16.07.15, 23:43
Generalnie jestem przeciwniczką syntetycznych preparatów witaminowych, dlatego dotychczas łykałam tylko kwas foliowy (z wit D). Ale męczą mnie okropnie nudności, bardzo niewiele jem, straciłam dwa kilo, zaczynam słyszeć ze zmizerniałam i zbladłam smile wiec pomyślałam, że w tej sytuacji może jednak się czymś wspomóc. I teraz pytanie - mam w domu Vitaral i wspomniany kwas foliowy z wit D. Wystarczy, czy kupować coś specjalnego dla ciężarówek? Dzięki z góry za opinie smile
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: Witaminy 16.07.15, 23:49
      Witaj Kjut. Ja brałam Vita-miner Prenatal z DHA. Super poprawiło moje wyniki... A i nie kosztuje fortuny. Warto kupić coś typowo dla ciężarnych ponieważ z tego co się orientuje to mają chyba podwyższony poziom żelaza i innych składników.
      • furtaszek Re: Witaminy 17.07.15, 07:23
        ja też nie nie jestem zwolenniczką sztuczności, jednak nasze zapotrzebowanie w ciąży na pewne witaminy się zwiększa, inaczej maleństwo będzie sobie brało te witaminy dla siebie naszym kosztem smile ja stosuję Pregna plus i Pregna DHA, zawierają 5 podstawowych witamin - zaopatruję się w aptece internetowej Gemini (różnica na opakowaniu w aptece obok domu to około 10zł na opakowaniu na plus dla internetowej, trzeba tylko składać większe zamówienie aby nie płacić za przesyłkę,ja składam łączne z koleżankami).
        Ponadto utratą wagi się nie martw, ja schudłam w I trymestrze 3 kilo, obecnie jestem na plusie 4 kilo z kawałkiem przy rozsądnym odżywianiu. Słowem polecam witaminy.
    • kalina_lin Re: Witaminy 17.07.15, 08:01
      W pierwszym trymestrze lekarze nie zalecają witamin w ogóle, tylko kwas foliowy. Nadmiar niektórych (np. wit A) jest bardziej groźny niż ewentualny niedobór. A poza tym wiele preparatów witaminowych nasila zaburzenia ze strony układu pokarmowego.
      W kolejnych trymestrach warto na pewno brać preparaty zawierające DHA. Jeśli ktoś je w miarę różnorodnie, to dodatkowa suplementacja jest zbędna.
      Osobiście w 1 ciąży brałam tylko kwas foliowy i czasem magnez na skurcze.
      W 2 - kwas foliowy, od II trymestru DHA codziennie, raz na 3-4 dni preparat witaminowy dla cieżarnych.
      • kamagama Re: Witaminy 17.07.15, 08:43
        Dokladnie tak mowil mój lekarz,ze przez pierwszy trymestr tylko kwas foliowy,a potem można sie wspomóc jakimś suplementem,szczególnie zima. W pierwszej ciąży tez mialam straszne mdłości,schudlam 4 kilo,bo nic nie mogłam jesc. Brałam tylko kwas foliowy. Morfologia mimo fatalnego samopoczucia mialam bardzo dobra.
        • bisiek10 Re: Witaminy 17.07.15, 10:57
          Dobra a co z jodem? On jest wazny od pierwszych tygodni.Kjut z tego co kojaze mieszkasz w UK.Tutaj nie ma obowiazku jodowania soli jak w PL.No chyba ze uzywasz specjalnej jodowanej kupowanej w necie lub sklepach ze zdrowa zywnoscia smileA co do wit A. Sa preparaty, ktore jej nie maja.
          • kjut Re: Witaminy 17.07.15, 11:09
            Bisiek, nic o jodzie nie wiem... Przyznaję, trochem ignorantka w tym temacie ::shame::
            Skad ten jod wziac? Sol moze nie wystarczyc, nawet specjalna, bo ja jej minimalne ilosci zjadam.
            • bisiek10 Re: Witaminy 17.07.15, 12:02
              W preparatach witaminowych wlasnie smile Wybierz sie do bootsa (tylko takiego wiekszego) i porownaj sklady.Powiem Ci ze dosc atrakcyjnie wyglada sklad tych typowo bootsowych preparatow.Nie chce Cie sklamac bo dobrze nie pamietam ale nie ma chyba wit A i ma selen smile Ale prawie we wszystkich jest jod. Znalazlam tylko jeden zestaw bez jodu Mum-to-be Sanatogen.
              • bisiek10 Re: Witaminy 17.07.15, 12:11
                A jesli juz naprawde nie chcesz brac takich full wypas to zakup sobie z pl femibion natal.Jak bylam w ciazy kupowalam je tu ale juz ich nie widze.Maja okrojony troche sklad bo brak w nich zelaza i magnezu.Bralam magnez cala ciaze osobno.
            • kalina_lin [...] 17.07.15, 14:55
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • bisiek10 Re: Witaminy 17.07.15, 14:59
                Ja mam Gravesa.Owszem.Jodu mam unikac ale nie w ciazy bo wtedy priorytetem jest dziecko.Slyszalam to od kilku lekarzy.
                • kalina_lin Re: Witaminy 17.07.15, 15:42
                  No wiem, że tu są zdania podzielone, nawet wsród lekarzy. Ale niedobory jodu są raczej rzadkie obecnie, a rozbujanie sobie tarczycy w ciązy jakoś mnie przerażało.
                  • bisiek10 Re: Witaminy 17.07.15, 16:22
                    Tylko ze to dziecku ten jod jest potrzebny i akurat w tym wypadku mama schodzi na drugi plan smile
                    • kalina_lin Re: Witaminy 17.07.15, 17:06
                      Ale dziecku jest też potrzebny ustabilizowany poziom hormonów tarczycy u matki. Przy czy, tak jak mówię, w przypadku ewidentnego niedoboru jodu - suplementacja jest oczywista. Ale w epoce jodowania soli te niedobory są skrajnie rzadkie, po co więc suplementować coś, czego nie brakuje, z potencjalną szkodą dla matki? W każdym razie pierwszą ciążę przeżyłam bez jodu i jakichkolwiek suplementów poza kwasem foliowym w I trymestrze i okazjonalnie branym dha i magnezem. Dziecko urodziło się zdrowe, ja morfologię miałam cały czas bez zarzutu.
                      • bisiek10 Re: Witaminy 17.07.15, 17:29
                        Moze nie doczytalas ale w UK nie ma obowiazku jodowania soli a kjut bodajze tam przebywa.Mnie lekarz w pl powiedzial ze w ciazy mam brac normalnie suplementy z jodem .Przed ciaza bez jodu.Ja nie mowie ze kazdy ma je brac.Ty nie bralas bylo ok ja bralam tez bylo ok.To decyzja indywidualna dla kazdej mamy smile
                    • iziula1 Re: Witaminy 19.07.15, 16:30
                      bisiek10 napisała:

> Tylko ze to dziecku ten jod jest potrzebny i akurat w tym wypadku mama schodzi
                      > na drugi plan smile

Nie, nigdy nie traktujcie się jako inkubator. Kobieta będąc w ciąży zawsze powinna być na pierwszym planie - jej zdrowie jest najważniejsze. Dzięki temu właśnie, możemy urodzić i wychować nowe pokolenie w zdrowiu. Dbając o swoje zdrowie i siły.
                      • bisiek10 Re: Witaminy 19.07.15, 16:33
                        Tak.A dziecko jak sie urodzi bez tarczycy to co tam
                        Pikus nie?
            • kiddy Re: Witaminy 17.07.15, 23:42
              Przez całą ciążę brałam tylko kwas foliowy i Jodid. Kwas foliowy na początku był bardziej dla dziecka, potem bardziej dla mnie, żeby zapobiegać anemii. I też cierpiałam z powodu potwornych mdłości, mało co jadłam i chudłam do połowy ciąży. Mimo tego i wyglądu topielicy wyniki miałam znakomite, organizm daje radę, bo ma zapasy. Póki wyniki masz dobre, to daj sobie spokój z suplementacją. Nie wiem, jakie badania robi się w UK ciężarnym, ale warto badać nie tylko żelazo, lecz i ferrytynę, a także poziom magnezu, potasu i sodu. Co do jodu to moja lekarka bardzo podkreślała, żebym pamiętała o Jodidzie i brała go przez całą ciążę.
        • roxana8881 Re: Witaminy 26.07.15, 22:07
          W pierwszej ciazy bralam witaminy, ale mialam po nich nudnosci. Teraz zadnych nie biore procz kwasu foliowego.
    • malgosiek2 Re: Witaminy 17.07.15, 15:28
      U sporej części ciężarnych sztuczne preparaty witaminowe jeszcze bardzie wzmagają mdłości i wymioty.
    • lidek0 Wiesz ile się wchłonie 17.07.15, 20:51
      z tego co łykniesz? Z tego co wiem to nawet jak masz wymioty więcej z owoców i warzyw się chłonie niż z tabletki /ją też możesz przecież zwrócić/. Na uciążliwe wymioty są czopki - wiem to już ostateczność. ja bym obserwowała wyniki badań i pozostała przy kwasie foliowym tylko.
    • ela.dzi Re: Witaminy 19.07.15, 14:09
      Ja do niedawna nie brałam nic poza kwasem filmowym, ale chyba przez KP starszego zaczęło mnie bardzo osłabiać i generalnie schudłam sporo. Biorę teraz Mumomega, który zawiera kwasy tłuszczowe.
    • bo_gna Re: Witaminy 23.07.15, 13:16
      Twoja decyzja, porozmawiaj ze swoim ginekologiem jeśli mu ufasz. Ja w pierwszym trymestrze tylko folik, w II zaczęłam brać femibion natal 2 z dha a teraz w III trymestrze kupiłam jeszcze dodatkowo pregna dha, w którym jest tylko kwas dha, ale przyjmuję go nieregularnie, raz na 2-3 dni. Przez około 3 dni nie brałam femibionu (skończyło mi się opakowanie i czekałam na przesyłkę z apteki), zaskoczyła mnie reakcja organizmu, zaczęła mi mrugać powieka i w nocy po wyciągnięciu nóg dostawałam skurczy. Może to przypadek, że akurat wtedy, ale magnez jest w moich witaminach, więc może coś tam przyswajam z tych tabletek smile
    • asiakol8 [...] 24.07.15, 14:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka