kinas3 04.03.07, 19:45 Muszę zakupić pralkę, bo niestety stara odmówiła posłuszeństwa Dziewczyna polecie jakąś pralkę proszę. Pozdrawiam i z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielorybka Re: Pralka 04.03.07, 23:53 a jakie masz preferencje? wąska? szeroka? ładowana z przodu czy z góry? mała? duża? Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Pralka 05.03.07, 08:57 w sierpniu definitywnie odmówiła posłuszeństwa nasza stara (no.. 6 letnia) pralka Amica i musieliśmy zdecydowac sie na nową zastanów się co jest dla Ciebie ważne dla mnie istotne było: - duża ilość obrotów, żeby pranie było jak najlepiej odwirowane (wybraliśmy 1400 obr, mimo ostrzeżeń w sklepie nic sie nie niszczy przy tak szybkim wirowaniu) - elektroniczny wyświetlacz (najważniejsza funkcja - wyswietla, o której się skończy pranie, ale też np komunikat że drzwi są niedomknięte albo zawór wody zapchany) - funkcja "dodatkowe płukanie" - funkcja opóźnionego startu (ustawiam sobie o której ma sie zacząć pranie, np. ładuję pralkę wieczorem a zaczyna prać rano) - duży beben (piorę 2-3 razy w tygodniu - prawie zawsze pełen wsad... nie wiem skąd sie tyle bierze )) no i zastanów się ile możesz wydać? my wybraliśmy Electrolux, zapłaciliśmy ok. 2000 zł jestem bardzo zadowolona, choć zanim włączyłam pierwsze pranie i opanowałam programator troche musiałam się nagłowić, sam zegar ustawiałam chyba z pół godziny, ale juz po tygodniu nie miałam żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: Pralka 05.03.07, 09:41 Ja mam whirpoola i niby wszystko OK, ale strasznie głośna. Ja mam ładowaną z boku, teściowa od góry i hałas taki sam. Hałas - dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Pralka 05.03.07, 12:06 no tak hałas też ma znaczenie jak ta moja poprzednia pralka Amica (1000 obr) była nowa to chodziła cichutko, potem z czasem jak sie łożyska wyrobiły, to niestety hałasowała ta nowa Electrolux jest w porównaniu z tamtą dośc cicha, ale jak zaczyna wirowac to jest to odgłos startujacego samolotu (no nie tak głosno oczywiście.. niestety im wyższe obroty tym gorzej... dosc nieprzyjemny dźwiek i sąsiedzi w bloku na pewno wiedzą kiedy robie pranie... (ja za to słyszę kiedy oni zapraszają gości i która komedia ich śmieszy ) Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Pralka 05.03.07, 13:00 Ja kupiłam w zesżłym miesiącu Electroluxa za 1700zł z funkcją regulacji czasu prania, obrotami do 1200 i bębnem na 6kg-na razie rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
uczula Re: Pralka 05.03.07, 14:38 kupilam Bosha. Gdybym znalazla z 1400 - pewnie bym taka kupila, bo pranie wychodzi ekstra suche. I wcale nie pogniecione. Kazda pralka ktora ma ponad 1000 obrotow to w momencie "wchodzenia" zaczyna startowac jak samolot. Elektroniczny cyferblat - ee...mam taki malutki i wyswietla mi start, plukanie, koniec. ze tak powiem gdyby go nie bylo to bym nie plakala. pralke mam juz pol roku ( maxx 6 kilowy) i bardzo jestem zadowolona. JEdyne czego brakuje to opcji - 0.5 bebna... bo czasem nie ma az tyle wsadu. No ale zawsze mozna cos dorzucic. NO i jeszcze cena - moja 1000-czke kupilam za 1350. a teraz widzialam 1200 ( bez wyswietlacza, 5kg) za 1200... Odpowiedz Link Zgłoś
kinas3 Re: Pralka 05.03.07, 16:19 Bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Przemyśle i zdecyduje pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Pralka 05.03.07, 16:25 Ja mam Bosch Maxx6 kupiłam za 2400.Rewelacyjna!!!Unikaj Aristonów,Indesitów i tym podobnego włoskiego lub miedzynarodowego(Whirlpool) badziewia.Siemens,Miele albo Bosch.Tylko Odpowiedz Link Zgłoś
koma.edziecko Re: Pralka 05.03.07, 17:12 I tu się nie zgodzę,ja od siedmiu lat mam whirlpool i jest rewelacyjna,nie ma w niej żadnych zbędnych bajerów czyli wyświetlaczy itp które mogłyby się popsuć. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Pralka 05.03.07, 17:27 Bo masz Whirlpool który nie zawiera w sobie części słowackich,węgierskich,słoweńskich i innych demoludowych.też takiego starego miałam. Niestety te nowe są g...o warte! Odpowiedz Link Zgłoś
koma.edziecko Re: Pralka 05.03.07, 17:34 No to warto wiedzieć bo następną też chciałam whirlpool kupić jakby ta się popsuła ale pomyślę o Boschu. Odpowiedz Link Zgłoś
alojw Re: Pralka 05.03.07, 17:20 Mam whirpoola i jestem bardzo zadowolona. Moja mama ma whirpoola już 7 lat i nic się z nim nie dzieje. Nie każdego stać na pralkę Bosha, Siemensa a już nie wspomnę o Miele. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaska Re: Pralka 05.03.07, 17:23 ja mam whirpoola - nie polecam. ma 3 lata. ciagle pobiera mi płyn od razu z proszkem, ciagle wycieka mi woda z kieszonki...badziewie. polecam siemensa lub boscha, naprawde warte swojej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
nunuska1 Re: Pralka 05.03.07, 17:26 ja również polecam Boscha, ja mam Bosch Maxx, 1400 obrotów- jest bardzo dobra. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
helginia Re: Pralka 05.03.07, 19:05 kup boscha, nie pożałujesz. mam juz 2 lata i sprawuje sie b.dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: Pralka 05.03.07, 18:29 A Elektroluksy?? Pewnie niedługo stanę również przed problemem kupna nowej, bo stara dogorywa - ma ponad 10 lat!Ostatnio wpadły mi w oko takie nowe, ładowane od góry (muszę mieć od góry ze względu na mniejszą szerokość)o wsadzie 5,5 kg (potrzebna duuuuża, bo troje dzieci i duuuuużo prania)i wyjmowanym pojemniku na proszek co jest o tyle ważne, że łatwo można utrzymać go w czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Pralka 05.03.07, 18:43 Elektrolux ok ale najprosztszy model bez elektroniki-jak wysiadzie jeden moduł to masz cała pralke do wywalenia.Wiem bo testowałam;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemilki2005 Re: Pralka 05.03.07, 19:11 Ja mam pralkę Candy i jestem z niej bardzo zadowolona. Moja córcia jest wrażliwa na hałasy, szczególnie jak śpi a ta naprawdę cichutko pracuje. Ponadto po rachunkach za wodę wnioskuję że nie pobiera jej zbyt dużo. Jest z serii energooszczędnej AA+ - więc to ma też znaczenie jeżeli robi się pranie często. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś