Dodaj do ulubionych

do tych co miały badanie na obciążenie glukozą

06.04.05, 11:09
Mam zrobić takie badanie, mąż w aptece kupił mi glukozę w proszku w wielkim
100 gramowym opakowaniu, na którym nie ma żadnej instrukcji ile tego proszku
należy rozpuścić i w jakiej ilości wody.

Pomóżcie proszę. Wiem, że wypija się ten paskudny roztwór na godzinę przed
badaniem. Może jeszcze jakieś wskazówki?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ewucha28 Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 11:16
      bierzesz ze soba do lagboratorium połowe zawartości tego opakowania ,ktore
      kupił Ci mąż ,najpierw pobieraja Ci krew (na czczo),a potem pani poda Ci
      roztwor zrobiony z tej glukozy ktora jej przyniesiesz i po godzinie znowu Ci
      pobierze krew.
    • katarzyna.k13 Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 11:32
      lekarz mi powiedział kupić 50 gram glukozy, najpierw pobiorą ci krew na czczo a
      póżniej po wypiciu glukozy - 50 gram po godzinie znów ci pobiorą. Zwykle
      zalecają 50 gram nie wiem dlaczego masz 100. Lekarz powinien powiedzieć Ci ile
      trzeba odczekać po 100 ramach, bo np po 75 gramach czeka się chyba 2 godz. Jak
      pójdziesz do przychodni to zapytaj się czy masz wypic 50?
    • ladylu Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 11:41
      na pierwszy raz to na pewno obciązenie glukozą będzie 50 mg.
      Jak napisały dziewczyny, zabierasz torebkę ze sobą do laboratorium, i tam
      najpierw jest pobierana krew na czczo, i godzinę po wypiciu tego "roztworu".
      Dowiedz się o której, w Twoim laboratorium robi się glukozę, bo u mnie tylko o
      7.
      Powidzenia!
      Lu
    • koleandra Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 11:41
      Ja kupiłam glukozę w 85 gramowym opakowaniu (tylko takie mieli akurat w
      aptece). Wsypałam tak na oko 50 gram bo nie miałam żadnej miarki a czasu było
      mało (za godzinę zamykali laboratorium). Wypiłam w dom,u i po godzinie poszłam
      na pobranie. Nie pobierali mi krwi przed wypiciem glukozy bo miałam miesiąc
      wcześniej badanie poziomu cukru we krwi.
    • azymut17 Ja miałam tak 06.04.05, 11:44
      Właśnie wróciłam z takiego badania, więc piszę "na gorąco". Ja miałam
      przepisane 50 gramów, nie 100, więc trochę może to się różnić.
      Wczoraj poszłam do apteki i poprosiłam o 50 g glukozy w proszku. Dzisiaj
      poszłam na czczo na pobranie (na podwójny cukier wchodzisz bez kolejki, odpada
      czekaniesmile. Potem wróciłam do domu, wypiłam słodką zawiesinę (przyrządzoną wg
      instrukcji na opakowaniu - czyli rozpuścić w 200-300 ml wody) i po godzinie
      byłam z powrotem na badaniu.
      Na pewno masz przepisane 100 g? To trochę dziwne, u kobiet w ciąży daje się 50.

Dodam, że zaletą picia tego "wielce smacznego napoju" jest to, że po chwili nie
      chce Ci się jeść, więc łatwiej wytrzymać tą kolejną godzinę bez jedzenia.
      • koleandra Re: Ja miałam tak 06.04.05, 11:47
        azymut17 napisała:
        > Dodam, że zaletą picia tego "wielce smacznego napoju" jest to, że po chwili
        nie
        >
        > chce Ci się jeść, więc łatwiej wytrzymać tą kolejną godzinę bez jedzenia.

Taaa, nie chce sie jeść! W lodówce miałam gołąbki i myślałam, że umrę z głodu,
        myslałam tylko o nich przez całą godzinę. Poza tym było mi okropnie niedobrze i
        cały czas musiałam przełykac ślinę i pilnować się żeby nie zblusować.
    • rechotka0 Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 11:46
      Lekarz zalecił mi wypicie 40 g glukozy natczo w 1 szklance do cherbaty godzine
      przed pobraniem krwi a w między czasie jakies 30 min po oddałam mocz do
      pojemnika i po równej godzinie poszłam na badania wraz z moczem w
      pojemniku.pozdrawiam
    • sonnja1 Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 11:46
      Do roztworu glukozy wycisnij sobie cytryne (duzo) , da sie wtedy wypic- smkuje
      jak lemoniada (no prawie)
      pozdr
    • oliwe Re: dziękuje serdecznie!!! Nie wiem tylko czy sama 06.04.05, 14:39
      mam przygotować ten roztwór czy mi go przyrządzą?
      Tak czy inaczej zakładam, że to ma być 50 g.
      • ellap Re: dziękuje serdecznie!!! Nie wiem tylko czy sam 06.04.05, 14:47
        Zobacz na skierowaniu, czy masz robić glukoże na czczo. Jeśli nie, to mozesz
        wypić w domu i pojechać na badanie tak aby po dokładnie godzinie pobrali Ci
        krew. Rozpuszczanie zalezy od laboratorium (czy im sie chce), ja rozpuszczałam
        i piłam w domu. Dokładnie 50g glukozy rozpuszczasz w gorącej wodzie, w jak
        najmniejszej ilosci wody wciskasz cytryne i albo zabierasz w słoiczku albo
        smacznego.
        • ellap Re: dziękuje serdecznie!!! Nie wiem tylko czy sam 06.04.05, 14:48
          Aha, i raczej nie dziel na oko. Wyslij meża do apteki ktora robi leki
          recepturowe, niech Ci odważą.
          • karolcia56 Re: dziękuje serdecznie!!! Nie wiem tylko czy sam 06.04.05, 15:00
            polecam cytryne!!!po kazdym lyku zagryzaj nia mi bylo latwiej to wypic
            pozdrawiam,Karolcia 39 t
    • magdusinek Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 15:12
      z tego co wiem, to standardowe badanie robi sie tak: oznaczenie glukozy
      naczczo, potem wypijasz 50g glukozy rozpuszczonej w wodzie i kolejne pobranie
      krwi za godz. Mnie lekarz nie napisal ile tej glukozy mam kupic ale trafilam na
      mila farmaceutke, ktora powiedziala, ze zazwyczaj sprzedaje ciezarnym 50 g
      opakowania. Mysle wiec, ze pol torebki sobie zaoszczedzisz na pozniej smile
      (zawsze warto miec w szafce cos tak ,,pysznego'')
      Pozdrawiam m&Daniel (41tc)
      • asia06 Re: do tych co miały badanie na obciążenie glukoz 06.04.05, 15:24
        Na pewno chodzi o 50 gr. W razie niejasnych wyników powtarza się badanie po 75
        gr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka