mamusiamartusia 17.09.08, 11:46 Czy któraś z mam kupiła bądź widziała na własne oczy pociąg z lego duplo- zestaw startowy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluestarfish Re: Pociąg lego 17.09.08, 12:17 Chodzi Ci o zestaw startowy 3771 (z 2005r.) czy 5608 (z 2008r.)? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: Pociąg lego 17.09.08, 13:07 5608 z września 08, naszym mieście jeszcze nie ma a jak już się pojawią to są dużo droższe niż na allegro, potrzebujemy na 3-cie urodzinki Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: Pociąg lego 17.09.08, 13:46 My kupiliśmy 3771, czyli stary (2005), bo ma 2x więcej torów niż ten nowy 5608 (2008) - stary ma 24 łuki plus skrzyżowanie, nowy ma tylko 12 łuków. Poza tym pociągi są takie same, różnią się tylko kolorystyką (3771 żółto-czerwony, 5608 żółto-niebieski). Te 12 łuków to trochę mało, bo tworzą one jedynie tor po okręgu o średnicy nieco ponad pół metra (u nas powstaje 2x większa ósemka), więc pewnie będziesz musiała dokupić jeszcze jakieś dodatkowe tory, ale ogólnie kolejka jest naprawdę fajna. My kupiliśmy naszą dla naszej 3-latki (ma już małe miasteczko Duplo - domek, farmę, zoo, i w związku z tym sporą gromadkę ludzików Duplo do wożenia pociągiem ), dostanie ją chyba na Gwiazdkę. W sierpniu facet wystawiał na allegro chyba kilkanaście takich kolejek 3771 od 1 PLN bez minimum, schodziły po 150-170 PLN, a te 5601 są teraz na allegro bodaj po 189 PLN na kup teraz (plus koszt raczej koniecznych dodatkowych torów), ale myślę, że mimo wszystko warto. Ale tak sobie myślę, że dla chłopca lepszy może byłby zestaw z pociągiem towarowym, nie osobowym? stary 3772 (2005): www.allegro.pl/item431987883_lego_duplo_ville_3772_kolejka_pociag_de_luxe.html albo nowy 5609 (2008) www.allegro.pl/item438945419_lego_duplo_5609_kolejka_pociag_towarowy_delux.html Nowy zestaw znowu gorszy niż stary, bo nie ma zwrotnic i torów też ma chyba mniej... Te zestawy są sporo droższe niż "składy osobowe", ale dla chłopca może fajniejsze? Tu dla porównania jeszcze "składy osobowe": stary 3771 (2005) www.allegro.pl/item434565860_kolejka_elektryczna_lego_pociag_duplo_3771.html nowy 5608 (2008) www.allegro.pl/item438598317_tpl_lego_duplo_5608_pociag_zestaw_startowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: Pociąg lego 17.09.08, 14:01 dziękuję- nie bardzo się w temacie kolejek orientuję- na razie oczywiście a teraz mam ułatwioną sprawę, początkowo zastanawiałam się nad Tomkiem i przyjaciółmi ale lego wydaje się tańsze i równie fajne zwłaszcza, że mamy już duuuuży plac budowy z samochodem ciężarowym, dźwigiem, betoniarą i walcem chyba, farmę i skrzynkę plastikową duplo z klockami i ludzikam Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Pociąg lego 17.09.08, 12:22 Syn ma 3770, fajny. Kolejkę elektryczną ma ze smyka, też fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamachlopca1 Re: Pociąg lego 17.09.08, 16:19 a moj syn ma podrobe lego-kupiona na allegro za ok 70 zl i jestesmy bardzo zadowoleni. z lego ladnie sie laczy, klocki sa trwale(co istatne u 3 latka)a ja zadowolona bo taniej Odpowiedz Link Zgłoś
pzl8 Re: Pociąg lego 17.09.08, 22:26 my mamy 2 zestawy 3771 i 3772 + most,przejazd kolejowy i dodatkowa para zwrotnic po złożeniu całość zajmuje pół pokoju,ale zabawa przednia którykolwiek kupisz i tak radość gwarantowana Odpowiedz Link Zgłoś
majatusia Re: Pociąg lego 17.09.08, 22:36 My też mamy ta podrobe Duplo - duzy zestaw za 70 zł. Klocki super - super sie łączą z orginalnymi, plastik też bardzo trwały. Jakis czas temu kupilismy inne podrobki LEGO - firma Brick, i te beznadziejne są, mało trwałe i tak sobie się łączą. A ta kolejka SUPER!!! Teraz nawet sa jeszcze tansze www.allegro.pl/item440791234_kolejka_z_szynami_ludzikami_108_elementow.html Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Pociąg lego 18.09.08, 10:21 Kurcze, rzeczywiście podróba, zestaw identyczny jak nasz lego... A jak z jakością? Klocki są twarde i sztywne jak w lego czy miękkie? No nie mogę się wprost napatrzeć? I pasuje wszystko idealnie do lego? Moje dzieci mają kilka zestwów lego ale wciąz im mało, zwłaszcza o kolejkę się biją (dziewczynka ponad 5 lat i chłopczyk 2 latka). Uwielbiają wszystkie zestawy a ten w szczególności, więc moze się skuszę na tą podróbę dla drugiej kolejki, bo podejrzewam że oryginalną jakbym chciała na all dokupić to sama pojazd byłby w cenie tego zestawu? NApiszcie jak z jakością klocków, bo po naszym lego czołg mógłby przejechać, są rzucane, deptane i żadnemu jeszcze nic się nei stało... Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: Pociąg lego 18.09.08, 10:58 Lokomotywa w tej podróbce jest jednak zupełnie inna, tylko kabinę maszynisty ma taką samą. Nie wiem, ja jakoś podróbkom lego nie ufam... A cena nowych oryginalnych lego wcale nie jest taka zaporowa, kiedy widzi się, za ile sprzedać na Allegro można zestawy używane (kolejki w szczególności dobrze cenowo się sprzedają). Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: Pociąg lego 18.09.08, 11:23 Ja też nie jestem przekonana do podrób z prostej przyczyny- synek dostał dwa zestawy klocków od dwóch różnych osób, jeden chyba z Belgii po synku znajomych jakoś działa ale są jakieś dziwaczne, ludziki mają tylko głowy i kawałek tułowia i nie łączą się z lego, drugie chińskiej produkcji były nowiutkie, łamały się i zostały wyrzucone po dwóch dniach. Pierwsze klocki lego w skrzynce- również prezent- już półtora roku nam służą bez uszczerbku, też mam nadzieję za 2 lata je sprzedać bo pewnie przejdziemy na lego city) Niemniej wszystkim dziękuję, rozjaśniło się w głowie, pewnie kupię starszy model Odpowiedz Link Zgłoś