Dodaj do ulubionych

Pierwsza ciąża i immunoglobuliny

05.08.12, 22:03
Czy przy pierwszej ciazy warto przed porodem immunoglobuliny? Ja mam RH- a partner RH+. Jak narazie w badaniach konfliktu nie wykryto. Czy lepiej dmuchac na zimne? Prosze tez o info jesli bym wykupila imm. to czy trzeba szukac pryatnej pielegniarki zeby zrobila zastrzyk czy na nfz u lekarza rodzinnego mi to zaaplikują?
Obserwuj wątek
    • bladamery Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 05.08.12, 22:06
      Ja podałam, na wszelki zaś. Okazało się nie potrzebne, bo dziecko ma grupę krwi moją, ale agyby było inaczej to miałabym do siebie pretensje ze zaniedbalam sprawę.

Kupiłam sama, a podała mi pielęgniarka w punkcie szczepień w przychodni na nfz.
      • audrey2 Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 06.08.12, 09:32
        dziewczyny, gdzie mozna kupic immunoglobuline?
        dotad prowadzilam ciaze za granica, powinnam wlasnie dostac zastrzyk, ale lekarz w PL stwierdzil, ze nie da sie, nie mozna kupic samodzielnie
        • aleksandralk87 Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 10.01.13, 09:58
          Mnie też wszyscy straszyli, że jest z tym problem, a bez problemu kupiłam smile mieszkam w Krakowie, immunoglobulinę kupiłam w aptece Niezapominajka przy Al. Pokoju 14. Lek nazywa się Rhophylac 300, kosztował 350 zł (cena z grudnia 2012 r.). Farmaceutka uprzedzała mnie, że potrzebują ok. 2 tygodni na sprowadzenie ale okazało się, że już na następny dzień Ig się pojawiła smile
      • madziulka1982 Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 06.08.12, 11:06
        Czy konieczna jest recepta? i jak dokladnie sie nazywa ta szczepionka (co musi byc ana recepcie napisane)
        • aleksandralk87 Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 29.01.13, 08:29
          Tak, to jest na receptę. Nie pamiętam co dokładnie było na niej napisane ale napewno nazwa tego leku- Rhophylac 300
    • dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 06.08.12, 11:28
      nie ma po co podawac immunoglobulin skoro nie stwierdzono istniejącego konfliktu serologicznego. jak sie okaze ze dziecko ma grupę krwi po mezu to Ci podadzą immunoglobulinę po porodzie i bedzie OK.
      • chyba.ze dziennik-niecodziennik 10.01.13, 16:57
        dziennik-niecodziennik napisała:

> nie ma po co podawac immunoglobulin skoro nie stwierdzono istniejącego konflikt
        > u serologicznego.

Przy czynnym konflikcie serologicznym podawanie immunoglobuliny jest jak otwieranie parasola po deszczu.
        Podaje się ją żeby konflikt NIE wystąpił!
        Jak masz wprowadzać ludzi w błąd, lepiej nic nie pisz.
    • lomre Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 12.08.12, 21:20
      Ja mam Rh-, mój M Rh+. Dostawałam za każdym razem (poród i poronienia), ale Po a nie profilaktycznie przed. Na pewno masz wynik przeciwcial antyD i wiesz czy obecnie coś się dzieje. Jeśli wszystko w normie to podadzą Ci po porodzie za darmo (możesz się przypominać)
      • chyba.ze Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 10.01.13, 17:02
        lomre napisała:

Na pewno masz wynik przeciwcial antyD i wiesz czy
        > obecnie coś się dzieje.

Gdy zacznie się "dziać" i wynik przeciwciał będzie dodatni- nic już nikomu nie podadzą.
        Niby po co?
        Immunoglobulinę przyjmuje się profilaktycznie w okolicach 28 tc u kobiety Rh (-). Partnera nie bierze się pod uwagę, bo niejednokrotnie może się okazać, że wcale nie jest ojcem jej dziecka wink
        • pancia-jancia Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 10.01.13, 21:44

Ja mam RH-, mąż Rh+, w pierwszej ciazy nie wykryto przeciwciał, pyatałam czy coś podaje sie profilaktycznie, powiedzieli ze nie. Dostałam po porodzie, dziecko ma rh-.
        • sylwuska8502 Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 20.01.13, 18:10

Zgadzam sie Ja wlasnie w takiej sytuacji bylam. W ciazy nie dostalam Immunoglobuliny. Po porodzie okazalo sie, ze sa przeciwciala, wiec tez nie dostalam. Synek odziedziczyl rh ujemne, a teraz jestem w drugiej ciazy i sie denerwuje jak wyjada wyniki przeciwcial. Dodatkowo pierwszy porod byl z komplikacjami tzn. mialam reczne wydobycie lozyska, co niestety podnosi ryzyko wystapienia konfliktu. Gdybym wczesniej (w trakcie 1 ciazy wiedziala, ze moge wziac ig to bym wziela, zeby teraz spac spokojniej)
          • chyba.ze Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 21.01.13, 18:25
            Coś pokręciłaś.
            Skoro dziecko było Rh (-), nie mogły wystąpić przeciwciała.
            W takim też przypadku nie podaje się immunoglobuliny.
            • sylwuska8502 Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 05.02.13, 11:29
              Masz racje Syn ma rh dodatnie po tacie Dziekuje za zauwazenie bledu
    • mbernadetka Re: Pierwsza ciąża i immunoglobuliny 12.01.13, 21:59
      W UK podaje sie ja wszystkim RH(-) w 28 tyg ciazy, profilaktycznie. Po raz drugi po porodzie o ile dziecko odziedziczy grupe krwi ojca. Ja bedac w Twojej sytuacji wzielabym szczepionke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka