Dodaj do ulubionych

body czy koszulki?

22.05.03, 11:43
Moja dzidzia urodzi się na koniec września, a ja chciałabym już zacząć
kompletować wyprawkę.I tu nasuwa się pytanie czy lepsze są body czy koszulki?
A może potrzebne jest to i to.Dodam iż na początku chciałabym na dzień używać
tetry a na noc pampersów. Pewnie to ma jakieś znaczenie. Może głupie pytania
ale ja naprawdę nie wiem. Bardzo proszę o poradę.
Asia
Obserwuj wątek
    • grazbed Re: body czy koszulki? 22.05.03, 11:54
      Moim zdaniem lepsze body niż koszulki. Body zapniesz i się nie podwija, nie
      uwiera dziecka. Jeśli przez koszulki rozumiesz też kaftaniki to te ostatnie
      absolutnie odradzam. Mają fatalne wiązania na ramieniu, które zaplątują się
      dokładnie i to na ogół w momemcie gdy chcesz szybko przebrać dziecko. Koszmar.

Pozdr.
    • dorotadu Re: body czy koszulki? 22.05.03, 11:58
      Polecam na początek koszulki ale takie rozpinane na środku lub z boku (nie
      przez główkę) body trudno się ubiera u mnie zawsze przy tym było dużo
      niepotrzebnego płaczu. Później ok. 3 miesiąca dzidzia już więcej się rusza
      praktyczniejsze więc będą body-nic nie wyskoczy a i brzuszek i plecki będą
      schowane. Dziecko wtedy już nie płacze przy ubieraniu a czasem wręcz
      współpracuje z mamąsmile)
    • iberka Re: body czy koszulki? 22.05.03, 12:00
      zdecydowanie body'ski,rampery,pajacyki i wszytsko co zakrywa plecki,jednoczsnie
      trzyma pieluszke i nie krepuje ruchow dzidzi. kaftaniki to porazka,koszulek tzn
      takich kaftaniczkow ale na guziczki ja uzywalam i uzywam nadal na body tzn
      zakladam synkowi body na ramiaczkach i na to krotki rekawek no albo juz samo
      body jesli jest cieplutko.koszulka nie prztrzymuje pampers ani pieluszki
      tetrowej i dzidzia nawet lezaca na wierzchu plecki,brzuszek,walki niewygodne od
      ciuszkow a marzniesmile.
      pozdrawiam
      iza,zwolenniczka body'skowsmile
    • kajoa Re: body czy koszulki? 22.05.03, 12:48
      Witam! Zdecydowanie tylko body! Wygodne - trzymają pieluchę, żadne wiązanie
      dzidiusia nie uwiera. Na początek polecam rampersy -
    • magdalenack Re: body czy koszulki? 22.05.03, 12:52
      Też polecam body. Kaftanik zapinany na guziczki (nie kupuj nic z troczkami !)
      ewentualnie na body w chłodniejszy dzień.
      Acha, i proponuję zadanie sobie trochę trudu i poszukanie odpowiednich body,
      szczególnie dla noworodka: rozpinane na całej długości jak kaftanik (są takie),
      względnie rozpinane na obu ramionkach - żeby dziura na głowę była jak
      najwieksza, mówiąc obrazowo. I koniecznie uszyte z miękkiej, rozciągliwej
      bawełny, z niezbyt wąskimi rękawkami. To wszystko ułatwia ubieranie dziecka i
      oszczędza niepotrzebnych płaczów.
      A tak z innej beczki - śpioszki kupuj koniecznie rozpinane w kroku. Po 10-tym
      przewijaniu zrozumiesz dlaczego smile)
      Miłego oczekiwania i zakupów. Troche Ci zazdroszczę smile
      • zuzia_i_werka Re: body czy koszulki? 22.05.03, 19:16
        Zdecydowanie body!! Ten kto je wymyslił powinien dostać NoblasmilePoszukaj w
        sklepach takich całych rozpinanych jak radzi moja przedmówczyni.
        Rozpinasz,układasz dzidziusia i zapinasz-rewelka zwłaszcza dla tatusiówsmile A i
        ciekawa jestem czy wytrwasz w używaniu tetry? Ja też myślałam że dam radę ale
        niestetysmile Złamałam się od razusmile Pozdrawiam!
    • aniawroclaw1 Re: body czy koszulki? 22.05.03, 20:48
      Jak dzidzia jest jeszcze maniunia to raczej kaftanik. Potem, w oklicach 2 -3
      miesiąca body. Przy zakupie body zwróć uwagę aby przy szyjce były rospinane ( z
      boku ) bo na guziczki ( jak polo ) jest trudniej założyć. Moja córcia ma juz 4
      miechy i tylko body - a jak jest chłodniej na na body bluzeczka i śpochu lub
      tylko śpiochy. Wspomiałam o rozpinaniu z boku przy body gdyż sama kupując
      wyprawkę kierowałam się "urodą" i teraz mam body którego nie mogę małej wcisnąć
      bo nie przechodzi przez głowę. A co do pieluch to proponuję jednak Ci pieluszki
      typu pampers. Ja na początku tez chciałam tetrę ale po pierwsze itak nie się
      kalkuluje ( prąd, woda, proszki ) a po drugie zajmuje to sporo więcej czasu.
      Pozdrawiam
    • miniutka Re: body czy koszulki? 23.05.03, 00:06
      Hej!
      Wprawdzie o to nie pytałaś ale... pomyśl jeszcze o tej tetrze. Moja malutka
      ani razu nie miała na sobie tetry i ani razu sladu odparzeń na pupce. Polecam
      Ci Pampersy Newborn Complete Care - rewelacja!
      Cóż, wygoda troszkę kosztuje ale jak liczą skrupulatne mamy - wcale niewiele
      więcej niż ciągłe prania (prąd!!!)
      A ja powiem tak - jak jest chłodniej to body - wygodne i zakrywa plecki, jak
      jest gorąco (a we wrzesniu bywa) to koszulka. Nie daj się wrobić w zawijanie
      niemowlaka w 3 kocyki kiedy na dworze 25 stopni! Ja się nie dałam smile)
      Powodzenia
      Miniutka
    • edytkus Re: body czy koszulki? 23.05.03, 06:39
      Moim zdaniem dokad dziecko nie zacznie samodzielnie siedziec najlepsze sa body,
      bo koszulki sciagaja sie. Potem najlepsze sa koszulki. Kaftaniki mialam dwa i
      nie cierpialam ich. W ogole przy noworodku najlepiej unikac czegokolwiek co
      jest wkladane przez glowe (sczegolnie jesli material sie nie rozciaga lub nie
      ma na ramieniu zapiec czy rozciec), zapinane na plecach, zapinane na guziki
      (zatrzaski sa o wiele praktyczniejsze). Fajnie jesli zatrzaski biegna przez
      cala dlugosc (od szyji do piet) a spioszki maja stopki bo skarpetki sie zsuwaja.
    • zallidia Re: body czy koszulki? 23.05.03, 08:14
      Hej,
      ponieważ moja dzidzia jak była malutka, nie bardzo lubiła się ubierać,
      najlepsze były koszulki na troczki i zatrzaski (pinokio, sofia), teraz, gdy
      dzidzia jest bardziej ruchliwa, są zupełnie niepraktyczne. Jak jest gorąco, to
      body lub rampersa zakładasz na pieluszkę i strój gotowy.
      Pozdrawiam i życzę udanego kompletowania wyprawki
      Lidka, mama Zuzi za chwilę czteromiesięcznej.
      • bajdusia Re: body czy koszulki? 23.05.03, 13:31
        Bardzo Wam dziękuję dziewczyny. Naprawdę mi pomogłyście. A z tetrą to chyba
        się zastanowię. Mam jeszcze małe pytanko- ile pampersów dla noworodka idzie na
        dobę? To teraz na zakupy.Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia.
        Asia i bobasek 23.09.03.
        • magdalenack Re: body czy koszulki? 23.05.03, 13:54
          Nasza Mysza zużywała ok. 7-8 pampersów.
          Nie kupujcie na początek za dużo tych najmniejszych pampersów. Są naprawdę
          malutkie i dzieci szybko z nich wyrastają. My zużyliśmy chyba 4 duże paczki,
          połowa ostatniej to już była na styk.
          • kajoa Re: body czy koszulki? 23.05.03, 15:09
            To prawda. Nie kupujcie pieluch na zapas - dziecko szybko wyrasta, a poza tym
            są jednak różnice w wielkości np.Pampersów i Huggiesów.( mojego Mikiego
            Pampersy za bardzo uciskały na udkach, a w Huggisach było OK). Zaopatrzcie się
            w 1 paczkę na początek - od razu będziecie wiedzieli czy kupicie następną, czy
            np. przerzucicie się na inne pieluchy. A poza tym to jest tak, że wielu gości
            oprócz grzechotek, ubranek przynosi właśnie pieluchy - taki prezencik, co to na
            pewno się przyda.
            • fiszko Re: body czy koszulki? 23.05.03, 20:42
              Moim zdaniem z kupowaniem pieluch lepiej poczekać do porodu.My spodziewaliśmy
              się niezbyt dużego bobaska a tu nagle 4600.Pampersy do 5kg od początku były
              zamałe.Dla odmiany koleżanka oczekiwała kolosa, a maluszek miał 2700.
              Magda
    • edytkus Re: body czy koszulki? 23.05.03, 23:50
      U nas na poczatku szlo 10-12 pieluch na dobe. Za wczasu kupilismy pare opakowan
      w wiekszym rozmiarze (byly promocje) - nie zmarnowaly sie! Jesli mozesz to
      radzilabym poprosic roznych uzytkownikow o podarowanie paru sztuk roznych
      marek, nigdy nie wiadomo co w waszym przypadku okaze sie najlepsze (np.
      niektore pieluszki moga uczulac).
      • tygrynio Re: body czy koszulki? 25.05.03, 02:33
        Cześć
        Właśnie o tym chciałam napisać że pampersów czy huggiesów
        kup sobie po paczce albo tylko jesdne z nich bo może się
        okazać że dziecko ma uczulenie i wtedy już ich nie
        uzyjesz. Tak samo i chusteczki jednorazowe każde dziecko
        inne toleruje moja córcia i jeszcze kilkoro dzieci nie
        tolerowały Jonsona.
        Jeżeli chodzi o body czy koszulki to doradzałabym body
        albo rampersy są świetne i dla mamy i dla dzidzi.
        Powodzenia i przyjemnego wybierania ciuszków
    • paty_mama_olenki Re: body czy koszulki? 25.05.03, 17:14
      Witaj,
      Mysmy z coreczka (teraz 4 misiace) na poczatku po probach z zalozeniem body i
      wielkim zwiazanym z tym krzykiem, przerzucilysmy sie na koszulki, ale takie
      zapinane na zatrzaski z przodu lub z boczku. Potem dopiero odkrylam body fimy
      Atlantic. Rozpinaja sie na obu raminkach i sa z super rozciagliwego
      materialu. Teraz tylko takich uzywamy. z podobnego materialu niektore body ma
      tez Tup-Tup. Jesli moge radzic to pajacyki tez kupuj takie zapinane na calej
      dlugosci i z przudu i na obu nogawkach. Boze bron takie co to cale przez glowe
      trzeba wlozyc.
      Co do pieluch to nam schodzilo jakies 10-12 dziennie na poczatku. zuzylam
      tylko dwie paczki pampersow Newborn a potem juz wiekszy rozmiar, ale nie
      polecam nr 2 lepiej od razu nr 3 kupic.

pozdrawiam i szczesliwego rozwiazania
      Patrycja

Szczesliwego rozwiazania
    • edytkus Re: body czy koszulki? 25.05.03, 17:54
      Z rozmiarem tez roznie bywa, ale na wszelki wypadek zaopatrzylabym sie w 1 (ale
      niewiele, w razie potrzeby mozna dokupic). My kupowalismy rozne wieksze
      rozmiary, kazdy mi wmawial ze moje dziecko bedzie ogromne, zeby nie kupowac
      najmniejszych pieluch bo beda za male i co sie okazalo? Dziecko urodzilo sie
      miesiac przed terminem z minimalna "zdrowa" waga i musialam ze szpitala pedzic
      do sklepu po ubranka dla wczesniakow i pieluszki Newborn, ktorych uzywalismy
      caly miesiac.

PS. Zanim sie obejrzysz sama bedziesz radzic na forum smile
    • aneczkag Re: body czy koszulki? 25.05.03, 21:09
      Body i tylko body!!!
      My z Martą uzywałyśmy niemal 3 lata (dokąd nie wyrosła z największych
      rozmiarów). Teraz przy Paulinie też. Ew. w chłodniejsze dni na body jeszcze
      kaftanik zapinany z przodu.

I nie kupuj rzeczy body ani pajacyków na guziczki - często się po dwóch razach
      wyrabiają dziurki i się odpinają.

Paulina ostatnio dostała kilka body zapinanych z przodu i na boku - kupione w
      Carrefour w Katowicach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka