Dodaj do ulubionych

Konflikt serologiczny

06.01.04, 14:52
Mam takie pytanko. Ja mam grupe krwi rh-, facet+. To moja pierwsza ciąża.
Niezbyt to dobre połaczenie i prowadzi do konfliktu serrologicznego. jakie
moga byc tego konsekwencje?Czy to pradwa zenie bede mogła karmic piersią?
Słyszałam tez o jakichs zastrzykach zapobiegajacych konfliktowi. Wiecie cos
na ten temat?
Obserwuj wątek
    • aww2 Re: Konflikt serologiczny 06.01.04, 14:57
      Nic się nie przejmuj, u nas jest dokładnie taka sama sytuacja, a nie mamy
      kompletnie żadnych problemów z tego tytułu. Ja czuję się rewelacyjnie, a jestem
      w 38 tygodniu. Całą ciążę nie miałam absolutnie żadnych standardowych i
      niestandardowych dolegliwości. Niedawno usłyszałam od mojej kuzynki, że przy
      pierwszym dziecku to nie jest problem, ale z drugim trzeba poczekać jakieś 4-5
      lat, więc wczoraj na wizycie u lekarza zapytałam czy to prawda i odpowiedział,
      ze absolutnie nie, że o konflikcie serologicznym mówi się, kiedy matka ma Rh-,
      a płód Rh+, a przecież nie wiemy jeszcze jakie rh ma nasz dzidziuś, może więc
      nie bedzie żadnego konfliktu, bo będzie miał Rh- tak jak ja!! A nawet jeśli to
      obecnie po porodzie podaje się matce immunoglobulinę i wszystko jest pod
      kontrolą. Nic się nie przejmuj. Życzę takiej cudownej ciąży jak moja.
      Pozdrawiam. Anka
      • dorisk Re: Konflikt serologiczny 06.01.04, 15:06
        Dzięki za pocieszenie. Masz szczęscie, ja miałam wszelkie ciązowe dolegliwości,
        te najgorsze oczywiście, na szczęscie teraz juz lepiej, oby tak do końcasmile
        • karen777 Re: Konflikt serologiczny 06.01.04, 15:24
          Cześć,
          Ja tez mam Rh(-) a mój małzonek Rh(+), a więc kolekcjonuje na ten temat sporo
          informacji, szczególnie po tym, gdy dowiedzialam się, iż immunoglobulina może
          przenosic zarówno wirusa HIV jak i żoltaczki typu C... Poczytaj sobie poniżej i
          zastanów się, czy weżmiesz. Ja nie wezmę. Drugie dziecko niewiadomo kiedy
          będzie i czy w ogóle, a nie chcę ryzykować, nawet jeśli ktoś uwaza moje obawy
          za śmieszne, a napewno tacy się znajdą.
          Buziaczki!

