Dodaj do ulubionych

Obciążenie glukoza

05.11.04, 11:03
Witam, wlasnie wrociłam z badania poziomu cukru (96), a po wypiciu glukozy
192 czy to jest w normie czy za wysoko, bo pielegniarka nie potrafiła mi
powiedziec jaki powinien byc prawidłowy wynik z góry dziekuje za odp
pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • mimag Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:13
      Kochana - kiedy masz wizytę u lekarza, i jaką glukozą się obciążałaś 50 mg -
      norma jest wtedy 140
    • kalisa77 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:14
      po godzinie od wypicia glukozy- nie powinien być wyższy niż 140 mg%. Myślę, ze
      powinnaś skontaktować się ze swoim ginekologiem- on powie Ci co dalej.
      Głowa do góry- pozdrawiam
      • olanowak24 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:16
        Wypiłam 50mg glukozy, tak mi sie własnie wydawało ze to jest za wysoki wynik,
        troche sie teraz martwie, mam wizyte u lekarza w środe jeszcze raz dzieki papa
        • mimag Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 11:18
          Nie martw się !!!!
        • aleksandra3 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 14:01
          Nie martw się!

Badanie obiążenia 50 mg glukozy i pobranie krwi po 1h od jej wypicia tak
          naprawdę DOPIERO WYŁAWIA PACJENTKI KTÓRE MOGĄ BYĆ ZAGROŻONE CUKRZYCĄ CIĄŻOWA I
          POWINNY PRZEJŚĆ PRAWDZIWE OBCIĄŻENIE GLUKOZĄ! Czyli pewnie będzie tak, że Twój
          lekarz zarządzi przeprowadzenie następnego badania: wypicie 75 mg glukozy i
          zbadanie jej poziomu we krwi po 2 h od wypicia. Nie pamiętam norm, ale te są
          oczywiście znacznie wyższe niż te dla obciążenia 50 mg i dla badania
          przeprowadzanego całkiem na czczo.
          U mnie właśnie zaistaniała konieczność przeprowadzenia tego kolejnego badania
          i moja pani dr poinformowała mnie że jedna kobieta na 10 z robiących to
          powtórne badanie (75 mg) musi się zgłosić do poradni dla diabetyków a pracujący
          tam lekarze przeprowadzają swoje testy zanim orzekną cukrzycę i zdecydowana
          większość kobiet wraca od nich bez stwierdzenia cukrzycy ciążowej.

Warto jednak pamiętać że żadnej ciąży nie służą czekolada, cukierki i bardzo
          słodkie owoce a nawet soki z kartonu (mają dużą zawartość cukru a te light -
          kupę konserwantów - warto przejść na soki rozcieńczane w połowie wodą)! Co nie
          znaczy że całą ciążę musisz sobie tych rzeczy odmawiać (chyba ze potrafisz) -
          po prostu wszystko z umiarem.

Pozdrawiam
          • karmina76 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 15:02
            dokładnie może być tak jak to opisała aleksandra3, u mnie test na 50 mg wyszedł
            makabryczny bo 223, jak poszłam do gina zlecił od razu badanie na 75 mg (ale
            już były odstawione wszystkie soczki, słodycze, owoce) i tu wynik był 119 po 2
            godzinach od wypicia glukozy. U mnie skończyło się na strachu no i w efekcie
            końcowym kontroli tego co i ile jem. Pieczywo zamieniłam na czarne, odstawiłam
            soki, cukier z kawy i herbaty, z owoców pozbyłam się uwielbianych bananów,
            arbuzów i innych owocowych słodkości, lody poszły w niepamięć, słodycze (czasem
            podkradnę kosteczkę czekolady, albo przemycę kisiel, jak mąż nie czuwa). Taki
            los ale wolę nie ryzykować zdrowiem swoim i mojego szkrabika. Gdybym w pore się
            nie opamiętała skutki mogłyby byc opłakane, pozdrawiam i życzę dobrych wyników.
        • martolina77 Re: Obciążenie glukoza 05.11.04, 20:10
          A jezeli nawet okaże sie ze jestes zcukrzona, to początkowo dieta wystarczy:
          nie jesz słodyczy, tłustych potraw, jogurtów owocowych i nie wyszystkie owoce,
          za to duuużo warzyw, zwł.zielonych. Ja mam cukrzyce. Od miesiąca stosuje diete
          i schudlam 2 kilo (bo wczesniej duuużo przybralam na wadze) i teraz trzymam
          wagę i mam świadomość ze zdrowo sie odżywiam co jest dobre dla dzidziusia.
          Oprócz tego, wypożyczyłam z kliniki glukometr i cztery razy dziennie badam
          sobie poziom cukrów we krwi, więc wiem, co mogę jesc, a czego nie.
          To nie jest takie straszne. Głowa do góry.
          • olanowak24 Re: Obciążenie glukoza 06.11.04, 11:09
            Dziekuje dziewczyny za słowa otuchy, bardzo sie martwiłam i nie mogłam spać
            całą noc, dzwoniłam do mojego lekarza i powiedział ze taki wynik swiadczy o
            cukrzycy i chce mnie położyć na tydzien w AM ale w takim układzie powtórze
            badanie (po dwóch a nie 1h) i może bedzie lepiej, wizyte mam na środe wiec i
            tak musze sie uzbroic w cierpliwość i nie jesc cukrów, mam nadzieje ze wszystko
            dobrze sie skonczy pozdrawiam ola i mikuś 27tc smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka