Dodaj do ulubionych

przyzierność karku

30.09.04, 15:35
jestem w 12 tyg. ciąży i NC u mnie wyniosło 2,6mm ,będę robiła sobie
amniopunkcję , proszę o radę kogoś kto był w podobnej sytuacji
bardzo się martwię o wynik tego badania i czy ten obrzęk karku jest
bardzo niepokojący?
Obserwuj wątek
    • agunia16 Re: przyzierność karku 30.09.04, 16:37
      Czesc przejrzyj wczesniejsze wpisy bylo tego duzo.Ja mialam to badanie tez w
      12tc u mnie NT wynosilo 1,2.Podobno norma jest do 3 mm.Lekarz zalecil
      amniopunkcje zeby sie upewnic ale pamietaj ze nie oznacza to ze przypuszczenia
      sie potwierdza.Czesto zdarza sie ze w amniopunkcji wychodzi ze wszystko jest
      ok.Z NT bywa roznie potrzebny jest dobry sprzet i doswiadczony lekarz.Z tego co
      wiem to najczestsza przyczyna zwiekszonego NT jest zespol dałna ale nie
      koniecznie.Trzymam kciuki ,mysl pozytywnie
    • agunia16 Re: przyzierność karku 30.09.04, 16:38
      Aha maly balad to badanie to PRZEZIERNOSC a nie przyziernosc ale to pewnie
      przez nerwy.
    • agunia16 Re: przyzierność karku 30.09.04, 16:39
      I to jest NT ale to malo wazne jawazniesze zeby bylo wszystko ok.ja bedziesz
      miala wynik to napisz co i jak.Powodzenia. Poszukaj w necie na pewno znajdziesz
      duzo informacji szukaj Np pod badania prenatalne ja mialam to badanie robione w
      ramie testu PAPA
    • zonka9 Re: przyzierność karku 30.09.04, 17:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=16239336.
      Ja mowie sobie, ze musi byc dobrze...to pomaga.
      • winniczka1 Re: przyzierność karku 01.10.04, 21:16
        Cześć Aguś tu Twoja siostra wszystko będzie ok. pozdrawiam Kasia
    • e5121 Re: przyzierność karku 02.10.04, 08:34
      Według trzech lekarzy,z którymi ja miałam kontakt (w tym dr Dudarewicz z Łodzi
      i dr Osóbka-Morawski z Warszawy) to nie jest wynik do amniopunkcji i jest
      prawidłowy. Ja wierzę taki specjalistom, a za miesiąc mam nadzieję przekonam
      sie,że mieli rację. Poczytaj moje wczesniejsze posty. A co na to Twój lekarz,
      bo jesli opinię czerpiesz tylko z forum to się zbytnio nie przejmuj. Tu każdy
      pisze co wie (albo nie wie)!!! Jesli lekarz nie widzi nic złego w tym wyniku to
      zrób sobie w 20 tygodniu usg genetyczne i już. Albo idź do innego i zrób sobie
      jeszcze jedno usg, może to był bład pomiaru(choć 2,6 mmm wg lekarzy z którymi
      rozmawiałam nie jest złym wynikiem!)
      Wiem,ze zaraz wywołam falę protestów-ale ja osobiście nie przejmowałabym sie
      wypowiedziami osób, które tak jak ja nie mają pojęcia o medycynie i pisza,że
      wynik 2,6mm może oznaczać Zespół Downa (pisząc słowo Downa z błędem). I nie
      martw się, choc to łatwo powiedzieć. Ja sie czasem niepokoję, ale myślę,ze
      lekarze wiedzą lepiej ode mnie.
      • agunia16 Re: przyzierność karku 02.10.04, 21:28
        Po pierwsze nie napisalam ze wynik 2.6 oznaczac moze zespol Downa tylko ze
        obrzek karku moze (ale niekoniecznie)Pozatym w pisowni kazdy moze sie pomylic.A
        co do dr Dudarewicza to jest to wspanialy specjalista i ja jemu bym
        wierzyla.Pozdrawiam.Duzo zalezy od lekarza bo 1 za norme uznaje 2,5 a drugi do
        3mm.
      • agunia16 Re: przyzierność karku 02.10.04, 21:30
        Moze nie znam sie na medycynie ale mialam robione to badanie duzo o nim
        czytalam i lekarz dokladnie mi wszystko wyjasnil.Wrzuc na luz
        Malutka 21 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka