Dodaj do ulubionych

Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań

20.02.07, 11:16
Witajcie!
Właśnie jestem przed wyborem fotelika dla córeczki. Poważnie zastanawiam się
na Kiddy Life Plus ewentualnie Pro. I w związku z tym mam kilka pytań. Czy
używa ktoś tego fotelika dla kilkuletniego dziecka? Jak on się sprawdza u np.
7-9latka? Pytam, bo do najtańszych ten fotelik nie należy, a za te pieniądze
wolałabym kupić coś co faktycznie posłuży na lata... I czy pozycja do spania
jest dla maluszka wygodna? W maju nasza córeczka skończy roczek, a w wakacje
wybieramy się nad morze, 8 godzin jazdy przynajmniej. No i jak ten fotelik
sprawuje się latem? Przeraża mnie w nim troszkę ta poducha z przodu, czy aby
dzieciątku nie będzie w nim przez to za gorąco?
W grę jeszcze wchodzi fotelik Recaro Young Sport, w rankingach bezpieczeństwa
ciut niżej stoi niż Kiddy, ale też ciekawie wygląda.
No i jeszcze jedna ogromna prośba... Czy jakiś właściciel Kiddy mógłby wysłać
mi na maila gazetowego kilka fotek? Na internecie w sumie wszędzie są takie
same, a zależy mi, żeby zobaczyć m.in. jak wygląda pozycja do spania
(najlepiej z dzieciątkiem w środku :o).
Dziękuję bardzo za pomoc...
Obserwuj wątek
    • babynet Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 21.02.07, 01:20
      Fotelik Kiddy (dotyczy i Plus i Pro) jest jednym z najbardziej regulowanych
      fotelikow na rynku. Zaden inny fotelik nie ma takiego zakresu regulacji na
      szerokosc i wysokosc. Dodatkowo ma on regulacje glebokosci siedziska (bo w koncu
      dziecku pupa tez rosnie wink Juz to swiadczy o tym, ze powinien on starczyc
      dziecku na dlugo. Fotelik ten kupuja rodzice dzieci niepelnosprawnych, ktore
      maja po kilkanascie lat (choc z reguly sa to dzieci o nizszej niz srednia
      wielkosci i wadze).
      Ta "poducha" z przodu to oslona tulowia, ktora na pewno dziecku nie bedzie
      przeszkadzac (raczej stanowi dobre podparcie rak lub sluzy jako stolik). Zawsze
      mozna ja wyciagnac i nie stosowac dla starszych dzieci.

Jesli chodzi o cene to warto kupic model w promocyjnej za 699 zl:
      www.baby.com.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1903271
      Galerie zdjec z dziecmi w foteliku mamy tutaj:
      www.baby.com.pl/imp/kiddy-galeria.htm
      • anitkashe Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 21.02.07, 15:23
        hej, ja jestem szczęśliwa "posiadaczką" nadaktywnego dziecka i kiddy life plus.
        nadaktywność Nutelki wiazała się z ciągłym wypinaniem się z pasów fotelika i
        nieważne jaki patent byśmy wymyslili, to i tak mała wisiała na paskach biodrowych.
        dlatego wybraliśmy ten fotelik. mamy go już 1.5 roku. najważniejsze zalety to
        właśnie poducha (nie do wypięcia)+ używana jako stolik pod zabawy w drodze.
        "rozsuwalność" - bardzo łatwo reguluje sie szerokość. my ustawiamy w zależności
        od pory roku (inaczej na dziecko w w kombinezonach, kurtkach a inaczej w letniej
        sukienusi). fotelik jest łatwy do utrzymania w czystości, a materiał jest
        naprawdę niebrudzący. dla mnie ważna jest jeszcze jedna sprawa: nie mam prawa
        jazdy i bardzo czesto korzystam z "usług transportowych" przede wszystkim
        rodziny ale i taksówek. no i ten fotelik przez to, ze nie jest przypinany pasem
        bezpieczeństwa przeciaganym z tyłu jest bardzo łatwy do przerzucania z samochodu
        do samochodu.w taksówkach nie muszę się prosić o samochód z fotelikiem. jest tez
        wygodny w recznym tachaniu.
        nie piszę w zaletach o bezpieczeństwie bo to był priorytet przy zakupie.
        Nutelka w foteliku była na wakacjach w Kazimierzu, nad morzem i w Bieszczadach
        mogę stwierdzić, ze sprawdził sie idealnie (fakt, ze Natusia nie nalezy do
        dzieci pocacych sie, ale jechaliśmy w upały stulecia i nie pływała w foteliku).
        co do funkcji spania - to jest dla wielu osób wada tego fotelika, sa dwa stopnie
        regulacji - siedzenie i półleżenie.żeby zmienić trzeba zatrzymać samochód,
        odpiać pas, przełożyć wajchę i od nowa zapiąć dziecko. Dla nas to akurat nie
        problem. Natuśka może spać w dzień w kazdej pozycji, a po za tym ona w dzień w
        samochodzie nie sypia tylko obserwuje i gada. a w nocy spi na brzuchu i tu zaden
        fotelik sie nie sprawdza. czyli jeździmy w dzień i jest ok.
        jeszcze jedna sprawa - pasy muszą być długie. u nas w oplu są ok, ale moj brat
        ma seata i tam tylko zapina sie w pozycji siedzacej, na półlezenie są za krótkie.

jednym zdaniem - wszystko pod katem konkretnego dziecka, kiddy life chyba jest
        zaprojektowane przez rodzica takiego dziecka jak nasza Natalka. nie mam zdjęć,
        ale jak ci bardzo zależy to zrobię i wyslę na priva
        • convalia1 Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 21.02.07, 17:43
          Bardzo dziękuję za odpowiedź ;o) Chyba jednak zdecydujemy się na ten właśnie
          fotelik... W sumie to najważniejsze dla mnie w nim są właśnie te pierwsze
          miejsca w rankingach - jego bezpieczeństwo.
          Zdjęcia już sobie obejrzałam na stronce sklepu Świat Dziecka, tak więc nie będę
          Cię kłopotać ;o)

A może ktoś się orientuje gdzie mogłabym go kupić, mieszkam w Dąbrowie
          Górniczej. Z zakupu przez internet chyba zrezygnuję, gdyż warto byłoby go
          przymierzyć do auta... Zwłaszcza, że w niektórych, mogą być pasy za krótkie na
          tą pozycję do spania.
          Z góry dziękuję za pomoc.
          • agni71 Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 21.02.07, 21:46
            Koniecznie przymierz dziecko do tego fotelika, i niech posiedzi trochę dłużej
            niz kilka minut. Żadna z moich dwóch córek nie chciała w nim jeżdzić -
            założenie poduchy wywoływało ataki histerii. Starszej córce było niewygodnie z
            dziurą pod plecami (przy bardziej rozsuniętym w górę foteliku). Acha, poduchę
            udawało im sie skutecznie wypychać, a jeśli przypinałam ją ciaśniej - był
            wrzask, że gniecie w brzuszek. Dla nas totalny niewypał. Pozycja do spania
            symboliczna, a główka córce masakrycznie leciała do przodu. Z ulgą się pozbyłam
            tego fotelika i kupiłam Cybex Solution Plus - córka zadowolona, a ja wreszcie
            nie słyszę marudzenia podczas jazdy. Z tym, że Cybex to fotelik od 15 kg.

aga
            • magnolia1973 Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 14.05.07, 12:38
              Z przykrością muszę przyznać, że i u nas fotelik Kiddy Life Plus okazał się nie
              najlepszym wyborem.

Niby wszystko z nim w porządku, ale mała wytrzymuje w nim najwyżej godzinę, po
              czym marudzi, że jej niewygodnie. Długo zrzucaliśmy winę na to, że dziecko w
              sumie mało podróżuje, jest nieprzyzwyczajone do dłuższych tras, nudzi się i
              grymasi. Ale to nie to. Gdy mała zaczęła już dobrze mówić, wreszcie się
              dogadaliśmy, zgłębiliśmy problem i faktycznie jest kłopot z fotelikiem. Żeby
              było w nim wygodnie musiałyby być bardziej pionowe oparcia foteli. Ale w moim
              samochodzie są lekko pochylone i fotelik Kiddy praktycznie nie ma szans mieć
              pionowego oparcia. A zatem oparcie pleców jest wysunięte bardziej do tyłu niż
              siedzisko i małą fotelik gniecie w krzyż. Byłoby lepiej w pozycji do spania, ale
              praktycznie nie da się jej u nas stosować, bo mała nie ma ochoty spać w
              samochodzie. Więc cóż z tego, że fotelik świetny jakościowo, naprawdę dobrze
              wykonany, bezpieczny, łatwy w montażu, itp. gdy jest po prostu niewygodny.

Dopuszczam myśl, że to może być kwestia akurat naszego egzemplarza fotelika, ale
              jest to dość mało prawdopodobne. Może też problem nie wystąpi przy inaczej
              wyprofilowanych fotelach w samochodzie. Ale kombinacja fotelika Kiddy Life i
              Forda Mondeo się nie sprawdza.
    • euzebia500 Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 03.03.07, 12:41
      Ja mam Kiddy Life Plusa. Używamy go już dwa lata i jak na razie wszystko jest
      super. Fotelik jest bardzo wygodny zarówno dla dziecka jak i dla rodzica -
      bardzo prosta i szybka obsługa plus niska waga. W przedniej poduszce są takie
      wyżłobienia tak że jest tam jakiś ruch powietrza. Mój Mały poci się najbardziej
      na plecach ale wszystko w normie. Polecam
      • ela-e22 Re: Kiddy Life Plus/Pro - kilka pytań 03.03.07, 21:10
        U mnie niestety się nie sprawdził, synek go nie polubił, delikatnie mówiąc.
        Poducha bardzo mu przeszkadzała , a bez poduchy wjeżdżał pod pasy. Gdy był
        ubrany w kombinezon miałam problemy z zainstalowaniem poduchy. Polecam go , bo
        to bezpieczny i na lata fotelik, ale proponuję przymierzyć do niego dziecko i
        pasy w samochodzie. U mnie były za krótkie pasy pasażera z przodu i środkowe na
        tylnej kanapie. Pan ze sklepu baby.com (świat dziecka) proponował mi 5 dni na
        przetestowanie fotelika. Ja skorzystałam z propozycji dystrybutora( ale tylko
        pod warunkiem ,że w Twojej okolicy nie ma ich w sprzedaży) na 10 dni testowania
        fotelika, no i otrzymałam dobrą cenę oraz 3 gratisiki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka