Gość: doti IP: 195.205.163.* 07.10.09, 11:43 jestem w 18 tygodniu pierwszej ciąży i do tej pory nie czuje żadnych ruchów (ani bulgotania, ani przelewania). martwię się o dzidziusia proszę pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aniunia26 Re: ruchy dziecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 11:52 Spokojnie, nie masz się czym martwić. Ja pierwsze ruchy w pierwszej ciąży poczułam dopiero po 20tc. Jeśli na USG wszystko jest w porządku i słychać tętno dziecka nie ma powodów do obaw. Poczekaj jeszcze chwilę cierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
meresanch Re: ruchy dziecka 07.10.09, 13:06 też poczułam je w 20 tc (i wiesz co od 116 tc na nie czekałam) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: ruchy dziecka 07.10.09, 20:03 Ruchy płodu powinna Pani odczuwac po 20 tyg. ciąży. Jeśli łożysko usadowione jest na przedniejścianie może to byc później. Odpowiedz Link Zgłoś
julka1967a Re: ruchy dziecka 07.10.09, 21:13 W necie naczytałam się postów kobiet, które czują ruchy już w 17 tygodniu. Ponieważ mam powód aby niepokoić sie o swoją ciążę (płyn owodniowy jest brunatny, prawdopodobnie było krwawienie do środka)to po 10 dniach od ostatniego USG mało nie oszalałam z niepokoju, bo jestem w 18tygodniu i nie czuję żadnych ruchów, czy muśnięć. Do tego pobolewa i napina mi sie brzuch. Ledwo przeżyłam niedziele i w poniedziałek pojechałam zrobić gdziekolwiek USG aby sprawdzić, czy dziecko żyje. Na USG pierwsze co zobaczyłam do bijące serduszko, odetchnęłam z ulgą, bo miałam juz najczarniejsze myśli. Niepokój powoli wraca, próbuje jednak zachować spokój. Podobno kobiety szczupłe/chude nieco szybciej wyczuwają ruchu. Ja mam raczej budowę normalną, a w ciązy jeszcze nieco tłuszczu mi przybyło. Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: ruchy dziecka 08.10.09, 10:25 Hej masz racje z tym że kobiety szczuplejsze szybciej poczują ruchy płodu. Ta powiedział mi lekarz. Ja poczułam ruchy późnowłaśnie z tego powodu... nie czułam muśnięć ani delikatnych ruchów tylko od razu kopniaki. Też bardzo się bałam że może coś jest nie tak. Nie martw się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: ruchy dziecka 09.10.09, 10:48 ja jestem w 33 tc i tez mało czuje, ale na usg gin nic nie mówi ze cos nie tak.Nie wiem jak rozpoznać czkawkę? Wy wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: ruchy dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 15:07 czkawka to tak jakby kopniaki, ale pojawiające sie jeden po drugim w tym samym miejscu i o tym samym natezeniu, czasami skacze brzuszek przy tym. Trwa to czasami kilkanaście sekund, a czasami kilkanaście minut. Takie cykliczne "kopniaczki" przynajmniej tak u mnie. Ale czkawke poczułam dopiero gdzies od 29 tygodnia, a ruchy czułam już od 15 tygodnia. Ale to dlatego ze przed ciaza wazyłam 48kg przy wzroscie 164. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: ruchy dziecka 09.10.09, 19:26 szczupłe kobiety, mogą, ale nie muszą odczuwać ruchów dziecka szybciej. W pierwszej ciąży moja waga początkowa to 48kg przy 167cm wzrostu, czyli byłam wręcz chuda. Ruchy poczułam w 21tc. Nie pamiętam jak to było w drugiej natomiast teraz czuję ruchy od 14tc (nadal należe raczej do osób o drobnej sylwetce) Odpowiedz Link Zgłoś