www.wprost.pl/ar/?O=54009
          Zarażone śmiercią oskarżają (22-12-2003 17:42 CET)
          Do krakowskiego Sądu Okręgowego wpłynął pozew 19 pacjentek Szpitala
          Uniwersyteckiego o odszkodowanie za zakażenie ich wirusem żółtaczki typu C. O
          sprawie informowaliśmy już w czerwcu.
          • karen777 Re: Konflikt serologiczny - poprawka! 06.01.04, 15:29
            Dziewczyny,
            strasznei przepraszam - załączylam zły link. Zaraz poszukam wlasciwego.
            Chodzi o podobną sprawe, a mianowicie, ze podawano kobietom immunoglobulinę,
            która produkowana byla z krwii nosicieli wirusa żótłatczki typu C.
            Okropna historia. jeszcze raz przepraszam za zły link.
            pa pa
            Rh(-)
            • karen777 Re: Konflikt serologiczny - właściwy link 06.01.04, 15:32
              www.wprost.pl/ar/?O=44965
    • kokosia Re: Konflikt serologiczny 06.01.04, 22:04
      mamy z mężem dokładnie to samo co wy: ja mam grupę A RH - a moj mąż A RH + ,
      moja ciaża przebiegała dobrze, kilka godzin po porodzie dostałam domięśniowy
      zastrzyk immunologlobiny , co zapobiegnie tworzeniu się przeciwciał przy
      ewentualnej drugiej ciąży . Myślę że dziś nie jest to problemem, sukces polega
      na dokładnych badaniach ( miałam pobieraną krew nawet dwa razy w miesiącu)
      kontrolowaniu przebiegu ciąży i pamiętaniu po porodzie o zastrzyku, na wypadek
      gdyby połozne się zagapiły ( lek podać trzeba do 48 godzin po rozwiązaniu)
    • kokosia Re: Konflikt serologiczny 06.01.04, 22:07
      c.d. z powodzeniem karmiłam piersią przez sześc pełnych m- cy. Wymagało to
      owszem poświęcenia i wysiłku, ale nie miał tu nic do rzeczy konflikt
      serologiczny. Będziesz karmić, jeżeli będziesz tego chcieć .
    • pandora_ Re: Konflikt serologiczny 07.01.04, 09:39
      Ja mam podobnie - na poczatku sie wystraszylam, ale potem poszukalam
      wiarygodnej informacji (panie z kliniki Akademii Medycznej z labu serologii
      plus moja obginka) i juz sie nie martwie niczym, tym bardziej, ze czuje sie
      fantastycznie, ciaza przebiega, ehem, "ksiazkowo". Najlepiej popros swojego
      ginekologa o informacje - to najbardziej uspokoilo mojego meza smile
      A z ciekawostek - ja mialam wpisana w ksiazeczke zdrowia dziecka grupe... 0
      Rh+, wiec serologie zrobilam tak przy okazji i okazalo sie, ze mam B Rh-!!!
      • dorisk Re: Konflikt serologiczny 07.01.04, 10:23
        Dzięki, uspokoiłam się. Mój lekarz niestety stał się ostatnio małomówny, mam
        nadzieję ze to chwilowesmile Pozdrawiam
        • renka14 Re: Konflikt serologiczny 07.01.04, 10:31
          kiedy masz RH- a ojciec dzidziusia rh+ to nie żaden konflikt tylko niezgodność.
          Dopiero gdy ty masz - a dzidziuś + i wytwarzasz przeciwciała przeciwko jego
          krwi to jest konflikt. W pierwszej ciąży o nic się absolutnie nie martw, jeśli
          będziecie z dzidziusiem skonfliktowani podadzą ci immunoglobulinę z myślą o
          następnej dzidzi.
          Ja mam z mężem niezgodność ale pierwsze dziecko odziedziczyło krew po mnie,
          wiec żadnych zastrzyków. Teraz jestem w drugiej ciąży i profilaktyka polega na
          badaniu odczynu Coombsa, dopóki jest ujemny jest ok, a tak właśnie jest. Po
          prostu ta sytuacja że nie było konfliktu między mną a pierwszą dzidzią sprawia
          że jest teraz i postępuje się jakbym była w pierwszej ciąży. Znowu badanie krwi
          dziecka pokaze co robić dalej.
          • ainer1 Re: Konflikt serologiczny 28.01.04, 11:59
            Rozumiem, ze gdy matka ma Rh + to wogole sie nie wykonuje odcynu Coombsa?

• majowamamuska Re: Konflikt serologiczny 19.02.04, 22:27
      dziewczyny, jestem w 28 tygodniu ciazy i mam wlasnie jutro przyjac szczepionke -
      immunoglobuline antyD ze wzgledu na to ze mam 0 rh- a maz 0 rh+. NIc sie nie
      dzieje, ale teraz mam to przyjac jako ochrona tej ciazy, po porodzie dostane -
      jako ochrona na przyszlosc. Po tym artykule jestem przerazona!!!! Co ja mam
      zrobic??? I jak tu sie w ciazy nie stresowac!! ciagle cos!! crying poradzcie
      • gochagocha Re: Konflikt serologiczny 20.02.04, 13:04
        Jezeli uwaznie przeczytalas artykul zauwazylas zapewne, ze dotyczy to lat 1991-
        1995. Teraz mamy rok 2004. Czy sadzisz, ze taka afera moze trwac w czasie albo
        sie powtorzyc?
        Sama musisz zdecydowac co jest dla Ciebie wazniejsze: Twoje dziecko czy
        praktycznie zerowe dzis prawdopodobienstwo zarazenia wirusem.
        Ja dostalam immunoglobuline po pierwszym porodzie (1999 rok) i teraz w 34
        tygodniu ciazy. Tez wczesniej czytalam ten artykul ale stwierdzilam, ze
        wazniejsze dla mnie jest zdrowie mojego dziecka. Tym bardziej, ze to moja druga
        ciaza wiec potencjalnie bardziej zagrozona konfliktem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka