Dodaj do ulubionych

zasiłek wychowawczy

12.03.04, 09:10
Na urlopie wychowawczym jestem od listopada. W tej chwili przysługuje mi
zasiłek wychowawczy gdyż do obliczania sumy dochodów w rodzinie nie brano pod
uwage moich zarobków za 2001 rok tylko mojego małżonka. Jak będzie według
nowych zasad? W 2002 roku pracowałam a teraz dalej bede na urlopie
wychowawczy i nie mam żadnych dochodów.

Pozdrawiam Agnieszka
Obserwuj wątek
    • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 12.03.04, 10:10
      Nie liczy sie Twoich zarobkow z 2002 r, gdyz nastapila utrata tego dochodu.W
      takim przypadku licza sie Twoje dochody z misiaca poprzedzajacego zlozenie
      wniosku o zasilek-jesli jest nizszy niz w 2002roku .
      (patrz Rozporządzenie
      MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
      z dnia 5 marca 2004 r.
      w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne-
      paragraf 17)
      pozdrawiam

asia
      • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 12.03.04, 10:54
        asiaap napisała:

> Nie liczy sie Twoich zarobkow z 2002 r, gdyz nastapila utrata tego dochodu.
        Oj, chyba nie. Dzwoniłam do kilku ZUS-ów.-Przebywanie na urlopie wychowawczym
        to nie jest utrata źródła dochodu!Bierze się pod uwagę też Twój dochód za 2002
        r.mimo,że jesteś na wychowawczym.Dowiadywałam się, bo też mnie to dotyczy.
      • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 14.03.04, 20:59
        a mozesz podac jakis link gdzie jest to rozporzadzenie???
        • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 15.03.04, 09:21
          zobacz na stronie www.mpips.gov.pl
          www.mpips.gov.pl/pliki_do_pobrania/rozporzadzenie_swiadczenia_rodzinne.rtf
          pozdrawiam
          asia
          • olik7 Re: zasiłek wychowawczy 15.03.04, 13:05
            A znasz może nr Dziennika Ustaw, gdzie jest to Rozporządzenie? Czekam na nie i
            na wzory wniosków z niecierpliwością i nic nie jest mi wiadomo, że jest już
            ogłoszone, nawet na stronie Sejmu nie mogłam dzisiaj znaleźć.
            Pozdrawiam
            Magda
            • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 15.03.04, 15:11
              wszystkie wzory mozna znalesc na stronie MPiPS
              moge Ci przyslac na prv jesli chcesz
              pozdr
              asia
          • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 15.03.04, 23:56
            §17.1. W przypadku gdy po upływie roku kalendarzowego, z którego dochód rodziny
            stanowił podstawę ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych, sytuacja dochodowa
            rodziny uległa pogorszeniu na skutek utraty dochodu przez członka rodziny, od
            dochodu rodziny odejmuje się kwotę utraconego miesięcznie dochodu. Prawo do
            świadczeń rodzinnych ustala się na wniosek począwszy od miesiąca, w którym
            złożono ten wniosek, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym nastąpiła
            utrata dochodu.

ale to nie oznacza ze my kobitki na wych. utraciłysmy dochód
            jesli nam sie nie podoba to ze nie dostaniemy zasiłku to możemy sobie wrócic do
            pracy, poniewaz ja mamyi wg ustawodawcy mamy taka prace (tzn tak mocno
            dochodową, co wyniknie z zaświadczenia z US) ze starczy na to by dziecko posłac
            np. do złobka
        • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 15.03.04, 15:13
          www.mpips.gov.pl/prawo.php?nr=72&id=1125
    • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 12.03.04, 11:05
      Jest dokłądnie tak, jak pisze anies75:
      • Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze
      anies75 01.03.2004 21:52 odpowiedz na list odpowiedz cytując

niestety żródło dochodu nie zostaje utracone przy pójściu na wych., zostaje
      utracony dochód, a to zasadnicza różnica
      żródło dochodu, czyli umowa o prace nadal jest, także licza sie zarobki obojga
      małżonków
      ustawodawca wyszedł tu chyba z założenia że jesli masz umowę o pracę, a nie
      przysługuje ci wych.zasiłek to możesz sobie do tej pracy wrócić, i będziesz
      miała dochód
      • ewaik Re: zasiłek wychowawczy 12.03.04, 19:19
        dziewczyny
        nie liczy się naszego dochodu z 2002 jezeli jestesmy na wychowawczym.Tak
        przeczytałam w serwisie prawnym.cytuje:W razie utraty dochodu(w tej sytuacji
        przejscie na urlop wychowawczy)prawo do zasiłku ustyala sie na podstawie
        dochodun rodziny pomniejszonego o utracony dochod.Do dochodu nie wlicza sie
        pobieranego zasiłku wychowawczego.
    • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 12.03.04, 11:32
      dziewczyny
      takie informacje uzyskalam przedwczoraj na szkoleniu z zas rodzinnych i
      wychowawczych prowadzonym przez eksperta z ZUS
      utrata dochopdu nastepuje wtedy gdy czlonek rodziny dochod utracil, lub dochod
      ten jest nizszy w mcu poprzedzajacytm zlozenie wniosku od przecietnego
      miesiecznego dochodu w 2002r
    • acul Re: zasiłek wychowawczy 12.03.04, 21:20
      no dobrze ale co w sytuacji gdy w 2002 jeszcze nie było się w związku
      małżeńskim,jak wtedy liczy się wychowawczy, przecież zarobki z tego okresu nie
      były wspólnym dochodem?, proszę jak coś wiecie to napiszcie
      • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 13.03.04, 18:10
        chyba mówimy o różnych rzeczach. Ja mówię o sytuacji, gdy staram się o dodatek
        wychowawczy do świadczenia rodzinnego w sytuacji, gdy urodziłam dziecko w tym
        roku.Mój stan faktyczny jest następujący: urodziłąm cókę w styczniu, ślub
        wzięłam w kwietniu 2002 r. Do dochodu stanowiącego podstawę przyznania
        świadczenia rodzinnego(a za tym dodatku wychowawczego) jest brany mój dochód za
        2002 r.(za cały rok-na podstawie zaśw. z US-miałam przerwy w zatrudnieniu),
        natomiast męża-od miesiąca następnego po miesiącu, w któym wzięliśmy ślub,
        czyli od maja 2002r.-na podstawie zaśw.z zakładu pracy.To jest nasz dochód
        brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do "zasiłku wychowawczego". Dopiero w
        sytuacji, gdy wygaśnie mi umowa o pracę(terminowa, skończy się za kilka m-cy),
        to mój dochód za 2002 r NIE będzie brany pod uwagę(dochód ze źródła utraconego)
        i wtedy mąż będzie mógł się starać o świadczenie rodzinne(obecny zasiłek
        rodzinny), tylko,że wtedy ja nie będę miała "zasiłku wychowawczego", bo już nie
        będę zatrudniona. Taką odpowiedź dano mi w 3 ZUS-ach.
        • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 14.03.04, 20:26
          masz racje
          właśnie tak jest
          jesli ma się umowe o prace dochód z 2002 jest brany pod uwage, niestety
    • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 14.03.04, 20:22
      z tego co wiem przejście na wych, to nie utrata dochodu
      niestety
      • melassaa Re: zasiłek wychowawczy 15.03.04, 21:44
        Zgłupiałam już całkiem. A jak to jest w moim przypadku?
        Pracuję od III 2001 na czas nieokreślony. Urodziłam V 2003, na urlopie wych.
        jestem od IX 2003. Jestem niezamężna. Obecnie pobieram zasiłek wych. dla
        samotnych matek. Czy mój dochód za 2002 będzie traktowany jako utracony? Moja
        kadrowa mówi, że tak.
        Druga sprawa: ile będzie w końcu wynosił zasiłek? W projekcie ustawy jest 400
        zł, a moja kadrowa mówi, że się nie zmieni i nadal będzie tak samo jak było
        (samotne matki 505 zł).
        • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 16.03.04, 09:10
          ja jestem takiego zdania jak Twoja kadrowa. dochod z 2002 roku jest tu dochodem
          utraconym. dodatek owszem wynosi 400zl ale te osoby ktore przedz 1.05.2004
          pobieraly zasilek w wys 505.80 zl zachowaja ta wyzsza wysokosc
          pozdrawiam
          asia
          • olik7 Re: zasiłek wychowawczy do asiap i nie tylko 16.03.04, 14:27
            No właśnie, jak to jest z zachowaniem praw nabytych. Nie ma o tym ani słowa w
            ustawie jak i w rozporządzeniu.
            Skąd wiesz, że te osoby utrzymaja prawo do wyższego zasiłku? Jeżeli to prawda
            to może osoby, które dorabiaja do wychowawczego też zachowają to prawo???
            • asiaap Re: zasiłek wychowawczy do asiap i nie tylko 16.03.04, 15:35
              dowiedzialam sie tego na szkoleniu z zasilkow prowadzonego przez ekspertke z
              zus-u. do podstawy prawnej jeszcze nie dotarlam.a dorabiac nie mozna - tego tez
              sie niestety dowiedzialam
              pozdrawiam
              asia
    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 16.03.04, 22:10
      Czesc jak wiecie od maja trzeba skladac dochod rodziny za 2002 i ja juz bylam w us
      i wychodzi mi 542,30 na osobe ale .W przypadku gdy dochód rodziny
      lub dochód osoby uczącej się przekracza kwoty, o których mowa w ust. 1 lub 2,
      o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi
      rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, zasiłek
      rodzinny przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W
      przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym zasiłek
      rodzinny nie przysługuje.To jest z nowej ustawy wiec odejmujac te 42 zl
      zostaje 503,30 wiec chyba mi sie uda
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 16.03.04, 22:49
        kropka ale to miesieczny dochod rodziny nie moze przekroczyc podanej kwoty o
        42,50 a nie dochod na osobe. ile wynosi miesieczny dochod calej Twojej rodziny?
        np rodzina sklada sie z 4 osob. dochod uprawniajacy do zasilku to 504
        *4=2016,00 zl. jesli np dochod tej rodziny wynosi 2030 zl to dostana zasilek ,
        a jesli 2080 to nie.
        poiozdrawiam
        asia
        • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 08:56
          Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2, jeżeli

dochód rodziny, w przeliczeniu na osobę, albo dochód osoby uczącej się nie

przekracza kwoty 504,00 zł.

3. Zasiłek rodzinny przysługuje, pomimo że dochód rodziny lub dochód osoby

uczącej się przekracza kwoty, o których mowa w ust. 1 lub 2, pod warunkiem,

że zasiłek rodzinny przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym i kwota, o

którą dochód rodziny lub dochód osoby uczącej się został przekroczony, jest

niższa lub równa kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu

w danym okresie zasiłkowym.
          Wiec mi sie wydaje ze chodzi o dochod na osobe chodzi tu o kwote 504
          • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 12:12
            przeciez masz napisane "dochod rodziny", a nie "dochod na osobe" ,chyba ze
            jestes osoba uczaca sie?.
            mnie poinformowano na szkoleniu z zasilkow, ze jest wlasnie tak jak Ci napisalam
            pozdrawiam
            asia
    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 10:14
      i jeszcze jedno ja juz bylam w us o dochod dwa miesiace temu czy cos sie zmieni w zasadzie obliczania tego dochodu bede musiala isc jeszcze raz po zaswiadczenie
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 12:13
        nie, jesli dostalas zaswiadczenie za 2002 rok to jest ono aktualne
    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 10:56
      i jeszcze jedno a jezeli dochod mojego meza w 2003 byl nizszy niz 2002
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 12:20
        to wowczas liczy sie dochod z miesiaca poprzedzajacego zlozenie wniosku o
        zasilek. jesli wniosek skladasz w kwietniu to dochod z marca 2004. musisz
        udokumentowac utrate dochodu. np jesli stracil prace dolaczyc swiadectwo pracy.
        pozdrawiam
        asia
        • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 14:35
          Maz nie stracil pracy tylko w 2003 zarobil mniej niz w 2002
          • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 14:52
            jezeli chodzi o mozliwosc przekroczenia to chyba chodzi tu o mozliwosc przekroczenie 504--------------------------------------------------------------------------------
            Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2, jeżeli

dochód rodziny, w przeliczeniu na osobę, albo dochód osoby uczącej się nie

przekracza kwoty 504,00 zł.
            Zasiłek rodzinny przysługuje, pomimo że dochód rodziny lub dochód osoby

uczącej się przekracza kwoty,o których mowa w ust. 1 lub 2 (przekracza kwoty czyli te 504 bo tylko takie tu sa podane)
            • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 15:06
              Moim zdaniem to niema sensu od czerwca 2003 jestem na wych Wikusie urodzilam w 2002 zalapalam sie jeszcze na dluzszy maciez. potem urlop wypoczynkowy i wych to dlaczedo musze skladac docjod moj i meza za 2002
              • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 21:44
                Aktualnie jestem na wych. i mam rodzinny
              • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 22:24
                skldasz tylko dochod meza i zaswiadczenie z pracy ze jestes na wychowawczym
                • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 22:43
                  dziekuje za odpowiedz dzwonilam dziesiaj do zusu i powiedzeli mi ze oni beda wydawac jakies zaswiadczenie
                  a jezeli chodzi o wypelnienie wnniosku to wpisuje tylko dochod meza wiesz pytam sie tak bo w zusie poeiwdzieli mi ze oni dokladnie nic na ten temat niewiedza zeby pytac w urzedzie gminy a w gminie powiedzieli mi ze to nie do nich tylko do urzedu miasta wiec sama widzisz dlaczego cie tak nudze , jesli moge spytac to skad Ty to wszystko wiesz bo jezeli jest tak jak mowisz to chyba dostane dalej wychowawcze
                • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 29.03.04, 22:47
                  a własnie nie
                  byłam dziś w Urzedzie miasta po wnioski i info
                  i mam złożyc nie zaswiadczenie ze jestem na wych, a zaś. z US za 2002 rok
          • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 22:22
            a to zalezy. jesli dostal wypowiedzenie zmieniajace i ma teraz umowe na nizsza
            kwote to sie liczy i musisz dolaczyc takie wypoiwiedzenie do wniosku. a jesli
            to tylko kwestia premi a umowa taka sama to nie
            • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 22:44
              dziekuje za odpowiedz dzwonilam dziesiaj do zusu i powiedzeli mi ze oni beda wydawac jakies zaswiadczenie
              a jezeli chodzi o wypelnienie wnniosku to wpisuje tylko dochod meza wiesz pytam sie tak bo w zusie poeiwdzieli mi ze oni dokladnie
              nic na ten temat niewiedza zeby pytac w urzedzie gminy a w gminie powiedzieli mi ze to nie do nich tylko do urzedu miasta wiec
              sama widzisz dlaczego cie tak nudze , jesli moge spytac to skad Ty to wszystko wiesz bo jezeli jest tak jak mowisz to chyba
              dostane dalej wychowawcze
              • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 23:07
                kropeczko pytaj , pytaj.
                wiem bo bylam na szkoleniu z nowych zasilkow prowadzonym przez ekspertke z ZUS
                zycze Ci zebys dostala pieniazki
                powodzenia
                Asia
                • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 23:23
                  Czyli bedac na zsilku wychowawczym i biorac rodzinny bebe musiala skladac tylko dochod meza za 2002 a nie takze swoj a ja nawet gdy w 2002 pracoawlam a teraz jestem na zasilku to nieprzeszkadza bo w zusie mowia co innego tzn. malo co wiedza na ten temart
                  moze moglabysmi podac swoj numer gg chyba ze niechcesz zebym dalej Cie nudzila
                  • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 23:39
                    tak skladasz wniosek +zasw z US o dochodzie meza za 2002 r + zasw z zakladu
                    pracy badz z ZUSu ze jestes na wychowawczym
                    podam Ci jutro rano swoj GG do pracy bo teraz nie pamietam
                    asia
                    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 23:48
                      Ok dziekuje a to w domu niemasz gg?/
                      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.03.04, 23:55
                        chwilowo nie mam. jak chcesz to pisz na prv
                        a wogole to mamy dzieci w podobnym wieku-moj Stas ma 19 mcy
                        pozdr
                        asia
                        • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 00:00
                          To bedziemy mogly pogadac nie tylko o tych zasilkachsad(( ale rowniez o naszych maluszkach
                          • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 00:03
                            Moj numer gg 3812141
                            • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 00:07
                              dzieki do jutra
                              • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 09:39
                                moj nr GG 3726347
                                • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 21:35
                                  Czesc pisalam do Ciebie na gg ale bylas (niedostepna)
                                  • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 22:39
                                    Mozesz mi to jeszcze raz dokladnie wszystko wytlumaczyc
                                    Czyli jezeli jestem teraz na zasiku wych i pobieram rodzinny to od 1 maja bede
                                    skladac tylko dochod mojego meza i zaswiadczenie z zusu ,a nie tak jak mowia
                                    pozostale dziewdzyne ze dochod wspolny czyli moj i meza bo ja juz zglupialam w
                                    zusie kazdy mowi co innego a na koniec ze oni dokladnie nic niewiedz bo teraz
                                    kto inny bedzie sie tym zajmowal ze podobno urzad gminy a w gminie ze urzad
                                    miasta i czy te wnioski juz sa i kiedy bedzie je mozna skladac ma ta ustawe ale
                                    nic z niej nie rozumie trzeba w tym siedziec zeby ja zrozumiec a jezeli jest
                                    tak jak mowisz to sie bardzo ciecze bo wtedy mi dadza kase
                                    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 22:50
                                      kropka251 napisała:

> Mozesz mi to jeszcze raz dokladnie wszystko wytlumaczyc
                                      > Czyli jezeli jestem teraz na zasiku wych i pobieram rodzinny to od 1 maja
                                      bede
                                      > skladac tylko dochod mojego meza i zaswiadczenie z zusu ,a nie tak jak mowia
                                      > pozostale dziewdzyne ze dochod wspolny czyli moj i meza bo ja juz zglupialam
                                      w
                                      > zusie kazdy mowi co innego a na koniec ze oni dokladnie nic niewiedz bo teraz
                                      > kto inny bedzie sie tym zajmowal ze podobno urzad gminy a w gminie ze urzad
                                      > miasta i czy te wnioski juz sa i kiedy bedzie je mozna skladac ma ta ustawe
                                      ale
                                      >
                                      > nic z niej nie rozumie trzeba w tym siedziec zeby ja zrozumiec a jezeli jest
                                      > tak jak mowisz to sie bardzo ciecze bo wtedy mi dadza kase
                                      I nie przeszkadza to ze w 2002 pracowalam tzn. od kwietnia bylam na zwolnieniu
                                      a w pazdzierniku urodzilam a potem to juz wiesz
                                      • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 22:53
                                        Jeszcze raz przepraszam ze Cie tak nudze ale ja w zusie sie niczego niedowiem a
                                        bardzo chce wiedziec jak to dokladnie bedzie bo w innym przypadku bede musiala
                                        isc na bezrobocie i mala dac do zlobkasad(((((((((((((((
                                    • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 23:22
                                      tak skladasz dochod meza i zasw ze jestes na wychowawczym
                                      wzor wniosku mozesz sobie sciagnac ze strony www.mpips.gov.pl. albo moge ci
                                      podeslac jak chcesz.wniosek skladasz w kwietniu w urzedzie gminy, 1 wyplata
                                      nastapi w maju
                                      • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 18.03.04, 23:52
                                        Wzor mam ale w zusie powiedzeili mi ze dopiero pod koniec kwietnia beda dawac zaswidczenia i zabardzo nie bede wiedziala co w pisac w dochodzie utraconm tz. jaka sume i jak wyplaca w maju jak ja mama do konca kwietnia wie c to normalne ze w maju dostane za kwiecien
                                        • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 23.03.04, 22:35
                                          wracajac do tematu na razie musisz i tak czekac na to zaswiadczenie z zusu,ze
                                          jesyes na wychowawczym, a o zasilek mozesz wystapic w kwietniu lub w maju
                    • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 29.03.04, 22:55
                      a własnie nie
    • zelmerek1 Re: zasiłek wychowawczy 19.03.04, 09:12
      Nic konkretnego nie wynika z waszych dyskusji. W dalszym ciągu nie wiem czy
      liczą się moje dochody z 2002 do zasiłków czy nie - od maja 2004. Od kwietnia
      idę na wychowawczy i chcę się starać o pieniążki. W starym formularzu na
      zasiłek wychowawczy pisze w pouczeniu, że nie bierze się dochodów osoby idącej
      na zasiłek wychowawczy(pkt.10 pouczenia na formularzu). Czyżby od maja
      uwzględniało się dochody nie istniejące, bo będąc na urlopie wychowawczym nie
      mam ani grosza oprócz nędznych poborów męża. Coś tu dziewczyny nie gra w tym
      całym interesie !!!!
      • fobosek Do Zelmerka 1 26.03.04, 12:14
        Witam ! Jestem w idenycznej sytuacji co Ty i mam pytanko czy udało ci sie
        ustalić czy odpisujemy nasze dochody od dochodów wspólnych. Bęe wdzieczna z
        pomoc. Miłego dnia. Pa Aga
        • zelmerek1 Re: Do Zelmerka 1 28.03.04, 13:35
          Wiesz w zasadzie nie jestem pewna, ale chcę zrobić tak. Składam po staremu na
          zasiłek wychowawczy na kwiecień, bez moich dochodów, tylko męża za 2002. Od
          maja natomiast złożę na rodzinny plus dodatek wychowawczy biorąc pobory męża za
          ostatni miesiąc i moje za kwiecień, bo za marzec dostaje jeszcze pieniążki za
          urlop wypoczynkowy, oczywiście trzeba będzie doliczyć ten zasiłek wychowawczy z
          kwietnia, ale i tak mi wyjdzie mniej niz wymagana średnia 504 zł na osobe.
          Właśnie ostatnio było duzo publikacji na ten temat, ale nigdzie wyraźnie nie
          pisało w komentarzach, jak to jest z matkami na wychowawczych. Może ktoś wie
          więcej na ten temat i podzieli sie swoją wiedzą?
    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 23.03.04, 13:35
      Asia gdzie zniknelas??
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 23.03.04, 22:33
        hej jestem mialam mala awarie i nie miaalm dostepu do netu
        • galliano Re: zasiłek wychowawczy 24.03.04, 11:44
          Asiu z nieba mi spadlas. Jako osoba przeszkolona wink)) w tej sprawie prosze
          rozwiklaj moje watpliwosci.
          W tym roku chcialabym sie starac o zasilek wychowawczy (ok. pazdziernika). Wiem
          ze bede musiala przedstawic dochody z 2002 roku. Z tym ze jezeli wezmie sie pod
          uwage tylko dochody meza to bedzie ok, ale jezeli tez moje to juz chyba nicv z
          tego nie bedzie.
          Z tym ze MOJE dochody za 2002 rok ograniczaja sie do 2 miesiecy (styczen i luty)
          zasilku macierzynskiego, ktory akurat konczylam pobierac na pierwsze dziecko.
          Potem bylam na wychowawczym (zero dochodow). Obecnie jestem w drugiej ciazy.
          Prawdopodobnie urodze na poczatku czerwca i okolo polowy wrzesnia skonczy mi
          sie II macierzynski, wowczas znow przechodze na wychowawczy.

CZy myslisz ze od pazdziernika moglabym sie starac o ten zasilek wychowawczy
          czy jednak moje dochody z 2002 beda liczone, a nie traktowane jako dochod
          utacony?????? Usilowalam doczyatc sie w ustawie, ale to jednak za bardzo
          zagmatwane jak dla mnie smile)).

Aha i jeszcze jedno. CZy zasilek porodowy przysluguje znowu kazdej kobiecie
          rodzacej czy tylko tej ktorej przysluguja te inne zasilki????

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz
          MOnika
          • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 24.03.04, 13:32
            mozesz skladac wniosek w pazdzierniku
            masz do wyboru albo przedstawic dochod za 2002 r albo za miesiac poprzedzajacy
            zlozenie wniosku. wiec jesli macierzynski pobierasz we wrzesniu zloz wniosek w
            listopadzie . zreszta nie wiem jak wysoki masz macierzynski,musisz sobie
            policzyc. do wniosku dolaczysz dochody meza za 2002 i zasw z zakladu przcy lub
            z ZUSu ze jestes na wychowawczym
            porodowy przysluguje tylko osobom pobierajacy,m zasilki. ale masz rok czasu od
            urodzebnia dzicka zeby o niego wystapic.jesli urodzisz na pocz czerwca(warunke
            dziecko musi sie urodzic po 30.04 ) to przy wypelnianiu wniosku w listopadzi
            czy pazdzierniku mozesz zlozyc tez o dodatek z tyt urodzenia dziecka
            pozdr
            asia
            • galliano Re: zasiłek wychowawczy 24.03.04, 14:21
              > mozesz skladac wniosek w pazdzierniku masz do wyboru albo przedstawic dochod
              za 2002 r albo za miesiac poprzedzajacy zlozenie wniosku. wiec jesli
              macierzynski pobierasz we wrzesniu zloz wniosek w listopadzie.

DZieki Asiu, a czy jezeli bede skladac wniosek w listopadzie, dochody z
              poprzedniego miesiaca musze miec poswiadczone przez US czy wystarczy z zakladu
              pracy meza????

CZyli jednak moj macierzynski z 2002 roku bedzie dochodem utraconym smile))) ????
              • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 24.03.04, 14:26
                maz musi miec zasw z urzedu skarbowego za caly 2002 rok.
                a ty za poprzedni miesiac bo to ty utracilas dochod z zakladu pracy badz z
                zusu , w zaleznosci od tego kto ci wyplaca macierzynski
                • anies75 Re: zasiłek wychowawczy 24.03.04, 16:43
                  a ja za jaki okres mam wziac dochody? i z US ?
                  za 2002 czy za 1 mc i który?
                  od grudnia 2003 jestem na wychowaeczym i pobieram zasiłek
                  prosze, napisz
                  • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 24.03.04, 17:53
                    ja jestes na wychowawczym to wez zasw z zakladu pracy lub z zusu i dolacz do
                    wniosku
                    pozdr
                    asia
                    • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 25.03.04, 13:36
                      Wiesz ja to i tak mialam szczescie bo na zasilku wych.jestem od czerwca 2003 umowe mialam wtedy na czas nieokreslone ale od ostatniego pazdziernika bylam na wypowiedzeniu do ostatniego stycznia poprostu szefowi nieszlo i musial zamknac ale podpowiedzieli mi w zusie ze jezeli szef ma druga firme to jak bedzie chcial to moze mnie zatrudnic od 1 lutego wraz z urlopem wych i niebede musiala sie wstawic do pracy tylko bede miala ciaglosc ale musze byc zwolniona 31 stycznia i musi mnie zatrudnic 1 lutego a ze szef mi poszedl na reke i zatrudnil mnie do konca maja 2005 to bede miala wych wraz z zasilkiem i przyszla mi dazyzja ze wyplacanie wych i rodzinnego jest dalej atualne ale tak jak wszystkim do 31 kwietnia a od maja trzeba skladacnowe wnioski
                      • iwona-mama-majki gdzie wnioski? 25.03.04, 15:10
                        A może ktoś wie gdzie będzie składać wnioski? Do urzędu gminy miejsca
                        zamieszkania czy zameldowania? Mam problem, bo pracuję w Wawie a zameldowana
                        jestem u rodziców.
                        • asiaap Re: gdzie wnioski? 31.03.04, 15:19
                          Gdzie składać wniosek o świadczenia rodzinne od 1 maja 2004 r.
                          Na tle opisanego wyżej zakresu właściwości organu właściwego oraz innych
                          podmiotów można wskazać, gdzie należy w maju 2004 r. wystąpić o świadczenia
                          rodzinne, w kilku typowych, najczęściej występujących sytuacjach:
                          · Jeżeli jesteś pracownikiem małego zakładu pracy zatrudniającym w dniu
                          31 marca 2004 r. nie więcej niż 4 pracowników to:
                          § o świadczenia rodzinne, bez względu na ich rodzaj, występujesz do
                          organu właściwego, ze względu na twoje miejsce zamieszkania.
                          · Jeżeli jesteś pracownikiem zakładu pracy zatrudniającego w dniu 31
                          marca 2004 r. co najmniej 5 pracowników to:
                          § o świadczenia rodzinne występujesz do pracodawcy, jeżeli ubiegasz się o
                          zasiłek rodzinny, dodatki do tego zasiłku, ale tylko z tytułu urodzenia
                          dziecka, kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego, rozpoczęcia
                          roku szkolnego lub podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem
                          zamieszkania albo o zasiłek pielęgnacyjny,
                          § o świadczenia rodzinne występujesz do organu właściwego, jeżeli
                          ubiegasz się o zasiłek rodzinny oraz dodatki do tego zasiłku, wśród których
                          jest choćby jeden z następujących dodatków: z tytułu opieki nad dzieckiem w
                          okresie korzystania z urlopu wychowawczego, samotnego wychowywania dziecka i
                          utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu
                          jego pobierania, samotnego wychowywania dziecka, albo ubiegasz się o
                          świadczenie pielęgnacyjne.
                          · Jeżeli jesteś ubezpieczonym z tytułu prowadzenia pozarolniczej
                          działalności lub osobą z nim współpracującą to:
                          § o świadczenia rodzinne występujesz do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,
                          jeżeli ubiegasz się o zasiłek rodzinny oraz o dodatki do tego zasiłku, ale
                          tylko z tytułu urodzenia dziecka, kształcenia i rehabilitacji dziecka
                          niepełnosprawnego, rozpoczęcia roku szkolnego, podjęcia przez dziecko nauki w
                          szkole poza miejscem zamieszkania lub o zasiłek pielęgnacyjny,
                          ubiegasz się o zasiłek rodzinny oraz dodatki do tego zasiłku, wśród których
                          · Jeżeli pobierałaś świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego wypłacane
                          przez ZUS i od maja 2004 r. ubiegasz się o dodatek do zasiłku rodzinnego z
                          tytułu samotnego wychowywania dziecka (który jest dodatkiem wprowadzonym w
                          miejsce świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego) to:
                          § o zasiłek rodzinny oraz dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka
                          i ewentualnie inne dodatki a także świadczenia opiekuńcze występujesz do organu
                          właściwego.
                          · Jeżeli jesteś osobą bezrobotną to:
                          · Jeżeli pobierasz z ZUS zasiłek w razie choroby i macierzyństwa po
                          ustaniu tytułu ubezpieczenia to:
                          · Jeżeli do dnia wejścia w życie ustawy pobierałeś i pobierasz nadal
                          emeryturę lub rentę z ZUS to:
                          § o świadczenia rodzinne występujesz do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,
                          jeżeli ubiegasz się o zasiłek rodzinny oraz o dodatki do tego zasiłku, ale
                          tylko z tytułu urodzenia dziecka, kształcenia i rehabilitacji dziecka
                          niepełnosprawnego, rozpoczęcia roku szkolnego, podjęcia przez dziecko nauki w
                          szkole poza miejscem zamieszkania lub o zasiłek pielęgnacyjny,
                          ubiegasz się o zasiłek rodzinny oraz dodatki do tego zasiłku wśród, których
                          Organ właściwy, czyli wójt, burmistrz, prezydent miasta , (a w praktyce
                          urząd gminy)właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o
                          świadczenia rodzinne, w pierwszym etapie obejmującym okres od 1 maja 2004 r. do
                          31 sierpnia 2005 r. będzie wypłacał świadczenia rodzinne.

• anies75 Re: zasiłek wychowawczy 27.03.04, 22:50
                      ale te dochody swoje z 2002 roku musze jednak wpisać, tak mi kazali w urzedzie
                      miasta i gminy (tam bede składać)
                      • deliadab Re: zasiłek wychowawczy 28.03.04, 13:19
                        Im więcej czytam tym mniej rozumiem. Jestem mamą bliźniaków urodzonych w
                        grudniu 2002 roku. W czerwcu 2003 wróciłam do pracy. Dziećmu opiekowała się
                        babcia. Teraz niestety muszę zrezygnować z pracy. Tzn chcę iść na urlop
                        wychowawczy od 1 maja.
                        Czy ktoś mógłby mi "dużymi literami" wytłumaczyć zaświadczenie o czyich
                        dochodach muszę składać do zusu.
                        Renata
                        • kropka251 do ASIAP 29.03.04, 14:47
                          To znowu ja powiedz jeszcze raz czy napewno jezeli jestem na zasilku to bede skladac tylko dochod meaz i zaswiadczenie z zusu bo tu anies75 mozi ze kazali wpisac i jej wie juz niewiem i czy sa juz te wnioski i kiedy mozna je skladac
                          • iwonka6877 Re: wszystko o zasiłku wychowawczym 30.03.04, 00:41
                            Wszystkie inforamcje o zasiłku wychowawczym (wzory wypełnionych formularzy,
                            wymagane dokumenty, wyjaśnienia wątpliwości. itp.) można znależć na stronie
                            www.mpips.gov.pl.
                          • asiaap Re: do ASIAP 31.03.04, 11:42
                            tak masz miec dochod meza za 2002 i zasw z zusu a Twoj dochod utracony tylko
                            wpisujesz na wniosku.
                            wzory wnioskow mozesz sciagnac ze strony www.mpips.gov.pl
                            skladac mozna w kwietniu ale slyszalam ze gminy sa do swoich nowych zadan
                            zupelnie nie przygotowane i ogolnie jest balagan i trzeba sie nastawic na
                            opoznienia w poborze swiadczen
                            pozdr
                            asia
                          • est3 Re: do ASIAP 03.04.04, 21:19
                            Z wniosku, który ściągnęłam właśnie ze stron, o których piszecie, wynika, że
                            utraconego dochodu (nie ma mowy o źródle dochodu) nie biorą pod uwagę, ale
                            trzeba go wpisać.
                            A ja mam inny problem. Gdy w zeszłym roku ubiegałam się o rodzinny i
                            wychowawczy, dostałam, niestety, tylko ten drugi. Niby lepiej, bo większy, ale
                            jest jedno ale. Mąż w międzyczasie (po roku, za który miałam złożyć dochód)
                            został z pracy zwolniony, pobierał bezrobotne, pracował na umowę zlecenie, w
                            końcu dostał stałą pracę. Oczywiście wszystkie(!!!) dokumenty dotyczące tych
                            zawirowań musiałam złożyć. Jakby nie wystarczyły ostatnie obowiązujące dochody.
                            Na dodatek kupiłam kawałek rolnej ziemi, której oczywiście nie uprawiam (raz ją
                            widziałam na oczy), ale dochód się z niej liczy. Wszystko to w 2003r. A teraz
                            okazuje się, że gdyby policzyli mi dochód jak przy wychowawczym w tamtym roku,
                            (mąż i rola) przekroczę obowiązującą kwotę o kilka zł. Gdybym pobierała
                            rodzinne, to by nie miało znaczenia. Ale nie pobieram, bo do rodzinnego liczy
                            mi się wychowawczy, który utracę. Jestem tak tym wszystkim zniesmaczona, że
                            chyba tym razem podam tylko zarobki za 2002, bo, jak widzę, nigdzie nie mówi
                            się o konieczności składania dok. z 2003. Albo po prostu nie przyznam się do
                            roli. Chociaż wolałabym załatwić to normalnie. A może któraś z was wie, jak
                            wybrnąć z takiego galimatiasu??? Est.
    • zuza666 Re: zasiłek wychowawczy 31.03.04, 02:28
      A moze wiecie kto bedzie wyplasal zasilek rodzinny (wychowawczy)?
      Jesli do tej pory wyplacal mi go moj pracodawca ktory zatrudnia ponad 30
      pracownikow.
      Jestem na wychowawczym od kona pazdziernika 2003r.
      Pozdrawiam
      Zuzia
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 31.03.04, 11:27
        w okresie przejsciowym czyli 1,05,04-31,08,05 niektore zas wyplacaja przcowadcy
        zatrudniajacy conajmniej 5 pracownikow
        od 01,09,05-31,08,06-conajmniej 20tu pracownikow
        pracowadcy ci wyplacaja zasilek rodzinny i 4 dodatki : z tyt urodzenia dziecka
        (500zl), dod, z tyt ksztalcenia i rehabilitacji dziecka niepelnosprawnego, dod
        z tyt rozpoczecia roku szkolnego i dod z tyt dojazdow dziecka do szkoly
        dodatekz tytulu opieki nad dzieckiem i pozostale(dawny zas wychowawczy) beda
        wyplacac gminy.
        jesli osoba pobiara dod wychowawczy w gminie to i zas rodzinny i inne dodatki
        tez wyplaca gmina. docelowo gminy maja przejac wszystkie dodatki i odciazyc
        pracodawcow
        pozdr
        asia
        • zuza666 Re: zasiłek wychowawczy 31.03.04, 18:52
          Tak myślałam ponieważ wcześniej pracodawca o te kwotę którą mi wypłacał
          pomniejszał sobie składki , a teraz niby z czego miałby sobie ja odebrać.
          Ale ogólnie to zrobi się wielki bałagan będą duże opóźnienia w wypłacaniu tych
          świadczeń.
          pozdrawiam
          Zuza
          • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 03.04.04, 22:23
            Asia i powiedz jak to wkoncu ma byc niewiem czy czytalas

a własnie nie

To wypowiedz anies 75 i tez juz jest na wych
            • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 03.04.04, 22:56
              nie pamietam tej wypowiedzi , a nie bardzo mam czas teraz szukac
              musisz brac pod uwage fakt ze urzedy gmin czy miast sa czesto nie
              doinformowane. ogolnie panuje tam balagan. slyszalam ze spoznia sie z wyplata
              pierwszych pieniazkow. oby nie
              pozdr
              asia
              • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 04.04.04, 22:27
                @Wlasnie tego sie boje ze niebeda nic wiedzialy co i jak.Wiec jak Ty bylas na szkoleniu wiec musi byc ze tak jak mowisz skladam dochody meza i zasw. z zusu i tyle.Nudze Cie tak bo musze dostac ten dodatek bo jak nie to bezrobocie a z mala niemam co zrobic a jesli mam jeszcze szanse rok posiedziec w domu to sama rozumiesz.Jeszcze raz przepraszam ze Ci tak zawracam glowe.
    • agunek1 Re: zasiłek wychowawczy 04.04.04, 19:04
      Cześć. Proszę o pomoc. Jestem w dziwnej sytuacji.
      Umowa o pracę kończy się 30.06.04 była na czas określony.
      Zasiłek macieżyński kończy się 09.05.04, do pracy nie wrócę po tej dacie tylko
      bedę na zwolnieniu lekarskim (mam chore dziecko i pod koniec maja idziemy do
      szpitala nie wiem jak długo tam będziemy być może nawet do sierpnia). W lipcu
      będe mogła nadal byc na zwolnieniu, ale nie wiem czy jak będę chciała iść na
      zasiłek dla bezrobotnych, czy po jego zakończeniu będę mogła iść na płatny
      urlop wychowawczy?
      • kssia Re: zasiłek wychowawczy 05.04.04, 07:41
        Cześć
        Zeby iśc na urlop wychowawczy musisz mieć umowę o pracę, Twoja umowa kończy się
        30.06.04 roku jesli pracodawca nie podpisze z Toba kolejnej umowy to nie
        nabędziesz prawa do urlopu wychowawczego.
        pozdrawiam
        • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 05.04.04, 11:12
          Jestem po ślubie od maja 2002,w 2002 r. miałam przerwę w zatrudnieniu, mąż
          pracuje bez przerwy, w połowie maja 2004 skończy mi się macierzyński, idę na
          wychowawczy, mąż w 2003 r. przeszedł na 1/2 etatu i dostaje w związku z tym
          mniejszą pensję,niż w 2002 r. Czy ktoś mógłby mi ostatecznie odpowiedzieć jakie
          dochody będą brane w naszym przypadku pod uwagę? W Zus-ie mówią,że mój za cały
          2002r(bo miałam przerwę w pracy), męża od maja 2002r.(od ślubu,bo nie miał
          przerwy).Czy napewno tak???Proszę, pomóżcie!
          • kropka251 Do Asiap?? 05.04.04, 13:48
            Wlasnie tego sie boje ze niebeda nic wiedzialy co i jak.Wiec jak Ty bylas na szkoleniu wiec musi byc ze tak jak mowisz skladam
            dochody meza i zasw. z zusu i tyle.Nudze Cie tak bo musze dostac ten dodatek bo jak nie to bezrobocie a z mala niemam co zrobic a
            jesli mam jeszcze szanse rok posiedziec w domu to sama rozumiesz.Jeszcze raz przepraszam ze Ci tak zawracam glowe.
            • asiaap Re: Do Asiap?? 05.04.04, 22:01
              no co Ty nie nudzisz mnie. rozumiem ze to dla Ciebie bardzo wazne
              powodzenia
              asia
            • kropka251 Re: Do Asiap?? 05.04.04, 22:02
              17.1. W przypadku gdy po upływie roku kalendarzowego, z którego dochód rodziny stanowił podstawę ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych, sytuacja dochodowa rodziny uległa pogorszeniu na skutek utraty dochodu przez członka rodziny, od dochodu rodziny odejmuje się kwotę utraconego miesięcznie dochodu. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na wniosek począwszy od miesiąca, w którym złożono ten wniosek, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym nastąpiła utrata dochodu.

Jak mam rozumiec to ze odejmuje sie kwote od dochodu mojego i meza odejmuje sie kwote utraconego miesiecznie dochodu czyli jak np.jestem na zasilku wych.od czerwca czyli sumuje te kwoty miesieczne od czerwca do koc=nca roku niewiem bo moze na tym zaswiadczeniu bedzie kwota krura bede miala odjac.Powiedzcie mi bo zwarjuje.
          • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 05.04.04, 21:59
            nie ma znaczenia ze slub zawarliscie w maju liczy sie caly 2002 rok
            ale w waszym przypadku skoro maz ma mniejsza pensje niz w 2002 roku liczy mu
            sie pensja obecna , czyli na miesiac ptzed zlozeniem wniosku o zasilek. ty
            idziesz na wychowawczy w maju, wiec twoj dochod z 2002 r tez sie nie liczy.
            wniosek mozesz zlozyc dopiero w maju jak bedziesz na wycchowawczym.
            dziwne ze w ZUSie tak Ci powiedzieli . na swojej stronie pisza zupelnie co
            innego
            pozdrawiam
            asia
            • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 05.04.04, 22:58
              Dzięki, mój dochód wg.Ciebie nie liczy się wcale, czy liczy sie za miesiąc
              poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, czyli zasiłek macierzyński?Dzwoniłam do
              trzech ZUS-ów i w każdym mi powiedzieli,że mój dochód się liczy, już nic z tego
              nie rozumiem.
            • dela32 Re: zasiłek wychowawczy 05.04.04, 23:02
              no i w ZUS-ie powiedzieli,że ma znaczenie kiedy zawarliśmy ślub, bo liczy się
              dochód rodziny, a taką byliśmy dopiero od maja.Tylko że mój dochód liczy się
              za cał rok, bo miałąm przerwę w zatrudnieniu, a męża dopiero od ślubu.
              • asiaap INFORMACJE ZE STRONY zus-U 05.04.04, 23:13
                Utrata dochodu ma miejsce wtedy, gdy członek rodziny, który dochód
                utracił, w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku o zasiłek nie osiąga
                dochodów (np. w wyniku rozwiązania umowy o pracę, utraty prawa do zasiłku dla
                bezrobotnych, rozpoczęcia urlopu wychowawczego, (TAK JEST W TWOIM PRZYPADKU)
                sprzedaży gospodarstwa
                rolnego) lub jego dochód z tego miesiąca jest niższy od przeciętnego
                miesięcznego dochodu uzyskanego przez niego w roku kalendarzowym, z którego
                dochód się ustala. ( A TAK JEST W PRZYPADKU TWOJEGO MEZA)
                Za utratę dochodu uważa się także obniżenie dochodu, które nastąpiło na
                skutek zmiany źródła dochodu (np. zmiany zatrudnienia na inne zatrudnienie,
                zmiany zatrudnienia na działalność gospodarczą, nabycie po ustaniu
                zatrudnienia prawa do zasiłku dla bezrobotnych, emerytury lub renty), nawet
                jeżeli zmiana źródła dochodu nastąpiła bez przerwy.
                Za utratę dochodu uważa się również obniżenie dochodu uzyskiwanego z tytułu
                zatrudnienia, które nastąpiło na skutek zmiany wymiaru czasu pracy (TWOJ MAZ)
                albo
                obniżenia wynagrodzenia w wyniku zmiany warunków wynagradzania, określonych w
                umowie o pracę lub innym akcie nawiązującym stosunek pracy.
                • kropka251 Do Asiap?? 05.04.04, 23:25
                  17.1. W przypadku gdy po upływie roku kalendarzowego, z którego dochód rodziny stanowił podstawę ustalenia prawa do świadczeń
                  rodzinnych, sytuacja dochodowa rodziny uległa pogorszeniu na skutek utraty dochodu przez członka rodziny, od dochodu rodziny
                  odejmuje się kwotę utraconego miesięcznie dochodu. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na wniosek począwszy od miesiąca, w
                  którym złożono ten wniosek, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym nastąpiła utrata dochodu.

Jak mam rozumiec to ze odejmuje sie kwote od dochodu mojego i meza odejmuje sie kwote utraconego miesiecznie dochodu czyli jak
                  np.jestem na zasilku wych.od czerwca czyli sumuje te kwoty miesieczne od czerwca do koc=nca roku niewiem bo moze na tym
                  zaswiadczeniu bedzie kwota krura bede miala odjac.Powiedzcie mi bo zwarjuje.
                  • zuza666 Re: Do Asiap?? 06.04.04, 00:18
                    Może ja pomogę ( to moja interpretacja tej ustawy) od zaświadczenia które
                    otrzymacie z US o dochodach za 2002 (z sumowany wasz i waszych mężów) odejmuje
                    się średni dochód roczny za 2002r.-osoby która utraciła dochód
                    np: p.Kowalska pracowała 2002r. zarabiała 900,00 jej mąż 1000 łącznie mieli
                    1900,00 p.Kowalska poszła np. w IV 2003 na urlop wych. (maja 2 dzieci)to od
                    łącznej kwoty obydwojga małżonków odejmuje się dochód utracony p.Kowalskiej
                    czyli dochód właściwy wynosi 1000,00 ta kwotę dzielimy przez liczbę osób w
                    rodzinie w tym przypadku 4 z tego wynika ze dochód na osobę to 250,00 na m-c (a
                    maksymalna granica od 1 maja 2004 to 504,00 m-cznie/na 1 osobę.
                    Pozdrawiam
                    Zuzanna
                    • kropka251 Re: Do Asiap?? 06.04.04, 09:05
                      Moze tak Wam powiem. Moj dochod to 7904,55 meza 11726,13 za 2002 od czerwca jestem na zasilku wych i dostaje 360 z rodzinnym wczesniej maciezynski i urlop wupoczynkowy.To jak mam to obliczyc czyli na mies.mi wychodzi658,72 a mezowi 977,18 i mamy jedna corke czyli dzielimy na 3 osoby. Moze tak mi powiecie jak to obliczyc
                      • asiaap Re: Do Asiap?? 06.04.04, 09:37
                        (11726,13+7904,55)-7904,55=11726,13
                        11726,13:12 miesiecy=977,18:3 osoby=325,73 miesiecznie na osobe
                        wniosek:
                        DOSTAJESZ ZASILEK
                        pozdr
                        asia
                        • kropka251 Re: Do Asiap?? 06.04.04, 10:29
                          Bardzo ale to bardzo Ci dziekuje.Dzwonilam wczoraj do Zusu i powiedzialy mi ze zaswiadczenie beda dopiero wydawane w maju wiec z wnioskiem musze poczekac do maja ale powiedz mi jescze czy dochod swoj bede musiala wpisywac a jezeli chodzi o ten utracony to tez bede musiala cos wpisac bo boje sie ze te panie w urzedzie nie beda tak mile mnie poinformowac
                          • asiaap Re: Do Asiap?? 06.04.04, 10:39
                            przejrzalam wlasnie wniosek . w pkt 4.2 wpisujesz dochod utracony z 2002 r
                            wynosi 7 tys....(twoj dochod)a w czesci V wpisujesz zalaczniki czyli zasw z US
                            i ZUS-u
                            pozdr
                            asia
    • zelmerek1 Re: zasiłek wychowawczy 06.04.04, 11:31
      Wnioski można ściągnąć z internetu, znalazłam je parę dni temu, wydrukowałam i
      już wypełniłam, brakuje mi tylko z urzedu skarbowego moich dochodów, podobno
      juz mozna po świętach składać, a informacje też znalazłam w internecie rzucając
      na google informacje o urzędzie miejskim swojego miasta.
      Podaję link:
      www.mpips.gov.pl/pliki_do_pobrania/wzor_wniosku_o_ustalenie_prawa_do_zasilku_rodzinnego.doc
      Pozdrawiam
      • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 06.04.04, 14:36
        Dziewczyme bylam dzisiaj w urzedzie i powiedziano mi ze jezeli jest sie juz na zasilku to sklada sie dochody wspolne ale odejmuje sie od nich to co bedzie na zaswiadczeniu z zusu
        • kropka251 Do Asiap?? 06.04.04, 14:40
          Bylam dzisiaj w udzedzie i powiedziano mi ze od dochodow wspolnych odejmuje sie to co bedzie na zaswiadczeniu z Zusu,wiec dlaczego Ty odjelas moj dochod czyli 7tys
          • asiaap Re: Do Asiap?? 06.04.04, 15:00
            bo to jest dochod utracony
            • rafalxman Do Asiap?? 20.04.04, 09:11
              Mam pytanie jestem obecnie bezrobotna bez prawa do zasiłku ale zarejestrowana
              by miec opieke zdrowotną jestem w ciąży w 2 miesiącu czy bedzie mi sie nalezał
              zasiłek macierzyński i wychowawczy ostatnio pracowałam w 2003 roku na umowe o
              prace na 1/2 etatu ale wczesnie to miałam swoj zakład i pracowałam potem w
              innych zakładach prosze o odpowiedź na moje zappytanie za co z góry dziekuje. A
              może bym dostała ten zasiłek musze pracowac 6 miesiecy przed porodem????
          • asiaap Re: Do Asiap?? 06.04.04, 15:02
            zobacz sobie we wniosku czesc V pkt 3
            zreszta ta czesc i tak wypelnia podmiot realizujacy swiadczenia wiec wypelnia
            za Ciebie
            pozdr
            asia
            • koruba DO ASIAAP!!! 06.04.04, 17:38
            • koruba DO ASIAAP!!! 06.04.04, 17:43
              Mam pytanie do ciebie. W 2002 roku do listopada pracowałam, potem byłam na
              macierzyńskim i od kwietnia 2003 jestem na wychowawczym i otrzymuje zasiłek
              wychowawczy + rodzinny. Jakie potrzebuję zaświadczenia czy moje zaświadczenie
              też jest potrzebne. Już nie wiem ci przedstawić. Proszę o podpowiedź.
              Pozdrawiam Monika
              • kropka251 Re: DO ASIAAP!!! 06.04.04, 21:58
                Dziewczyme bylam dzisiaj w urzedzie i powiedziano mi ze jezeli jest sie juz na zasilku to sklada sie dochody wspolne ale odejmuje
                sie od nich to co bedzie na zaswiadczeniu z zusu
              • asiaap Re: DO ASIAAP!!! 06.04.04, 22:06
                a kto Ci wyplaca zasilek ZUS czy pracodawca?
                w zal od tego musisz miec zaswiadczenie z zusu lub od pracodawcy, ze jestes na
                wychowawczym. dochody meza za 2002r -zasw z urzedu skarbowego. kropka pisze ze
                w jej urzedzie gminy zarzadali tez jej dochodow za 2002 rok. mi na szkoleniu w
                zusie mowili ze nie potrzeba , wiec sie upewnij w swoim urzedzie , bo to w
                sumie oni beda Ci wyplacac i jak sie upra to nic nie poradzisz
                pozdrawiam
                asia
                • anies75 Re: DO ASIAAP!!! 08.04.04, 23:06
                  mi tez kazali moje dołączyć
                  juz mam z US, po swietach bede miec od pracodawcy zaswiadczenie i ide składać
                  • koruba Re: DO ASIAAP!!! 09.04.04, 09:32
                    A do kiedy trzeba złożyć bo nam w US powiedzieli że zaświadczenia będą wydawać
                    w maju bo nie ma nowych druków. Jeśli mam przyznane teraz rodzinny i
                    wychowawczy to do kiedy złożyć nowy wniosek?
                    Pozdrawiam Monika
                    • asiaap Re: DO ASIAAP!!! 09.04.04, 10:27
                      od 1.05.04 liczy sie miesiac zlozenia wniosku. jesli zlozysz w maju dostajesz
                      zasilek zamaj, jesli w czerwcu od czerwca itd
                      ale slyszalam ze w urzedach gmin jest zamieszanie i zasilki beda placone z
                      opoznieniem
                      pozdr
                      asia
            • sirod78 Re: Do Asiap?? 15.04.04, 11:20
              Czytam cały wątek poraz któryś z koleji, jednak mam pytanie i jeżeli można to
              bardzo prosiłabym o odpowiedz, chodzi mi o to czy przysługuje mi płatny zasiłek
              wychowawczy. W tej chwili jestem w 9 miesiącu ciąży mam termin na maj ale myśle
              już jak to będzie po skończeniu urlopu macieżyńskiego po którym mam zamiar iśc
              na urlop wychowawczy. Ja pracowałam w 2002r. mąż również, patrząc na pit z
              2002r mąz osiagał przychód w wysokości 18018,15 (koszt przychodów=1058,86)czyli
              dochód wynosi 16959,29. Czy może pani mi cokolwiek poradzić, czy do obliczenia
              zasiłku wychowawczego potrzebne są równiez moje dochody, prosze o odpowiedz z
              góry dziękuje
              • sirod78 Re: Do Asiap?? 15.04.04, 11:23
                sirod78 napisała:

> Czytam cały wątek poraz któryś z koleji, jednak mam pytanie i jeżeli można to
                > bardzo prosiłabym o odpowiedz, chodzi mi o to czy przysługuje mi płatny
                zasiłek
                >
                > wychowawczy. W tej chwili jestem w 9 miesiącu ciąży mam termin na maj ale
                myśle
                >
                > już jak to będzie po skończeniu urlopu macieżyńskiego po którym mam zamiar
                iśc
                > na urlop wychowawczy. Ja pracowałam w 2002r. mąż również, patrząc na pit z
                > 2002r mąz osiagał przychód w wysokości 18018,15 (koszt przychodów=1058,86)
                czyli
                >
                > dochód wynosi 16959,29. Czy może pani mi cokolwiek poradzić, czy do
                obliczenia
                > zasiłku wychowawczego potrzebne są równiez moje dochody, prosze o odpowiedz
                z
                > góry dziękuje
              • asiaap Re: Do Asiap?? 15.04.04, 13:16
                z tego co napisalas, bedzie Ci sie nalezal dodatek z tytulu opieki nad
                dzieckiem. z tym ze musisz pojsc najpierw na wychowawczy. i dopiero jak
                bedziesz na wychowawczym zlozysz wnioski o zasilek. okres zasilkowy trwa od
                1.05.04-31.08.05 . jesli np pojdziesz na wych od pazdziernika 2004 to bedziesz
                dostawala zasilek od 10.04 do 08.05 obliczony na podstawie dochodow z 2002. do
                wyliczen przyjete beda dochody meza . twoj dochod zostanie potraktowany jako
                utracony.
                Bedzisz musiala dostarczyc do urzedu zasw z urzedu skarbowego o dochodach meza
                i swoich za 2002 rok oraz zaswiadczenie z zakl pracy czy z zusu ze jestes na
                urlopie wychowawczym
                pozdrawiam
                asia
    • monika340 Re: zasiłek wychowawczy 09.04.04, 13:41
      No to może ja zadam pyt. Pracuję od 03.2001 na czas określony do 12.2004 na
      wychowawczym jestem od 02.2004 zasiłku rodzinnego nie otrzymywałam ( za duże
      dochody za 2002 rok) czyli wniosek jest jeden nie dostanę wychowawczego JESTEM
      ZAŁAMANA a czy jest może jakiś kruczek prawny który mnie uratuje mój mąż od
      lipca 2003 do marca 2004 przebywał na zwolnieniu lekarskim Czy to ma jakieś
      znaczenie? Błagam o odpowiedź!!!!!!!!!!!
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 09.04.04, 17:48
        aby dostac zasilek musisz miec 504 zl na osobe w rodzinie. bierze sie pod uwage
        dochody meza za 2002 rok. twoj dochod za 2002 po pojsciu na wychowawczy
        traktuje sie jako dochod utracony i nie uwzglednia sie przy wyliczaniu zasilku.
        zwolnienie lekarskie w okresie o ktorym piszesz nie ma znaczenia. mialo by
        znaczenie jesli maz po 2002 roku dostalby wypowiedzenie zmieniajace (mniejsze
        zarobki) czy tez zmniejszyl by mu sie wymiar pracy (pol etatu)i w zwiazku z tym
        w miesiacu poprzedzajacym zlozenie wniosku mialby mniejsze dochody niz w 2002
        roku.
        pozdr
        asia
        • monika340 Re: zasiłek wychowawczy 09.04.04, 21:05
          Droga Asiaap a czy możesz mi tak poprostu wytłumaczyć jak to jest z tym
          dochodem utraconym? skoro jestem na urlopie wych od lutego tego roku a zarobki
          są potrzebne z 2002 roku Z góry dziękuję i przepraszam za moją namolność ale
          NAPRAWDĘ mi zależy na tych pieniążkach

• asiaap Re: zasiłek wychowawczy 09.04.04, 22:07
            Bardzo chetnie,
            Utrata dochodu ma miejsce wtedy, gdy członek rodziny, który dochód
            utracił, w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku o zasiłek nie osiąga
            dochodów (np. w wyniku rozwiązania umowy o pracę, utraty prawa do zasiłku dla
            bezrobotnych, rozpoczęcia urlopu wychowawczego, sprzedaży gospodarstwa
            rolnego) lub jego dochód z tego miesiąca jest niższy od przeciętnego
            miesięcznego dochodu uzyskanego przez niego w roku kalendarzowym, z którego
            dochód się ustala. (2002)
            Za utratę dochodu uważa się także obniżenie dochodu, które nastąpiło na
            skutek zmiany źródła dochodu (np. zmiany zatrudnienia na inne zatrudnienie,
            zmiany zatrudnienia na działalność gospodarczą, nabycie po ustaniu
            zatrudnienia prawa do zasiłku dla bezrobotnych, emerytury lub renty), nawet
            jeżeli zmiana źródła dochodu nastąpiła bez przerwy.
            Za utratę dochodu uważa się również obniżenie dochodu uzyskiwanego z tytułu
            zatrudnienia, które nastąpiło na skutek zmiany wymiaru czasu pracy albo
            obniżenia wynagrodzenia w wyniku zmiany warunków wynagradzania, określonych w
            umowie o pracę lub innym akcie nawiązującym stosunek pracy.
            pozdrawiam
            asia
            • monika340 Re: zasiłek wychowawczy 13.04.04, 18:49
              Dziękuje za poprzednie wiadomości i pomęcze Cię raz jeszcze Odpowiedz mi czy w
              mojeje sytaucji nie ma żadnego wyjścia ? moje dochody i męza za 2002 rok dają
              ok 630 zł na osobę
              • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 13.04.04, 22:56
                a dl;aczego bierzesz do wyliczenia dochody meza i Twoje. jesli jestes na
                wychowawczym Twoje dochody sie nie licza (jest to doch. utracony.). wez tylko
                doch meza za 2002 rok . ile Ci wychodzi?
                a
            • niedzwiedz9 Re: zasiłek wychowawczy 14.04.04, 10:08
              Asiaap dzięki za wszystkie informacje!! Zawdzięczam Ci to że szłam do swojego
              urzędu gminy spokojna i "przygotowana"smile))
              Jest tak jak piszesz :mój dochód za 2002 jest dochodem utraconym,gdyż przebywam
              na urlopie wychowawczym,odejmuje się go od dochodu wspólnego!Dostaniemy więc
              zasiłek!
              • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 14.04.04, 10:16
                No to gratulujesmile
                i pozdrawiam
                asia
                • zuza666 Re: zasiłek wychowawczy 15.04.04, 09:48
                  A od kiedy można składać komplet dokumentów odnośnie zasiłku rodzinnego i
                  dodatku do niego( zasiłek wychowawczy)w Urzędach ?
                  Dzwoniłam Dzisiaj do Urzędu Dzielnicy w Warszawie i poinformowali mnie ze można
                  składać dokumenty od 1 maja ponieważ Urzędy Skarbowe zmieniają druki do
                  wydawania zaświadczenia o dochodach za r..,a ja mam aktualne 14 dniowe
                  zaświadczenie czy to oznacza ze musze znowu występować o nowe zaświadczenie o
                  dochodach ?
                  • sirod78 Re: zasiłek wychowawczy 15.04.04, 11:46
                    Pani Asiu prosze spojrzeć na moje pytanko powyżej :o)
    • monika340 Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 10:55
      Droga Asiu! To znów ja wyliczyłam te dochody wytłumacz mi jeszcze czemu nie
      liczę swoich dochodów? ja wcześniej nie maiałm rodzinnego a do rodzinnego
      potrzebne są obojga docody ale wszystko ci napiszę

MÓJ DOCHÓD 13759,86 podatek nalezny 658,33 skł na ubezp zdr 928,67 na społ
      2680,33
      MĘŻA 18704,55 podatek nalezny 1483,32 skł na ub zdr 992,38 społ 2947,19

Czy będziesz mogła mi pomóc bo ja niedługo zwariuje z tej wiedzy niewiedzy czy
      dostanę ten zasłek czy nie??? Przepraszam że tak Ci zawracam głowę i tak Cie
      wykorzystuję

• asiaap Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 11:31
        nie mialas wczesniej rodzinnego, bo nie bylas na urlopie wychowawczym i do
        ustalania uprawnien do zasilku przyjmowalo sie dochod Twoj i meza.
        teraz poszlas na wychowawczy. pisalam Ci ze wowczas Twoj dochod jest traktowany
        jako dochod utracony.
        bierzesz wobec tego dochod meza za 2002:
        18 704,55-(1 483,32+992,38+2947,19)=13 281,66
        dzielisz na 12 mcy i na ilosc osob w rodzinie (3)
        wychodzi mi 368,93 na osobe ,czyli nalezy Ci sie zasilek
        pozdrawiam
        asia
    • monika340 Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 11:44
      Serdecznie Ci dziękuję bardzo mi pompgłaś Jesteś cudowna Nawet nie wiesz jaka
      jestem szczęśliwa raz jeszcze serdeczne dzięki idę wypełniać wniosek jakbym
      czegoś nie wiedziała będę się odzywała do Ciebie Mogę?POZDRAWIAM Papa
    • monika340 Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 12:06
      Wiatm długo nie czekałaś na mnie mam problem czy we wniosku w 4 pkt
      Dochód utracony z roku 2002 wyniósł ...zł .. gr mam wpisać swój miesięczny
      dochód? tj 791.05? Dzięki i przepraszam za głupie pyt
      • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 12:56
        nie ,wpisujesz dochod roczny
        • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 15:50
          Czesc Asiu ja juz w sumie mam zaswiadczenie o docjodach ale nie wiem czy moze byc bo jest z 09,09,2004r i niewiem czy mi przyjma
          • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 16.04.04, 15:54
            czesc
            chyba masz z 09.09.2003?
            jesli dotyczy 2002 roku to jest aktualne
            pozdrawiam
            asia
            • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.04.04, 09:03
              NIe wiesz chcialam sobie sprawdzic wczesniej i mam 09,02,2004r
              • kropka251 Re: zasiłek wychowawczy 17.04.04, 11:58
                Jeszcze jedno to zaswiadczenie od pracodawcy musi byc na jakims specjalnym dokumencie czy moze byc poprostu napisane z pieczatka i podpisem
                • virtual_moth Re: zasiłek wychowawczy 17.04.04, 12:18
                  Kropka, mnie nie dali jakiś specjalnych formularzy dla pracodawcy, więc
                  wystarczy chyba tylko pieczątka i podpis pracodawcysmile
                  • asiaap Re: zasiłek wychowawczy 17.04.04, 15:19
                    ja tez nie mam zadnych informacji o jakis specjalnych,obowiazujacych drukach
                    pozdr
                    asia
      • zuza666 Wniosek !!!!!!!!!! 19.04.04, 08:19
        W punkcie 4 wniosku (zasiłku rodzinnego + wychowawczego)
        Dochód utracony wpisuje się za roku 2003 a nie 2002 !!!!!!!
        Pozdrawiam
        Zuzanna

• asiaap Re: Wniosek !!!!!!!!!! 19.04.04, 11:50
          na jakiej podstawie tak twierdzisz?
          asia
          • satoofka Re: Wniosek !!!!!!!!!! 19.04.04, 22:02
            Tak sie zastanawiam...jestem od maja 2003r na urlopie wychowawczym i pobieram
            zasilek wychowawczy, ktory wyplaca mi zaklad pracy. Wlasciwie to dlaczego nie
            dostaje zasilku rodzinnego tylko sam wychowawczy??? Wydawalo mi sie, ze albo
            dostaje sie wychowawczy albo rodzinny i nie chcialam byc zbyt pazernawink Ale z
            tego co czytam to chyba nalezal mi sie rowniez rodzinny?? Czy zaklad moze mi
            nadplacic w tyl?? I czyj to byl blad?? Czy to ja powinnam byla wiedziec, czy
            raczej zaklad pracy, ktory zalatwial formalnosci? I czy teraz kiedy staram sie
            o kontynuacje zasilku wychowawczego, mam rowniez ubiegac sie o rodzinny??
            Bardzo prosze o pomoc.
            • anies75 Re: Wniosek !!!!!!!!!! 25.04.04, 19:44
              oczywiscie sze to i to
              w tył nie dostaniesz