kasia9987 05.12.06, 21:09 zastanawiam się nad kupnem zmywarki? czy tak duży wydatek się zwraca jeśli chodzi o koszty? moja rodzina jest 4 osobowa i wciąż jest coś do mycia... dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatha_mama Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:12 Moja rodzinka jest 5 osobowa i też mam stertę naczyń ciągle w zlewie, a zmywarkę dostanę od Św. Mikołaja w tym roku )), już nie moge się doczekać, myśle, że po całym dniu jak ją włącze na wieczór to dużo zaoszczędze, bo naczynia myję średnio 8 razy dziennie..... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 10:53 > zmywarkę dostanę od Św. Mikołaja w tym roku )), Nie ogniewaj się, ale czgoś nie rozumiem. TY dostaniesz zmywarke? Czyli co, tylko Ty zmywsz, czy tyko Ty będziesz używać tej zmywarki? Czy mąż nie oże patrzeć, jak się męczysz przy zmywaniu i zamiast wyjść kupuje tę zmywarkę? Nie rozumiem. A nowe żlazko to a imieniny dstaniesz? Nie bierz tego bardzo do siebie, ale po prostu nie potrafię pojąć radości z takich pseudo prezentów... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia nyhyb :)) 06.12.06, 13:59 moj maz kupil zmywarke dopiero wtedy gdy zostal przeze mnie zmuszony do partnerstwa w zmywaniu. Wczesniej nie zmywal bo szczerze tego nie cierpi, a ja nawet lubie. Ale przy takiej rodzinie "lubie" odchodzilo na plan dalszy a na pierwszy wysuwalo sie "nei nadarzam" moj maz nie pojmowal dlaczego przestalam lubic zmywanie, ale jak pozmywal to pojal ) No wiec moge stwoerdzic ze zasadniczo moj maz kupil zmywarke sobie ) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Gosiu... 07.12.06, 09:38 > No wiec moge stwoerdzic ze zasadniczo moj maz kupil zmywarke sobie ) he, he, skąd ja to znam... Odpowiedz Link Zgłoś
agatha_mama Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 16:56 Nie gniewam sie, mojego męża nie ma, więc pomagać mi nie może przy zmywaniu, a żelazko dostałam nowe bez okazji 2 tygodnie temu, a wszystko, zeby zonce było wygodniej...)) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy macie zmywarkę? 07.12.06, 09:45 Agathomamo, ja mam kolezankę, ktora wraz z mężem kupuje sobe prezenty potrzebne. Czyli on jej garnki, żelazko, deskę do prasowania, ona jemu młotek, płyn do spryskiwacza w samochodzie itp. Byłam świadkiem rozmowy: Ona: zepsuł się odkurzacz On: To kilka dni pozmiataj, za tydzień masz imieniny to kupimy... Ona: Dobry pomysł... Cholera, czekam teraz tylko na teksty w stylu nie mam podpasek, nie mam tabletek na prostatę - poczekaj, wkrótce masz imieniny Odpowiedz Link Zgłoś
etiennette Re: czy macie zmywarkę? 08.12.06, 09:50 Mam w postaci swoich rąk A jak mało miejsca zajmuje i jaka oszczędna Odpowiedz Link Zgłoś
wiotka_trzpiotka Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:17 nie mam , ale będę miała )) Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:20 Mam od bardzo niedawna i już nie wyobrażam sobie nie mieć Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: ja tak samo 05.12.06, 21:27 u nas jeszcze jeden plus na korzyść zmywarki to to,że mamy ciepłą wodę z boilera i często zdarzało się,że po umyciu w ciągu dnia naczyń brakowało ciepłej wody do kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:38 A pralke masz? Masz, prawda? A wyobrazasz sobie, ze pralki nie masz i recznie pierzesz? Nie, prawda? I dokladnie tak jest ze zmywarka, jak tylko sie zacznie z niej korzystac) W Polsce to wciaz niektorym kojarzy sie z luksusem, ale to tylko dlatego, ze niedawno pralka automatyczna polar i kolorowy telewizor to byl szczyt marzen. Normalnie zmywarka to zaden luksus, tylko spoleczenstwo musi dojrzec i przestac sie dziwowac czy aby to na pewno potrzebne Tak samo jak masz zapewne odkurzacz, zelazko, a moze i komputer Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:43 Sam fakt istnienia zmywarki nie jest powodem do jej kupna, Fajka Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:54 Sam fakt istnienia pralki też nie jest powodem do jej kupna, no nie? A fajka prawdę napisała - równie chętnie bym dziś zmywała gary ręcznie co prała w rękach wszystko od pościeli, poprzez swetry, dżinsy, bieliznę etc. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 21:44 Przy 4 - osobowej rodzinie na pewno. Polecam zmywarke. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p kupowac! 05.12.06, 21:47 ja sobie zycia bez tego cuda nie wyobrazam, a jest nas troje. Nie umiem, nie lubie zmywac, to urzadzenie jest tak samo fajne, potrzebne, wygodne i przyjemne, jak pralka. Ładujesz te zafajdane talerze, sztućce, ładujesz, a potem CYK, włączasz i tylko miły szum wody słychac a Ty z książeczka na łózeczko Raj na ziemi Wodę oszczędza, pamietam jakos tak to było - po 200-300 zwrotu mielismy za wodę w kazdym półroczu, nawet oskarzano nas o przekrecanie licznika w kuchni, bo ciepłej tam prawie nie uzywalismy, hehehe. A jak się zmywarka na amen zepsuła, to do dopłaty po pół roku było 315 zł za wodę. Teraz mam Bosha kupionego na giełdzie w Słomczynie za 300zł. naprawa poprzedniej zmywary, Elektroluxa, miala kosztowac 800, wiec rachunek prosty. U nas w kraju sa to sprzety jeszcze dośc drogie, jesli nie masz za duzo pieniedzy to polecam kupno uzywanej zmywarki, mnie na wy[prawe do Słomczyna namówił spec, który przyjechal reperowac tego zepsutego elektroluxa własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 kalina kupiłas zmywarke na tej giełdzie samochodow 05.12.06, 22:00 ej????nawet nie wiedzialam ze tam maja takie sprzety))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bemola1 kup zmywarke, nie pozalujesz 05.12.06, 22:28 ja mam od trzech lat i jakis czas temu przezylam prawie TRAGEDIE, bo myslalam, ze sie zepsula (a to tylko M tak zamknal, ze widelec siedzial w uszczelce i dlatego przeciekala )) Odpowiedz Link Zgłoś
sweter_kononowicza Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 23:13 zmywarki nie mam, ale z żoną robimy za zmywarkę na zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
sssacz Re: czy macie zmywarkę? 05.12.06, 23:43 My nie mamy niestety mam nadzieję że kiedyś taką sobie sprawimy. P.S. Świetny nick, taki bardzo na czasie...;D Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 12:53 Ja też swoją dażę ogromnym uczuciem Odpowiedz Link Zgłoś
sweter_kononowicza Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 14:47 sssacz napisała: > P.S. Świetny nick, taki bardzo na czasie...;D chciałem sobie wybrać po prostu "kononowicz", ale już było zajęte Odpowiedz Link Zgłoś
boziaj Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 06:40 opłaca sie, zwlaszcza jesli chodzi o koszty osobowe a tak powaznie, to wody tez sie mniej zuzywa, z tym ze dochodzi prąd; nie przeliczalam jak to sie kalkuluje kwotowo, ale komfort jest taki, ze nawet warto doplacic Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 08:05 mam nowiutkiego elextroluxa - od jakichs dwoch miesiecy sie martwilam gdzie ja wstawie - teraz ją tak kocham ze lodowke bym wywalila, a a na zmywarke miejsce byc musi rewelacja oszczedza czas pieniadze manikiur i dobry humor ja z tych dla ktorych zmywanie jest mordegą, ale garow w zlewie tez nie cierpie Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 08:09 Mam i ją kocham nad życie. Bez zmywarki robię się jędzowata )) Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: Miałam ale juz nie chcę miec 06.12.06, 08:46 MIałam przez pięć lat, używałam jej tylko na święta i to tylko dlatego zeby ja przepłukać. Jak sie przeprowadzalismy do nowego mieszkania mąż chciał mi kupić. Podziękowałam, nie lubie zbierac brudnych naczyń, na bieżąco sama szybciej umyję.Jedyna jak dla mnie zaleta zmywarki to fakt,ze ładnie się potem szklanki świecą.Informacja dodatkowa:jesteśmy czteroosobową rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
m.fiorella Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 08:52 mam, kupilam sobie 30.11, sliczna, srebrzysta, indesit za 1400, juz dwa razy pieknie wyprała mi naczynka Odpowiedz Link Zgłoś
agatha_mama Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 16:58 A gdzie takie tanie sprzedają,???? ja najtańszą widziałam za 1890 zł ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 09:00 Tak mamy zmywarke, maz juz jako kawaler mial. Zalety to takie ze jest oszczedniejsza niz czlowiek; szbciej zmywa, dokladniej, zuzywa mniej wody i energii. W rodzinie nawet dwu osobowej to co 2 dni jest duzo do wymycia. No i faktem jest to ze paznokcie mozna miec piekne ) M Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 09:20 A jak to jest np. z garami z przyschniętą zupą, albo blachą po zapiekance?? Schodzi od razu, czy najpierw trzeba przemyc ręcznie?? W reklamach tabletek oczywiście twierdzą, ze nie ma z tym żadnego problemu, ale czy to prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
zonazona Mam, ale zmywam sama 06.12.06, 11:20 Co to za zmywanie, które trzeba poprawiać??? Korzystam z niej rzadko, jak mamy gości np i jest dużo talerzy, kubków, bo to jeszcze jest podomywane. Czy Wy namaczacie naczynia przed zmywaniem? Czy też musicie oglądać każdą rzecz z każdej strony i sporo poprawiac? Czy po suszeniu naczynia sa suche, czy schną jeszcze przez dłuższy czas po zakończeniu zmywania? Ja chyba mam jakąś beznadziejną zmywarkę Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Mam, ale zmywam sama 06.12.06, 11:41 Nie poprawiam po zmywarce - wyjątek: wyjatkowo zaschnięte gary, patelnia po jajecznicy i niedbalstwo przy ustawianiu naczyń. Nic nie namaczam za wyjątkiem jak wyżej. Po zmywaniu naczynia są suche. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Mam, ale zmywam sama 06.12.06, 12:55 Ja mam Boscha,nic po niej nie poprawiam,ale garnek np.po rosole myję ręcznie bo się nie domywa.Naczynia są suche. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Mam, ale zmywam sama 06.12.06, 12:58 Moja zmywarka domywa nawet przypalony ruszt od grila elektrycznego. Naprawdę nie muszę po niej poprawiać. Istotne jest używać dobrej jakości środków chemicznych i ładować zmywarkę zgodnie z intrukcją. Odpowiedz Link Zgłoś
zonazona Re: Mam, ale zmywam sama 06.12.06, 13:46 Ja mam Candy. Ładuję jak trzeba, a do mycia używam tylko takich gotowych, wielofunkcyjnych tabletek. Połysk - i owszem - jest, ale z tym domywaniem beznadzieja. A naczynia po suszeniu są nadal mokre Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Mam, ale zmywam sama 06.12.06, 17:08 Przy candy mialam to samo. Po zmianie zmywarki na Boscha stwierdzam, ze cos z Candy jest nie halo, bo po Boschu poprawiac nie musze Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 11:39 Mam od 2 lat i czasy kiedy zmywałam ręcznie wspominam jako koszmar i wyjatkowe marnotrastwo czasu, który mozna było spędzić przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 11:52 mam. nie wyobrazam sobie nie miec. Razem z mama bysmy sie zachetaly i nic nie robily tylko zmywaly Poza tym naczynie myte w zmywarce sa lepiej umyte, zdezynfekowane. I oszczednosc wody tez jest duza. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
mil_ka25 Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 12:10 A JAK SIĘ DAJE TE TABLETKI 4-FAZOWE TO PO CO JESZCZE SYPAĆ SÓL I NABŁYSZCZACZ WLEWAĆ? CZY TO NIE ZA DUŻO? Odpowiedz Link Zgłoś
wagulek Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 12:20 Mam od niedawna przy 3 osobowej rodzince-Uwielbiam i polecam.Najlepszy zakup pod słońcem/A kiedyś uważałam ten sprzęt za zbędny luksus-jest genialna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha sol * nablyszczacz w zmywarce 06.12.06, 13:06 tabletki 4 fazowe + nablyszczacz sa do naczyn i garow. sol jest do konserwacji zmywarki, wazne aby dzialala bez zarzutow i dlugie lata, oczywiscie zalezy to tez od wody! Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 12:51 Mam od niedawna i też ją kocham "Dopiera" wszystko, łacznie z patelnią po schabowych i zaschnięte miseczki po kisielu. Nic nie namaczam, nic nie poprawiam, po zakończeniu zmywania (z suszeniem) po prostu wyciągam naczynia i ustawiam na półce. Moje dzieci już się "wytresowały" i naczynia po sobie wstawiają same do zmywarki - wreszcie nie mam tabunu kubków walających się w zlewie non stop, rany, co za ulga! Polecam, polecam, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 12:55 Ja mam. Kupuj koniecznie!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 13:07 mam i kocham to urządzenie od pierwszego wejrzenia Z racji kiszkowatej, kuchni w bloku wstawić tylko mogliśmy 45 (szer) ale sprawdza się fantastycznie i jak nawet dziś wszystkiego nie upchnę (chociaż coraz większej wprawy nabieram), umyję jutro. Także dostaliśmy zwrot za wodę. Nie wiem jeszcze jak z prądem, bo czytanie liczników dopiero w grudniu. Chociaż mamy Boscha AAB Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta11113 Re: czy macie zmywarkę? 06.12.06, 13:55 Mam zmywarke 45 cm rodzina 3 osobowa nie raz zbieram naczynia jeden dzień i na wieczór załanczam albo zbieram dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś