motylek1407 29.12.07, 21:19 Jaki termometr dla niemowlaka? Do ucha? Na czoło elektroniczny czy jakis inny? Co jest dokładne? Co Pan poleca? A Wy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heidi2204 Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 29.12.07, 22:08 najlepszy i najdokładniejszy pomiar jest przez odbyt, dla niemowlaka termometr ma końcówkę z gumy Odpowiedz Link Zgłoś
slepa Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 30.12.07, 15:48 ja mam sekundowy do ucha, jest super, mierzy wsekunde i jest bardzo dokładny Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 30.12.07, 22:42 mamy brauna douszny i ciężko jest mi zmierzyć temp małej. trudno go jakoś odpowiednio umieścić w uszku. chyba, że tylko ja sobie z tym nie radzę... ostatnio mierzyłam w pupie-jednosekundowym z elastyczną końcówką i ten spisał się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
motylek1407 Lady sphinx 31.12.07, 10:40 a w pachwince to ja? Normalnie wkladasz przytrzymujesz i czekasz 2 min tak? mam elektroniczny ktory "pika" jak juz zmierzy, czy taki ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Lady sphinx 01.01.08, 14:26 Ja po drgawkach gorączkowych młodego zaopatrzyłam się właśnie w elektroniczny douszny brauna. U nas akurat nie ma problemu z pomiarem (a do uszka głębiej nie wejdzie...) - 1 s wytrzyma. Trzeba tylko przeczytać dokładnie instrukcję - założyć czysty kapturek i mierzyć w jednym uchu. Ten termometr jest raczej orientacyjny, ale wystarczy np żeby właściwie zareagować przy temperaturze podwyższonej lub tendencji wzrostowej. Na pewno rtęciowe są dokładniejsze, ale ja akurat nie wyobrażam sobie pomiaru u 1,5 rocznego dziecka przez 10 min. Fajne są też termometry czołowe. Ale uwaga na elektroniczne termometry (szczególnie te tanie chińskie ) - przy siadającej baterii termometr może wskazywać niewłaśwą temeraturę. U mnie tak się zdarzyło akurat w krytycznej sytuacji... Reasumując ja jestem za dousznym uwzględniając wszystkie za i przeciw - byle była to dobra firma..., chyba że dziecko ma tendencje do zapalenia ucha... Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Tak 03.01.08, 00:22 Dokładnie tak. Taki elektroniczny też super. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asania Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 03.01.08, 00:02 A czy moglabys napisac jakiej firmy masz termometr? Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 31.12.07, 00:20 Zwykły rtęciowy, może byc elektroniczny. Mierzy się w paszce nogi - pomiar po 2 minutach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rudensja Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 31.12.07, 08:42 Ja mam przykładany doczoła i jestemn bardzo zadowolona, do ucha bałabym się wkładać termometr bo małemu dziecku nie powiesz, ze ma nie kręcić głową a mój synek jest zachwycony jak mu przykładam takie coś gadające do czoła Odpowiedz Link Zgłoś
tatuuum Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 01.01.08, 15:56 A ja zdecydowanie polecam termometr smoczek dla niemowlat. Do uszka nie wolno wkladac nic niemowletom! Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 01.01.08, 21:02 Termometru dousznego nie wkłada sie do uchaJest to nawet niewykonalne-końcówka jest tak gruba(plus ochronny kapturek), że nie ma możliwości wcisnięcia go nawet do dorosłego ucha Przykłada się go do "dziurki" w uchu, naciska przycisk i pomiar gotowy. Własnie dlatego polecany jest zwłaszcza dla niemowląt W smoczku będzie dobry dla dziecka przyzwyczajonego do smoczka-jeśli smoczka nie używa, wypluje termometr. Co do rtęciowych, to z tego co słyszałam, od dzisiaj już nie ma ich w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 02.01.08, 23:50 U nas ten w smoczku się bardzo sprawdzał, bo młody go akceptował. To trwało do ok. 10 miesiąca, ale wiele razy była to świetna metoda dla sprawdzenia temperatury malucha. Tyle, że jak wspomniała leigh4 dziecko musi akceptować smoka i akurat musi mu odpowiadać silikon i kształt. My mieliśmy microlina z 10 sekundowym pomiarem - i był dość dokładny. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 03.01.08, 10:33 serio wycofali już rtęciowe? Aż mi się wierzyć nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
jaksie Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 03.01.08, 09:36 Sorry, ale bzdury wypisujesz. Tym termometrem nie jesteś w stanie uszkodzić uszka. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 03.01.08, 09:51 Sama mam taki: www.male-lapki.com/termometr-douszny-ts814-avita-etui-dkkmed-p-854.html Jestem z niego bardzo zadowolona - jest dokladny i nie sposob zle zmierzyc temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 03.01.08, 10:59 Termometry rtęciowe maja być wycofane ze sprzedazy we wszystkich krajach UE, ale dopiero pod koniec 2008 lub na pocz. 2009 r. To udało mi sie znleźć w sieci na ten temat: "Parlament Europejski opowiedział się za zakazem produkcji termometrów z użyciem rtęci, gdyż jest ona zbyt niebezpieczna dla zdrowia człowieka i środowiska naturalnego. Urzędnicy unijni wyliczyli, że 80-90 proc. wszystkich produkowanych urządzeń z rtęcią używa się w domach. Zatruciem najbardziej zagrożone są dzieci. Rtęć może uszkadzać mózg i nerwy." A tu tekst źródłowy: www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/am/623/623211/623211pl.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: Termometr - jaki dla niemowlaka?? 04.01.08, 11:17 Fakt, rtęć może być niebezpieczna pod warunkiem, że rozbijesz termometr i będziesz wdychać opary. Tak więc uważam, że nie ma co panikować, każde urządzenie domowe może spowodować uszkodzenia ciała w większej lub mniejszej mierze. Termometr wystarczy użytkować z głową, a na pewno do uszkoszeń mózgu nie dojdzie. Dla mnie wyrzucanie pieniędzy na termometr douszny w wysokości 100 - 200 zł to pomyłka, wystarczy zwykły (jeśli ktoś sie obawia szkodliwości rtęciowego) elektroniczny za 15 zł. Wiele z tych cudów techniki nieprawidłowo mierzy temperaturę, lub w ogóle jest problem z dokonaniem pomiaru, a zwykłe termometry sa niezawodne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś