nas) z obowiązkowymi specjalnymi zausznikami (ze sprężynkami) . Nosi je do dziś - w sumie ponad dwa lata i wada wzroku (zez) znacząco się zmniejszyła. życzę powodzenia sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: 2-latek w okularach IP: *.* 30.06.01, 05:29 Myślę że kolorowe oprawki mogą zachęcić dziecko do okularów .możesz również kupić łńcuszek z kturego okularki nie spadną podczas buntu dziecka,no jeszcze musisz dziecku tłumaczyć że musi nosić okularki by miało zdrowe oczka.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś