alicja68 13.05.03, 13:50 W grudniu oczekuje pierwszego dzidziusia. W zwiazku z tym mam pytanie, co powinno wchodic w sklad wyprawki dla dzidzi? Nie chce za duzo kupic, bo przeciez niemowlaki szybko wyrastaja. Dziekuje za rade. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaiola Re: Wyprawka dla noworodka. 13.05.03, 16:33 Odpowiadam: - max 5 sztuk spiochów nalepiej rozpinanych w kroku (łatwiej zmienić pieluchę), body z długim lub krótkim rękawkiem, kaftaników pełniących fynkcję okrycia wierzchniego - 2-3 czapeczki - grubośc zależna od pory raku kiedy rodzi się dziecko - 3 pary skarpetek - 2 pary "rękawiczek" - 2 kocyki - jeden do wózka a drugi do łóżeczka (moja córcia za nic nie chce spać pod kołderką, całą zimę spała tylko pod kocem) - komplet pościeli tzn. kołdra i podusia bardzo płaska - 2 komplety poszewek na kołderkę i poduszkę, 3-4 prześcieradełak, 2 prześcieradełka foliowane (świetnie chronią materac) - ew ochraniacze na boczki łóżeczka - jeśli będziesz używac pieluch tetrowych to pewnie będzie potrzeba z 40 - 5- sztuk; jeśli nie to i tak przyda się w domu jakieś 15-20 sztuk; - nie bedę pisać o czywiście o przewijaku, łóżeczku (koniecznie z materacem) czy wózeczku hi hi hi - jeśli rodzisz latem to nie kupuj beta, dziecku będzie za gorąco. wystarczy zapakowac ubranego dzieciaczka w kocyk i do nosidła lub prznośnej gondolki (zależnie od modelu wózeczka), a jeśli nie ma wózeczka to na ręku w samym kocyku też wystarczy - pieluchy jednorazowe wg potrzeb i chusteczki do wycierania pury - ręczniki kąpielowe z rożkiem na głowę min 3 sztuki (szukaj takich większych to na dłużej starczą) - mydełko lub płyn do mycia dziecka, myjka 2 sztuki, myjka do przemywania buzi 2 sztuki, gruszka do noska, szczoteczka do włosków, krem na odparzenia 9polecam sudocrem), oliwka (latem do leczenia ciemieniuszki a nie do smarowania), ew kropelki na kolki i inne sensacje brzuszkowe esputicon, termometr do mierzenia tem dziecka, ew termometr do wody chociaz ja nie używałam, to chyba tyle. pewnie czegoś nie wymieniła ale to na pewno dziewczyny uzupełnią pozdrawiam Kasia mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś
alicja68 Re: Wyprawka dla noworodka. 13.05.03, 17:17 Dziekuje za odpowiedz, troche sie tego nazbieralo, ha, ha... Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowiecie jak juz wczesniej napisalam,rodze w grudniu, to czy bede potrzebowac jeszcze cos szczegolnego na te pore roku dla dzidzi, tzn. dobre kremy, itp. To jest moja pierwsza dzidzia,nie mam takiego doswiadczenia, jak co niektore mamy na tym forum. Pozdrowienia Alicja kasiaiola napisała: > Odpowiadam: > - max 5 sztuk spiochów nalepiej rozpinanych w kroku (łatwiej zmienić > pieluchę), body z długim lub krótkim rękawkiem, kaftaników pełniących fynkcję > okrycia wierzchniego > - 2-3 czapeczki - grubośc zależna od pory raku kiedy rodzi się dziecko > - 3 pary skarpetek > - 2 pary "rękawiczek" > - 2 kocyki - jeden do wózka a drugi do łóżeczka (moja córcia za nic nie chce > spać pod kołderką, całą zimę spała tylko pod kocem) > - komplet pościeli tzn. kołdra i podusia bardzo płaska > - 2 komplety poszewek na kołderkę i poduszkę, 3-4 prześcieradełak, 2 > prześcieradełka foliowane (świetnie chronią materac) > - ew ochraniacze na boczki łóżeczka > - jeśli będziesz używac pieluch tetrowych to pewnie będzie potrzeba z 40 - 5- > sztuk; jeśli nie to i tak przyda się w domu jakieś 15-20 sztuk; > - nie bedę pisać o czywiście o przewijaku, łóżeczku (koniecznie z materacem) > czy wózeczku hi hi hi > - jeśli rodzisz latem to nie kupuj beta, dziecku będzie za gorąco. wystarczy > zapakowac ubranego dzieciaczka w kocyk i do nosidła lub prznośnej gondolki > (zależnie od modelu wózeczka), a jeśli nie ma wózeczka to na ręku w samym > kocyku też wystarczy > - pieluchy jednorazowe wg potrzeb i chusteczki do wycierania pury > - ręczniki kąpielowe z rożkiem na głowę min 3 sztuki (szukaj takich większych > to na dłużej starczą) > - mydełko lub płyn do mycia dziecka, myjka 2 sztuki, myjka do przemywania buzi > 2 sztuki, gruszka do noska, szczoteczka do włosków, krem na odparzenia > 9polecam sudocrem), oliwka (latem do leczenia ciemieniuszki a nie do > smarowania), ew kropelki na kolki i inne sensacje brzuszkowe esputicon, > termometr do mierzenia tem dziecka, ew termometr do wody chociaz ja nie > używałam, > to chyba tyle. pewnie czegoś nie wymieniła ale to na pewno dziewczyny uzupełnią > pozdrawiam > > Kasia mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaiola Re: Wyprawka dla noworodka. 13.05.03, 19:54 No jeżeli rodzisz w grudniu to potrzebny będzie kombinezonik dla dzidzi. Czapeczki oczywiście ciepłe. Można tez założyć cienką bawełniana i na to np wełnianą. Body raczej z długim rękawkiem lub pajace z materiału ala frote. Możesz też kupić krem dla dzieci na niskie temperaury. Ja wprawdzie uzywałam oliwki i to wsytarczyło ale podoibno są specjalne kremy na mrozy dla takich maluszków. Możesz tez kupić bet lub tzw rożek. Chociaż jak bedziesz miała nosidło lub przenośna gondole to pakujesz dziecko w kombinezon i opatulasz kocem. powinno wystarczyć. W przypadku bardzo niskich temperatur (poniżej 0) nakładałam na bużkę dziecka pojedyńczo pieluszkę tetrową. To chyba na tyle. Jakbyś miała w bliższym lub późniejszym czasie jakieś bardziej szczegółowe pytania to zapraszam na priwa kasiaiola@gazeta.pl lub kasiaiola@op.pl. Kasia mama Oli ps. skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja68 Re: Wyprawka dla noworodka. 14.05.03, 08:13 Dzieki za szybka odpowiedz! Mieszkam w Niemczech. Niestety wsrod moich znajomych nikt nie ma malutkiego dzidziusia i dlatego musze o niektore sprawy pytac sie na forum. Pozdrowienia Alicja P.S. Skad jestes? kasiaiola napisała: > No jeżeli rodzisz w grudniu to potrzebny będzie kombinezonik dla dzidzi. > Czapeczki oczywiście ciepłe. Można tez założyć cienką bawełniana i na to np > wełnianą. Body raczej z długim rękawkiem lub pajace z materiału ala frote. > Możesz też kupić krem dla dzieci na niskie temperaury. Ja wprawdzie uzywałam > oliwki i to wsytarczyło ale podoibno są specjalne kremy na mrozy dla takich > maluszków. Możesz tez kupić bet lub tzw rożek. Chociaż jak bedziesz miała > nosidło lub przenośna gondole to pakujesz dziecko w kombinezon i opatulasz > kocem. powinno wystarczyć. W przypadku bardzo niskich temperatur (poniżej 0) > nakładałam na bużkę dziecka pojedyńczo pieluszkę tetrową. > To chyba na tyle. Jakbyś miała w bliższym lub późniejszym czasie jakieś > bardziej szczegółowe pytania to zapraszam na priwa kasiaiola@gazeta.pl lub > kasiaiola@op.pl. > > Kasia mama Oli > > ps. skąd jesteś? > Odpowiedz Link Zgłoś
zzeta Re: Wyprawka dla noworodka. 14.05.03, 09:18 A ja tylko dodam że kupowanie ciuszków zaczełabym od rozmiaru 62. Z doświadczenia wiem że te na 56 cm czasami bywają za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
braszczyki Re: Wyprawka dla noworodka. 14.05.03, 17:32 całkowicie popieram Renatę i zastanów się jaki kombinezon, najlepiej taki spiworkowaty, wsadzasz dziecko i zapinasz zamkiem, a nie musisz wkładac rączek w rękawki, czy nóżek w nogawki - a dziecku jest cieplej karola Odpowiedz Link Zgłoś