kinn26 02.11.05, 14:29 Byłam u lekarza, zrobił mi USG i jestem w 6 tygodniu ciązy i mam torbiel. Powiedział że to samo pęknie i nie zagraża ciązy. Czy ktoś miał podobny "problem".Prosze o informację bo troche sie denerwuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia63971 Re: Torbiel a ciąża 02.11.05, 15:35 Cześć Kinn, Ja miałam identyczny problem. W moim przypadku pani doktor stwierdziła, iż torbiel zagraża ciąży. Wg niej istniało ryzyko pęknięcia torbieli, a następnie w skutek tego poronienia. Dlatego też już w początkach ciąży nie pracowałam i starałam się dużo leżeć. Mimo, iż torbiel była duża (7,5cmx5,7cm) wchłonęła się całkowicie już w pierwszych miesiącach ciąży. Podobno bardzo często płód "wchłania" torbiel samoistnie. Nie brałam żadnych leków, a lekarz, który się mną zajmował specjalizuje się w trudnych przypadkach ;o) - takie ciche hobby :o) Wyleczył też moją znajomą, która, jak się okazało w początkach ciąży, miała zarówno torbiel jak i guza oraz chore nerki. Życzę Tobie dużo zdrowia i powodzenia - ja już mam 20 m-czną córeczkę :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Re: Torbiel a ciąża 02.11.05, 16:18 Na początku ciąży (jakiś 7-8 tc.) mialam torbiel 5x6 cm, czyli całkiem sporą. Gin powiedział, że wygląda "ładnie" i powinna się wchłonąć. W 14 tc. miała już niecałe 2,5 cm i mamy sobie już nią głowy nie zawracać Mam nadzieję, że na kolejnym usg już jej nie będzie, czego i Tobie życzę ) Odpowiedz Link Zgłoś
majamel Re: Torbiel a ciąża 02.11.05, 18:07 Ja na pierwszym USG (około 7tc) miałam torbiel na jajniku. Lekarz mówił, że nie ma co się przejmować. Faktycznie na następny miesiąc już nic nie było. Pamiętaj, że stres w ciąży nie jest wskazany Nie martw się na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
kinn26 Re: Torbiel a ciąża 02.11.05, 21:30 Mam jeszcze jedno pytanie, czy lekarz nie powinien wysłac mnie na jakies badania ?? Chociażby na grupe krwi ?? Czy robiłyścia jakies badania w 6 tygodniu ?? Odpowiedz Link Zgłoś