annstan 04.08.13, 23:25 zakładam nowy wątek)na 2013 rok kto się przygotowuje do in vitro we wrześniu? na jakim etapie jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 13.08.13, 14:50 Hej, Ja się właśnie przygotowuję do in vitro we wrześniu. W najbliższą sobotę zaczynam brać gonapeptyl. Jestem na długim protokole. A jak u Ciebie? jaki etap? Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 13.08.13, 15:19 Witajcie. Nareszcie mogę się wpisać na wątek. Teraz zaczynam wyciszanie - Menopurem. Pic up wypadnie pewnie pod koniec września. To mój trzeci program. Mam już syna "mrozaczka" Udało się w II programie, w sumie w 5 transferze. Bardzo bym chciała, żeby poszło wszystko dobrze, bo to nasz ostatni program. Odpowiedz Link Zgłoś
forcella Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 13.08.13, 16:44 Ana-pe trzymam kciukasy za Ciebie! Oby wrzesień był dla Ciebie tak samo udany jak dla mnie ten miesiąc rok temu!! Odpowiedz Link Zgłoś
zula_5 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 13.08.13, 17:09 ja będę miała crio pod koniec września o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem więc mogę się przyłaczyć? Puncje miałam pod koniec maja, potem hiperka i szpital. 1 crio miałam w lipcu dzisiaj dostałam @ więc to będzie moje drugie crio... Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 13.08.13, 20:56 Hej. To ja tez dolacze. Tez przystepuje do in vitro we wrześniu. Narazie nie robie nic oprocz nastawiania sie psychicznego. To bedzie moje drugie podejscie do calego protokołu. Tamtym razem sie nie udalo. Pierwszy raz jeden zarodek. Pozniej crio z dwoch zarodkow i kolejne crio z trzech i nic 8 lat starań. Sama nie wiem jak do tego podchodzic. Oby tym razem poszło lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hola03 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 18:48 Hej dziewczyny! Jestem tu nowa i nie ukrywam kompletnym laikiem. W czwartek 15.08 mialam punkcie i 2 dni pozniej transfer. To juz drugie podejscie. Ogolnie staram sie nie myslec czy tym razem sie uda czy nie bo chyba bym zwariowala. Aczkolwiek w glowie gdzies to siedzi .. Nie mam jeszcze zadnego malenstwa co niektore z Was ale gratuluje Wam z calego serca. W poniedzialek mam wizyte i dowiem sie czy sie udala czy nie. Pisze do Was bo nie chce byc z tym sama - jak mowia w kupie razniej i cos w tym jest! 3mam kciuki za Was wszystkie i za siebie sama! justa.21 mam identycznie jak Ty... 3maj sie i powodzenia!!! W koncu przyjdzie ten czas!! Jestem tego pewna Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 21:06 milenka, hola witam My dostalismy dzisiaj wyniki badania nasienia z kliniki i jestem w małym szoku. Tylko 4% prawidłowych i 29% ruchu a+b ( asthenozoospermia). W dodatku stwierdzono w nasieniu bakterie. Czyli co teraz ? Maz bedzie musial miec antybiotyk ? Ciekawe jak moje wymazy wyjda. Martwie sie troche. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 12:46 razem nie wytłukło tego cholerstwa. Czekaj na wynik wymazu, może to nic poważnego. Daj znać co u Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 12:48 sorki nie weszło całe My też mielismy tez złe wyniki wymazów, przeszliśmy dwie kuracje antybiotykowe, bo za pierwszym razem nie wytłukło tego cholerstwa. Czekaj na wynik wymazu, może to nic poważnego. Daj znać co u Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 19:29 mój mąż miał 1 % prawidłowych plemników, tez wykryto u niego bakterię, Brał przez 5 tyg antybiotyki - dwa na zmianę, nie przeszkodziło to w punkcji i zapłodnieniu. Jeżeli ma bakterię - niech idzie indywidualnie do urologa, tam go lekarz właściwie przeleczy. Jakoś gin kobiecy nie rusza tematów męskich. Aktualnie jestem po udanym transferze 1 mikrusia i czekamy na wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 21:33 hej hola03 trzymam kciuki, żeby tym razem się udało dziewczynki kto by się przejmował dodatkowymi kilogramami dążąc do takiego celu tak czy siak ja nic nie przytyłam podczas stymulacji Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 09:45 dzięki Forcella pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabuzka_25 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 14:20 Hej, Ja jadę we wrześniu na wizytę, podczas której będę miała rozpisane leki) forcella gratuluję maleństwa)) a za pozostałe dziewczyny trzymam mocno kciuki))) Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 14:43 Sylwia Ty pierwszy raz? Bo z tego co widzę, to dziewczyny tutaj są już po kilku podejściach... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabuzka_25 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 14:55 Tak, ja dopiero pierwszy raz, wcześniej przeszłam kilka inseminacji i nic( mam nadzieję, że poprzez in vitro zostanę mamusią)))) oby nam Wszystkim się udało!!!!!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 15:04 Ja też jestem po kilku inseminacjach, bezskutecznych miałam też laparoskopię, ale niestety nic nie dało. Też mam nadzieję, że IVF będzie skuteczne, i to szybciej raczej niż później chociaż czytając wpisy i starania dziewczyn to nie takie proste! Ale bądźmy dobrej myśli. W jakim mieście robisz? Jesteś w rządowym programie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabuzka_25 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 15:16 Tak jestem w rządowym programie, robię w Poznaniu na Polnej wiem, że lekko nie będzie przy tej mojej endometriozie( ale tak jak mówisz, musimy mieć nadzieję, może i nas spotka to wielkie szczęście)) A ty też podchodzisz z rządowego programu i w jakim mieście ? Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 15:35 Tak, też jestem w rządowym programie, robię w Warszawie. Ja mam m.in. PCO, a to może powodować też hiperstymulację jajników ale...oby udało się bez przeszkód!pod koniec sierpnia będę miała już 1wsze usg oceniające działanie leków Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabuzka_25 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 15:41 To trzymam kciuki, żeby leki zadziałały tak, jak powinny)) a na jakim jesteś protokole? Jakie bierzesz leki i jak się po nich czujesz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 15:55 Na długim jestem. Obecnie na tabl anty, w sob zaczynam brać gonapeptyl, później czekam na @, a od 3dc dodaję menopur. Więc dopiero się okaże jak się będę czuć (już wkrótce!). Ty na jakim protokole będziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabuzka_25 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 16:02 Ja jeszcze nie wiem, ale przy wysokim AmH lekarz mówił, że na krótkim. Wszystko się okaże we wrześniu na wizycie i po usg) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monkask Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 17:14 Hej, też planuje kolejne podejście to invitro, wcześniej mieliśmy 2 pełne programy i 2 krio właśnie na Polnej w Poznaniu, tym razem jeśli umówieni w Vitrolive w Szczecinie, ale to nic pewnego zobaczymy jakie będziemy mieć odczucia po pierwszej wizycie. Potrzebuje właśnie opinii o tej klinice. Sylwiabuzka_25 u kto Cię prowadzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabuzka_25 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 14.08.13, 18:05 Monkask teraz po zakwalifikowaniu się nie wiem jak to będzie, ale idę na kolejną wizytę we wrześniu też do prof Spaczyńskiego, więc myślę, że chyba on będzie mnie prowadził, zobaczymy. A wcześniej leczyłam się w Poznaniu u dr Banaszewskiej i dr Kubiaczyk- Paluch. A jakie masz wrażenia z Poznania? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monkask Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 15.08.13, 17:59 Sylwiabuzka_25 mam właściwie mieszane odczucia, przede wszystkim nie mogę zarzucić niczego ani klinice ani lekarzom. Prowadził mnie dr Korman (młody lekarz) punkcje i transfery robił mi dr Derwich. Obaj rzetelni i otwarci. Powodem dla którego postanowiliśmy zmienić klinikę to chęć spróbowania gdzie indziej bo tu już nic mi nowego nie proponują, a nasze zarodki nie chcą się zagnieżdżać niewiadomo dlaczego. Nie miałam żadnych badań w tym kierunku. Lekarz mówi, że to zbędne i że trzeba próbować. Wiadom, że te próby nie są dla zdrowia obojętne, no i są kosztowne, dlatego woleli byśmy mieć zrobione wiecej badań by wiedzieć na czym konkretnie stoimy. Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 18.08.13, 21:26 hej dziewczyny jadę jutro na scratching i po recepty. wrzesień zbliża się wielkimi krokami... boję się coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
milenka177 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 18.08.13, 21:47 Cześć Jestem również w rządowym programie. Od kilku dni mąż podaje mi zastrzyki. Pierwsze 5 dni Gonal i Menopur( i kontrolne USG) teraz Gonal,Menopur i Cetrotide ( i kolejne USG we wtorek), jak będzie ok to w czwartek punkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 18.08.13, 22:52 annstan powodzenia jutro! napisz na czym polega ten scratching. Ja też się coraz bardziej denerwuję, a z drugiej strony nie mogę się doczekać kiedy zacznę już działać. Narazie czekam.. kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 18.08.13, 22:56 milenka177 ale masz odważnego męża daj znać ile komóreczek. Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 19.08.13, 23:01 witajcie dziewczyny) przeżyłam i nie było tak źle nie przyjemne to wszystko ale trwa ok 4 min) ból taki jakbyś miała okres dostać i teraz też mnie brzuch pobolewa, ale jak to mówiła lekarka "nie grzebiesz"sobie w macicy każdego dnia)) wiec kilka dni podobno może brzuch boleć. dostałam już recepty i 2 dnia cyklu rozpocznę stymulację... tradycyjnie gonal f na początek..ale to dopiero jak dostanę okres na początku września Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 20.08.13, 08:25 To witam w gronie 'stymulowanych' ja zaczęłam brać zastrzyki w sobotę, ale mam długi protokół. W niedzielę powinnam zacząć menopur. Z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej chyba trochę się boję (naczytałam się niepotrzebnie o hiperstymulacji ) Pozdr, A. Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 20.08.13, 21:56 aggie8103 przy pco jestes stymulowana menopurem? mi lekarka mówiła że tam jest LH a w pcos jest tego hormonu za dużo i nie można tego lekupodawać. co lekarz to co innego mówi( też boję się przestymulowania ale zaczynam bardzo delikatnie od 75 j gonalu. Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 20.08.13, 22:13 justa.21 mam nadzieje, ze bedziemy razem schizowac moje AMH kiepsciutki. 1 raz wyszlo 1.0. Drugim razem 1.2. Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 20.08.13, 22:58 Hmmm no mam menopur, tak zalecił lekarz generalnie hormony mam w normie (nawet teraz jeszcze raz sprawdzałam) - LH jak najbardziej prawidłowe. Nie mam typowego PCO, tylko cechy PCO (dotyczące jajników w pierwszej fazie cyklu). Może dlatego taka decyzja lekarza? Mam nadzieje, że mój lekarz wie co robi! Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 12:56 ja też mam cechy PCO, brałam puregon zamiast gonalu, jednocześnie decapeptyl właśnie na "wyhamowanie" Dwa razy miałam punkcje i za każdym razem kilkanaście komórek, w sumie zarodków mieliśmy po 9- 10 w każdym programie. Można się łatwiej przestymulować, ale też "dzięki" temu mamy więcej komórek. Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 21.08.13, 20:13 Annstan - zrobiłam mały research i menopur jest jak najbardziej podawany przy PCO, tyle, że musi być jednocześnie podawany z analogami GnRH (hamują produkcję endogennego LH). Więc powinno być ok, aczkolwiek artykuł jeden wspomina o tym, że jest ryzyko hiperstymulacji, o czym doskonale wiemy... No ale coś za coś Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 21.08.13, 21:41 trzeba ufać lekarzom..inaczej byśmy zwariowały... musi się dziewczyny udać)) Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 21.08.13, 23:17 Na pewno kiedyś nadejdzie ten dzień Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 21.08.13, 23:26 głowy do górysmile) musi się udać smile))) jest nas dziewczyny tyle... pytałam lekarkę ile komórek pobierają..odpowiedziała mi że muszą pobrać wszystkie które będą w jajnikach,ale tylko 6 zostanie podane próbie zapłodnienia.. ( program rządowy) co zatem z resztą? są 3 wyjścia: - można zamrozić te komórki- proces odpłatny - można wyrzucić - można przekazać do laboratorium do badań nie wiem czy można przekazać jako dawca dla innej kobiety. co planujecie zrobić z tym nadliczbowym poborem? Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 21.08.13, 23:54 ja nie idę programem rządowym także nie wiem, ale ostatnio miałam właśnie 6 komórek. Gdybym miała więcej to pewnie bym je chciała zamrozić dodatkowo tak na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 13:05 Annstan - tak jak piszesz w rządowym tylko 6 idzie do zapłodnienia. Myślę, że zamrożenie nadmiaru jest dobrą opcją, więc ja bym chyba na to się zdecydowała, jakbym miała nadmiar. Wiesz, ile kosztuje zamrożenie komórek? a Ty jaką opcję wybierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 22:47 Aggie8103 nie wiem ile kosztuje to na Polnej bo nie ma cennika na Witryfikacji komórek- w invimedzie patrzyłam to Witryfikacja kosztuje 250 zł ,a przechowywanie na rok 400 zł. myślę, że na polnej ceny będą podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 21.08.13, 08:27 Syla! Ja tez korzystam z rządowego programu, podchodzimy w październiku 2013. I także na Polnej ) Jaki lekarz Cię prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 25.08.13, 08:57 ja też podchodzę na Polnej i prowadzi mnie docent Banaszewska. za 6/7 dni powinnam dostać okres, wtedy od 2 dnia cyklu zaczynam brać leki. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 25.08.13, 15:41 Hej annstan, ja tez czekam na okres. Powinnam dostac za jakies 9 dni i tez zaczne sie stymulowac od 2giego dnia cyklu. kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 25.08.13, 17:07 justa.21-to pojedziemy na jednym wózku) na polnej będziesz stymulowana? kto cię prowadzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 25.08.13, 18:39 No ja bede w gamecie w lodzi. Wcześniej bylam w novum i się nie udało daj znac jak juz zaczniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
annstan Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 25.08.13, 20:13 justa.21 jak chcesz odezwij się na maila annastan@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe punkcja - transfer 19.08.13, 14:41 tak mnie naszło: w poprzednich transferach punkcję miałam ok. 18- 19 dc, transfer za 3 dni czyli 21 - 22. Przy crio transfer 18 dc. Zastanawiam się, choć pewnie ten temat wałkowany był już na forum, czy nie za pozno jest ten transfer świeżaków???? Notabene nam się udało przy crio, poza tym z tego co wiem, statystycznie częściej udaje się właśnie z crio. Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 19.08.13, 21:14 hej ja w sumie ze świeżego też miałam transfer jakoś 22go dnia, a crio wcześniej, ale u mnie żadna opcja nie wyszła Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 19.08.13, 23:59 hej annstan, ja też czekam do okresu, żeby zacząć stymulację. U mnie z tym okresem bywa różnie od 28go do 35go dnia. Ty już cokolwiek zrobiłaś a ja tylko czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 00:02 annstan czy podchodziłaś już do in vitro. Jaki był powód,że lekarz zalecił ci scratching? Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 08:01 mogę dołączyć. Bardzo bym chciała podejść do ICSI z Wami we wrześniu. Na razie czekam na wyniki badań. Miałam juz 2 IUI i jedeno ICSI. Też chciałabym załapać sie do programu rządowego. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 10:22 Hej chiyo28 to może razem zaczniemy we wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 11:57 aggie8103 ja też się boję przestymulowania ale ja mam powody. Mam wysokie AMH ponad 8 no i wcześniej byłam prawie przestymulowana. Do tego zmieniłam klinikę i troszeczkę się obawiam, że nowy lekarz nie wie jak zareaguje na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 15:08 Justa, a gdzie się leczysz teraz? ja nie wiem jakie mam AMH - nie sprawdzano mi nigdy tego, i teraz też nie było tego w badaniach, jakie miałam zlecone przed rozpisaniem leków. To moje pierwsze podejście, więc nie mam pojęcia jak zareaguję na leki (chociaż raz lekarz powiedział mi, że powinnam dobrze znieść leki, znając moją historię, ale tego chyba tak na prawdę nikt nie może określić, póki nie sprawdzi się na własnej skórze!). Mam PCO (ale nie takie typowe, ze wszystkimi objawami), a niby przy PCO jest większe ryzyko hiperstymulki ;/ no cóż, pozostaje mi tylko czekać i być dobrej myśli - w ciągu trzech tygodni się okaże Życzę Ci dobrej reakcji na leki! Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 16:38 Aggie robilam caly protokol w novum. Czyli w sumie 3 proby i zmienilam klinike bliżej domu czyli gameta łódź. kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 16:40 aggie a ty gdzie sie leczysz? kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 17:15 W Warszawie, w klinice przy szpitalu klinicznym Dzieciątka Jezus. Tam wczesniej się leczyłam, i najszybciej załapałam się na program rządowy (co było zaskoczeniem) Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 17:37 to super. Ja nie mmam szans na rządowy bo mieszkamy za granicą i nie jestem ubezpieczona w pl Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 17:51 A w kraju gdzie mieszkasz nie ma szans na państwowe in vitro, jeśli jesteś ubezpieczona? W anglii np robią. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 18:05 No wlasnie nie ma. Mieszkamy w irl. Tu in vitro drogie a służba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: punkcja - transfer 20.08.13, 22:53 chiyo28 hehe obyśmy tylko za bardzo nie schizowały bo w czym jak w czym ale w tym to jestem bardzo dobra Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: punkcja - transfer 21.08.13, 23:05 Cześć dziewczyny Również przystępuję do ivf-imisi.Jest to moje pierwsze podejście po 4 niedudanych iui,od przyszłego cyklu mam brać tabletki anty i we wrześniu dostanę rozpiskę leków.Będę szła krótkim protokołem,lekarz coś wspominał że nie chce mnie za bardzo stymulować ze względu na moje mięśniaki,mam dwa Jest może ktoś, kto korzysta z usług Provity(Angelius),albo korzystała i może się wypowiedzieć na temat tej kliniki? xxxx Czy któraś jeszcze oprócz milenki będzie miała punkcjie w najbliższym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
miedzynami-kobietami Re: punkcja - transfer 23.08.13, 01:37 Być może to te mięśniaki nie sprzyjają zajściu w ciążę. Jeśli lekarz stwierdzi kiedyś konieczność zajęcia się nimi to pamiętaj o stronie www.miesniakimacicy.pl Możesz tam zadać wiele nurtujących Ciebie pytań ekspertowi w tej dziedzinie prof.T. Paszkowskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 13:19 Boję się ale też jestem bardzo podekscytowana tym wszystkim. W końcu po 5 latach starań przystępujemy. Termin-październik. Od września witaminy i leki a potem stymulacja. Jak się po niej czułyście? mam nadzieję że nie spuchnę za bardzo )) ale czego się nie robi dla.. Dziewczyny- nie wiecie ile kosztują leki? Myśle o zakupieniu ich w Czechach lub w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
milenka177 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 14:57 Cześć Dziewczyny byłam dzisiaj na pukcji, pobrano 6 komórek.Nic nie bolało,jak narazie dobrze się czuję. Teraz czekamy na telefon czy bedzie transfer. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 15:34 milenka177 to super ze juz po punkcji i ze dobrze sie cczujesz teraz czekac tylko na dobre wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 21:16 Milenko trzymam kciuki żeby się ładnie zapłodniły xxxxxxxxxxx Sylunia a jakie witaminki bierzesz? Są jakieś specjalne polecane przed ivf? Też się boję że przytyję,już po stymulacjach do iui przytyłam z 3kg ,a teraz będę brała pierwszy raz w życiu tabletki anty boje się że pójdzie trochę w dupkę Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 21:46 Omegamed, Acard, Encorton, Doxycyclina, Lakcid, Lactovaginal. Potem scratching, próbny transfer i stymulacja. Giziula- miałas wzmożony apetyt czy to woda w organiźmie spowodowała ten przyrost wagi? Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 22.08.13, 23:12 Sylunia czy to twoje pierwsze podejście? Możesz mi coś wytłumaczyć? Napisałaś,że najpierw próbny transfer potem stymulacja,sorki że pytam ,ale jestem jeszcze zielona w tym temacie.Co znaczy że transfer próbny,i nie rozumiem jak stymulacja po transferze? To pierwsze co wymieniłaś to te witaminki? Co do mojej wagi to nie wiem czy to woda,czy mój apetyt nie zaobserwowałam tego na pewno moja waga i przyciasnawe ciuchy mi to uświadomiły Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 08:31 Tak, to mój pierwszy raz z in v. Ten próbny transfer : ja mam silne tyłozgięcie macicy. Zna;lazłam to na necie: "Dość częstą przyczyną trudnych transferów są warunki anatomiczne związane ze zbyt silnym przodo-, tyłopochyleniem lub przodo-, tyłozgięciem macicy, jak też ze zwężeniem kanału szyjki macicy . W takich przypadkach korzystne wydaje się wykonanie transferu próbnego lub badania ultrasonograficznego w trakcie ET (USG – ultrasonography). Próbny transfer wykonany podczas fazy lutealnej poprzedzającego cyklu, na początku kontrolowanej stymulacji jajników, w czasie pobrania oocytów lub bezpośrednio przed ET zmniejsza trudność wykonania zasadniczego ET i dzięki temu korzystnie wpływa na wyniki implantacji i uzyskiwanych ciąż. Według Sallam i wsp. badanie ultrasonograficzne podczas zasadniczego ET jest lepszym rozwiązaniem niż sam próbny transfer . Zastosowanie podglądu ultrasonograficznego w trakcie ET po raz pierwszy zostało opisane przez Strickler i wsp w 1985 roku . Powyższa technika umożliwia uwidocznić końcówkę katetera wewnątrz jamy macicy, a wraz z tym pozwala precyzyjnie określić miejsce, gdzie zostaje umieszczony zarodek. " Do tego mam endometriozę co jest główną przyczyną mojej niepłodności i comiesięcznych katorg ;-( Te witaminki mają wspomóc nasze organizmy, tam są tez jakieś leki przeciw zapalne, przeciw grzybicze, globulki dopochwowe- więc pełne przygotowanie ) Gizulka kiedy zaczynacie? Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 09:50 próbny transfer wygląda tak samo jak ten właściwy, tyle tylko, że nie podają zarodków. Chodzi w tym o to, żeby sprawdzić czy bez problemów można umieścić w macicy kateter (rureczka z zarodkami). Nie ma się czego bać, musisz być z pełnym pęcherzem tak jak przed właściwym transferem. W sumie ten próbny jest o tyle dobry dla nas, pacjentek, że oswaja trochę. Mniej się będziesz denerwować przy właściwym, bo już będziesz wiedziała co Cię czeka. W następny czwartek mam wizyte, pewnie już dostanę zastrzyki. No i zapiszę się do kolejki na refundację; mam nadzieje, ze się załapiemy na dofinansowanie. Swoją droga, ile to wychodzi taniej przy dofinansowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 09:59 My się już zakwalifikowaliśmy na refundację To zalezy jaka bedzie cena leków, a to tez zależy jaką stymulację zaleci lekarz. Ja się jeszcze w tym temacie nie całkiem orientuje, ale może jest szansa aby w Czechach lub w Niemczech kupić taniej te leki ;-// Zobaczymy.. Dzięki za info dotyczace próbnego transferu. Na pewno nie jest to super przyjemna sprawa ale wszystko dla dzidziusia!! ;-*** Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 12:33 co do leków, to wiem ze w Polsce niektóre Kliniki (w tym też macierzyństwo krakowskie) przepisują luteinę - Lutinus. Jest mega drogi, a tańszy jest Utrogestan, który niestety nie jest już dostępny w PL. Rozmawiałam z moim ginem i spokojnie dał mi receptę na Utrogestan. Wcześniej brałam normalną luteinę dopochwową, za kilkanaście złotych chyba jakoś. Teraz dają luteinę "lepszą" ale też droższą. Utrogestan kupowałam w Czechach, na polską receptę, za pośrednictwem pewnej dziewczyny z forum. Jak jesteście zainteresowane piszcie na prv. Odpowiedz Link Zgłoś
sunny244 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 10:24 Witaj, bardzo proszę o kontakt w sprawie możliwości zakupu utrogestanu w Czechach. moje gg:1437734 Odpowiedz Link Zgłoś
krakuska1979 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 29.04.14, 12:31 Witam, pilnie potrzebuje Utrogestam 200mg. Czy mogę prosić o kontakt do osoby, która kupuje w Czechach? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8103 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 08:52 Sylunia zależy gdzie kupujesz leki - apteki mają bardzo różne ceny. W Wrszawie są 2 apteki, gdzie leki są po cenach z hurtowni. Za menopur 1200 zapłaciłam 1500zl, za gonapeptyl 1 opakowanie 240 (mam 3 opakowania). Ale to póki co, reszta dojdzie u mnie po kontroli w przyszłym tygodniu, choć lekarz powiedział, że następne leki będą już tańsze, około 1000 zł. Ja się narazie czuje dobrze, chociaż to dopiero 6 dni na gonapeptylu, dziś mam dostać @. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 10:01 Te ceny to kosmos No ale nic nie zrobimy. Trzeba się cieszyć ze nasze Państwo wzięło się w końcu w garśc i otrzymamy te nalezną nam przecież pomoc. Pisz o swoim samopoczuciu i ogólnych odczuciach. Będzie mi łatwiej ;-* Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 12:35 Milenka: wiesz już kiedy transfer i jak się maja Twoje bączki? Odpowiedz Link Zgłoś
milenka177 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 17:03 Cześć Dzieczyny transfer mam w sobotę .Zapłodniły sie dwa zarodki, ale tylko jeden jest ok. Mam dzisiaj takiego stresa jak nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 17:53 Ale niepotrzebnie ten stres jeszcze sie nastresujesz przez conajmniej 10 dni po transferze. A dzis wieczorem weź kąpiel (bo pozniej niewskazana) sprobuj sie zrelaksowac i wyciszyc. Wyglada na to, ze jestes pierwsza. Trzymamy kciuki za jutro. Daj znac jak poszło. A co do mrożenia nadprogramowych oocytow to podobno zle znoszą rozmrażanie, no ale cos z nimi trzeba zrobic. Zastanawiam sie, czy mozna zapłacic ekstra za zapłodnienie wiekszej ilosci komórek? Nie wiecie czasem jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 18:33 milenka177 trzymam kciuki mam nadzieję, że właśnie ten jeden przyniesie ci szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
maluchna1983 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 21:22 Ja tez trzymam kciuki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 21:33 anna pe nie wiem jak jest z mroeniem, ale wiem, ze podczas procedury nic ponad refundacje nie mozna. Ja chcialam zapłacic sobie AH. Niestety nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 23.08.13, 21:48 Chiyo28 o co chodzi z tym Ah? Czy to nacięcie otoczki embrionu? Odpowiedz Link Zgłoś
ula.26 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 24.08.13, 12:54 Witam dziewczyny! W moim przypadku plan działania jest taki, że na początku września mam zgłosić się po leki a około 25 września przystępuję do zabiegu. Moja lekarka nie szczególnie chętnie wyjaśnia mi różne kwestie, a mi z kolei pytania przychodzą do głowy dopiero po wyjściu z gabinetu. Domyślam się, że idę krótkim protokołem i być może ma na to wpływ podwyższone AMH (3,8)?! Mam totalny mętlik w głowie... boję się i skaczę z radości jednocześnie... Dlatego piszę do Was... Proszę o wskazówki, czego mogę się spodziewać po przyjęciu leków, oraz informację, jak wy radzicie sobie psychicznie w tym szczególnym czasie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gocha770 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 24.08.13, 14:44 Witam ,jestem tu nowa ,w skrócie - od 9 lat leczę się na nie płodnośc , miałam 4 IUI bez powodzenia, teraz przygotowuję się do in vitro. I tu już mam problem ,od 19 sierpnia borę GONAPETYL 0,1 po całym zastrzyku , a od 2 dc mam brać po pół ampółki, ale wczoraj powinna być miesiączka , a dopiero dziś coś zaczynam plamić! w sumie mam 9 zastrzyków , wziełam już 5 całych teraz powinno być po płó , i nie wiem czy dzisiaj brać jeszcze cały?dzwonię do lekarza , ale poczta się odzywa... pewnie wezmę cały ,a od jutra po te pół... sama nie wiem , może któraś z was miała podobny problem...( moje AMH 3.2 ), POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 24.08.13, 16:51 ula.26 ja również dostanę leki na początku września. Wiesz przy Twoim AMH moje AMH jest mega wysokie ponad 8. Twoje jest raczej w porządku Ja już przechodziłam cały program in vitro w sumie 6 zarodeczków i jak dotąd nic przez to moje AMH mam ryzyko przestymulowania... i w sumie tego się boję, ale czego się nie zrobi dla dzidziusia Wcześnije szłam długim protokołem, a teraz będę tak jak Ty krótkim. Ja w sumie czułam się nieźle. Tylko brzuch duży i pobolewał. Teraz próbuję się jakoś pozytywnie nastawić, ale po 8 latach nie jest łatwo. Mam nadzieję, że kiedyś nam się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 24.08.13, 16:54 gocha 770 dodzwoniłaś się do lekarza? W sumie nie miałam podobnego problemu i nie wiem jak ci pomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
gocha770 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 24.08.13, 17:22 kropeczka, dzieki za odpowiedz, nie dodzwoniłam się , dopiero zaczynam plamić , więc wezmę cały zastrzyk , nie wiem jak będzie jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 25.08.13, 21:36 Cześć dziewczyny Gocha sorki ale ja nie pomogę,dopiero startuję z koksem. xxxxxxx Sylunia ja czekam na @ powinnam dostac koło 6 września,potem anty i dopiero w następnym cyklu ivf,czyli jeszcze z miesiąc nie wiem jak to wytrzymam... Moje amh z kolei przy waszym jest mega niskie bo 2.1.Sylunia a te witaminki to może brać każda z nas przed ivf,czy lepiej nie kupować skoro lekarz nic nie wspominał,i czy można je dostać bez recepty? Dziewczyny czy wy też stosowałyście jakieś witaminy? xxxxxxx Miedzy nami kobietami dziękuję za informację,dopiero teraz odczytałam twój wpis. xxxxxx Milenko czyli twoje odliczanie się zaczęło,powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
milenka177 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 07:21 Cześć Moje odliczanie się zaczeło, dwa dni leżałam w domu, dzisiaj idę do pracy bo inaczej zwarjuje. Czuje sie dobrze wię mam nadzieje że będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 08:52 Giziula82@ Ja też czekam na następny cykl, więc pewnie zaczniemy podobnie. dziewczyny, z tego co wyczytałam na internecie te leki pewnie mają za zadanbie podnieśc troszkę nasza odporność, dowitaminizować nas. Dostałam tez leki przeciw zapalne i przeciw grzybicze żeby pewnie mnie nic nie dopadło przed inv co mogło by pokrzyzować nasze plany. Badania mam w porządku. Myślałam że AMH 5,6 jest za wysokie ale lekarz powiedział że jest dobrze. Oby wszystko poszło dobrze. Ja mam zaawansowaną endometriozę i się boję czy to cholerstwo pozwoli mi kiedyś zostać mamą. ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 18:22 milenka177 jesteś 2 dni po transferze? Ile miałaś zarodków podanych? Trzymam kciuki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 14:46 juz oficjalnie zostaę na wątku wrześniowym...beta 0,34 i zero szans na nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
gocha770 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 15:46 , przykro mi , nie wiem co napisać , od takich wieści rozbolała mnie głowa , daj znać jak się pozbierasz i zaczniesz kolejny cykl przygotawań...trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 15:51 miałam przeczucie, że moja beta będzie do dupy i jednak moje przeczucie sie nie myliło...mam czekać do czwartku, powtórzyc badanie i wtedy odstawić leki. Ale co dalej? Czy jest szansa na criotransfer w następnym cyklu? Mam umowić sie do lekarza przed okresem czy po okresie? Czy po okresie nie będzie już za późno...??? Nic nie wiem Podpowiedzcie mi proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 17:08 Kropas bardzo mi przykro ja mialam juz 2 crio i zawsze 2go dnia cyklu zaczynalam leki. Takze umow sie wczesniej. Ja bylam dzis w klinice i czekam na okres . Dostalam gonal 150 j. Czy to duzo? Lekarz obawia sie u mnie przestymulowania. Prawde mowiac ja boje sie chyba bardziej. Ostatnio mialam dlugi protokol a teraz krotki. O jakiej porze najlepiej przyjmowac zastrzyki? Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 17:50 justa21, czyli istnieje możliwość, aby teraz w nadchodzącym cyklu próbować crio? Na info od lekarza mam się zgłosić w 21 dniu od transferu, więc będę już po okresie... Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 02.09.13, 18:14 do czeartku mam jeszcze brać leki, poza tym mój lekarz i tak będzie dopiero w poniedziałek. Ps. kiedy powinnam dostać okres? Jak mam liczyć swój cykl i pierwszy dzień nowego cyklu...? leki odstawiam w czwartek, wszystko mnie boli okresowo... Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 19:35 ja też się do Was dołączam, chociaż jestem sierpniowo-wrześniowa Transfer 24 sierpnia, jedna blastocysta 5-cio dniowa, program rządowy. Katowice. Aktualnie wielkie oczekiwanie na testowanie bety... Sciskam Was gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 20:01 Hej kropas24, troszke ci zazdroszcze bo juz niedlugo bedziesz znala wynik. Oby pozytywny przede mna cala procedura i bardzo się denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 20:13 Justa, nie ma się czym denerwowac W klinice śmieją się, że takiego wrażliwca jak ja nigdy nie widzieli na oczy, panikuję przed każdym pobraniem krwii, przed punkcja uspokajali mnie przez pół godziny, płakałam jak małe dziecko, nawet głupi jas nie pomógł Przed transferem z nerwów i strachu o mały włos się z mężem nie rozstałam bo wpadłam w taka histerię hehehe. Teraz czekam na testowanie bety i wiesz co? Wcale nie było tak źle Uciążliwe jest kłocie w brzuch, najpierw 1x dziennie, póxniej 2x a na koncu 3x (rano i wieczorem), zaangażowałam w to swojego męża (szopka co wieczór do dziś) heheh. Więcej histerii i strachu, wiecej niepewności i te wielkie oczekiwanie...Normalnie pracowałam, zajmowałam się domem do dnia punkcji. Uwierz mi - jeżeli ja mówię, że było ok i bezboleśnie, to tak było Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 20:36 Ty się wstydem nie przejmuj Przed każdą nową osobą robiłam wykład jaka to ze mnie panikara, jak bardzo sie boję i jak jestem wrażliwa. Po tygodniu znał mnie każdy w klinice i każdy wiedział jak ma ze mną postępować, bez obaw, takie przypadki jak ja to nie jest rzadkość i lekarze wiedza jak postępować. Kwestia zastrzyków - mąż mi robił rano i wieczorem. Teraz mam tylko 1x dziennie, wieczorem - Fragmin. On jest odpowiedzialny za szybkie działanie, a ja za panikowanie Kwestia hieprki - nie pomogę i nie doradzę. Ja miałam wszystkie w normie, 9 pęcherzyków z czego 6 zarodków (jutro się dowiem ile z nich wyślę na zimowisko), 1 blastocysta tzn mój mikruś, od soboty cząsteczka mnie Ale nie ma się co nakręcać za wcześnie, żyj, spotykaj się z przyjaciółmi, pracuj, bierz leki i nie myśl...Będzie dobrze i naprawdę bezboleśnie Odpowiedz Link Zgłoś
milenka177 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 21:05 Hej W sobotę miałam transfer jednego zarodka. Całą sobotę i niedzielę praktycznie przeleżałam z przerwą na mały spacerek. Dzisiaj byłam już w pracy. Nazrazie wszystko OK,tylko Luteina niedługo się chyba ze mnie wyleje Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 21:19 Milenka177 to daj znać jak się czujesz do czasu testowania. powodzenia i oby te 2 tyg minęły szybciutko! chyba, że będziesz testować wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 21:55 Sylunia fajnie by było jakby wypadło nam podobnie,byłoby raźniej,jednak wydaje mi się że będę miała później niz ty. Dziewczyny po ile macie lat jak można wiedzieć? Mi już stuknęło 31 dlatego czuję już presję,że lada moment amh będzie drastycznie spadać... xxxxxxxxxxx Kropas fajnie że juz masz to za sobą,myślę że mogłabym sobie z tobą rękę podać.Jestem mega panikarą i hipochondrykiem w jednym Najbardziej przeraża mnie nie ból,ale narkoza i możliwość hiperstymulacji,mimo tego że nie raz już byłam usypiana. xxxxxxxxxx Milenka fajnie że u ciebie ok oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 22:41 Gizula82 - mój rocznik jest taki sam jak Twój Kwestia narkozy do punkcji - na czczo przyjeżdżasz 15 min przed zabiegiem, ładują Ci wenflon (mi wyjątkowo głupiego jasia bo znają moje wybryki) i już po 20 min po przyjezdzie chrapiesz Nie ma czasu na stress, czekanie i nakręcanie się. Narkoza na fotelu gin, siadłam, podali mi kroplówkę, 3 min i odlot w krainę snu Narkoza bez intubacji!!!!! Narkoza max 15 min i idziesz na łózko,ładują Ci kroplowkę ketonal i po 1h już uciekałam do domku Ból po - lekki taki jak podczas okresu, nic charakterystycznego. Wieczorem już nie czułam nic. Kupę strachu, bólu mało. Narkoza całkiem znośna - najlepsza jaką mi do tej pory zafundowali Transfer - nieprzyjemny, ale nie ma bólu (nieprzyjemny bo 3pary rąk na raz mi gmerają tam gdzie nie lubię + rureczki dziwne) Ps. W każdej karcie u ansetozjologa mam napisane - ATAKI PANIKI i jestem opisana na każdej widocznej kartce przed przyjęciem mnie na zabieg/odział ... więc mnie nikt nie pobije Dziewczyny, naprawdę w kwestii bólu, punkcji, tranferu nie ma sie czego bać. Bardziej nieprzyjmne i bolesne jest borowanie dziury w zębie niż to co my teraz przechodzimy Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 22:22 czyli testujemy tego samego dnia ` Odpowiedz Link Zgłoś
gocha770 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 16:31 hej dziewczyny, panikary jesteście niezłe,he,he, ale tyle naszego, tylko my możemy to zrozumieć,ja się nie boję , zawsze patrzęj jak mi coś robią, tak mam , jutro mam kontrolę , i myslę że w czwartek lub w piątek punkcję,bardzo bym chciała żeby nam wszystkim się udało....ale się nie nakręcam , to będzie moje pierwsze i pewnie nie ostatnie in vitro , ale idziemy na te 3 zabiegi i dajemy już sobie całkowity sposób, po 9 latach myslę że mogę się poddać, ale na razie walczymy dalej, powodzenia wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 22:22 Gocha770 ja jestem panikara bo zawsze cos mi sie dzieje. Zawsze cos nie tak juz 8 lat naszych starań i jakos nie potrafię pogodzić się z myślą, że nie będę miała swojej kruszynki. Ile razy można powtarzac in vitro? kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 23:01 Justa.21 z pogramu masz refundowane 3 podejścia, a próbować można tyle ile się chce, ile starczy sił i kasy a kwestia panikary - mnie nikt nie pobije, więc moja droga nie bądź taka pewna swojej paniki Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 23:32 kropas24 dziekuje ci bardzo za wsparcie. Moja sytuacja nie jest prosta nie mieszkam w pl wlasnie od 8 lat. Mieszkamy w irl a tutaj in vitro drogie a służba zdrowia jest naprawdę kiepska. kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 11:45 Kochana, dobrze, że się zdecydowaliście. Zdaję sobię sprawę, że musieliście przerwać pracę zawodową, zostawić wszystko na kilkanaście tygodni...Odległość, kasa etc. Ale po długiej drodze zobaczcie jaki będzie efekt Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 26.08.13, 21:06 dzieki kropas24 musze jakos dac radę. Pisz czasem jakie masz objawy trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 09:00 Dziewczyny, to mamy po tyle samo lat- 31 ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 09:39 idealny wiek na zostanie mamą Odpowiedz Link Zgłoś
justa.21 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 10:39 niech będzie jesZcze smieszniej. Ja też msm 31 lat rocznik 82 Odpowiedz Link Zgłoś
sylunia9 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 12:05 ) dziewczyny, ja Wam to mówię- niedługo założymy post- "31 letnie szczęśliwe mamusie" Oby! Tego Wam i sobie zyczę! Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 12:30 mi zostało 8 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 12:52 Dzień dobry dziewczyny,ale super że jesteśmy w tym samym wieku.82 to wspaniały rocznik,zawsze to powtarzam A obawiałam się że mogę być jedną ze starszych na tym forum ,a tu takie miłe zaskoczenie. Kropas tak jak mówisz,przynajmniej będziemy już dojrzałymi mamusiami,i na pewno wspaniałymi Teraz tylko przynieś nam pozytywne wieści,co da nam 31 latkom nadzieję że i nam się uda Zaobserwowałaś może jakieś objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 12:57 jedyny objaw jaki obserwuję to streeees i jak na razie nie doszukuję się objawów bo każdy może być przekłamany z powodu hormonów jakie łykamy, wciskamy sobie etc Bardziej skoncentrowana jestem na tym co zjem, a nie co mi bulgotnie w brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 14:22 Milenka a Ty jak się czujesz? ja już nie mogę się doczekać piątkowej wizyty... chce działac, działac, działac Odpowiedz Link Zgłoś
giziula82 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 22:52 Kropas to dobrze że masz takie podejście i nie wsłuchujesz się w organizm,chociaż ja wiem że i tak nie dam rady i będę wyszukiwała objawów.Miałam 4 iui i praktycznie przy każdej wydawało mi się że mam objawy ciążowe niestety podświadomość potrafi płatać figle xxxxxxxxxx Ana pe a co u ciebie wniesie ta wizyta? Dostaniesz rozpiskę leków? Też już odliczam dni,wystarczy jak zacznę brać anty, to będę się czuła jakby coś się w końcu działo. xxxxxxxxxx Hola kiedy testujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 27.08.13, 23:07 gizula82 - jestem w 3dct i...bola mnie piersi, ciagnie w brzuchu, na kolację usmażyłam sobie pół kg grzybów na patelni - boczniaki, apetycznie zjadłam sama, jakies pryszczoki zaczynają mi się pojawiać, świruję etc. Poza dziwnym ciagnięciem brzucha mam wszystkie typowe objawy jak przed okresem - jem jak prosiak, wszystko mnie boli, na każdego fuczę. Dlatego nie szukam w nietypowych objawów w moich typowych objawach Nie nakręcam się, będzie co będzie i nie zmienię już tego. Każda z nan będzie miał inne objawy, więc trzeba do tego podejść z lekkim dystansem Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 08:56 Dzień dobry Tak, w piątek dostane leki już i zacznę się kłuć, auć. Poza tym mamy się zapisac na liste refundacyjna, choć raczej nie skorzystamy z tej refundacji, nie wiem musze to jeszcze przedyskutować z moim lekarzem. Kropas - nie nakręcam Cie, ale ja miałam takie objawy przed ciązą, wszystko to co piszesz + ogarnieta jakimś dziwnym spokojem oj będzie dobrze jakkolwiek będzie, uda się w końcu dziewczyny. Trzeba być cierpliwym i walczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 11:54 ana_pe - jeżeli masz możliwośc skorzystania z refundacji - walcz o nie. Koszty obniżysz o ok 7 tyś zł. Na początku nie zależało mi na tej refundacji tak bardzo, ale jak zobaczyłam ile wydałam na leki w ciągu 5 tyg (ponad 6 tyś zł) to ciesze się z podjętej decyzji uczestnictwa w programie Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 12:39 No wlasnie w naszym przypadku nie do końca. Przeszłam dwie procedury ivf, pobrali mi 15 i 18 komórek, z czego zapłodniło się 8 i 9 zarodków za drugim razem. W programie pobierają wszystkie oocyty ale zapładniają tylko 6!!! Pani embriolog ocenia które komórki sa najlepsze, ale jak się podzielą, czy w ogóle.. to już natura Krótko mowiac, nie mam możliwości uzyskania tylu zarodków w programie rządowym. Będę miała 3 - może 4 zarodki, a może jeden góra dwa. Nawet kiedy bym podeszła do dwóch programów mogłabym nie uzyskać tylu zarodków co za jednym "zamachem" Wiem, to taka chłodna kalkulacja, ale to nasze ostatnie podejście.. wiec chciałabym mieć jak najwięcej zarodków. Wiem, że można zamrozić oocyty, ale po pierwsze to też sa koszty, a po drugie czytałam, ze niewielki ich procent "przeżywa" rozmrażanie, że generalnie lepiej zamrozić cały zarodek. Jest trochę niewiadomych, rozmawiałam wstępnie z zaprzyjaznona pielegniarka z mojej kliniki, ale dokładnie przedyskutuje to z moim lekarzem i zdecydujemy co robic. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_pe Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 12:41 Przeszłam dwie procedury ivf, pobrali mi 15 i 18 komórek, z czego zapłodniło się 8 i 9 zarodków za drugim razem. uściślając: zapłodniło się więcej, a finalnie miałam dobrej jakości 8 i 9 zarodków gotowych do transferowania. Przy zapłodnieniu tylko 6 komórek, proporcjonalnie zarodków będzie dużo mniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 12:53 rozumie o co chodzi. Fakt, musisz sama przekalkulować plusy i minusy. Nieważne co wybierzesz, wybierzesz dobrze Mi pobrali 9 komórek, zapłodniło się 6, 1 blastusia mi podali, jednego wysłali na zimowsko. Z resztą aktualnie czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
milenka177 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 16:02 Cześć Dziewczyny Ja mam 32 lata. Niby wszystko jest ok, ale mam jakieś dziwne przeczucie że nic z tego nie będzie. Dziaj tak bardzo bolała mnie głowa że mąż musiał przyjechać po mnie do pracy. Z leków przeciwbólowych można tylko APAP (tak mówiła położna w klinice), a mnie niestety APAP nie rusza więc tak się męcze z bólem od samego rana. Odpowiedz Link Zgłoś
kropas24 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 28.08.13, 16:33 ja się męczę z napięciem dolnej partii brzucha... duży dyskomfort i ..obawa... Odpowiedz Link Zgłoś
gocha770 Re: in vitro wrzesień 2013- kto przystępuje 29.08.13, 02:30 ..kropeczka.. nie chciałam cię zdenerwować , każda z nas podchodzi do tego bardzo emocjonalnie , każda z nas jest inna - chociaż mamy to samo marzenie -usłyszeć słowo ,,mama,, ,owszem jestem opanowana - jeśli nie będę mogła mięć dzieci , jakoś sobie to poukładałam w głowie ,że mam kochanego męża, dom i jesteśmy razem, ...w zeszłym roku zmarł mi szwagier....ona 32letnia sama z dziećmi.., to już wolę tak jak jest... ,ale już pisząc te słowa