Dodaj do ulubionych

LASEROWA KOREKCJA WZROKU A PORÓD

20.06.04, 20:23
Witam , jestem w 8 miesiącu, a wiec lada chwila poród i tak się zastanawiam
czy fakt , że 2 lata temu poddałam sie laserowej korekcji wzroku
(krótkowzroczność -4,0) nie jest przeciwskazaniem do naturalnego porodu.
Słysze rózne opinie, raz ze to nie ma wpływu , a innym razem że cesarka , co
wy na to? Może ktoś ma jakieś pewne informacje na ten temat.
Obserwuj wątek
    • reszka2 Re: LASEROWA KOREKCJA WZROKU A PORÓD 20.06.04, 22:18
      Rodzaj porodu zalezy nie od wady wzroku netto (skorygowanej na stałe czy nie)
      ale od stanu siatkówki. Bez zbadania jej przez dobrego specjalistę nie da się
      nic powiedzieć, ale przy takiej wadzie wzroku jak twoja, poważna wada
      siatkówki, uniemożliwiająca poród drogami natury - jest mało prawdopodobna
      (choc oczywiście możliwa).
      Poza tym popatrz niżej, co na zachodzie mówią nt. wad wzroku a rodzaju porodu -
      znowu wychodzi że jesteśmy 100 lat za Murzynami sad
      To fragment dystkusji z forum świat:

W Polsce mowili o cc, a
      ja skonsultowalam sie z lekarzem tutejszym oraz lekarzem w Szwecji, i okazalo
      sie ze nie ma dowodow na to ze jest to skierowanie do cc, kiedys tak uwazano ale
      nie pokrywa sie to z badaniami. Rodzilam naturalnie, i porod byl bardzo dlugi,
      22h i widze tak jak widzialamsmile Siatkowka w stanie niezmiennymsmile

• Oczy a cesarka
      ewunia_uk 11.06.2004 13:13 odpowiedz na list

Ja tez sie swego czasu interesowalam tym, bo mam dosc duza krotkowzrocznosc i
      kolezanka w Polsce powiedziala mi, ze w takich wypadkach nie powinno sie rodzic
      naturalnie.

Tutaj dowiedzialam sie (i to nie od GP ale od consultant obstetrician, ktory
      jest znajomym meza), ze ujemny wlpyw "parcia" przy porodzie naturalnym na wzrok
      to jest przesad, ktory pokutowal w pierwszej polowie XX w. i nie istnieje ani
      jeden uznany naukowo dowod na jego potwierdzenie.

Poza tym, cesarskie ciecie to nie jest ot taki sobie prosty zabieg, tylko dosc
      powazna operacja, ktora sama w sobie niesie o wiele wieksze ryzyko niz porod
      naturalny.

Nie musze dodawac, ze rodzilam naturalnie dwa razy i nie spowodowalo to zadnego
      pogorszenia wzroku.
    • fikusia Re: LASEROWA KOREKCJA WZROKU A PORÓD 20.06.04, 22:49
      ja tez jestem po korekcji (-8 dioptrii 5 lat temu), zabiego w klinice w
      Katowicach i od razu mi pani dr zapowiedziała, że w razie ciąży będzie cesarka
      gdyż parcie może zniweczyć wynik operacji. Rodzę w sierpniu, mam skierowanie na
      cc i sie ciesze bo jestem od dawna nastawiona psychicznie, a poza tym nie
      wyobrazam sobie juz "minusów" (mam 100% widzenia smile), poza tym uważam cc za
      bezpieczniejsze dla dziecka.
    • bea975 Re: LASEROWA KOREKCJA WZROKU A PORÓD 21.06.04, 11:07
      Wszystko zależy od stanu siatkówki. Ja też miałam dwa lata temu korekcję metodą
      lasik (wada - 5,5) i dwa tygodnie temu urodziłam sporego synka. Poród nie był
      lekki, trwał 14 godzin, w tym II faza 1 godzinę i 40 min. i widzę tak samo
      dobrze jak przedtem. Najlepiej skonsultuj się z DOBRYM okulistą.
      Życzę szczęśliwego rozwiązania.
      • ksaga Re: LASEROWA KOREKCJA WZROKU A PORÓD 21.06.04, 22:10
        dzieki za wszystkie opinie, aczkolwiek bez porady lekarza się nie obejdzie,
        niestety w moim 80 -tysiecznym miescie do dobrego specjalisty czeka sie 2,5
        miesiąca, to nie ściema, dziś próbowałam sie zarejestrowac i to prywatnie tyle
        sie czeka , a termin porodu za miesiac...
    • aluc Re: LASEROWA KOREKCJA WZROKU A PORÓD 21.06.04, 11:11
      nie miałam takiej operacji, ale kiedy nad nią się zastanawiałam, lekarz mówił o
      zachowaniu conajmniej rocznej przerwy przed i po operacji, sugerował zresztą,
      że jeżeli wada nie przeszkadza bardzo bardzo, to lepiej poczekać z operacją aż
      urodzi się wszystkie planowane dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka