Dodaj do ulubionych

koszulka do chrztu

07.08.07, 20:57
dziewczyny, mam byc chrzestna, zwyczaj kaze podobno kupic chrzesniakowi tzw.
koszzulke do chrztu, na dobry los, z tego co zrozumialam jest to rodzaj
kaftanika pod ubranko chrzcielne, ale musze dopytac bratowej, bo w moich
stronach nikt o czyms takim nie slyszal, czy Wy moze wiecie co to takiego i
gdzie to kupic, dzieki z gory kk
Obserwuj wątek
    • evezu Re: koszulka do chrztu 07.08.07, 21:50
      spróbuj zapytać w kiosku przy kościele albo innym sklepie z dewocjonaliami, na
      Allegro też mają (z bajerami wyszytą datą chrztu, imieniem dziecka), to jest
      albo ozdobna koszulka albo serwetka wyłącznie symbol
      www.allegro.pl/item220899233__szatka_do_chrztu_rekodzielo_wyszywane_perlami.html
      www.allegro.pl/item222513817_komplet_do_chrztu_szatka_swieca_gratisy_.html
      • lukrecja34 Re: koszulka do chrztu 08.08.07, 09:10
        z reguły chodzi o taką malutką narzutkę wielkości chustki do nosa z
        wyhaftowanymi złotą nitką imionami dziecka i datą urodzenia i chrztu.ja miałam z
        białego atłasu i kupowałam ją sama (tzn jako matka nie chrzestna)może zależy to
        od regionu kraju?
    • agnrek Re: koszulka do chrztu 08.08.07, 09:55
      Byłam 2 razy chrzestną, więc Ci powiem smile
      Dziecko ma swoje białe ubranko, najczęściej kupują je rodzice, ale to jest do
      ustalenia. Natomiast mama chrzestna kupuje tak zwaną szatkę, rodzaj białej
      chusteczki. Możesz zamówić coś takiego, wspaniała pamiątka:
      www.allegro.pl/item223845577_dosc_kiczu_szatka_z_oryginalnym_haftem_danych.html
      www.allegro.pl/item223025188_elegancka_szatka_do_chrztu_haftowana_imie_i_data.html
      Można też zamówić koszulkę, ale ja sobie nie wyobrażam ubierania w to dziecka w
      czasie chrztu:
      www.allegro.pl/item221743435_chrzest_szatka_z_haftem_imion_i_daty_chrztu.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka