no_nick 15.10.03, 10:16 Bardzo mi się podobają i strasznie chciałbym mieć ,ale pewnie jest masa rzeczy o których nie wiem na ich temat.Upatrzyłem sobie 42 cale LG więc proszę o wszelkie opinie użytkowników i znawców. Zobowiązany no_nick Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mario Re: Plazmy ??????????? IP: 195.136.95.* 28.10.03, 12:29 Jedyne co wiem to stronka www LG ...ale chetnie tez bys sie cos dowiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Plazmy ??????????? IP: 195.136.95.* 29.10.03, 08:44 ...podobno na dniach rusza produkcja- skladanie plazm w fabryce LG w Mlawie ... moze ceny spadna ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ing. elec. Re: Plazmy ??????????? IP: 212.6.124.* 29.10.03, 09:09 no_nick napisał: > Bardzo mi się podobają i strasznie chciałbym mieć ,ale pewnie jest masa > rzeczy o których nie wiem na ich temat. Porownojac wyswietlacz plazmowy z kineskopem o tej samej przekatnej dobry kineskop bedzie mial lepszy obraz i mniejsze zuzycie pradu. Poza tym kineskop jest 2..3 razy trwalszy (powolna strata jasnosci matrycy plazmowej, srednio 50 % w ciagu 4..5 lat). Po tym okresie taki telewizor jest praktycznie do wymiany. Na kozysc plazmy przemawia plaskosc i rozmiar obrazu, o ile rozpatrujemy modele o przekatnych ponad 1 m, przy ktorych to rozmiarach takich kineskopow po prostu nie ma. Uwaga - duze wyswietlacze plazmowe sa bardzo wrazliwe w transporcie - transportowac wylacznie w pozycji, jak do ogladania na scianie. Orientacyjny pobor mocy dla przekatnej 105 cm: ok 400 W (zalezy od jasnosci pokazywanego obrazu). POzdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Plazmy ??????????? IP: *.int.warszawa.sint.pl 29.10.03, 13:40 Przedmówca ma (jak zwykle) rację. Mam do czynienia z kilkoma monitorami plazmowymi i te , które mają dwa lata - prezentują sobą bladość i rozmytość ( a co zabawniejsze - loga stacji TV widać nawet po wyłączeniu z sieci.... ) W pomieszczeniu robi się ciepło podczas pracy tego wynalazku. A i sama jakość obrazu - na pierwszy rzut oka wspaniała - ma niewiele wspólnego z jakością dobrego kineskopu. Lepiej ( i ostatecznie taniej ) zakupić dobry projektor.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Plazmy ??????????? IP: 195.136.95.* 29.10.03, 13:57 Technologia idzie do przodu .... dzis plasmy maja kontrast 3000:1 !! - kolory sa juz bliskie tym z kineskopu a rozdzielczosc o niebo lepsza. Co do znaczka stacji to prawda ... jezeli sie cos dlugo wyswietla na plasmie to potrafi zostac ...ale to tez juz zostalo poprawione. Ogolnie co roku plasmy sa coraz lepsze i juz chyba niedluga wypra tradycyjne kineskopy, chyba ze LCD to zrobia wczesniej :-) Osobiscie nie mam miejsca na wielkie pudlo telewizora i dlatego mimo duzych kosztow kupie plasme ...co ciekawe w USA mozna kupic plasme 42 cale za 2300- 2500 USD ... to juz jest rozsdana cena ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Plazmy to niedługo będzie już "przeszłość"... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.10.03, 16:37 w tej chwili firmy wycofują się powoli z produkcji plazm na korzyść udoskonalonych w produkcji a tym samym tańszych telewizorów opartych o doskonalsze i przede wszystkim trwalsze panele LCD. PRzekatne dzisiaj produkowanych panelu LCD sięgają 42". Cena zaś, np. panela Samsung'a o przekatnej 42" wynosi 4000-4500 EUR, a więc jest porównywalna z plazmami. LCD jest pozbawiony jednej istotnej wady jaką posiadają plazmy, a mianowicie, matryca TFT w LCD nie degraduje sie w ogóle. Totez jakośc obrazu będzie taka sama po 20 latach jak po zakupie. Oczywiście co jakiś czas trzeba wymieniać lampy podświetlające matryce, (sa to takie specjalne świetlówki, wbudowane przy krawędziach matrycy LCD, podobnie jak w notebookach, dzieki ktorym widac, obraz (sama matryca LCD-TFT nie świeci). Tu jednak do wymiany jest tylko podświetlenie, a nie cały telewizor - jak w przypadku plazmy. Producenci podają iż czas pracy lamp podświetlających wynosi ok. 50000 godzin, czyli jeśli będziesz używał panel np. 6 godzin dziennie, wystarczy ci on na ponad 20 lat. Plazma nie wytrzyma tak długo i z pewnoscią będzie potem do wyrzucenia, w panelu LCD wymienisz jedynie świetlówki, których cena nie przekracza 10% całości. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Plazmy to niedługo będzie już "przeszłość"... IP: 195.136.95.* 29.10.03, 17:10 Zenek ma duzo racji ...aczkolwiek bezposrednie porownanie lcd i plasmy pokazuje ze jezei chodzi o TV to plasma wypada lepiej, kolory ladniesze plynnosc ruchow wieksza i wszystko wyglada bardziej naturalnie. Prawda jest ze najnowsze lcd maja juz czasy rekacji ponizej 16 ms - ale to nadal przy szybkich zmianach obrazu troche malo. lcd 42 cale to jeszcze rzadkosc ... gro to gora 30 cali ..a plasmy sa nawet 60 calowe ... ale po co komu takie - sa rzutniki lcd. Co dalej bedzie z technologia ?! Kto to wie ... z tego co widac na rynku to firmy inwestuja w jedna i druga i mysle ze jeszcze jakis czas bedzie podzial - jezeli TV to plasma jak komputer to lcd. Takie moje skromne zdanie laika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azm2 Re: Plazmy to niedługo będzie już "przeszłość"... IP: *.acn.pl 29.10.03, 21:33 Japończycy wymyślili już płaski kineskop: każda jednokolorowa komórka ma własne działo elektronowe z zimną emisją, czyli bez podgrzewania. Działo jest umieszczone o ułamek milimetra od ekranu, wiec napięcia o wiele mniejsze, niż w kineskopie. Głębokość całości zbliżona do plazmy, trwałość jak dla kineskopu, przy mniejszym zużyciu prądu. Myślę, że zaczną produkować dopiero po zamortyzowaniu nakładów na plazmę. Odpowiedz Link Zgłoś