Dodaj do ulubionych

Choinka - żyłkowa czy z folii pcv?

09.12.06, 13:05
Jaka lepsza w uzyciu?
czekam na opinie i spostrzeżenia, bo jestem przed zakupem i zdecydować się
nie mogę
Obserwuj wątek
    • bea975 Re: Choinka - żyłkowa czy z folii pcv? 09.12.06, 13:38
      Miałam podobny dylemat w tym roku smile Przez kilka ostatnich lat od kiedy
      mieszkamy "na swoim" mieliśmy żywą choinkę, niestety okazało się, że
      prawdopodobnie jestem na nią uczulona.
      Żyłkowa odpadała w przedbiegach, bo moim zdaniem wygląda nienaturalnie - jest
      zbyt napuszona, a w naturze igły są płaskie, a nie okrągłe.
      Oglądałam na żywo kilka choinek wykonanych z PCV (w hipermarkecie) i jedno co
      mnie uderzyło, to brak estetyki w wykończeniu (szczególnie w miejscu mocowania
      gałązek). Wyglądały jak zrobione gdzieś w garażu przez firmę "Złoty bucik", a
      tanie nie były, bo cena wyższych sięgała 170 zł. W końcu zdecydowałam się na
      zakup na Allegro i wybrałam "leśną księżniczkę". Na zdjęciu wygląda pięknie -
      jest bardzo gęsta, bez prześwitów. Na razie czekam na przybycie Jej Wysokości smile
      • ursgmo Re: Choinka - żyłkowa czy z folii pcv? 09.12.06, 17:24
        Właśnie miałam zacząć podobny temat , szukam właśnie ładnej sztucznej choinki.
        U mnie żywa odpada , bo pięknie pachnie kotu i mi podsikuje dywanik pod
        spodem uncertain
        Te w marketach są strasznie brzydko wykonane , były cudności w Obi ale 700 zł
        to chyba lekka przesada ..........
        bea975 jak przybędzie Twoja księżniczka daj znać jak wygląda , plissss
        • bea975 Re: Choinka - żyłkowa czy z folii pcv? 09.12.06, 23:46
          Dam znać smile Mam nadzieję, że sie nie zawiodę.
          • gucci77 Do bea975 10.12.06, 21:33
            A ktorą kupiłaś?
            • bea975 Re: Do bea975 10.12.06, 22:26
              Moja choinka ma być z folii PCV (z antyrefleksem).
              photos.allegro.pl/photos/oryginal/14/1466/146620/14662068/146620682
              • boziaj Re: Do bea975 11.12.06, 17:09
                i jak dotarła?
                bo też mi sie podoba, ale tak bez oglądania na żywo troche sie boje smile
                • bea975 Re: Do bea975 14.12.06, 09:18
                  Dotarła wczoraj wieczorem smile Synek poszedł już spać, więc od razu ją złożyliśmy.
                  Choinka składa się z trzech części + stojak (metalowy). Moja ma 2,2 m wysokości
                  i jest dosyć rozłożysta - średnica na dole, to ok. 125 cm ( mogłaby być
                  odrobinę bardziej smukła).
                  Gałązki są wkładane w takie specjalne (plastikowe) gniazda, jedynie sam czubek
                  stanowi jedną całość.
                  Jeżeli chodzi o sposób wykonania, to mam parę ale...
                  Po pierwsze w stojaku źle nagwintowano dwie z trzech dziur na śruby
                  przytrzymujące "pień", po drugie przy kilku gałązkach niezbyt starannie
                  umocowano brązową owijkę, którą dodano do zielonej żeby nadać choince bardziej
                  naturalny wygląd.
                  Ogólnie jestem jednak bardzo zadowolona smileChoinka jest gęsta (na tyle gęsta, że
                  praktycznie nie widać "pnia" na którym osadzone są gałązki) i wygląda bardzo
                  naturalnie. Te hipermarketowe wyglądają przy niej jak drapaki smile
                  • gucci77 Re: Do bea975 14.12.06, 10:43
                    a ja kupiłam tanią i klasyczną...czekam na przesyłkę, dziś ma przyjść smile
                    www.allegro.pl/item149704391__piekne_sztuczne_choinki_choinka_180cm.html
                    nie mam zamiaru wydawać majątku na choinkę, po opisach kupujących zdecydowałam
                    się smile
    • bluestarfish Re: Choinka - żyłkowa czy z folii pcv? 14.12.06, 13:01
      Dziewczyny, ale przecież naturalne choinki zawsze mają prześwity! Mieszkam pod
      lasem i w lesie z dzieckiem jestem praktycznie codziennie, więc się prawdziwych
      choinek naoglądam (jedna mi nawet rośnie przed domemsmile). Czy to świerczek, czy
      sosenka, czy jodełka, zawsze jest troszkę nieregularna, z mniejszymi i
      większymi prześwitami, i w tym ich cała uroda. Takich przysadzistych, pękatych,
      pełnych stożków jak ta "leśna księżniczka" nigdzie w lesie nie znajdziecie, a
      przecież chyba chodzi o to, żeby choinka sztuczna jak najbardziej przypominała
      prawdziwą, prawda? Gałęzie przyrastają piętrami i pomiędzy tymi piętrami zawsze
      są prześwity, taka już natura prawdziwych choinek smile
      • ursgmo Re: Choinka - żyłkowa czy z folii pcv? 14.12.06, 13:49
        Dzięki bea za info, przed chwilą nabyłam tę samą choineczkę ,tyle że moja ma
        jeszcze szyszki .
        Od rana chodziłam dziś za choinką z nadzieją że gdzieś kupię od ręki , ale
        wszędzie same drapaki . No może poza Obi gdzie było cudeńko za 700 zł uncertain ,
        choć i do jego wykonania można by się przyczepić .
      • bea975 Re: Choinka - żyłkowa czy z folii pcv? 14.12.06, 14:08
        Myślę, że producenci tych sztucznych choinek nie dorośli do tego, żeby w pełni
        naśladować naturę smile Większe zagęszczenie przykrywa po prostu ich niedoróbki i
        wpływa korzystnie na ogólny wygląd.
        Żywego drzewka nic niestety w pełni nie zastąpi (zwłaszcza tego zapach zaraz po
        wstawieniu do domu) smile
        • bluestarfish do bea975 14.12.06, 18:07
          Z jednym i z drugim muszę się zgodzić, niestety... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka