Dodaj do ulubionych

Badanie FT4

15.07.10, 18:08
Dziewczyny, czy któraś z Was miała badane FT4 w ciąży? Jaki powinien być wynik
prawidłowy? Mój wynik to 11,4 pmol/L. W przyszłym tygodniu będę dopiero u
lekarza i wtedy będę mogła zapytać go o to, a powiem szczerze, że już jestem
ciekawa, a w internecie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Z góry Wam
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dragica Re: Badanie FT4 15.07.10, 18:13
      Wynik prawidlowy miesci sie w granicach normy,a wartosci referencyjne podane sa
      na wyniku z laboratorium.
      Jesli nie masz przewleklego schorzenia tarczycy,to wynik powinien byc gdzies w
      srodku normy,mniej wiecej.
      Norma ft4 jest rozna w zaleznosci od lab-od 10-11 czy 12 do 20-25 .
      • ania87-2 Re: Badanie FT4 15.07.10, 18:22
        No ja mam 11,4, na wyniku z laboratorium mam min.12 max 22 i sama nie wiem bo
        coś przed chwilą czytałam, że dziewczyna miała 11,7 i lekarz kazał jej być pod
        stałą obserwacją czy coś takiego. Dodam jeszcze, że jestem w 28 tc, a lekarz
        kazał zrobić badanie, ponieważ mojemu maluszkowi serduszko bije za szybko i
        szukają przyczyny. Ostatnie USG miałam robione dopplerowskie i wyszło, że
        dzidzia ma serduszko ok i przepływy krwi są też w porządku.
        • ewcik035 Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:25
          Masz w dolnej granicy normy a powinnaś mieć minimum pośrodku.A miałaś może
          badane TSH ?
          • ania87-2 Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:35
            No właśnie nie miałam... Idę do swojego gina w przyszłym tygodniu, ale nie wiem,
            czy nie podejdę w poniedziałek do mojej położnej, żeby mi wytłumaczyła co i jak
            z tym wynikiem, bo w tym tyg jest na urlopie. Położna, która dawała mi wynik
            dziś powiedziała, że wszystko jest w porządku, ale jak poczytałam trochę w necie
            okazało się, że jest tak jak Ty piszesz, droga koleżankosad Że powinno być
            pośrodku lub w górnej granicy, już powiem Ci szczerze nie wiem kogo słuchać...
            • annajustyna Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:38
              Dlatego ta pani jest polozna, a nie endokrynologiem.
              • ewcik035 Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:40
                Najlepiej jak byś miała komplet badań-TSH FT3 FT4. a którym tyg ciąży jesteś?
                • ania87-2 Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:43
                  ewcik035 napisała:

> Najlepiej jak byś miała komplet badań-TSH FT3 FT4. a którym tyg ciąży jesteś?

Teraz już 28. Sama nie wiem co robić boję się, że lekarz tak jak położna powie,
                  że jest ok i nie ma się co martwić, ale ja nie martwię się sobą, tylko
                  dzieciątkiem, które ma za szybki rytm sercasad
                  • ewcik035 Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:55
                    ja na twoim miejscu poszła bym zrobić badania prywatnie i z takim kompletem
                    poszła bym do endokrynologa. Ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i leczę
                    się od 4 lat a w ciąży hormony szaleją i moje na początku bardzo spadły i
                    musiałam podnosić dawkę leku. Mogę Cię trochę pocieszyć że twoje maleństwo ma od
                    10 tc swoją tarczyce i samo produkuje już hormony i wydaje mi się że jemu nie
                    powinno zabraknąć...poprostu to czego niezdąży zabiera tobie i dlatego masz tak
                    niski poziom FT4
                    • ania87-2 Re: Badanie FT4 15.07.10, 20:04
                      ewcik035 napisała:

> ja na twoim miejscu poszła bym zrobić badania prywatnie i z takim kompletem
                      > poszła bym do endokrynologa. Ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i lecz
                      > ę
                      > się od 4 lat a w ciąży hormony szaleją i moje na początku bardzo spadły i
                      > musiałam podnosić dawkę leku. Mogę Cię trochę pocieszyć że twoje maleństwo ma o
                      > d
                      > 10 tc swoją tarczyce i samo produkuje już hormony i wydaje mi się że jemu nie
                      > powinno zabraknąć...poprostu to czego niezdąży zabiera tobie i dlatego masz tak
                      > niski poziom FT4

Dziękuję bardzo, ja się nie do końca na tym znam, ale może jeszcze będziesz mi w
                      stanie powiedzieć czemu pani doktor po USG kazała to zbadać? Czy faktycznie moja
                      tarczyca ma coś wspólnego z tym, że serduszko maluszka bije za szybko?
              • ania87-2 Re: Badanie FT4 15.07.10, 19:40
                To było genialnie powiedzianesmile Uśmiałam się, dziękismile
    • maagdaamm Re: Badanie FT4 15.07.10, 20:15
      Tarczyca w ciazy jest bardzo wazna. Twoj wynik FT4 wskazuje na niedoczynnosc
      tarczycy, ktora w ciazy jest potencjalnie grozna dla plodu. Mozesz oczywiscie
      zrobic TSH, FT3 i FT4, ale pamietaj, ze TSH w ciazy jest niemiarodajne, bo bywa
      bardzo czesto zanizone. Uwazam, ze powinnas sie zglosic do endokrynologa
      (wczesniej robiac dodatkowe badania, o ktorych mowa wczesniej) i jak najszybciej
      zaczac przyjmowac leki, np. Euthyrox. Oczywiscie jest to tylko moja opinia
      poparta wlasnym doswiadczeniem (sama mam niedoczynnosc, przez ktora stracilam
      juz ciaze), Ty zdecydowanie potrzebujesz konsultacji z lekarzem endokrynologiem,
      nie z osobami na forum.
      • ania87-2 Re: Badanie FT4 15.07.10, 20:21
        Gdyby nie Wy tu to do przyszłego tygodnia żyłabym w nieświadomości, ponieważ
        położna stwierdziła, że wynik jest ok...
        Dziękuję Wamsmile
    • martens1978 Re: Badanie FT4 15.07.10, 21:36
      Robiłam i konsultowałam z dwoma endokrynologami, podali mi normy dla kobiet w
      ciąży (są inne niż normalnie):
      FT4 - wartość referencyjna: Kobiety: 11.5 - 22.7
      Kobiety w ciąży:
      1 trymestr 11.1 - 24.1
      2, 3 trymestr 8.2 - 24.7
      Moje wyszło 10 pmol/l i są zgodni, że wszystko w porządkusmile
    • annajustyna Re: Badanie FT4 16.07.10, 08:45
      Przypuszczalnie 90% dziewczyn w ciazy nie ma idealnej tarczycy i zyje. Ja mialam
      rok temu TSH 2,96 i wg gina bylo ok, a wedlug endo nie. Przed ciaza 3,6, a
      aktualnie 2,5 i powinnam te wartosc obnizyc. Innen parametry i przeciwciala w
      normie na szczescie.
      • ania87-2 Re: Badanie FT4 16.07.10, 08:56
        No więc właśnie dlatego nie umiałam się doczytać w internecie jednoznacznej
        odpowiedzi co to prawidłowego poziomu FT4. Przyjdzie mi więc poczekać do wizyty.
        Do annajustyna: ja też żyję i żyć pewnie będę ale kazali mi badać FT4 nie ze
        względu na mnie tylko na dzidziusia, którego serduszko już od 22tc bije za szybko.
        Pozdrawiamsmile
        • annajustyna Re: Badanie FT4 16.07.10, 09:58
          U mnie tez ze wzgledu na dzidziusia kaza obnizac...
          • agawa22 Re: Badanie FT4 16.07.10, 12:09
            wynik masz zupełnie w normie i prawidłowy!

ja miałam badania tarczycy w specjalistycznym laboratorium i podam Ci mormy i jak było u mnie- dodam, że wszystko wyszło idealnie a ty masz wynik podobny do mnie

TSH ja miałam 1,700 a norma w ciązy 0,2-3,5
            FT4 ja miałam 11,20 a norma w ciązy I trymestr 11,1-24,1
            II i III trymestr 8,2-24,7

FT4 masz zupełnie ok i niczym sie nie martw
            • annajustyna Re: Badanie FT4 16.07.10, 12:21
              Wedlug najnowszy<ch badan przy TSH pow. 2,5 wzrasta o ok. 3% ryzyko poronienia
              (chodzi o wczesna ciaze), wiec to laboratorium jakies dziwne...
              • maagdaamm Re: Badanie FT4 16.07.10, 13:07
                Zgadzam sie. Idealne TSH dla kobiet w wieku rozrodczym wynosi okolo 1, a na
                pewno ponizej 2. 3,5 to juz patologia zdaniem wiekszosci endokrynologow.
                Pamietajcie tez, ze TSH w ciazy sie naturalnie obniza i nie jest wiarygodne.
                Ja w ogole nie rozumiem tych norm hormonow tarczycowych, zwlaszcza TSH, w moim
                labie podaja norme chyba do 4,cos tam po przecinku, a ja przy TSH 4,5 juz mialam
                sporo niedoczynnosc (przez ktora zreszta najprawdopodobniej poronilam, innej
                przyczyny nie znaleziono), mimo ze miescilam sie teoretycznie w normie mojego
                laboratorium. Coraz wiecej endokrynologow sugeruje, ze te normy nalezy zawezic.
                • ewcik035 Re: Badanie FT4 16.07.10, 13:57
                  Jak zaczynałam się leczyć moje ft4 było na najniższym poziomie(procentowo wychodziło 20%) przed ciążą było na poziomie 70% i przy tym poziomie moje samopoczucie było super i zaszłam w ciążę i powiem szczerze że nie zwracam uwagi na tsh a jedynie na ft3 i ft4.I szczerze to robie sobie te badania i jeżeli % coś spada to podnoszę dawkę leku i po 4 tyg robię badania i widzę różnice. Niestety mało który lekarz zwraca na to uwagę twierdzą że skoro mieszczę się w normie to jest ok a w nosie mają nasze samopoczucie a to jest też ważne bo nawet zwykłe bóle mięśni kości wypadające włosy a nawet kłopoty z cerą to mic innego tylko tarczyca!!!!

poczytajcie sobie

forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
                  • annajustyna Re: Badanie FT4 16.07.10, 14:01
                    Dlatego trtzeba chodzic do endo, ktory specjalizuje sie w leczeniu nieplodnosci
                    na tle hormonalnym.
                    • ania87-2 Re: Badanie FT4 16.07.10, 15:50
                      Dzięki Wam wszystkim, dużo bardzo się dowiedziałam, teraz będę wiedziała jak
                      prowadzić rozmowę i o co zapytać lekarza. Powiem szczerze najbardziej ciekawa
                      jestem czy wynik ten ma coś wspólnego z biciem serduszka dziecka?
                      • annajustyna Re: Badanie FT4 16.07.10, 19:27
                        Akurat czy Twoj wynik to nie wiem, ale przy zaburzeniach tarczycy mozna reagowac
                        tak sercowo, jakby sie mialo stan przedzawalowy (moja ciotka tak miala).
                        • ania87-2 Re: Badanie FT4 16.07.10, 22:29
                          Dzięki bardzo mi pomogłyście wszystkiesmile Aby do czwartku, do wizytysmile
                          • ciotka.aka Re: Badanie FT4 16.07.10, 22:55
                            widzę, że dziewczyny już sporo napisały - dodam tylko dwa zdania.

Jestem w 27 tc. jakiś miesiąc temu miałam robione te badania (Ft4 i TSH).
                            Pierwsza frakcja wyszła nieco poniżej "normalnej" normy
                            (11,9), TSH na poziomie nieco powyżej 1. Badania powtórzone (po około 3
                            tygodniach) dawały podobne wyniki (wartości od 11,0 do 12). Konsultowałam u
                            endokrynologa, zlecił dodatkowe usg tarczycy (obraz prawidłowy). Lekarz
                            stwierdził, że w zasadzie nie ma się czym przejmować ale dla spokoju zalecił
                            suplementację bardzo małą dawką Euthyroxu (pół najmniejszej tabletki - chyba 25)
                            i kontrolę za jakiś czas.

Na wizytę u endokrynologa nie musiałam czekać - ciężarne są przyjmowane na bieżąco.

pozdrawiam - ciotka.
                            • anetaa zrobic ft3 ,ft4 i TSH 17.07.10, 13:56
                              i dopiero z badaniami isc do endo, bo inaczej wizyta mija sie z
                              celem - bo wzrokowo nie oceni lekarz niczego. Tarczyca ma bardzo
                              duzy wpływ na prace serca. Badania nie sa bardzo drogie - ok. 17 zł
                              sztuka - spokój bezcennysmile. ponownie skontrolowalabym dla pewnosci
                              za 3-4 tyg.pozdr
                              • ania87-2 Czyli dalej w kropce... 23.07.10, 16:45
                                Heh, byłam na razie u zwykłego ginekologa, który powiedział, że wynik jest
                                poniżej normy, ale stwierdził, że tabletki wystarczą i nie mam po co iść do
                                endokrynologa.
                                Ale...
                                Położna, która towarzyszyła przy USG dopplerowskim powiedziała, że absolutnie
                                lepiej iść do endokrynologa, bo wynik jest nieprawidłowy i jak coś to będzie
                                kazał mi zrobić jeszcze badania. Zapisała mnie na wizytę w piątek 30 lipca i
                                powiedziała, żebym wzięła skierowanie od lekarza prowadzącego.
                                No to poszłam i oczywiście się nasłuchałam, że w ogóle nie mam po co iść itp.
                                itd. Zdenerwowana stwierdziłam że jest tyle diagnoz ile lekarzy i wyszłam.
                                Skierowanie dostałam i zamierzam pójść, bo jedna wizyta u lekarza więcej w
                                trakcie ciąży to nic takiego a wolę być spokojniejsza.
                                Napisałam to po to, żebyście Wy też nie dawały się wygnać z gabinetu, bo lekarz
                                twierdzi ,,że nie ma sensu".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka