olanowak24 05.11.04, 11:03 Witam, wlasnie wrociłam z badania poziomu cukru (96), a po wypiciu glukozy 192 czy to jest w normie czy za wysoko, bo pielegniarka nie potrafiła mi powiedziec jaki powinien byc prawidłowy wynik z góry dziekuje za odp pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimag Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:13 Kochana - kiedy masz wizytę u lekarza, i jaką glukozą się obciążałaś 50 mg - norma jest wtedy 140 Odpowiedz Link Zgłoś
kalisa77 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:14 po godzinie od wypicia glukozy- nie powinien być wyższy niż 140 mg%. Myślę, ze powinnaś skontaktować się ze swoim ginekologiem- on powie Ci co dalej. Głowa do góry- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olanowak24 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:16 Wypiłam 50mg glukozy, tak mi sie własnie wydawało ze to jest za wysoki wynik, troche sie teraz martwie, mam wizyte u lekarza w środe jeszcze raz dzieki papa Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra3 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 14:01 Nie martw się! Badanie obiążenia 50 mg glukozy i pobranie krwi po 1h od jej wypicia tak naprawdę DOPIERO WYŁAWIA PACJENTKI KTÓRE MOGĄ BYĆ ZAGROŻONE CUKRZYCĄ CIĄŻOWA I POWINNY PRZEJŚĆ PRAWDZIWE OBCIĄŻENIE GLUKOZĄ! Czyli pewnie będzie tak, że Twój lekarz zarządzi przeprowadzenie następnego badania: wypicie 75 mg glukozy i zbadanie jej poziomu we krwi po 2 h od wypicia. Nie pamiętam norm, ale te są oczywiście znacznie wyższe niż te dla obciążenia 50 mg i dla badania przeprowadzanego całkiem na czczo. U mnie właśnie zaistaniała konieczność przeprowadzenia tego kolejnego badania i moja pani dr poinformowała mnie że jedna kobieta na 10 z robiących to powtórne badanie (75 mg) musi się zgłosić do poradni dla diabetyków a pracujący tam lekarze przeprowadzają swoje testy zanim orzekną cukrzycę i zdecydowana większość kobiet wraca od nich bez stwierdzenia cukrzycy ciążowej. Warto jednak pamiętać że żadnej ciąży nie służą czekolada, cukierki i bardzo słodkie owoce a nawet soki z kartonu (mają dużą zawartość cukru a te light - kupę konserwantów - warto przejść na soki rozcieńczane w połowie wodą)! Co nie znaczy że całą ciążę musisz sobie tych rzeczy odmawiać (chyba ze potrafisz) - po prostu wszystko z umiarem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karmina76 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 15:02 dokładnie może być tak jak to opisała aleksandra3, u mnie test na 50 mg wyszedł makabryczny bo 223, jak poszłam do gina zlecił od razu badanie na 75 mg (ale już były odstawione wszystkie soczki, słodycze, owoce) i tu wynik był 119 po 2 godzinach od wypicia glukozy. U mnie skończyło się na strachu no i w efekcie końcowym kontroli tego co i ile jem. Pieczywo zamieniłam na czarne, odstawiłam soki, cukier z kawy i herbaty, z owoców pozbyłam się uwielbianych bananów, arbuzów i innych owocowych słodkości, lody poszły w niepamięć, słodycze (czasem podkradnę kosteczkę czekolady, albo przemycę kisiel, jak mąż nie czuwa). Taki los ale wolę nie ryzykować zdrowiem swoim i mojego szkrabika. Gdybym w pore się nie opamiętała skutki mogłyby byc opłakane, pozdrawiam i życzę dobrych wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
martolina77 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 20:10 A jezeli nawet okaże sie ze jestes zcukrzona, to początkowo dieta wystarczy: nie jesz słodyczy, tłustych potraw, jogurtów owocowych i nie wyszystkie owoce, za to duuużo warzyw, zwł.zielonych. Ja mam cukrzyce. Od miesiąca stosuje diete i schudlam 2 kilo (bo wczesniej duuużo przybralam na wadze) i teraz trzymam wagę i mam świadomość ze zdrowo sie odżywiam co jest dobre dla dzidziusia. Oprócz tego, wypożyczyłam z kliniki glukometr i cztery razy dziennie badam sobie poziom cukrów we krwi, więc wiem, co mogę jesc, a czego nie. To nie jest takie straszne. Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
olanowak24 Re: Obciążenie glukoza 06.11.04, 11:09 Dziekuje dziewczyny za słowa otuchy, bardzo sie martwiłam i nie mogłam spać całą noc, dzwoniłam do mojego lekarza i powiedział ze taki wynik swiadczy o cukrzycy i chce mnie położyć na tydzien w AM ale w takim układzie powtórze badanie (po dwóch a nie 1h) i może bedzie lepiej, wizyte mam na środe wiec i tak musze sie uzbroic w cierpliwość i nie jesc cukrów, mam nadzieje ze wszystko dobrze sie skonczy pozdrawiam ola i mikuś 27tc Odpowiedz Link Zgłoś