Dodaj do ulubionych

firmy i kolory

12.08.09, 08:06
Czy nie macie wrażenia, że firmy odzieżowe mają swoje ulubione kolory i
ulubioną docelową "grupę kolorystyczną"?
Np. dziecięca Zara wydaje się typowo firmą dla blondynów i blondynek, podczas
gdy ReKids celuje w "jesienie" - rudych i ciepłych szatynów. 5-10-15 uwielbia
soczystą zieleń i turkus, Cherokee kocha się w brudnych różach, fioletach i
czasem turkusie (generalnie nie ryzykuje dla dziewczyn silnych kolorów, tak
jakby bali się, że się spiorą - ale dla chłopców robią!). H&M i C&A wydają się
dosyć bezstronne, ale może się wystarczająco nie przyjrzałam.

Z czego to może wynikać? Czy tam jest jakiś jeden projektant czy osoba
odpowiedzialna za wybór projektów?
Obserwuj wątek
    • angie07 Re: firmy i kolory 12.08.09, 10:37
      nigdy nie myślałam "kolorami" o firmach a raczej "stylami". Zara ma bardzo
      "dorosłe" ubranka nawet te małe, mam na myśli kroje i fasony sukienek, spodni,
      nawet wzory na koszulkach mają mało dziecięce. Jak dla mnie robią ubrania w
      "starodawnym" stylu. Zauważcie, że nie ma tam ani puchatka, ani myszki miki, i
      innych postaci bajkowych. Niestety nie zgodzę się z Tobą, że ZARA robi ubranka
      dla blondynek. Uważam, że ubranka są bardziej dla brunetek, nawet na plakacie
      mają małą śliczną brunetkę. To moja ulubiona firma od wielu lat. Kapp all dla
      małych dzieci ma muitikolorową kolekcję z często z postaciami Disneya. Dla
      starszych starają się być jak najbardziej na czasie. Króluje u nich moda z lat
      80-tych. Cubus słodki i kolorowy dla małych dzieci kropki, kratka, dziecięce
      wzory: króliczki i inne. Dla starszych "moda ulicy". Cherokee dla dzieci słodkie
      wzory i delikatne kolory, bajeczne pastele. C&A podobnie kolorowo -pastelowo, z
      przewagą kwiatków, i disneya. Polskich firm nie znam bo nie kupuję ich ubranek.
      • minkapinka Re: firmy i kolory 13.08.09, 11:51
        angie07 napisała:

> nigdy nie myślałam "kolorami" o firmach a raczej "stylami". Zara ma
        bardzo
        > "dorosłe" ubranka nawet te małe, mam na myśli kroje i fasony
        sukienek, spodni,
        > nawet wzory na koszulkach mają mało dziecięce. Jak dla mnie robią
        ubrania w
        > "starodawnym" stylu.
        To się nazywa styl klasyczny smile
        • angie07 Re: firmy i kolory 13.08.09, 22:06
          Minkapinka ja nie miałam na myśli stylu klasycznego, bardziej odpowiednie słowo
          to retro. Co do kolorów, każdy sklep na ich ogromną gamę, więc nie będzie chyba
          problemu z dopasowaniem ich do danej urody dziecka.
    • minkapinka Re: firmy i kolory 13.08.09, 11:57
      niczego takiego nie zauważyłam. Kupuję w zarze sporo ubrań w różnych kolorach.
      Moim zdaniem nie ma kolorów typowych dla blondynów i brunetów, bo osoby np. z jasnymi włosami mogą mieć kolorystykę ciepłą lub zimną.
      Moja córka ma włosy blond, ale bardzo jasną cerę bez skłonności do kolorów, niebieskie oczy i ciemną oprawę oczu, a znam małą blondynkę z brązowymi oczami i ciemną karnacją. Moja blondynka w zółtym wygląda żle, a tamta slicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka