Dodaj do ulubionych

IVF styczeń/luty 2014.

09.01.14, 20:23
Witam. 5 miesięcy zajęło mi pozbieranie się po pierwszym podejściu, ale znowu jestem. Od jutra zaczynam Gonal . Tym razem mój lekarz zaszalał i zalecił dawkę 225. Pamiętam jak wiele zawdzięczałam dziewczyną z sierpniowego forum i tym razem również mam nadzieję, że ktoś się dołączysmile W grupie raźniej...
Obserwuj wątek
    • dabr_aga Re: IVF styczeń/luty 2014. 14.01.14, 19:39
      Hej, ja jestem dopiero na etapie badań i lekarz powiedział, że do in vitro możemy podejść w marcu.. czyli wizyta w lutym i zaczynamy.. wink życzę Ci powodzenia smile
      • 4uki Re: IVF styczeń/luty 2014. 05.02.14, 11:24
        A ja myslalam ze sie uda w lutym a tu lipa.termin 20 lutego musielismy przeniesc na 31 marca.Wczoraj mialam histeroskopie i wyszedl mi polip ktory kwalifikuje sie do operacji ,pierwszy wolny termin 17 marca ,wiec dochodzi kolejny miesiac czekania. czekamy.....
    • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 15.01.14, 08:03
      Cześć Aguś. Ja jestem na razie na antykach, dziś 14 tabletka, za tydzień pierwszy zastrzyk Gonapeptylu. Zależnie od stymulacji punkcja/transfer wypadnie koło połowy lutego.
      Zapraszam na wątek Starania rok 2014:
      forum.gazeta.pl/forum/w,191,147520166,,starania_rok_2014.html?v=2&wv.x=2
      • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 16.01.14, 21:35
        dziewczyny dabr_aga i agus792 napiszcie gdzie się leczycie?
        smile
        makatka
        wygląda na to, że idziemy tak samo! Ja punkcja 07.02.2014 smile no i poźniej transfer... (Ile czeka się od punkcji do transferu?) oczywiście jak wszystko będzie dobrze. kolejna wizytę mam 23.01 by ustalić kolejne leki smile

agus792
        fajnie, że założyłaś nowych wątek bo w tych starych troszkę się już gubiłam... smile

dabr-aga
        jakie badania ci zlecił lekarz?
        • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 08:09
          bulmama - fajnie, że jesteśmy mniej więcej razem smile czas od punkcji do transferu zależy od konkretnego przypadku pacjentki, od lekarza, od kliniki...podają albo 3 dniowe albo 5 dniowe zarodki, choć słyszałam też o kilku przypadkach 2 dniowych
        • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 11:22
          Czesc dziewczyny,
          Jestem nowasmile Wlasnie dzisiaj sie zarejestrowalam. Mieszkam w Brukseli i to moje pierwsze podejscie do IVF. od 25.01 wstrzykuje sobie 200 puregonu. Jutro mam wizyte: pobranie krwi i echo. Za 3 dni dochodzi orgalutran 1 amp dziennie. Wiem ze jeszcze pozniej dojdzie pregnyl. Czy ktoras z Was miala podobne leczenie?
          • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 18:04
            Cześć ewik 363 witamy na forum w gronie zawsze raźniej. Niestety ja nie miałam takiego zestawu leków sad.
            • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 22:38
              Julijka79 dziekuje za mile slowo. Jak czytam te wszystkie posty to jestem przerazona. Ja lecze sie w Belgi. To moje pierwsze oodejscie.
          • 4uki Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 22:45
            hej .ja mieszkam w Brugge i teraz zaczynam nie wiem jakim programem jestem objeta.Jeszcze nic nie biore.Mialam pobrane wszystkie badania krwi ,moj maz mial pobrane nasienie do anlizy i wyszlo nie fajnie dlatego zakwalifikowali nas do in vitro.4lutego mam zabieg histeroskopi i troche sie boje.Potem 20 jakas wizyta .Jeszcze mi nikt nie mowil o zastrzykach .Wiem ze beda ale kiedy skoro 20 mam przyjsc razem z mezem i on ma oddac nasienie wiec musz byc miedzy 4 a 20.Czy wystarcza 2 tygodnie.
            • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 23:00
              Czescsmile ja tez nie wiem jakim programem jestem objeta. Jutro mam pobranie krwi i echo takze spytam moja pania doktor. U nas problemem sa plemniki, slabo ruchliwe i niedrozny jeden jajowod. nie boj sie histeroskopi, da sie przezyc. Napewno po zabiegu Twoj lekarz prowadzacy Ci wsxystko wytlumaczy.
            • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 09:04
              Cześć dziewczyny, dzięki za słówka pocieszenia.
              Krótki opis protokołów.
              Krótki protokół miałam za 1 podejściem i wtedy to wyglądało tak:
              od 2dc brałam gonal do 10 dc (przez 9 dni).
              11dc miałam zastrzyk (ovitrele), 13dc punkcja, 15 dc transfer
              Przy krótkim miałam mało pęcherzyków.
              Czyli trwało to 2 tygodnie. Czyli 4uki wystarcza 2 tygodniesmile

Teraz od 20-12 jadę długim protokołem z wyciszeniem czyli 1 cykl brałam tabletki antykonc.,od 23dc gonapeptyl przez 3 tygodnie + od nowego cyklu pergoveris. Czyli długi protokół u mnie trwa już 7 tygodni. Przy długim protokole można wyhodować więcej pęcherzyków niż przy krótkim ale to też jest dyskusyjne (zależne od przypadku). Powiem Wam pod koniec tygodnia jak u mnie to działa. Aktualnie było widać na usg około 10 pęcherzyków.
              • 4uki Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 09:41
                Julijka tylko u mnie chodzi o to ze 2 dzien cyklu mialam 16 stycznia miesiaczke mam regularna co 35 dni -wiem ze dlugi ten moj cykl,4 luty przypada u mnie w przyblizeniu jajeczkowanie i mam histeroskopie ,a 20 powinnam dostac normalnie miesiaczke wiec nie mam pojecia do czego jest im potrzebny moj maz i jego nasienie -5 dniowe - poraz kolejny.Byc moze ja cos zle zrozumialam.Tez tak moze byc,mieszkam wBelgi ,a moj niderlandzki nie jest perfekcyjny szczegolnie ten medyczny.Dziewczyny a jak sie czujecie po hormonach,bo czytam na necie rozne opinie i co niektore nie reaguja za dobrze na takie dawki
                • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 12:24
                  4uki nasienie męża pewnie będą badać jeśli nie miał jeszcze badania tego typu. Mój mąż przed IMSI musiał również przejść badanie nasienia bardzo dokładne: jakiego typu nasienia, czy się nadaje, itd, itp.
                  • 4uki Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 22:26
                    jak juz pisalam nasienie mial badane msc temu i tydzien temu ;moze 3 raz jest potrzebne badanie chociaz nie wiem po co skoro i tak nic nie bral .Badania krwi pobrane..Poczekamy ,zobaczymy.
        • 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 21:35
          Cześć dziewczyny. Ja mam jutro wizytę kontrolną i leczę się tam gdzie BULMAMA, czyli w Invimedzie Wrocław. Punkcja zaplanowana jest na poniedz. 3 lutego, a transfer na 5 lutego (w środę). Proszę napiszcie mi jakie leki bierzecie, bo ja już wydałam prawie 4 tys. i nie wiem czego jeszcze się spodziewać.

Brałam najpierw w protokole ultrakrótkim od 2 dnia cyklu Gonal 150 przez 4 dni, potem 1 dzień gonal 300 (koszt 980zł), a od 7 dnia cyklu Menopur 300 przez 4 dni (1440 zł), i teraz od 11 dnia menopur 200 (720 zł)i do tego Cetrotide 0,25 120 złx4=480 zł.), jutro bede wiedzieć co dalej...
          Pozdrawiam!
          • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 21:40
            Witam nowe dziewczyny,

Po transferze są leki: luteina, zamur, fraxaparine.
            Jak widac coraz więcej ma w poniedziałek punckję smile
            • 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 21:47
              julijka79 napisał(a):

> Witam nowe dziewczyny,
              >
              > Po transferze są leki: luteina, zamur, fraxaparine.
              > Jak widac coraz więcej ma w poniedziałek punckję smile

Hej, miło, że jest takie forum, gdzie możemy się wspierać smile A powiedz mi co to ten zamur i fraxaparine? Luteine znam, a tamte też w tabletkach, drogie są? Zależy mi na cenie, muszę się "nastawić", siebie i portfel wink
              • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 22:04
                zamur cena lek refundowany tabl. ok. 20 zł ,
                fraxaparine to zastrzyki przeciwzakrzepowe lek refundowany ok. 14 zł.

>
                > Hej, miło, że jest takie forum, gdzie możemy się wspierać smile A powiedz mi co to
                > ten zamur i fraxaparine? Luteine znam, a tamte też w tabletkach, drogie są? Za
                > leży mi na cenie, muszę się "nastawić", siebie i portfel wink
                • 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 22:20
                  Wielkie dzieki za informacje smile
                • wargusia1 Re: IVF styczeń/luty 2014. 02.02.14, 20:17
                  Julijka fraxiparine nie jest refundowana ja za 10 zastrzyków fragminu zapłaciłam 120 zł i to w aptece pod Gyncentrum ?
                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 02.02.14, 21:24
                    Fraxiparine generalnie jest refundowana. Wszystko zależy na jakiej recepcie lekarz wypisze. Często jest tak, że jeśli lekarz równolegle pracuje oprócz kliniki jeszcze w jakiejś państwowej placówce, to wypisuje leki na receptach refundowanych żeby nam pomóc wink
                    Bo w prywatnej placówce to chyba wszystko jest pełnopłatne? zresztą tak na 100% to się nie znam i ciężko nadążyć... Ale kiedyś jeszcze u "zwykłego gin." zdarzyła mi się taka sytuacja
                    • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 02.02.14, 21:27
                      > ewik363 godz. 9,30
                      > julijka79 godz. 8,30
                      > 1234nadia1234 w pon., godz. 9:40

Dziewczyny - powodzenia!!! smile
                    • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 02.02.14, 21:28
                      makatka81 napisał(a):

> Bo w prywatnej placówce to chyba wszystko jest pełnopłatne? zresztą tak na 100%
                      > to się nie znam i ciężko nadążyć... Ale kiedyś jeszcze u "zwykłego gin." zdarz
                      > yła mi się taka sytuacja

Nie wszystko jest 100% płatne. U mnie na opakowaniu Fragmin kosztuje 109 zł za opakowanie, a ja za trzy opakowania zapłaciłam niecałe 24 zł.
                      • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 02.02.14, 21:32
                        >>Nie wszystko jest 100% płatne. U mnie na opakowaniu Fragmin kosztuje 109 zł za opakowanie, a ja za trzy opakowania zapłaciłam niecałe 24 zł.

A to dobra wiadomość smile
                      • wargusia1 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 19:54
                        mireleczka17 napisał(a):

> makatka81 napisał(a):
                        >
                        > > Bo w prywatnej placówce to chyba wszystko jest pełnopłatne? zresztą tak n
                        > a 100%
                        > > to się nie znam i ciężko nadążyć... Ale kiedyś jeszcze u "zwykłego gin."
                        > zdarz
                        > > yła mi się taka sytuacja
                        >
                        > Nie wszystko jest 100% płatne. U mnie na opakowaniu Fragmin kosztuje 109 zł za
                        > opakowanie, a ja za trzy opakowania zapłaciłam niecałe 24 zł.
                        To ja już nic nie rozumiem ja za Fragmin płaciłam 110 sad
                        • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 20:07
                          Dziewczyny moglybyscie opisac jak przebiega transfer?
                          • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 21:34
                            ewik363 napisał(a):

> Dziewczyny moglybyscie opisac jak przebiega transfer?

ewik nie jest źle. U mnie było mniej więcej tak:
                            Najpierw przyszła Pani położna i dała mi zastrzyk na rozluźnienie.Potem przyszła Pani biolog i opowiedziała jak się mają moje zarodeczki i jak to wszystko wygląda. Mogłam też zadawać jej pytanie na które od razu opowiadała. Potem przyszedł lekarz zrobił USG, zobaczył czy wszystko OK i jak to powiedziała Pani położna zaczął się montować. Najpierw wsadził wziernik i coś tam jeszcze co nie było przyjemne. W międzyczasie przyszła Pani biolog. Jak już wszystko był zgrane, czyli lekarz zrobił co tam miał zrobić Pani położna trzymała sprzęt do USG, to Pani biolog przyniosła zarodeczki które mi dosłownie włożyli mam nadzieję, że w odpowiednie miejsce.
                            Potem miła Pani położna przykryła mi nóżki kocykiem i kazała jeszcze poleżeć 20 min, a żeby mi nie było smutno to zawołała z korytarza mojego męża. I to tyle...
                            • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 21:39
                              Dziekuje za opis mireleczkasmile uspokoilas mnie troche.ja jakas taka bojazliwa jestemwink
                              • wargusia1 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 21:43
                                Dziewczyny ja mam jutro transfer trzymajcie kciuki. Wszystkie 6 komórek się zapłodniło. Jestem dobrej myśli choć trochę się stresuje smile
                                • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 21:45
                                  wargusia1 napisała:

> Dziewczyny ja mam jutro transfer trzymajcie kciuki. Wszystkie 6 komórek się zap
                                  > łodniło. Jestem dobrej myśli choć trochę się stresuje smile

Ja trzymam kciuki !!! na ile zarodków się zdecydowałaś dwa?
                                • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 21:45
                                  HEjka Wargusia, bardzo mocno będę trzymała kciuki. Trzymaj się będzie dobrze smile

wargusia1 napisała:

> Dziewczyny ja mam jutro transfer trzymajcie kciuki. Wszystkie 6 komórek się zap
                                • 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 22:58
                                  wargusia1 napisała:

Mocno trzymamy kciuki, musi być dobrze smile Tyle walczymy, więc teraz musi się udać smile
                              • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 03.02.14, 21:44
                                ewik363 napisał(a):

> Dziekuje za opis mireleczkasmile uspokoilas mnie troche.ja jakas taka bojazliwa j
                                > estemwink

Dasz radę trzymam kciuki!!!
            • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 21:49
              Mnie koszty wyniosły:
              koszt badań do kwalifikacji programu - 1382 zł
              koszt 1 podejścia (leki) - 2 560 zł
              koszt 2 podejścia (leki do dzisiaj) 2010 zł

Ale jeszcze dojdą koszty sad

• 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 21:55
                TO jest moje pierwsze podejcie, leczyłam się od sierpnia, żeby teraz móc podejść do tego in vitro. Miałam bakterie ueraplazmę, która nie chciała się "usunąć" z mojego organizmu. Nie wspominam już o kwocie na badania krwi, wymazy itp., zarówno u meza i u mnie, wszytsko prywatnie... A teraz to tylko te koszta o których wspomniałam, tyle, że mówili, żeby się na ok. 4 tys. przygotować. Ostatnio miałam 9 czy 10 jajeczek po 1 str., a po drugiej 2 większe, mam nadzieje, że w poniedz. odbędzie sie ta punkcja i wszystko się ułozy, bo nam już minęło ponad 3 lata jak się staramy naturalnie...
    • marle.na06 Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 21:11
      dziewczyny pytanie mam. Czy embriotransfer w 10-11 cyklu ma sens? Na cyklu bezowulacyjnym z podaniem estrofemu od 3 dnia cyklu. Czy śluzówka będzie dostatecznie gruba? Coś mi się wydaje, że ten mój lekarz to źle zaplanował ?
      • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 22:14
        marle.na
        szczerze to nawet nie wiem o czym ty piszesz... ja dopiero zaczynam...uncertain ale mysle ze lekarz zna się na tym najlepiej
        • marle.na06 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 10:14
          Rozumiem zupełnie że nie wiesz o co mi chodzi ale jak wydasz kupe kasy np. 20.000 zl i zaczeniesz kumać, że lekarze podchodzą do tej roboty byle jak to zrozumiesz że warto dowiedzieć sie o co w tym wszystkim chodzi i patrzeć im na ręce, ponieważ oni doskonale zdają sobie sprawe z tego, że mogą nam mówić wszystko a my i tak nie wiemy o co chodzi. Zapamiętaj moje słowa: jeśli chodzisz do kiepskiego lekarza lub kliniki - kupe kasy wykosztują Cie ich błędy. ponieważ oni zdobywają praktykę za nasze pieniądze
          • 4uki Re: IVF styczeń/luty 2014. 30.01.14, 18:40
            Teraz sie ciesze ,ze mieszkam w Belgi i nie mam do siebie zalu ze nie wszystko rozumiem. ,odchodza mi koszty-rany 20.000 invitro. tu do 6 podejsc jest z ubezpieczenie pokrywa.
    • cudnarodzin Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 23:03
      Witaj agus. Ja tez zaczynam ale to moje pierwsze podejście. Na jakim etapie juz jesteś ? Gdzie się leczysz ? Ja Poznań polna pozdrawiam
      • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 23:14
        cudnarodzin
        Ja też zaczynam. na jakim jesteś etapie?
        • cudnarodzin Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 23:19
          Biorę zastrzyki gonalu i dziś miałam USG nic nie ruszyło w pon jade znowu. A ty na jakim etapie i gdzie się leczysz
          • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 17.01.14, 23:30
            w stopce mam Invimed Wrocław, dr Gizler.smile Dziś przyjelam 3 zastrzyk gonanpeptylu, w czwartek kolejna wizyta... tez pierwsze podejście
            • joannna7 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 09:45
              Czesc dziewczyny
              Jestem tutaj nowa. Od lat przegladam rozne fora, ake nigdy w zadnym nie uczesticzylam. Teraz potrzebuje wsparcia od kogos, kto przechodzi przez to samo co ja. Obecnie jestem na tabletkach, ktore mam odstawic za dwa tygodnie. Biore je bez przerwy od 20 grudnia. Na poczatku lutego zaczynam zastrzyki. To moje drugie IVF i tym razem krotki protokol. Mieszkam w NL. Pozdrawiam Was serdecznie.
              • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 10:26
                witaj Joannna7.
                W związku z tym, że jesteś z NL w ramach "pierwszej pomocy" mogę ci dać namiar na dziewczynę, której tam się udało. To Amelcia30 z wątku:
                forum.gazeta.pl/forum/w,191,148350439,,Udane_IN_VITRO_listopad_grudzien_2013.html?v=2&wv.x=2
                Podczytuję je trochę dla poprawy samopoczuciasmile stąd wiem, że ona akurat z Holandii i że tam służba zdrowia trochę inaczej wygląda jeśli chodzi o temat ciąży czy porodu. Trochę jak w UK pod względem tego, że tam ciążę i poród prowadzą wykształcone w tym kierunku położne, a lekarza wzywają tylko w najcięższych sytuacjach
                • joannna7 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 13:58
                  Dzieki Makatka. Tak, zgadza sie, tutaj jest podobno inaczej. Ja rowniez mam kolezanki, ktore tutaj przeszly przez okres ciazy i porod. No tak, tylko najpierw trzeba do tego etapu dotrzec, a na chwile obecna wyprawa na ksiezyc wydaje sie byc latwiejsza wink. Sama procedura IVF jest tutaj troche inna. Nigdy nie dostalam do reki wynikow badac czy krwi, zreszta wydaje mi sie, za w Polsce robia duuuzo wiecej badan. Na spotkaniach, slysze tylko jakie wyniki sa w normie a jakie nie sa, no i mam kilka osob, ktore sie mna zajmuja. Punkcje mialam tylko na znieczuleniu (oj bolalo!), po transferze po 2 minutach kazali mi isc do domu, po criotransferze nie dostalam nawet progesteronu...itd. Maja tutaj bardzo naturalistyczne podejscie do tematu wink No nic, jedno dobre, ze podstawowe ubezpieczenie pokrywa 3 proby. Z Tego co wyczytalam, to zaczynasz zastrzyki tydzien przede mna. Powodzenia!
                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 14:07
                    Joannna - tobie też oczywiście życzę powodzenia. Pierwszy zastrzyk Gon
                    • 2kwiatuszek20 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.02.14, 18:46
                      Czesc dziewczyny.ja właśnie wróciłam z klinki.już Po wszystkim.pobrano mi aż 12 pęcherzykówwink mój zabieg trwał 30 minut.nie było tak źle...wink
                      • ruda797 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.02.14, 18:57
                        no to kciuki za sexik na szkiełku
                        • utropek10 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.02.14, 19:16
                          Do moich objawów dochodzi jeszcze ogólne osłabienie i bóle mięśni rąk i nóg tak jakby były ścierpnięte - zobaczymy za niebawem na co wskazują smile
                      • nadziejka777 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.02.14, 17:23
                        Cześć kwiatuszku wink ja miałam pick up dziś rano... 24 pęcherzyki, zabieg trwał 20min. Jak sie czujesz dziś? Czy brzuch dalej pobolewa? Jakie leki dostałaś no i kiedy transfer? Ja w poniedziałek popołudniu.
                        Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia
                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 14:08
                    Joannna - tobie też oczywiście życzę powodzenia. Pierwszy zastrzyk Gonapeptylu wezmę w środę 22.01
                    • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 16:00
                      ja też pierwszy razem podchodzę do IMSI, dzisiaj mam 12 zastrzyk gonapeptylu i drugi zastrzyk gonalu, dodatkowo biorę encorton - długi protokół. Kolejną wizyta 23.01 żeby zobaczyć jak rosną pęcherzyki i jak wszystko będzie OK to 27.01 punkcja i 01.02 transfer smile

widzę, że sporo tu dziewczyn które podchodzą pierwszy raz do in vitro....będzie nam wszystkim razem o wiele raźniej smile
                      • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 20:19
                        mireleczka
                        przypomnij mi gdzie się leczysz? ja też mam wizytę 23.01 smile zobaczymy co dr G mi przepisze dalej... również długi protokół smile
                        • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 18.01.14, 20:38
                          bulmama napisał(a):

> mireleczka
                          > przypomnij mi gdzie się leczysz? ja też mam wizytę 23.01 smile zobaczymy co dr G
                          > mi przepisze dalej... również długi protokół smile
                          >

mam w stopce smile Provita Katowice
                          • kinia24_24 Re: IVF styczeń/luty 2014. 21.01.14, 20:09
                            witam kolezanki
                            mam pytanie do dziwczyn leczacych sie w invimedzie wroclaw: jak dlugo czeka się na wizytę refundowaną, jak w ogóle wygląda ścieżka do in vitro, czy teraz rejestrując sie mam szanse na szybkie dzialanie (czy trzeba dlugo czekac?) napiszcie trochęo tym, o waszych doswiadczeniach
                            z gory dziekuje
                            pozdrawiam
                            • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 23.01.14, 13:10
                              Hej dziewczynkismile
                              Długo nie pisałam bo net mi nie działał, dzisiaj wchodze - patrze a tu miłe zaskoczeniesmile
                              Cieszę się , że tyle Nas tu jest.
                              Ja lecze się w Gyncentrum - Katowice. We wtorek miałam punkcje pobrali mi 8 komórek, 6 się zapłodniło z czego jedna już odpadła. Powiem wam, że się wystraszyłam bo po punkcji tak mi urósł brzuch, że myślałam że mi pęknie. Ale dzisiaj już lepiej. Teraz czekam na telefon z kliniki kiedy transfer.
                              • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 23.01.14, 13:22
                                Aguś - powodzenia! zapraszam tez na wątek
                                forum.gazeta.pl/forum/w,191,147520166,149143101,Re_starania_rok_2014.html?v=2#p149143101
                                • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 23.01.14, 21:43
                                  Hej dziewczyny smile
                                  dziś po kolejnej wizycie...
                                  kontynuuje gonapeptyl daily 1 zastrzyk/ poł ampułki
                                  FOSTIMON 1 zastrzyk dziennie/ najpierw 3 ampułki później dwie
                                  i kolejna wizyta 30.01 nast. 03.02 i około 5-7.02 punkcją smile
                                  ale dzisiaj oczywiście zapodałam sobie gonapeptyl całą ampułkę bo zapomniałam!!! Mam nadzieję, że nie będzie miało to dalszych konsekwencji?? Jak myślicie?
                                  ps. jak czułyście się po punkcji??
                                  któras z Was brała fostimon?
                                  • nadiuska Re: IVF styczeń/luty 2014. 23.01.14, 23:40
                                    Witam dziewczyny.
                                    Ja również pierwszy raz podchodzę do in vitro. Prawie 3 lata starań. W zeszłym roku 3 inseminacje nieudane. Niepłodność idiopatyczna W sierpniu zaszłam naturalnie w ciążę, beż żadnych leków itp. (tylko duphaston od momentu gdy dowiedziałam się o ciąży) ale w 6 tygodniu poroniłam. Stwierdziliśmy, że szkoda czasu i zdecydowaliśmy się na in vitro. W środę zaczynam Gonapeptyl. Długi protokół. ICSI. Jak wszystko dobrze pójdzie transfer będzie po 20 lutego.
                                    Jestem pacjentką Parens w Krakowie. Powiedzcie mi dziewczyny czy macie możliwość wyboru ilości transferowanych zarodków? Ja miałam nadzieję, że podadzą mi dwa. Niestety pan doktor powiedział, że naszym celem jest uzyskanie jednego, zdrowego dziecka a ciąża bliźniacza niesie ze sobą duże ryzyko powikłań itp. W sumie ma rację ale ciekawa jestem jak u Was. Dodam, że nie korzystamy z programu rządowego a wiem, że dam odgórnie do 35 r.ż. podaje się 1 zarodek. Leczymy się na własną rękę.
                                    • lili.80 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 07:20
                                      cześć nadiuska. Ja miałam podane dwa razy po dwa zarodki a zagnieździł się tylko jeden za drugim razem. Też nie mam powyżej 35lat jeszcze ale lekarz mi zasugerował, że przy podaniu dwóch jest większa szansa na przyjęcie chociaż jednego.
                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 08:43
                                    bulmama - lekarzem nie jestem, ale ta jedna cała ampułka chyba nie zaszkodzi, tym bardziej, że pewnie dotychczas też stosowałaś całą, więc jest jakby ciągłość. Ja mam od początku pół ampułki (dziś 3 dzień) i też się pilnuję żeby nie machnąć całej smile
                                    Dopadły mnie już od wczoraj skutki uboczne w postaci objawów grypopodobnych (tak to jest ujęte w ulotce). Uznałabym to za zwykłe przeziębienie, co nie byłoby wcale zaskakujące w związku z porą roku, ale mam je tylko od rana (kiedy robię zastrzyk) do popołudnia. Potem jestem już "zdrowa". Więc to musi mieć związek z Gonapeptylem. Gardło drapie, kicham, oczy czerwone, nos zawalony, w głowie szumi - ale tylko do popołudnia smile
                                    • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 15:34
                                      makatka81 napisał(a):
                                      > Dopadły mnie już od wczoraj skutki uboczne w postaci objawów grypopodobnych (ta
                                      > k to jest ujęte w ulotce). Uznałabym to za zwykłe przeziębienie, co nie byłoby
                                      > wcale zaskakujące w związku z porą roku, ale mam je tylko od rana (kiedy robię
                                      > zastrzyk) do popołudnia. Potem jestem już "zdrowa". Więc to musi mieć związek z
                                      > Gonapeptylem. Gardło drapie, kicham, oczy czerwone, nos zawalony, w głowie szu
                                      > mi - ale tylko do popołudnia smile

Makatka ja po lekach mam straszne bóle głowy i straszne wahania nastroju od tygodnia...masakra, powoli czuje też już ból jajników. Jak była u lekarza to pęcherzyki miały 11-14mm mam nadzieję, że urosły, aż się nie mogę doczekać jutrzejszej wizyty, a kucia mam już dość.
                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 15:29
                                    bulmama widzę, żę idzimy prawie łeb w łeb ja około 29-31.01 będę miała punkcję smile Jak się czujesz po lekach? Ja biorę teraz gonapeptyl, gonal f i menipur oraz encorton.
                                  • 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 21:59
                                    bulmama napisał(a):

> Hej dziewczyny smile
                                    > dziś po kolejnej wizycie...
                                    > kontynuuje gonapeptyl daily 1 zastrzyk/ poł ampułki
                                    > FOSTIMON 1 zastrzyk dziennie/ najpierw 3 ampułki później dwie
                                    > i kolejna wizyta 30.01 nast. 03.02 i około 5-7.02 punkcją smile
                                    > ale dzisiaj oczywiście zapodałam sobie gonapeptyl całą ampułkę bo zapomn
                                    > iałam!!! Mam nadzieję, że nie będzie miało to dalszych konsekwencji?? Jak myśli
                                    > cie?
                                    > ps. jak czułyście się po punkcji??
                                    > któras z Was brała fostimon?
                                    Hej, ja też bede w Invimedzie 3-go, tylko jeszcze nie wiem na którą godz., na razie jutro o 10:40 bede i ustalimy o której w poniedz. Może spotkamy się na miejscu? smile Miło by było smile To bedzie moje pierwsze podejście, pozdrawiam serdecznie smile
                                    • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 22:16
                                      1234nadia1234
                                      w poniedzialek ma. wizytę na 15.00 smile dr Gizler? smile punkcje mam 05.02 a transfer 07.03... smile a przypomnij mi ty na jakim etapie? pisze z tel i nie mam danych wink
                                      • 1234nadia1234 Re: IVF styczeń/luty 2014. 31.01.14, 22:18
                                        Hej, ja mam pierwsze podejscie, jutro wizyta kontrolna u dr Wickiewicz, i na poniedz. 3 lutego mam zaplanowana punkcję. Jestem na ultra krótkim protokole.
                                        • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 01.02.14, 10:07
                                          Czesc Nadia1234, ja tez w najblizszy pn mam punkcje , i tez jestem na krotkim protokole. Najprawdopodobniej w srode bede miala transfer.smile Takze powodzeniasmile
                              • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 14:41
                                Cześć dziewczyny,
                                Agus, Ja rownież leczę się w Gyncentrum, teraz jadę długim protokołem.
                                22-12-2013r tabl. anty od 14-01-2014 gonapeptyl, a od 22-01 biorę rano pergoveris a wieczorem 1/2 gonapeptylu, wizyta 27 na usg. Pierwsze podejście nieudane. W grupie rażnieja jeszcze z 1 kliniki tym bardziej.
                                • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 14:59
                                  Cześć Julijkasmile Masz racje w grupie siła! Jak znosisz przygotowania? U kogo się leczysz?
                                  Ja dzisiaj miałam transfersmile. Teraz zostało mi już tylko pozytywne myślenie i czekanie na to co będzie.
                                  Pozdrawiam.
                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 15:08
                                    Leczę się u dr Mercika, jest on sympatyczny. no niestety 1 podejście się nie udało i wykonałam histeroskopie, miałam ogrom zrostów w jajowodach. Mam nadzieję, że teraz mi się uda jak przeszkoda została pokonana. U mnie jest problem słabych plemników męża i jego nikła ilość. Teraz w poniedziałek się dowiem kiedy będe mieć punkcję. Trzymam mocno kciuki. A ty jakie masz wrażenia do tej kliniki
                                    • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 16:03
                                      Wrażenia z kliniki ok. Lekarza nie zamieniłabym na żadnego innego. Teraz jak dr. Mercik miał urlop to zmuszeni byliśmy udać się na wizytę do dr. Czaplickiej - dosłownie zmuszeni byliśmy! . Nigdy nie myślałam, że tak bedę tęsknić za swoim lekarzem.
                                      A kiedy miałaś tą histeroskopie? Mam nadzieję, że wszystko teraz poleci ci z górkiwink
                                      • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 24.01.14, 17:18
                                        Ja w trakcie jego urlopu byłąm u Czerwińskiej - nie polecam. Histeroskopie miałam w listopadzie 2013r, Mercik szukał powodów czemu zarodek się nie zaimplementował. Dlatego zlecił histeroskopie - czy tam nie jest przyczyna. I się okazało, że mam tyle zrostów, że to powodowało u mnie niepłodność sad. I również Mercika bym nie zamieniła na nikogo innego smile.
                                        • joannna7 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 09:33
                                          Jestem pod wrazeniem jak czytam Wasze posty. Za tydzien zaczynam drugie podejscie do IVF w NL. Nie mam tutaj wyboru co do lekarza. Zazwyczaj kto ma dyzur to mnie "obsluzy", wpisze wynik do karty i powie kiedy mam umowic nastepna wizyte. Mam jednak wrazenie, ze maja doswiadczenie i wiedza co robia. Maja tutaj ciekawie rozwiazana kwestie pobrania komorek. Poniewaz w mojej klinice/miescie nie ma laboratorium, wiec zaraz po punkcji, maz dostal specjalna walizeczke,inkubator i jechal z tym do innego miasta oddalonego o 30 km. Troche wiecej jest przy tym biegania i stresu. Za tydzien zaczynam zastrzyki, juz nie moge sie doczekac smile Zycze wszystkim powodzenia !
                                          • aas.aa Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 10:35
                                            Witam Was, ja również jestem w trakcie przygotowań do IMSI. To moje pierwsze podejście. Leczę się w Invimedzie we Wrocławiu. Lecę ultrakrótkim protokołem. Punkcja już we wtorek. Trzymam kciuki na Nas wszystkiesmile
                                            • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 12:48
                                              Witamy nowe dziewczynysmile
                                              Joanna to jest szok co opisujesz. Ja chyba nie dałabym rady. Każdy lekarz jest inny, i ma inne podejście do sprawy. Ale jeśli mówisz , że mają inne lepsze metody - to może da się to zcierpieć.
                                              Kolejnej koleżance życzę powodzenia na punkcji i dużej ilości jajeczeksmile
                                              Pozdrawiam.
                                              • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 13:03
                                                Dziewczyny a mam pytanko, dla mnie bardzo ważne. Czy wy przy transferze decydujecie się na 1 zarodek czy 2 zarodki? Gdyż 2 zarodki to zwiększona szansa ale ciąża bliżniacza znów to większe ryzyko. I oto jest pytanie. Podać sobie 1 czy 2 zarodki?
                                                • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 13:17
                                                  tez sobie zadaje te pytanie...maz sie martwi o te blizniaki a ja mi zalezy żeby w ogóle się udalo... uncertain tez sie boje bliźniąt ale jak sie trafi to sie nie obrazę smile
                                                • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 15:39
                                                  julijka79 napisał(a):

> Dziewczyny a mam pytanko, dla mnie bardzo ważne. Czy wy przy transferze decyduj
                                                  > ecie się na 1 zarodek czy 2 zarodki? Gdyż 2 zarodki to zwiększona szansa ale ci
                                                  > ąża bliżniacza znów to większe ryzyko. I oto jest pytanie. Podać sobie 1 czy 2
                                                  > zarodki?

My z mężem chcemy zdecydować się na dwa zarodki, choć ja jestem trochę przerażona ciążą bliźniaczą, ale tak jak mówisz to zwiększa szanse. A jak już ciąża bliźniacza będzie to jakoś damy radę. Mąż powiedział, że będzie mi pomagał więc trzymam go za słowo wink
                                                • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 16:04
                                                  Julijka - ja jestem z programu refundowanego i przed 35 rż, więc nie mam wyboru i będę miała 1 zarodek, ale gdybym go miała, to pewnie korciłyby mnie 2 zarodki dla zwiększenia szans smile
                                                  Mireleczka, bulmama - to w których dniach cyklu wypadnie wam mniej więcej punkcja?
                                                  Ja dziś dostałam @ po antykach, więc mam 1dc i wzięłam 1x Encorton, od poniedziałku dojdzie Bravelle
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 16:12
                                                    makatka81 napisał(a):

> Mireleczka, bulmama - to w których dniach cyklu wypadnie wam mniej więcej punkc
                                                    > ja?
                                                    > Ja dziś dostałam @ po antykach, więc mam 1dc i wzięłam 1x Encorton, od poniedzi
                                                    > ałku dojdzie Bravelle

Makatka dzisiaj mam 1 d.c. i wychodzi na to, że około 16-18 d.c punkcja
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 16:12
                                                    mireleczka17 napisał(a):

> makatka81 napisał(a):
                                                    >
                                                    > > Mireleczka, bulmama - to w których dniach cyklu wypadnie wam mniej więcej
                                                    > punkc
                                                    > > ja?
                                                    > > Ja dziś dostałam @ po antykach, więc mam 1dc i wzięłam 1x Encorton, od po
                                                    > niedzi
                                                    > > ałku dojdzie Bravelle
                                                    >
                                                    > Makatka dzisiaj mam 1 d.c. i wychodzi na to, że około 16-18 d.c punkcja
                                                    >
                                                    13 d.c dzisiaj wink
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 17:20
                                                    mi lekarz powiedział, ze punkcja wypadnie mi 5-7.02... 3.03 wizyta i wtedy sie dowiem... smile
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 18:48
                                                    bulmama - a który to będzie dzień cyklu?
                                                    Dziewczyny mam jeszcze 1 pytanie. Jak to jest z alkoholem podczas stosowania tych wszystkich leków? Wiadomo, nie chodzi o jakieś wielkie imprezowanie, ale o np. lampkę wina. Zwykle mam problem z endometrium, a na wzrost polecane jest m.in. czerwone wytrawne i tak się zastanawiam, czy można sobie na to pozwolić? smile
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 19:01
                                                    makatka
                                                    bedzie to 20-22 dc smile dzis sobota i tez mam dylemat jesli chodzi o alkohol... big_grin tylko ja preferuje piwko hehe biore fostimon i gonanpeptyl dailyi nie ma wzmianki o alkoholu... smile
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 19:08
                                                    bulmama - właśnie - w ulotkach nic nie ma...ale czytałam teraz o diecie przed IVF:
                                                    "Nie pić alkoholu i kawy od pierwszego dnia stymulacji (lub szybciej, jak kto woli). Nie tyczy się czerwonego wina, które można pić jedną lampkę dziennie od rozpoczęcia stymulacji do dnia przed punkcją – wpływa super na ukrwienie i pogrubienie endometrium (przeciwwskazania - grube endometrium)"
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 20:31
                                                    Cześć dziewczyny, dzięki za odpowiedzi w sprawie ilości zarodków. Ja mam 33 lata ale w Gyncentrum możemy wybrać 1 czy 2 zarodki z programu. A jeśli chodzi o alkohol to przy pierwszej stymulacji we wrzesniu 2013r też przed weselem zadałam takie same pytanie o alkohol lekarza M i odpowiedział, że każda dawka i rodzaj alkoholu jest szkodliwy. Więc zastosowałam się do tej rady, za to po negatywnym teście ciążowym wypiłam z żalu całą butelkę wina sad Ja osobiście unikam alkoholu ale za to uwielbiam kawę i jestem od uzależniona. Ograniczyłam tylko ilość z 6 kaw do 2 na dzień.
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 21:00
                                                    Dziewczyny ja polecam link:
                                                    ovufriend.pl/wywiad/wplyw-diety-na-plodnosc-prawda-czy-mit-rozmowa-z-dietetykiem-klinicznym-sylwia-leszczynska,3.html
                                                    jak również rozpisana dieta na:
                                                    www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=56091
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 21:18
                                                    Julijka - dzięki za linki, ten mój cytat jest właśnie z diety, która jest m.in. na Bocianie.
                                                    6 kaw - wow smile u mnie 1-3 małych to max.
                                                    Ciekawe to z zarodkami w Gyncentrum przy refundacji. Chyba, że w regulaminie programu są jakieś wyjątki kiedy można podawać 2 poniżej 35 rż. (też mam 33 lata w tym roku) Może czegoś nie doczytałam?
                                                  • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 21:49
                                                    Ja też chyba nie jestem na bieżąco chociaż też lecze się w Gyncentrum. W zeszłym roku w sierpniu miałam 34 i też podano mi tylko 1 zarodek. Pani Biolog pytała się czy chociaż rocznikowo jest 35, ale niestety nie było.
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 05:44
                                                    Jeśli chodzi o ilość to też ciekawe. Gdyż w tamtym roku we wrześniu ja nie byłam wyjątkiem w Gyncentrum. Ze mną na transferze z programu były jeszcze 3 dziewczyny poniżej 34 roku którym zostały podane po 2 zarodki. Więc chyba to zależy od indywidualnego podejścia.
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 00:24
                                                    Ja też miałam problem z alkoholem, ale tak jak piszecie nigdzie w ulotkach nie ma wzmianki o tym, że nie można. Nie mówię, że pije na umór ale wczoraj po całym tygodniu pracy wypiłam dwie niecałe lampki wina. Też mam za cieńkie endo więc stwierdziłam, że nie zaszkodzi
                                            • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 12:59
                                              Cześć dziewczyny,

aas.aa życzę dużo zapłodnionych jajeczek, trzymam kciuki. Joanna jak to się mówi co kraj to obyczaj, ważne żeby były owocne. Każda metoda dobra jeśli odnosi skutek. Dziewczyny ja uważam że styczeń to początek bardzo dobry na zapładnianie dlatego mam nadzieję, że nam się uda zaciążyć w tym 2014 roku smile. Powodzonka
                                              • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 15:29
                                                Ja wzięłam ze sobą do domu dwa zarodki i szczerze mówiąc radość i szanse są podwójnesmile
                                            • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 16:09
                                              aa.saa - witaj smile a u ciebie w którym dc wypadnie punkcja?
                                              Zadaję pytania jakbym pisała rocznik statystyczny, ale próbuję sobie wyliczyć, jak to będzie u mnie. Pierwsza połowa lutego jak na złość będzie u mnie i męża dość napchana różnymi zobowiązaniami i będziemy musieli to wszystko jakoś pogodzić
                                              • aas.aa Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 22:29
                                                hej, u mnie punkcja wypadnie w 17 d.c. Trochę mało pęcherzyków będzie, bo mam niskie AMHsad
                                                • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 25.01.14, 23:21
                                                  Aas.aa nie liczy się ilość, ale jakość. będzie dobrze, zobaczysz.
                                                • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 00:27
                                                  aas.aa napisał(a):

> hej, u mnie punkcja wypadnie w 17 d.c. Trochę mało pęcherzyków będzie, bo mam n
                                                  > iskie AMHsad

a ile ich masz? wiesz liczy się tak naprawdę tylko jeden najdzielniejszy wink
                                                • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 05:37
                                                  aas.aa nie przejmuj do zapłodnienia wystarczy 1 pęcherzyk . JA miałam pobranych 3 w tym 2 zapłodnione więc miałam bardzo mało. Ważne tylko by ten jeden zapłodniony zarodek się zaimplementował smile
                                                  • aas.aa Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 12:57
                                                    Julijka79, to faktycznie nie za dużo.U mnie wyszło, że wyhodowałam 5. Pozytywne myślenie mnie nie opuszcza i mam nadzieje, że przy takiej ilości wszystko pójdzie po mojej myślismile Mąż innej opcji nie bierze pod uwagęsmile)
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 21:12
                                                    aasa będzie dobrze, musimy być optymistycznie nastawieni do tego podejścia bo inaczej by nas nie było smilesmile
                                                    Ja jutro mam usg i jestem ciekawa ile teraz mam pechęrzyków. Czuje mocne bóle brzucha czyli jajniki pracują, a to chyba dobrze. Przy poprzednim podejściu nie miałam takich bólów. A brzuch mam jak napompowany. Jutro się odezwę popołudniu. Pozdrawiam i życze miłego wieczorku.
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 26.01.14, 21:36
                                                    a ja byłam dzisiaj na kontrolnym USG i przeżyłam szok, lekarz policzył wszystkie moje pęcherzyki, i ja doliczyłam się ich 20. Różnego rozmiaru od 8-18mm. Dostałam kolejne zastrzyki i jutro kolejne USG. Prawdopodobnie w środę punkcja. Przed wizytą muszę zrobić jeszcze estradiol i progesteron.
                                                    Lekarz powiedział, że pobiorą wszystkie pęcherzyki, ale nie wiadomo ile będzie w nich komórek jajowych.
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 09:00
                                                    Wow Mireleczka, ale naprodukowałaś smile Fakt, że nie wszystkie dorosną pewnie do rozmiaru do pobrania i nie wiadomo ile będzie komórek, ale i tak będzie sporo.
                                                    Ja mam wizytę umówioną za tydzień w poniedziałek w 10dc i liczę już powoli na jakieś konkretne wiadomości co do pęcherzyków
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 09:38
                                                    mireleczka naprawdę dużo heh. ja jade w czwartek i rowniez mam nadzieje ze sie czegoś dowiem...
                                                    Bedzie to moj 14 dc
                                                  • aas.aa Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 12:23
                                                    Czekamy na dobre wieści smile
                                                  • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 14:21
                                                    Cześć Dziewczynysmile
                                                    Nawet nie wiecie jak się cieszę. Dzwonili właśnie do mnie z kliniki, że 2 z 3 zarodków które zostawiliśmy w klinice przekształciły się w blastocyste i pojechały na ferie zimowesmile
                                                    Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia.
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 17:49
                                                    agus super! smile

dziewczyny mam pytanie... a jak do punkcji maja sue paznokcie? mam żel ale przezroczysty i widac płytkę paznokcia... nie wiem czy mam ściągać? jak myślicie?
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 17:55
                                                    Cześć,
                                                    agus792 cieszę się, że poszło pomyslnie.

JA dzisiaj mam 12 dc i na usg małe pęchęrzyki, więc mam przepisane dalsze hormony pergoveris i 1/0 gonapeptylu i kolejne usg 30-01 (15dc).
                                                    Do tego miałam zapalenie oskrzeli które teraz zamieniło się w zapalenie płuc sad.
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 18:39
                                                    julijka ja tez w czwartek kontrola smile mam nadzieje że już cos będę wiedziała...
                                                  • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 18:44
                                                    Julijka ja niestety mam złe doświadczenia z ostatniego podejścia i połączonego z nim zapalenia oskrzeli. Miałam nadzieję, że antybiotyk jaki dostałam po punkcji mi pomoże, ale niestetysad
                                                    Jeśli masz możliwość kontaktu z lekarzem to może daj mu sygnał, żeby już teraz włączył ci jakiś antybiotyk.
                                                    Bulmama - jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby ktoś zwrócił mi uwagę na paznokciesmile
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 19:22
                                                    Od dzisiaj przez 7 kolejnych dni biorę antybiotyk amoksiklav 1000 mg. Zobaczymy w czwartek co gin powie na usg. Łudzę się że to nie zaszkodzi punkcjismile

Bulmama ja również nie słyszałam jakichkolwiek ale do paznokci
                                                  • wargusia1 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 19:28
                                                    Cześć dziewczyny ja również jestem w Gyncentrum. Ide protokołem krótkim poprzedzonym cyklem na pigułkach antykoncepcyjnych. Dzisiaj mam 8 dc i kłuje się Gonalem a od wczoraj dodatkowo Citroide. Chodzę do dr Czerwińskiej - nie jest zła jeżeli chodzi o niepłodność to wydaje się być dobrym fachowcem. A bynajmniej mam taką nadzieję. W srode idę na usg akurat będzie mi je robił dr Mercik bo ona do Chicago się wybiera to będe miała porównanie smile
                                                  • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 19:43
                                                    Czesc Wargisia1. Podobno ta lekarka ma indywidualne podejście do każdego, wiec
                                                    z tego wynika ze trafiłaś na jej lepsza stronę.
                                                    Pozdrawiam i zycze dobrych wieści z usg.
                                                  • joannna7 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 19:49
                                                    Wargusia ja rozwniez mam krotki protokol. Jutro koncze 40 dni brania tabletek, nastepnie od drugiego DC mam sie kluc najpierw decapeptylem a od 3 dnia rowniez menopurem. Okolo 7 lutego mam miec pierwsze sprawdzanie.

Ewik363 czesc ja mam IVF w Holandii wiec milo bedzie porownac doswiadczenia. W sierpniu zeszlego roku mialam dlugi protokol i wtedy bylam na lucrinie, potem rowniez na menopurze. Pregnyl oczywiscie tez byl 36 godzin przed punkcja. Zycze powodzenia wink

Agus 792 gratuluje 2 zamrozonych zarodkow. Tez mialam 2 przy pierwszym podejsciu.
                                                    Bulmama powodzenia w czwartek
                                                    Julijka co za pech z tym zapaleniem pluc, to chyba przez ta ostra zime. Wracaj szybko do zdrowia.

Pozdrawiam was goraco
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 20:36
                                                    Dziewczyny ja dziś po USG, pęcherzyki rosną (kilka pęcherzyków 18-20mm), na razie koniec z kluciem i w środę jadę na punkcję. Dzisiaj dostałam już Ovitrelle. Trzymajcie kciuki za dużą ilość komórek. Dzisiaj już dość wyraźnie czuje jajniki, przy każdym kroku i nawet przy siusianiu (wtedy jest chyba najgorzej).

Najgorsze jest to, że po punkcji też czeka mnie kłucie i to około dwóch tygodni - przeciwzakrzepowe w brzuch, ponoć nic przyjemnego, czy któraś z Was już to miała?

Makatka a jak u Ciebie ze stymulacją? przeziębienie przeszło?

Bulmama trzymam kciuki za czwartek.

Julijka jak pech to pech, ale trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia!!

Agus mam nadzieję, że póki co zamrożone zarodki nie będą potrzebne smile Kiedy testujesz? około 7 lutego? Mi chyba wypadnie na walentynki wink
                                                  • agus792 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 21:50
                                                    Mireleczka pamiętam jak ja sie czułam przed punkcją i jak bardzo nie umiałam się doczekać dnia kiedy wkońcu je ze mnie wyciągnąsmile
                                                    Ja też się kłułam, kłuję i nie wiedzę końcasmile To prawda po punkcji przez 14 dni bierze się zastrzyki przeciwzakrzepowe, zostawiają przynajmniej u mnie okropne siniaki. Napisz po wszystkim jak się czujesz i ile dałaś radę wyhodowaćsmile
                                                    Mam zamiar testować 7 lutego - ten dzień wydaje się być tak daleko....
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 21:32
                                                    agus792 dzięki za słowa otuchy...od wczoraj tak mi ciążą te pęcherzyki że mam już dość, ale już jutro będzie po wszystkim....później tylko transfer - nie umiem się doczekać smile
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 08:59
                                                    Mireleczka - fajny masz termin na testowanie smile U mnie OK, choć garło drapie i głowa boli od zatok. Wczoraj wieczorem był 1 zastrzyk Bravelle 150 jedn.
                                                    Ewik363- jednak co kraj, to obyczaj, w Polsce z tego co widać na forum jednak stosują trochę inne leki, choć działanie raczej to samo. Krótki i długi protokół różnią się przede wszystkim czasem trwania, a to wynika z tego, że w długim przed stymulacją bierze się przez conajmniej 1 cykl tabletki antykoncepcyjne i leki na wyciszenie.
                                                    4uki - witaj na forum smile
                                                    julijka - wracaj szybko do zdrowia, mam nadzieję, ze antybiotyk nie zaszkodzi
                                                    Aguś - fajnie, że udało się zamrozić zarodki
                                                    bulmama - powodzenia w czwartek. Z paznokciami to chyba rozumiem o co ci chodzi...nie tyle o sam fakt posiadania żelu, czy lakieru, ale o widoczność płytki podczas narkozy przy punkcji. Na to większość lekarzy jednak zwraca uwagę i często się słyszy, że każą zmywać lakier (ale to przy wszelkich zabiegach, nie tylko związanych z IVF). W twoim przypadku, skoro żel jest przezroczysty, to chyba nie będzie problemu, ale może jednak warto zapytać lekarza?
                                                  • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 27.01.14, 22:29
                                                    Dziewczyny o co chodzi z tymi dlugimi, krotkimi protokolami? Skad mam wiedziec jaki mam protokol?
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 21:34
                                                    mi się zawsze wydawało,że długi protokół jest wtedy kiedy najpierw bierze się tabletki antykoncepcyjne nawyciszenie jajników przez 21 dni. Przy krótkim protokole bierze się od razu leki na stymulację...
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 21:51
                                                    ewik
                                                    mój gin wytłumaczył mi to tak:
                                                    " krótki protokół"- stymulacja w dłuższym okresie małymi dawkami hormonów
                                                    "długi protokół"- stymulacja małymi dawkami hormonów w dłuższym okresie czasowym

Julijka makatka- dbajcie o siebie!

Makatka zapytam w czwartek

dziewczyny dzisiaj się trochę zapomniałam z zastrzykami i zrobiłam godzinke później,
                                                    lekarz zaleci mi brać między 19-21, zawsze kłułam się o 20.30, wczoraj wyjątkowo o 19.30 a dziś niestety 21.30 myślicie, że może coś być nie tak?
                                                    -
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 21:58
                                                    Bulmama odpowiem ci na moim przykładzie:
                                                    Ja biorę pergoveris rano a wieczorem gonapeptyl a wczoraj gin powiedziała, że powinnam robić to na odwrót. Więc jeśli kolejnośc dla niej nie jest b.ważna to również obsunięcie w godzinach też nie powinno mieć żadnego wpływu smile
                                                  • bulmama Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 22:04
                                                    julijka dziękuję trochę mnie uspokoiłaś...
                                                    w normalnym cyklu miałabym już owulację no i mam takie objawy: śluz itp. Dlatego się trochę wystraszyłam bo punkcję mam mieć za tydzień...
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 28.01.14, 22:18
                                                    Bulmama

Nie musisz się obawiać owulacjismile My ją mamy sterowaną hormonami, lekarz tylko czeka na usg aż pęchęrzyki urosną do odpowiedniej wielkości. Wtedy przyjmujemy hormon HCG, który kończy stymulację. Trzymaj się.
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 08:34
                                                    Mireleczka - powodzenia na punkcji smile
                                                    Bulmama - ja miałam powiedziane tylko żeby gonapeptyl brać rano i mniej więcej o tej samej porze, więc biorę o 6:00 przed pracą, a Bravelle wstrzykuję wieczorem o 18:00, bo z tym jest więcej roboty (trzeba samodzielnie rozrabiać proszek i rozpuszczalnik).
                                                    Myślę, że twoje przesunięcia godzinowe mieszczą się w pojęciu "mniej więcej o tej samej porze" smile
                                                    Julijka - fajnie, ze zrobiłaś sobie stopkę smile to fajnie wspomaga pamięć- kto gdzie się leczy itp smile
                                                  • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 09:21
                                                    Czesc dziewczyny,

Wczoraj bylam na pierwszym echo, juz wiem ze ide krotkim protokolem. Po 4 dniach wstrzykiwania 200 puregonu pecherzyki maja wielkosc 12mm.Jest ich 4 -czy to wystarczy? Od dzisiaj dochodzi 1 amp orgalutranu. W pn najprawdopodobniej punkcja, a w sr transfer. Trzymajcie kciukismile
                                                  • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 09:23
                                                    I jeszcze jedno pytanie, jakie znieczulenie Wam proponowano przy punkcji? I czy to mocno boli?
                                                  • aas.aa Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 09:56
                                                    Dziewczyny punkcji nie ma się co obawiać. Wczoraj właśnie miałam. Cały zabieg trwa jakieś 10 minut, a znieczulenie trawa w całości jakieś 20 minut. Mi pobrali 3 pęcherzyki, jak wszystko pójdzie dobrze transfer w piąteksmile
                                                  • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 10:35
                                                    dzieki za informacje aas.aa smile bede trzymala kciuki w piatek
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 10:52
                                                    aas.aa i Mireleczka - powodzenia i trzymam mocno kciuki za was smile,
                                                    ewik363 - trzymaj się ja też myślę że w poniedziałek mogę mieć punkcję, więc będziemy razem smile
                                                    makatka81 jak widzę jestem jakieś parę dni za mną kiedy masz kolejne usg?

Dziewczyny dla mnie punkcja nie była bolesna gdyż jest wykonywana pod znieczuleniem. Potem jeszcze jest kroplówka + środki przeciwbólowe. Dopiero ból zaczyna się czuć kilka godzin po zabiegu sad. Ale to też zależy od osoby.
                                                  • makatka81 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 11:04
                                                    julijka - dziś u mnie 5dc. USG w poniedziałek w 10dc
                                                  • aas.aa Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 13:08
                                                    Dzięki julijka.
                                                    Mnie na razie jakoś nic nie boli po punkcji i leków p/bólowych a i żadnych leków p/bólowych nie miałam podawanych. Może mam taki organizm odporny na ból.To jak mówisz, indywidualna kwestia.
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 14:16
                                                    dziewczyny dzięki za trzymanie kciukow, ja już po...pobrali mi 7 komórek, jutro mam dzwonić i dowiem się ile komórek się zapłodniło i kiedy transfer.
                                                    Faktycznie nie było tak źle, teraz cały czas leżę, mąż ma wolne to się mną opiekuje smile
                                                    przerazila mnie lista lekow jaka dostałam do domu: luteina, estrofem, encorton,antybiotyk jakiś, zastrzyki przeciw zakrzepowe i jeszcze jakie czopki ktore mam wziac na 12 i 2 godzprzed transferem. MASAKRA. Trzeba to jakoś ogarnąć.

Czy Wy bierzecie jakieś leki przeciwbolowe? nie spytałam się czy można.
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 14:26
                                                    Mireleczko mocno trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze. Życzę abyś miała wszystkie zapłodnione. Byłaby gromadka dzieciaków smile (to tak żartem)
                                                    Dzwoń od razu jak się tylko czegoś dowiesz.
                                                  • mireleczka17 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 14:48
                                                    julijka jak tylko juyto będę coś wiedziała to od razu napiszę smile
                                                  • wargusia1 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 20:01

Jestem już po badaniach dzisiaj 10 dc i 9 dzien stymulacji Gonalem a 4 Citroite.
                                                    Najprawdopodobniej w sobotę będzie punkcja smile jutro kolejne usg z rana i estradiol jeżeli lekarz uzna że jeszcze trochę za niski to dostane jeszcze Gonal i punkcja się przedłuży w czasie.
                                                    Dziewczyny z Gyncentrum wiecie może czy po transferzy leków dają dużo i jakie są ich koszty ?
                                                  • julijka79 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 21:20
                                                    Cześć Wargusia,

JA mogę podać tylko mój przykład, leki to były zastrzyki fraxiparine (przeciwzakrzepowe), zamur, luteina i duphaston. Czyli koszt nie wyszedł jakiś duży. Nie pamiętam kwoty czyli była niskasmile
                                                  • ewik363 Re: IVF styczeń/luty 2014. 29.01.14, 21:46
                                                    Dziewczyny, ja jestem na krotkim protokole, czy po transferze trzeba brac jakies leki, i chodzic na badania, bo chce leciec do Polski na tydzien i nie wiem czy bede mogla.