Dodaj do ulubionych

do mam sprzedających na Allegro

23.01.07, 18:02
Witam wszystkich, którzy sprzedaja na Allegro zawodowo i hobbistycznie. Moje
pytanie dotyczy programów-kreatorów aukcji. Jest tego całe mnóstwo na
Allegro. Chciałabym ujednolicic i utrakcyjnic swoje aukcje przy pomocy
jakiegos fajnego programu. Nie wiem, na jakiej zasadzie wybrać z tego mnóstwa.
Czy któraś z Was używała i może polecic jakiś konkretny program lub
sprzedawcę, u którego kupowała. Chodzi mi przede wszystkim o kreatory aukcji
i programy do usuwania tła. Nie jestem orłem komputerowym, więc poprosze o
jakieś łatwe w obsłudzewink))
Obserwuj wątek
    • milla1 Re: do mam sprzedających na Allegro 23.01.07, 21:29
      Ja korzystam z Generato v 3.0 ale nie mam porównania z innymi.
      Kupiłam na Allegro kod dostępu do tego generatora na bodajże 8miesięcy.
    • lis888 Re: do mam sprzedających na Allegro 24.01.07, 10:00
      Czy wszystkie genaratory maja taki abonament, vczy tez można kupić coś raz i
      używać sobie do woli? czy ten, którego Ty używasz, jest prosty w obsłudze i ma
      opcje usuwania tła?
      • milla1 Re: do mam sprzedających na Allegro 24.01.07, 10:21
        Mój jest prosty w obsłudze, ale musiałam trochę w nim posiedziećwink

O jakie usuwanie tła Ci chodzi??W moim można dodawać wybrane przeze mnie tła,
        banner reklamowy, bawić się czcionką, tworzyć galerię zdjęć.
    • coronella Re: do mam sprzedających na Allegro 24.01.07, 11:49
      taką aukcję mozesz bardzo łatwo zrobic w kazdym nawet najzwyklejszym programie do tworzenia stron www, np Publisher Microsoftu, a potem tylko skopiowac zródło (czyli strone w jezyku HTML) do allegro. Możesz zrobic sobie jeden szablon, a potem zmieniać tylko treść. Nie wiem na jakim etapie zaawansowania jestem w tej dziedzinie, i jak dokładnie opisywac.
      A co do generatorów, nie wiem jakie jest zdanie innych, ale ja osobiscie bardzo nie lubie udziwnionych, wymyslonych stron z opisami na allegro, nawet takich aukcji nie czytam. Jestem wzrokowcem, i jak mi cos miga, lata, jak musze szukac tabel, które sa w innym miejscu niż nornalnie, i wygladaja inaczej niż normalnie, to juz porażka.
      Ja najbardziej lubie białe tło, przejrzyste opisy, wyraźne zdjęcia, to, co bardzo prosto i ładnie mozna zrobic w edytorze tekstowym w allegro. Po co ci taki generator?
      • ewamiki Re: do mam sprzedających na Allegro 24.01.07, 12:28
        Wypowiem sie tylkow kwestii ,,wodotryskow,, to wlasnie udziwniwnien w aukcjach,
        jak poprzedniczka bardzo tego nie lubie, staje sie to malo czytelne i tacy
        sprzedawcy nie sa w moim przekonaniu wiarygodni. Potrafia przedobrzyc zdjecia
        co w efekcie koczy sie leprzym wygladem towaru na zdjeciach niz w
        rzeczywistosci. Unikam takich aukcji. Bo skoro potrafia takie cuda graficzne
        wyczyniac to powinni / moga miec super prace i dobre zarobki i nie tracic czasu
        na sprzedaz zuywanych przedmiotow na allegro np. Zboczylam z tematu ale to
        tylko moje zdanie
        • coronella ewamiki 24.01.07, 12:39
          oj, z ta super pracą i zarobkami to nie jest tak pięknie. Ulepszyć zdjęcie, wstawić w nie obrazek, wyciąc tło to żadna umiejętność. Sama potrafie to zrobić w Corelu, w kilka minut. A udziwnione opisy to jak widzisz, kreatory aukcji. Gdyby za to dawali ta super pracę, to nie byłabym juz 3 lata na bezrobotnym sad
          • ewamiki Re: ewamiki 24.01.07, 21:54
            zle mnie zrozumiałaś, przykro mi ze nie masz pracy.
        • magia Re: do mam sprzedających na Allegro 24.01.07, 23:05
          Ja dorzuce swoje 3 grosze.
          Nie wszyscy, ktorzy maja aukcje z "wodotryskami" wg Ciebie (bo dla mnie dobre
          zdjecia to po prostu mus a nie wodotrysk) musza byc od razu niewiarygodni.
          Porzadne zdjecie to koniecznosc i obrobienie go w programie graficznym to zadna
          sztuka, ani to trudne ani czasochlonne. Dla mnie to kwestia wklepania kilku
          skrotow klawiszowyc odpowiadajacym odpowiednim komendom w Photoshopie.
          Super pracy nie mam, za to na wychowawczym jestem i miewam czas.
          Po za tym jestem pedantyczna i jesli mam dac aukcje z byle jakim zdjeciem
          (meble w tle, nieostre, blade, za ciemne) to wole jej wcale nie wystawiac.
          • drzazga69 Re:Magia 25.01.07, 08:37
            Zgadzam się z Tobą w 100%. Ładna aukcja przyciąga. szczególnie zdjęcia, a jak
            się ma jakieś wątpliwości co do jakości ubrań to czytać opis lub zapytać
            sprzedającego.
            • coronella Re:Magia 25.01.07, 09:11
              dyskusja zeszła na zdjecia smile co do zdjęć to tez lubie je ładne, ostre, wyrazne.
              nie lubie udziwnien w wyglądzie strony z opisem, wlasnie tego, co dają kreatory. nie cierpie skaczących tygrysków, spadajacych gwiazdek, nie lubie dzwieku, bo mi dzieci budzi, itpkiczowatych ozdobników
              • edytajak darmowy serwer 29.01.07, 22:55
                Mam pytanko chodzi mi o jakiś sprawny superowy darmowy serwer do przechowywania
                zdjęć bo korzystam teraz z interi i zdjęcia się nie odpalaja na allegro
                • betty1234 Re: darmowy serwer 29.01.07, 23:36
                  sprobuj www.fotosik.pl
    • lis888 Re: do mam sprzedających na Allegro 30.01.07, 19:56
      Nie chodziło mi w pytaniu o świecące gwiazdki i tym podobne pierdoły - sama
      tego nie lubie, bo aukcja wygląda jak stragan odpustowy. Chgodziło mi bardziej
      o to, aby aukcja nie wyglądała tak siermiężnie: ciuch na podłodze, przekłamane
      kolory i tp. Najbardziej zależy mi na usunięciu tej podłogi z tła, bo na białym
      rzecz poprostu ładniej wygląda. Jestem bardzo początkująca, i nawet żeby zrobic
      dobre zdjęcie musze się namęczyc, złapać światło i tp. czy stosujecie jakieś
      lampy błyskowe, że wychodzą tak piekne zdjęcia. mój aparacik ma jakąś chyba za
      słabą - kolory sa jakby wyblakłe. Nie znam niestety żadnych programów obróbki
      zdjęć, może wiecie cos o tym? Chyba musze sięgnąc po jakis podręcznik do
      Corela, jest cos takiego w Internecie?
      • coronella Re: do mam sprzedających na Allegro 30.01.07, 20:16
        aaa, to po nic ci kreator! bo on tego za ciebie nie zrobi. Kłania się corel lub taki faj ny darmowy program, nazywa sie GIMP
        ja tylko z tych dwóch korzystam
        i wychodzi cos takiego:
        img181.imageshack.us/img181/7718/bluzkapw5.jpg
        img181.imageshack.us/img181/1791/sukienka1fi4.jpg
        img161.imageshack.us/img161/2628/golfikfz0.jpg
        nie koniecznie muszą Ci sie podobac, chciałam tylko pokazać, że wystarczy normalny aparat, panelowa podłoga, i troszke umiejętności w corelu. Troszkę, ja się sama wszystkiego uczyłam.
    • lis888 Re: do mam sprzedających na Allegro 31.01.07, 19:25
      jestem pod wrażeniem!!!!! Jak Ty to robisz???!!! Cóż za wspaniałe foty!!! Uchyl
      choć troszke rąbka tajemnicy... Jestem tak zielona, a nie znam nikogo, kto by
      mo pomogł.
      • coronella Re: do mam sprzedających na Allegro 02.02.07, 10:38
        to nie jest zadna tajemnoca, ale jak mam Ci tu napisac? smile
        Ja mam ksiązke "Ćwiczenia z CorelDraw12 i Corel Photopaint 12" autorstwa Bożeny Maćkuś, i tylko z niej korzystam. Jest to ćwiczeniówka,mnóstwo przykładów, wszystko dobrze opisane, a nie sam tekst jak to w większości książek.
        Musisz sobie wybrać jeszzce jakis darmowy serwer do przechowywania zdjęć, ja korzystam z
        imageshack.us/?fromsmil=img426/969/1146593951hvw.smil
        i juz mozna robić opisy.

ja lubie sie tym bawic
        img241.imageshack.us/img241/4043/bluzark0.jpg
        img443.imageshack.us/img443/4336/k1ara6.jpg
        photos.allegro.pl/photos/oryginal/15/1574/157410/15741003/157410038
        moze az czasem przesadzam, ale po prostu sie ucze.

moge ci cos ew. na gg podpowiedziec (510964) ale ja tu tak na spokojnie dopiero ok 22-23:00 jestem.
    • lis888 do coronella 15.02.07, 16:30
      Przepraszam, że się nie odzwyłam - dzis po chorobie jestem pierwszy dzien na
      necie. Troche szperałam w różnych programach i nauczyłam sie usuwać tło w Adobe
      Photoshop - pomógł szanowny małzonek. mam pytanie odnośnie "sklejania" zdjęć, w
      Adobe to nie idzie, więc robie to w Corelu, ale tam nie ma formatów JPEG, PNG i
      GIF, wymaganych na Allegro. Trochę latania z programu w program i jakos udało
      sie przegrobic to na JPEG - czasochłonne. Moje pytanie dotyczy tego, jak to sie
      robi - może trzeba zdjęcie wrzucic na serwer, jakie tam sa wymagania odnośnie
      formatów? Jak zrobic w Corelu z CDR JPEG nie tracąc na jakości?
      • coronella Re: do coronella 15.02.07, 21:11
        ależ w Corelu jest jpg, jak najbardziej!
        robisz: Zapisz jako... i wybierasz sobie format.
      • detinka Re: do coronella 15.02.07, 21:38
        Po skończonej pracy wystarczy zamiast ZAPISZ JAKO użyć EKSPORTUJ i zaznaczyć
        format JPEG (domyślnie) a dalej możesz jeszcze za jednym zamachem zmniejszyć do
        odpowiednich rozmiarów wymaganych np. na miniaturce Allegro.
    • zulam3 Re: do mam sprzedających na Allegro 15.02.07, 21:54
      A jakbyście jeszcze napisały skąd można darmowe programy ściągnąć... smile
    • hipopotamama i pytanie od blondynki :) 15.02.07, 22:27
      A jak to się dzieje, że sprzedawcy mają umieszczone np.20 zdjęć na jednej
      aukcji?
      • detinka Re: i pytanie od blondynki :) 15.02.07, 23:25
        zdjęcia musisz umieścić na serwerze np. www.fotosik.pl a potem można kopiować i
        wklejać do woli (ale bez przesady ;o) bo Allegro też ma blokadę w ilości znaków
        tekstu html.)
    • lis888 do detinka 16.02.07, 20:45
      Wielkie, ogromne dzieki za podpowiedź z tym eksportowaniem!!!! Jakże mi to
      usprawniło pracę. I jeszcze jedno pytanko z tych "blondyniastych": żeby
      umieścic w aukcji zdjęcie z serwera, trzeba zastosować "kopiuj" i "wklej", zeby
      zadziałało? czy jakos jeszcze inaczej? Bo zrobiłam za duże zdjęcia, i mi nijak
      nie idą bezpośrednio, a nie chce ich zmniejszać, bo bedą brzydkie i nieostre.
      Drugie pytanko - jaki serwer polecasz, jako najbardziej niezawodny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka