Dodaj do ulubionych

aparat cyfrowy dla mamy

05.03.07, 14:48
Zastanawiam się nad zakupem aparatu cyfrowego, chciałabym przede wszystkim robić dobre zdjęcia mojemu maleństwu. Na rynku jest mnustwo różnych aparatów, dlatego drogie mamy doradźcie proszę jaki aparat byłby dobry, na co zwrócić uwagę przy zakupie? W sklepach sprzedawcy proponują to co muszą wcisnąć klientom, ich doradztwa mam już dość, a ja chcę mieć ładne dobrej jakości zdjęcia.
Obserwuj wątek
    • detinka Re: aparat cyfrowy dla mamy 05.03.07, 14:52
      właśnie ja tez chetnie poczytam, bo mój stary jak widziecie ledwie zipie wink
      • agni71 Re: aparat cyfrowy dla mamy 05.03.07, 21:06
        Niedawno byl taki wątek, ale ja tez się przyłączę do prośby. Ilość aparatów w
        ofercie mnie poraża! Ja potrzebuje czegos do robienia zdjęć ciuszkom i innym
        rzeczom po dzieciach do wystawiania na Allegro - może ktoś doradzi jakiś fajny
        aparat. Cena - powiedzmy do 2000zł.

aga
    • kleolili Re: aparat cyfrowy dla mamy 06.03.07, 17:00
      up; poradźcie proszę aparat to bardzo istotna rzecz do zachowania pamiątek naszych pociech i nie tylko
    • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 06.03.07, 22:05
      warto zaopatrzyć się w sprzęt, który zrobi w miarę dobre fotki w niedoświetlonym
      pomieszczeniu bez użycia lampy błyskowej - tani aparat też coś zrobi, ale do
      wywołania i pokazania innym to się raczej nie nada - będzie widoczne grube
      ziarno (fachowo - "szumy matrycy").
      w związku z powyższym rada na zakupy - nie słuchać bełkotu sprzedawców o ilości
      megapixeli i innych przygwizdach w aparacie. w cyfrówce najbardziej dla jakości
      fotek liczy się wielkość fizyczna matrycy (rzadko producent chwali się tym na
      opakowaniu, a szkoda) oraz jakość optyki - ale do zastosowań domowych ten drugi
      warunek spełnia 99% aparatów. jeśli chodzi o megapixele, to do wywołania
      niezłego amatorskiego zdjęcia A4 wystarczą spokoje 4mpix!
      najlepszym rozwiązaniem do robienia fotek dziecku i nie zabicia go fleszem będą
      aparaty Fuji f10/f11 oraz f30 (tzn. wszystkie te modele poradzą sobie świetnie i
      bez sztucznego doświetlenia w normalnych warunkach. ww. aparaty są bardzo
      kompaktowych rozmiarów i mają szansę przypaść Paniom do gustu. wielkość fizyczna
      matryc w tych sprzętach to 1/1.7" ew 1/1.8" (w takich miarach się to podaje).
      jedyną chyba wadą fuji są niestandardowe i przez to droższe karty pamięci xD.
      Oprócz tego, jeśli jakiś aparat spodoba się Wam z wyglądu/obsługi, to warto
      zainteresować się, jaką fizycznie matrycę posiada - z powodów podanych wyżej
      odradzam raczej kupowanie aparatów z matrycą o fizycznym rozmiarze 1/2.5"
      (prawie wszystkie panasoniki - które za to są świetne do zdjęć w plenerze - z
      racji rewelacyjnej optyki z wbudowaną mechaniczną stabilizacją obrazu)
      jeśli tej informacji nie potrafimy odnaleźć, to nie pytajmy sprzedawcy w
      najbliższym fotojokerze itp., bo na pewno wciśnie nam najbardziej zakurzonego
      pułkownika zza szkła tylko sprawdźmy sobie na np. www.dpreview.com -
      wybieramy sobie z menu producena aparatu, model i sprawdzamy w opisie

ps. to wszystko dla osób z walutą od ok. 900zł w górę, za 500 też da się kupić
      niezły aparat, niestety z felerem wspomnianym wyżej - czyli matrycą 1/2.5" (w
      zasadzie to nie wada, ot - niedoskonałość wink ) za ok. 500 można mieć panasonica
      ls2 z dobrym obiektywem na taniutkie karty sd

ps2. część aparatów zasilana jest standardowymi paluszkami, część dedykowanymi
      akumulatorami - warto zastanowić się, co jest wygodniejsze (zaleta paluszków -
      kupisz wszędzie, zalety dedykowanych aku - więcej zdjęć na jednym ładowaniu,
      lżejsze, oczywiście można dokupić tanie zamienniki choćby na allegro)

w razie pytań postaram się pomóc
      • detinka fachowo i na temat 06.03.07, 23:08
        dzięki dobra kobito wink
        • czernobyl.zdr6j Re: fachowo i na temat 07.03.07, 10:20
          > dzięki dobra kobito wink

ale proszę bardzo smile

tylko - jam samiec :p
      • gingaa Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 08:29
        Rowniez polecam strone dpreview. Oprocz dokladnych opisow i cen amerykanskich
        funkcjonuje tam dobrze rozbudowane forum - kopalnia informacji gdzie mozna
        spedzic duuuzo czasu. Mozna tez poogladac fotki robione konkretnymi modelami.

Ja wlasnie w zeszlym tygodniu zmienilam aparat. Dwa ostatnie lata mialam Canon
        Ixus 40 a teraz przesiadlam sie na Canon G7. Ten nowy zakupilam od goscia z
        allegro - ceny tego modelu wahaja sie od 1650 - 1800 w zaleznosci od zestawu.
        Moje odczucia sa takie, ze jest super!

O ile ten pierwszy aparacik jest przedstawicielem linii aparatow mieszczacych
        sie w dloni i w najmniejszej kieszeni - praktycznie go nie zauwazalam noszac
        zawsze przy sobie, w torebce - o tyle drugi jest troche masywniejszy i ciezszy
        (metalowa obudowa) ale i funkcje ma bardziej rozbudowane. Ixusy to takie
        bardziej inteligentne malpki, natomiast G7 mozna sie juz pobawic np. z glebia
        ostrosci, czy pelnymi trybami manualnymi co jest namiastka prawdziwej lustrzanki
        wink.

Do Canona sie juz troche przyzwyczailam - podoba mi sie menu, ktore przy zmianie
        na inny model dalej obsluguje sie intuicyjnie. Mimo to, iz klasyczny aparat na
        klisze mam Nikona i w tamtych czasach Canon byl dla mnie "be".

Natomiast chcialabym szczerze odradzic zakup aparatu HP, gdyby ktos sie nad nim
        zastanawial. Mialam jeden, jakis prosty model. Baterie jadl nieprzytomnie i
        wyswietlacz mu ciagle siadal (zamienialy sie kolory). Tak samo mieli znajomi z
        innym modelem. Dodatkowo moj kolega pracuje w tejze firmie i sami pracownicy zle
        sie o nich wyrazaja.
      • agni71 Re: pytanie do czernobyla 07.03.07, 22:18
        A co sądzisz o aparatach cyfrowych Pentax? Mam zwyklego Pentaxa i bardzo go
        lubię, cyfrówke też chętnie kupiłabym tej firmy. Zdjęcia dzieciom wolę robic
        zwykłym (choć cyfrowego też bym pewnie uzywała), a cyfrówki potrzebuję głównie
        do fotografowania przedmiotów.

aga
    • mira31 Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 09:26
      www.allegro.pl/item171476863_olympus_mju_750_nowosc_gratisy_krakow_.html
      bardzo dobry kompaktowy aparat, prosty w obsłudze, piękne zdjęcia. polecam
      • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 10:23
        > www.allegro.pl/item171476863_olympus_mju_750_nowosc_gratisy_krakow_.html
        > bardzo dobry kompaktowy aparat, prosty w obsłudze, piękne zdjęcia. polecam

no właśnie. produkuję się, żeby unikać aparatów z matrycą 1/2.5", a pani
        proponuje aparat za 1250 z taką matrycą. można, tylko - po co? do tego drogie
        karty pamięci (kartę 1gb secure digital do większości aparatów konkurencji można
        mieć za ok. 50 zł)
        • mira31 Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 10:33
          odpowiadam na pytanie założycielki wątku. aparat proosty w obsłudze, robi
          przepiękna zdjacia, malutki, kompaktowy. kupiłam w arkadii w saturnie z
          warszawie za 999 zł + futerał gratis. dla amatorów polecam. w zestawie była
          karta 256 mb, naktórej zrobiłam ponad 100 zdjęć.aparat przeznaczony do zdjęc
          rodzinnych. pozdrawiam
          • kleolili Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 20:53
            dzięki, jakość zdjęć jest dla mnie dość istotna, większość aparatów z dobrą jakością robi zdjęcia, które są ładne wyłącznie na komputerze, a na papierze można je śmiało wyrzucić
      • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 10:29
        tu ponad dwa razy tańsza kontrpropozycja (wcale nie gorsza, osobiście nawet przy
        porównywalnej cenie z tym olympusem wziąłbym to poniżej) :
        www.allegro.pl/item171086013_panasonic_ls2_5_3mp_pl_1gbsd_4xaku3200mah_etui.html
        w zestawie karta pamięci oraz akumulatorki
        • jolantapiotrowska Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 10:47
          Ja rozważam między tymi trzema modelami : Sony DSC-H2, Sony DSC-H5 lub Panasonic
          Lumix DMC FZ 7.
          • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 12:02
            wszystkie mają małe matryce (1/2.5"), H5 to tylko delikatnie
            poprawiony/spartolony H2, droższy o parę stówek. z tego grona raczej FZ7 -
            najlepsza optyka i mechaniczna stabilizacja optyczna
            proponuję bliższe zapoznanie się z fuji f5600/f6500 - też ciekawe zabawki
            • zyna Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 13:01
              A co sądzicie nt. aparatu - Olympus 510 lub 550?
              • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 16:05
                oba mają matrycę 1/2.5", do tego olympus trzyma się droższego standardu kart -
                xD, co podraża całą imprezę. do tego obiektyw nie jest szerokokątny (od
                ekwiwalentu 38mm) - co oznacza, że ciężko będzie np. złapać cały pokój w kadrze
                robiąc zdjęcia w domu

ogólnie nie wziąłbym żadnego, chyba, żeby kosztowały z 700zł. w kategorii
                ultrazoom z małą matrycą to panasonic fz7
                • kleolili Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 20:57
                  a może jakoś nikon?
                  • zaw.atka Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 22:09
                    Ja mogę szczerze polecić Canon A610. Aparat ten mam już od dwóch lat i zdjęcia
                    są super.
                    Od pół roku robimy zdjęcia naszej Julki. Oprócz tego tym aparatem można kręcić
                    krótkie filmy.
                    • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 22:13
                      canon A610(5mpix)/620(7mpix) - super sprzęty, niestety nie do dostania już w
                      sklepach, co najwyżej z drugiej ręki - a i z tym jest ciężko.
                      zalety: dobra matryca (1/1.8"), szybka i sprawna elektronika (identyczna z
                      tańszymi lustrzankami canona), dobre programy tematyczne oraz ruchomy LCD -
                      miodzio, ale trzeba się naszukać
                      • zaw.atka Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 22:49
                        Rzeczywiście canon a610 dostępny będzie juz raczej tylko z drugiej ręki. Ale w
                        Fotojokerze jest np. canon a630 (za 977 zł), więc to jest nowszy model. Tylko
                        nie wiem czy funkcje i parametry są takie jak w tym, który ja mam (wiem tylko,
                        że ma 8 mega pikseli, a mój ma 5).
                  • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 22:11
                    akurat w kategorii ultrazoom nikon nie ma za wiele do zaoferowania, poza dość
                    wiekowym już modelem 4800
                    jeśli chodzi zaś o tanie "małpki" - to L4 robi możliwe zdjęcia, do formatu 10x15
                    się będą nadawać. ale - lampa ma taki błysk, że można spaść fotela oślepionym.
                    odradzam testowanie na dziecku - paru dorosłych miało dosyć (przyjemność
                    porównywalna do spojrzenia prosto w długie światła nadjeżdżającego z przeciwka
                    samochodu). modele L5 i L6 wyglądają na bliźniacze, mając jedynie więcej
                    megapixeli (co byłoby zbędnym wydatkiem - 4mpix wystarczy spokojnie, zresztą ten
                    obiektyw i tak więcej detali nie uchwyci)
                    • agni71 Re: aparat cyfrowy dla mamy 07.03.07, 22:57
                      Ponawaiam pytanie do czernobyla - co sądzisz o cyfrowych aparatach pentax? Mam
                      słabość do tej marki....

aga
                      • czernobyl.zdr6j Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 10:14
                        witam, po 1. to:
                        Wszystkiego Najlepszego dla Was, Drogie Panie! Z okazji Waszego święta duży
                        wirtualny bukiet kwiatków!

co do pentax-a..
                        nie bawiłem się tym, ale raczej opinie użytkowników nie są zbyt pochlebne... a
                        jak do przedmiotów to najtańszy firmowy aparat - zdjęcia przedmiotów można
                        ładnie sztucznie sobie doświetlić i dobłysnąć lampą - za nieduże $$ polecam
                        panasonica LS2, przyda się też w plenerze.
                        W zasadzie do przedmiotów to każdy firmowy-czyli canon, nikon, fuji (droższe
                        karty pamięci), olympus, sony (uwaga! - też droższe karty pamięci niż u
                        konkurencji - Memory Stick), panasonic

tak w ogóle to przy takim planowaniu przeznaczenia aparatu może warto pomyśleć o
                        telefonie komórkowym se k750i - dobrze doświetlone zdjęcia z tego cacka wychodzą
                        bez zarzutu w amatorskich zastosowaniach, nawet przelane na papier
                    • kleolili Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 08:05
                      o rety, co za ekstremalne nieprzyjemności...
                      a olympusy jak się sprawdzają?
    • koma.edziecko Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 10:38
      Zgadza się ja mam Sony Ericsson K750i i zdjęcia na dworzu wychodzą nieżłe ale
      ma tylko zoom cyfrowy który no niczego się nie nadaje i nie ma flesza tylko
      pseudolampeczkę więc jest dobry gdy awaryjnie chcemy zrobić zdjęcie.
      Ja mam nielubianego Olympusa SP-510UZ i jestem bardzo zadowolona,to mój drugi
      model tej firmy.
      Ma 10 krotny zoom optyczny,7 mln pixeli,duży wyświetlacz,nagrywa filmy z
      dźwiękiem, zdjęcia wychodzą bardzo ładne,powoli uczę się robić zdjęcia przy
      ręcznych ustawieniach.
      Dla mnie nie ma różnicy czy matryca ma ileś tam,po prostu wybrałam to co
      spełnia moje oczekiwania a profesjonalistką nigdy nie będę,zdjęcia robię
      głównie moim dzieciom.
    • koma.edziecko Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 10:39
      A co do droższych kart to nie wiem na ile są droższe ja ma 1gb i mi starczy na
      łądnych parę lat jedna i ta sama karta.
    • tina1234 Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 11:04
      A ja polecam canona A620, mam go od lipca i jestem bardzo zadowolona. Robi
      bardzo ładne zdjęcia, wydrukowane nie wyglądają gorzej niż te na komputerze.
    • greenland minolta Dimage A1 08.03.07, 11:25
      Ile mam tyle odpowiedzi pewnie będzie smile

Ja fotografuję Minoltą Dimage A1. Mogę ją z czystym sumieniem polecić jesli
      ktos nie szuka tylko "głupiego jasia" ale cos czym moze porobić ciekawe, ładne
      zdjecia. Rewelacyjna ogniskowa 28-200, programy tematyczne, Anti-shake
      (stabilizacja matrycy), balans bieli (jesli robie zdjecia w pomieszczeniu w
      sztucznym oswietleniu bez lampy błyskowej to bardzo przydatna rzecz - zdjecia
      nei są żółte), ruchomy monitor LCD, szybki autofocus, m.in. punktowe ustawienie
      ostrości oraz punktowy pomiar światła (dla mnie to świetna rzecz), mozliwosc
      zamocowania filtrów, ogniskowa (odległość od przedmiotu fotografowanego)
      ustawiana obiektywem a nie pstryczkiem elektryczkiem. Wszystko to co wymieniłam
      bardzo mi sie przy fotografowaniu syna przydaje.
      No ale ja lubię się bawić fotografowaniem, kadrowaniem, światłem itp. Moja
      siostra totalny laik w tym temacie tez sobie poradzila z tym aparatem wiec nie
      jest ażtak strasznie skomplikowany smile

Wlasnie robię przymiarkę do sprzedania go i przeskoku na lustrzankę
      cyfrową smile))) Czyli wkraczam w kolejny etap.
      • greenland Re: minolta Dimage A1 08.03.07, 11:35
        sklep.akari.pl/sklep/index.php?rp=item&id_tow=1177
        www.zoom.idg.pl/artykuly/41982.html
        www.dfoto.pl/sklep/customer/product.php?productid=263&cat=70&page=1
        www.producent.pl/pintonel/detal.php3?fir=0&grupa=0&id=1480
        Dodam, ze aparat ten juz nie jest produkowany ale pojawiły się nowsze modele.
        Pewnie równie dobre. Ten mozna spotkac teraz jedynie na allegro.

• moni197606 Re: minolta Dimage A1 08.03.07, 15:39
          A my zmieniliśmy właśnie Sony P 200 na Sony DSC N2. Obydwa są fajne, a DSC N2
          to po prostu rewelacja. kazde zdjecie wychodzi idealne, nawet nie trzeba się
          starac.
    • pasmo30 Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 16:47
      A co Pan sądzi o tym aparacie: Panasonic Lumix DMC-FZ20?
      • czernobyl.zdr6j FZ20 08.03.07, 19:09
        panasoniki FZxx (dwie cyfry) to takie "lepsze" modele - różnica jest głównie
        taka, że fz10/fz20/fz30/fz50 mają możliwość manualnego ustawiania ostrości, są
        mniej poręczne - tzn. obiektyw nie chowa się po wyłączeniu aparatu oraz mają
        możliwość zapisu obrazu w formacie RAW (fz2/3/4/5/7 nie mają manualnego
        ostrzenia oraz zapis tylko do JPG/TIFF).
        ogólnie niezła zabawka - tylko może okazać się mało poręczna.

ps. no i wszystkie wymienione aparaty mają matryce 1/2.5" i wszystkie mają
        niestety przeciętne algorytmy usuwania szumów - moim zdaniem max. używalne jest
        ISO200 (a i tak zdjęcie wygląda na trochę "rozmydlone"), a ISO400 i ew. więcej
        to tylko pozycja w menu, której lepiej nie używać - nie wyjdzie nic, co da
        nazwać się zdjęciem

ale do amatorskich zastosowań - OK
    • weronka77 Re: aparat cyfrowy dla mamy 08.03.07, 18:22
      Ja mam Nikon Coolpix 8700 al i tak uzywam "zwykłego" Canonawink Cyfrówki
      mnie "nie bawią" specjalnie-żadna przyjemnosc widziec od razu rezultat
      kadrowaniawinkAle niektórzy wolą je od tradycyjnych.ja niewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka