juliapoludniewska 13.08.03, 11:34 Rozpoczynam nowa, piekna historie. Kto ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kabr4 Re: MAJ 2004 !!! 13.08.03, 12:03 Gratuluję!!! Trochę śledziłąm Twoje zmagania na tym forum, najpier w planujących, potem w czekających za okresem, no i udało ci się!!! Tak to jest po tych tabletkach, u mnie była podobna historia, a teraz jestem w 8 tyg. ciąży. Pozdrawiam Kabr4 ( 26.03.04) Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: MAJ 2004 !!! 13.08.03, 13:01 Jestes w ciazy ? ? ? Gratulacje !!! na kiedy masz termin , nie na kwiecien ? Pozdrawiam napisz jak to sie wszystko zakonczylo !!! Bea Odpowiedz Link Zgłoś
stynka2 Re: MAJ 2004 !!! 13.08.03, 13:35 Gratulacje! Napisz więcej, w ostatnim poście byłaś taka smutna... Naprawdę się cieszę, że Ci się udało. Mam nadzieję, że w tym miesiącu i do mnie uśmiechnie się szczęście. Pozdrawiam Mariola - Mama Justysi Odpowiedz Link Zgłoś
mamamamamama Re: MAJ 2004 !!! 06.09.03, 13:01 Witam majoweczki!!! Ja wprawdzie mam "to" juz za soba , bo jestem maj 2003 , ale zajzalam tutaj tak z sentymentu Fajnie sobie powspominac jak to sie bylo w ciazy , az sie lezka w oku kreci.... Moja zabcia za 2 dni skonczy 4 miesiace i jest taka kochana!! Tylko patrzec jak wy bedziecie tulic wasze maluszki , a zleci to szybko.. Tzn. jak ja bylam w ciazy to czas jakby stana w miejscu . Odliczalam kazdy dzien , ale z perspektywy czasu musze stwierdzic , ze jednak zlecialo to jak biczem strzelic. Zycze wam maj mamusie jak najlepszego (i bezbolesnego rozwiazania , wytrwalosci , a co najwazniejsze CIERPLIWOSCI!!!!!(Bo ja jej mialam za malo) Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 Re: MAJ 2004 !!! 06.01.04, 18:27 ja mam termin na 2 maja ale kto wie moze mja iskierka bedzie chciala wczensiej zobaczyc siwat i mamusie i tatusia.POZDRWIAM I ZYCZE SZCZESLIWEGO ROZWIAZANIU TRZYMAJCI ESIE W MAJUUUUUU 23 tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
mka99 Re: MAJ 2004 !!! 13.08.03, 15:07 Justa ?! Tez jestes w ciazy? No widzisz! To super ! To ja Marzenka! Wczoraj zrobilam test - dwie kreski!!! Chyba zalapie sie na maj lub koniec kwietnia. ODPISZ PREDKO CO U CIEBIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewetka Re: MAJ 2004 !!! 14.08.03, 23:45 Moje gratulacje! Każda z nas ma jakieś "swoje przejścia", ale wszystko dobre co się dobrze kończy. Zyczę wam wszystkiego najlepszego. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
comevorrei Re: MAJ 2004 !!! 16.08.03, 17:29 gratulacje!!! bardzo sie ciesze. na kiedy masz termin? powodzenia. wiki i brzusio. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 09:06 Kochane! Wszystkim, ktore wspieraly mnie w trudnych chwilach bardzo dziekuje. Dziekuje rowniez za gratulacje i slowa otuchy. Otoz okazuje sie, ze jestem w ciazy, ktorej ZADEN test nie wykazal. Bylam juz swiecie przekonana, ze to taki dlugi cykl. wreszcie poszlam do ginia, ktory pokazal mi na monitorze Ludka i stwierdzil ponad wszelka watpliwosc, ze to ciaza. co prawda malenka - okolo 2mm i ginio powiedzial, ze o ciazy mowi sie dopiero od 1 cm, ale moje szczescie nie mialo granic. balam sie, ze mialam bezowulacyjny cykl, a okazuje sie, ze jajeczkowalam podwojnie, tzn. z obu jajnikow naraz (efekt odstawienia pigulek). I tylko dlatego, ze nie pekl jeden pecherzyk, nie jest to ciaza blizniacza. a zatem strzal w dziesiatke za pierwszym razem po odstawieniu pigulek!!! Jestem baaardzo happy! I czekam na nastepne "mamuski" Odpowiedz Link Zgłoś
wioleta3 Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 10:20 Dopisuje sie do maja 2004. Dzisiaj zrobilam test i zobaczylam wymarzone dwie kreseczki. Pozdrowienia Wiola Odpowiedz Link Zgłoś
wioleta3 Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 10:22 Hi, czy masz tak jak ja bole brzucha, i czy to jest normalne? Pozdrowienia Wiola juliapoludniewska napisała: > Kochane! > > Wszystkim, ktore wspieraly mnie w trudnych chwilach bardzo dziekuje. Dziekuje > rowniez za gratulacje i slowa otuchy. Otoz okazuje sie, ze jestem w ciazy, > ktorej ZADEN test nie wykazal. Bylam juz swiecie przekonana, ze to taki dlugi > cykl. wreszcie poszlam do ginia, ktory pokazal mi na monitorze Ludka i > stwierdzil ponad wszelka watpliwosc, ze to ciaza. co prawda malenka - okolo 2mm > > i ginio powiedzial, ze o ciazy mowi sie dopiero od 1 cm, ale moje szczescie nie > > mialo granic. balam sie, ze mialam bezowulacyjny cykl, a okazuje sie, ze > jajeczkowalam podwojnie, tzn. z obu jajnikow naraz (efekt odstawienia pigulek). > > I tylko dlatego, ze nie pekl jeden pecherzyk, nie jest to ciaza blizniacza. a > zatem strzal w dziesiatke za pierwszym razem po odstawieniu pigulek!!! Jestem > baaardzo happy! I czekam na nastepne "mamuski" Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 11:10 Witaj Wiola, ja nie mam absolutnie zadnych objawow ciazy. Dziewczyny pisza na forum o bolacych piersiach, nudnosciach, wymiotach, wyczulonym wechem, bolami w podbrzuszu i innymi "atrakcjami", a ja nic. Ale moj ginio mi powiedzial, ze to znaczy, ze dobrze toleruje ciaze i dzieki temu cala ciaze zniose bez trudu. I na to licze! Jestem bardzo aktywna osoba i trudno bedzie mi z wielu rzeczy zrezygnowac. Pozdrawiam i daj znac, co u Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
dula5 Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 15:11 GRATULUJĘ!!!!!!!! Śledziłam cie przez cały czas i bardzo się cieszę, że ci się udało!!!! Dula/Monika i 13 tygodniowy brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
mka99 Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 15:42 No to GRATULACJE ! od Marzenki! Ja tez sie w zasadzie dobrze czuje.Zero mdlosci itp. Tylko troszke brzuch wywalony jak przed okresem. Do ginia ide 28.08.03-2 tyg. po wyniku testu.Wiec dam zanc co tam.... Ciesze sie ze mozemy pisywac teraz w tym watku!!! ::))) Marzenka Odpowiedz Link Zgłoś
mka99 Re: MAJ 2004 !!! 18.08.03, 15:53 dziewczyny, a macie moze jakies plamienia ?.....takie malutkie...jak w pierwszym dniu okresu ?.....czy mam sie tym martwic? Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 19.08.03, 11:05 Monika, dziekuje za gratulacje. Wiedzialam, ze kiedys do ciebie dolacze. Czekam teraz na porady "bardziej zaawansowanej" mamuski . jak sie czujesz w ciazy? Marzenka, to super, ze udalo nam sie i razem bedziemy sledzic rozwoj naszych dzieciaczkow. Ja znosze ciaze fantastycznie. nic mi nie dolega, za to podobno na twarzy maluje mi sie blogi spokoj. Z tym krwawieniem, to nigdy za malo ostroznosci. Lepiej pojdz wczesniej na wizyte. Ja mojego Ludka widzialam juz jak mial niecale 3 mm, wiec i Twojego bedzie juz widac. A pozbedziesz sie leku. Wiola, a jak Twoje bole brzucha? Czy ktos jeszcze do nas dolaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
dula5 Re: MAJ 2004 !!! 21.08.03, 11:31 No witam mamuśki! Piękne są pierwsze dni ze świadomością ciąży, pierwsze USG - no nie? Ja też nie nażekam, mdłości poranne mi już minęły, pozostay popołudniowe, brak apetytu (nawet się obawiam że za słabo sie odżywiam, ale zmuszam się jak mogę), brzuszek już nie mieści sie w większości spodni, pozatym cięgła zmęczenie, koszmar, nic tylko bym spała . Ale ponieważ to już koniec 13 tygodnia a może 14, albo 11 z USG (można oszaleć z mieszanka tych terminów)to czekam już z wielkim utęsknieniem na ,podobno, wspaniałe samopoczucie i siły witalne w II trymestrze - obym sie nie rozczarowała. Mam zamiar zacząć od wrześnie chodzić na Jogę, bo teraz jestem tak nieruchawa, że chyba mi wszystkie mięśnie zanikną. Pozdrawiam Monika PS. Seks w ciąży jest rewelacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: MAJ 2004 !!! 21.08.03, 11:40 Julio GRATULACJE!!! Bardzo się cieszę, że Twoje rozterki dobiegły końca!!!! (przynajmniej na tym etapie Nie ma to jak usłyszeć dobrą wiadomość!!! Trzymam kciuki za mamusie i ich maleństwa. Cieszcie się tym pięknym okresem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mka99 Re: MAJ 2004 !!! 21.08.03, 12:37 Szkoda ze nie moge sie cieszyc z Wami.Bylam u lekarza-moja ciaza jest zagrozona (6 tydz.)w poniedzialek na USG sie okaze co dalej...a mialo byc tak pieknie.Jestem zrozpaczona,bo pojawilio sie plamienie a nastepnie krwawienie...boje sie ze strace dzidzi,albo bedzie cos nie tak...trzymajcie kciuki,mam nadzieje ze wroce tu z dobrymi wiesciami... Marzenka Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: MAJ 2004 !!! 21.08.03, 23:29 to ja sie dolaczam, zrobilam rano test (ktory wyrzucilam, bo nic nie wyszlo a za chwile jak podnioslam byla druga kreseczka), a po poludniu drugi, bo nie moglam uwierzyc. Prawdopodobnie jestem w ciazy (4/05/2004), dzisiaj jest dopiero 24 dzien cyklu i boje sie zapeszyc, ale mam nadzieje ze sie udalo. Mamy juz coreczke (2 lata 4 miesiace) a teraz pomyslelismy o drugim. pozdrawiam wszystkie mamy majowe Aga Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 22.08.03, 09:36 Monika, dziekuje za gratulacje. Ja nadal nie mam zadnych objawow - ani mdlosci, ani zmeczenia, no i jeszcze za wczesnie na powiekszony brzuszek. Wiec jakby nic sie nie zmienilo Poza tym, ze caly czas mysle o Ludku rozwijajacym sie we mnie. Zastanawiam sie, co teraz Mu rosnie i ksztaltuje sie. Joga? Uprawiam ja od lat i nie zamierzam w ciazy zrezygnowac. Szkoda, ze nie mieszkasz w Wwie, moglybysmy razem chodzic na zajecia Edyta, dziekuje za wczesniejsze slowa wsparcia, a teraz gratulacje. Bylo mi o wiele latwiej, wiedzac, ze sa mamusie, ktore cieplo o mnie mysla Wielkie buziaki i skromne dziekuje )))) Marzenka, strasznie sie zmartwilam czytajac Twoj post. Co powiedzial lekarz? Gdy u mnie stwierdzil 4 tydzien ciazy, powiedzial, zeby sie jeszcze nie cieszyc, ze wszystko moze sie wydarzyc, bo to nie jest tak naprawde ciaza. Bardzo martwil sie brakiem jakichkolwiek obajwow, bo powiedzial, ze swaidczy to o niskim poziomie hormonow, a zatem ciaza moze sie nie utrzymac. Kazal czekac i zdac sie na nature. Powiedzial, ze ona jest najmadrzejsza i jesli uzna, ze zarodek nie rozwinie sie w zdrowego i silnego czlowieka, usunie go. choc wiem, ze zabrzmialo to brutalnie, zaufalam przyrodzie. Pojechalam na kilka dni na zagle i nie oszczedzalam sie. Wysilek, slonce, duzo ruchu - pomyslalam, ze albo wytrzyma albo to jeszcze nie czas. I tydzien pozniej Ludek mial juz 12 mm. Przetwal wszystko, wiec wierze, ze bedzie silny. Ty tez zaufaj naturze, ona wie co robi. Jaha-mama-Magdy, witaj serdecznie. To cudnie, ze masz juz dziecko. Bedziesz mogla nam tu doradzac. Trzymam kciuki, zeby lekarz potwierdzil ciaze. Pozdrawiam Was wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 22.08.03, 12:25 Julka, dzieki za slowa wsparcia.Zdaje sie na nature.Dzis ide po wyniki krwi a w poniedzialek na USG.Byc moze da mnie na zwolnienie i nie bede sie odzywac, bo komp. mam tylko w pracy...ale jak tylko dam rade,odezwe sie. Pozdrawiam Ciebie i Ludka(!),bedac dobrej mysli. Marzenka Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 22.08.03, 13:42 Marzenka, trzymam za Ciebie kciuki i mysle o Tobie caly czas. Wierze, ze odezwiesz sie za kilka dni z informacja, ze Twoj Ludek jest silny i nie ma zamiaru opuszczac Twojego lona. I tam juz pozostanie az do maja. Tule Cie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 CHYBA JA TEZ!!! 22.08.03, 14:32 Cos mi sie bardzo wydaje ze do was niedlugo dolacze. Dwa testy wyszly pozytywnie, za pare dni ide do lekarza i wszystko sie wyjasni... )) Doro Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 25.08.03, 12:36 Dziewczyny,bylam na USG i nie mam dobrych wiesci...widac moja fasolke(6 tydz.wg.ginekolog,wg. mnie 4) no i nie ma akcji serca...jestem bliska obledu.Mam czekac tydzien i albo cos z tego bedzie (watpie czy dobrze) albo bede musiala jechac do szpitala na obserwacje i zabieg.... strasznie sie czuje...sorki ze tutaj pisze ale czuje sie z Wami zwiazana (a u Was bicie serduszka bylo od razu slychac?)prosze pocieszcie Marzenka Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 25.08.03, 15:00 Marzenka, myslami jestem caly czas z Toba i przezywam Twoja ciaze jak wlasna! Jednak nie rozumiem tego braku bicia serca. Ja jestem w 5 tygodniu od ostatniej miesiaczki i na razie bylo widac wlasciwie glownie pecherzyk. Lekarz powiedzial mi, ze bicie serca slychac dopiero okolo 10 tygodnia. Dlaczego wiec u Ciebie powinno juz bic? Nie rozumiem. Ide do mojego lekarza w ten piatek i moge sie o wszystko wypytac, ale czy Ty do tego czasu wytrzymasz? Nie pamietam, skad jestes. Jesli z Warszawy, moge Ci polecic dobrych lekarzy. Moze skonsultuj sie z innym. Jesli chcesz, pisz na priva. I trzymaj sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 25.08.03, 15:43 Czesc Julia, jestes Kochana.Od razu mnie podnioslas na duchu...Moze mojej lekarce cos sie pomylilo...moze dlatego ze to krwawienie sie pojawilo...Zapytaj swojej Pani doktor,nie zaszkodzi.J Ja ide w poniedzialek na USG...wiec Twoje info przeczytam po moim badaniu... (bo korzystam z firmoweggo kompa)Odezwe sie na pewno o ile nie wysle mnie do szpitala...wg. swoich podejrzen. Pozdrawiam zatrwozona Marzenka (ja tez widzialam pecherzyk...mam zdjecie...) Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 Re:Akcja serca 25.08.03, 16:39 Marzena, bylam dzis u lekarza i jestem niby 7. tygodniu, ale TEZ NIE MA AKCJI SERCA!!! Niby juz powinna juz byc, a nie ma... tez mam sie zlosic za tydzien i jak nie bedzie poprawy to na zabieg. Prosze, Marzena opowiedz jak to u ciebie sie rozwinelo. Czy w 7 tygodniu musi juz byc ta akcja??? To straszne, tak sie cieszylismy.... Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re:Akcja serca 26.08.03, 08:22 Marzenka, Doro, mysle o Was i nie sadze, aby bylo za pozno na uslyszenie akcji serca. Na poczatku trudno wyliczyc, w ktorym tygodniu ciazy jestesmy a i dzieciaczki nie pokazuja serduszek w tym samym czasie. Badzcie spokojne i czekajcie na nastepne badania. Wasze maluszki na pewno juz wkrotce ujawnia swoja aktywnosc. Piszcie, kiedy mozecie Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 Re:Akcja serca 26.08.03, 13:06 juliapoludniewska napisała: > Marzenka, Doro, > > mysle o Was i nie sadze, aby bylo za pozno na uslyszenie akcji serca. Na > poczatku trudno wyliczyc, w ktorym tygodniu ciazy jestesmy a i dzieciaczki nie > pokazuja serduszek w tym samym czasie. Badzcie spokojne i czekajcie na > nastepne badania. Wasze maluszki na pewno juz wkrotce ujawnia swoja aktywnosc. > > Piszcie, kiedy mozecie Julia, dzieki, strasznie bym chciala zebys miala racje... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka7777 Re:Akcja serca 26.08.03, 14:18 Ja również w 6 tygodniu nie widziałam akcji serca, ale nie należy panikować. W 12 tygodniu przy kolejnym USG było widać pięknie bijące serduszko. Pozdrawiam Aga i 12 tygodniowy brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re:DZIEKI ZA SLOWA OTUCHY 26.08.03, 15:00 DZIEKI JESZCZE RAZ. JAK DOBRZE ZE JEST TO FORUM !!! tak duzo odpowiedzi pozytywnych...mysle ze bedzie OK! Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lenna Re: MAJ 2004 !!! 26.08.03, 15:15 Czesc dziewczyny Mam nadziej, ze ja tez bede mogla powiedziec - rodze w maju. A narazie mam takie objawy ciazy jak powiekszenie i bol piersi, szczegolnie brodawek, troche sennosc i rozdraznienie. I pewnosc, mialam owulacje, ktora "zaatakowalismy" dokladnie w srodku cyklu. Niestety dzis zrobilam test - tylko jedna kreseczka. Ludze, sie, ze moze dlatego, ze test zrobilam za wczesnie? to dopiero 22 dc, ale ja juz nie moge sie doczekac.. Julia - kiedy zrobilas pierwsze usg? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 26.08.03, 17:40 Dziewczyny: Wiola, Marzenka, Aga, Dorota, Magdalenna, czyli przyszle mamuski!!!! Koniec ze smutnym watkiem na naszym forum! Rozmawialam z ginekologiem i powiedzial, ze nie WOLNO na podstawie braku akcji serca w 6 tygodniu zalecac pacjentce zabieg. Po pierwsze nie wiadomo, kiedy dokladnie zaszlas w ciaze i ile dokladnie ma Twoje malenstwo. Po drugie dopiero fakt braku akcji serca w 10 tyg. od OM jest powodem do niepokoju. wiec przestancie sie martwic i cieszmy sie, ze na wiosne dojrzejemy do maicerzynstwa i bedziemy mamuskami. Tymczasem proponuje poznac sie troche blizej. Zaczynam. Jak wiecie, nazywam sie Julia, ma 26 lat i bedzie to moje pierwsze dziecko. Mieszkam w Warszawie. Jestem nauczycielem akademickim. A Wy? Ps. Magda - pierwsze USG mialam robione 2 tygodnie po zaplodnieniu. I bylo juz widac malenki pecherzyk. A wczesniej testy uproczywie pokazywaly jedna kreske. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 26.08.03, 21:32 cześć przyszłe i obecne Mamy, wcisnę się troszkę na siłę w ten wątek, choć bardzo bym chciała tu zostać )) w wątku "sierpniowo-wrześniowe starania" marazm i degrengolada, a tu widzę i energię i pozytywne nastawienie! więc zostaję, może mnie natchniecie )) w sierpniu rozpoczęliśmy starania o drugie dziecko. pierwsze pojawiło się bez zaproszenia, ale oczekiwalismy go z niecierpliwością. drugie postanowiliśmy świadomie zaprosić. teraz oczekuję początku września (albo nieszczęsnego okresu, którego na razie ani widu ani słychu )))). profilaktycznie nie wykonuję też testów ciążowych. czekam. objawów zbyt widocznych nie mam. karmię piersią wciąż Poleczkę (prawie 11 miesiąc już), więc powiększenie i bolesność piersi pewnie mi nie grozi )) pojawiły się dziwne pryszcze na twarzy. hormony znaczy się szaleją )) no i objaw, jaki miałam w pierwszej ciąży (trwał do mniej więcej 3 miesiąca), dość intymny, jakby "zamknięcia" pochwy, co czytelne jest dla mnie i męża bardzo. czuję że jestem w ciąży. Poleczka nie planowana, wyskoczyła do nas także po jednym razie (a potem już się zabezpieczaliśmy, hihi). mam 29 lat, mieszkam w Konstancinie-Jeziornej pod Warszawą, jestem architektem. pracuję od 5 miesiąca zycia Polci (wolny zawód, co mniej więcej 3 godziny ląduję w domu). pozdrawiamy, Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 26.08.03, 21:34 no i moja Polcia jest na Zobaczcie! jako "Poleczka-Bubineczka" (nie potrafię załączać odnośników, niestety (( Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: MAJ 2004 !!! 26.08.03, 21:36 To ja sie dolaczam. Mam na imie Agnieszka, mam coreczke Magdusie, ktora ma 2 latka i 4 miesiace i z ktora na razie siedze sobie w domu. Zrobilam juz 4 testy, pierwszy w 24 dniu cyklu i wszystkie byly pozytywne. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze. Do lekarza jeszcze nie doszlam, ale maz twierdzi, ze jestem juz "cala w ciazy". Wedlug moich obliczen Maluszek urodzi sie 6 maja. Pozdrawiam wszystkie przyszle i obecne Mamusie, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 27.08.03, 21:29 Witam i pozdrawiam Mone i Agnieszke, zagoscie u nas na stale i juz nigdzie sie nie przenoscie!!! Zobaczycie, ze lepszego watku nie znajdziecie ))) Ciesze sie, ze obie jestescie juz mamami - bedzie to dla nas duza pomoc. Nasz Ludek jest planowany i oczekiwany, choc oboje bylismy zaskoczeni, ze zostaniemy rodzicami. A to dlatego, ze zakladalismy kilkumiesieczne starania, a udalo nam sie za pierwszym razem. Dajcie znac, jak juz bedziecie mialy potwierdzone ciaze. Ja w piatek ide na kolejne USG. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 28.08.03, 12:04 Julka jestes Wielka! i witam pozostale przyszle mamy! Ja znalazlam strone babyboom i tam tydzien po tygodniu opisy rozwoju dzidzi.Jestem spokojna-ta moja ginekolog chyba jest przewrazliwiona (bo mialam krwawienie....)W poniedzialek ide onownie i jak mnie ponownie zastraszy to jej powiem co mysle... Wobec tego czas sie przedstawic: Mam na imie Marzenka.Mam 25 lat.W pazdzierniku bede obchodzic pierwsza rocznice slubu.Bedzie to moje pierwsze dzidzi,planowane i oczekiwane...ale i tak z zaskoczenia (za drugim razem).Bylismy na wczasach w Turcji ale cyba zmiana klimatu spowodowala,ze sie nie zalapalismy...i w ten sposob zostane mama chyba koniec kwietnia...?13.07.03 mialam ostatni okres....a chcialabym w Maju...ale sie okaze A I TAK ZOSTANE TU Z WAMI!!! Pracuje w firie nienieckiej w dziale exportu.Glowny przyrzad pracy to komputer i cyferki...ale lubie to,juz 6 -ty rok... Zaraz po macierzynskim chce wrocic do pracy ale dzidzi bedzie bawila moja mama (do ktorej mam bezgraniczne zaufanie i ciesze sie ze ja mam) Pozdrawiam i czekam na inne informacje!!! - ale sie rozpisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 28.08.03, 09:36 no i ten test wykazał wyraźną, wielką, mocną różową krechę!!! jestem w ciąży !!!!!! z wizytą u lekarza wstrzymam się jeszcze miesiąc. w pierwszej ciąży pobiegłam oczywiście zaraz jak okres mi się spóźnił. lekarz pokazał ciążę na usg przezpochwowym, ale powiedział też, żeby się nie chwalić,nie mówić, bo w razie nieprawidłowego zarodka, okres pojawi się niejako w opóźnieniu. organizm sam odrzuca wszelkie nieprawidłowości, i ten pierwszy miesiąc najtrudniejszy jest. w każdym razie obliczyłam sobie termin na 2 maja 2004 (mąż jest z 6 maja, może się wstrzelimy )) ja też jestem córeczką tatusia (oboje z 21 stycznia). czuję się świetnie, pozdrawiam, dzięki za trzymające kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 28.08.03, 09:59 Mona, GRATUUUUULACJEEEEE!!!!!!! Bardzo sie ciesze, ze Ci sie udalo. Zajrzalam na zobaczcie i widzialam Twoja coreczke - cudna. Zwlaszcza seria zdjec z psiakami bardzo mi sie podoba. Przeczytalam tam tez, ze chcialas jeszcze rok poczekac na rodzenstwo dla Poli. Co sprawilo, ze zmienilas zdanie? Moj lekarz tez powiedzial, zeby wstrzymac sie z euforystycznym hurrra i jeszcze nikomu nie rozpowiadac. Na razie powiedzialam tylko mojej mamie, a z reszta wstrzymujemy sie. Choc z trudem Wlasnie zobaczylam, ze to Ty odpowiedzialas na moj post o ubrankach Anne Geddes. Dzieki za rady. Skoro masz juz doswiadczenie w kupowaniu ubranek, moglybysmy kiedys wybrac sie razem na polowanie. W koncu mieszkamy nie tak daleko A jak inne przyszle mamusie? Odezwijce sie mamamona napisała: > no i ten test wykazał wyraźną, wielką, mocną różową krechę!!! > jestem w ciąży !!!!!! > > z wizytą u lekarza wstrzymam się jeszcze miesiąc. w pierwszej ciąży pobiegłam > oczywiście zaraz jak okres mi się spóźnił. lekarz pokazał ciążę na usg > przezpochwowym, ale powiedział też, żeby się nie chwalić,nie mówić, bo w razie > nieprawidłowego zarodka, okres pojawi się niejako w opóźnieniu. organizm sam > odrzuca wszelkie nieprawidłowości, i ten pierwszy miesiąc najtrudniejszy jest. > > w każdym razie obliczyłam sobie termin na 2 maja 2004 (mąż jest z 6 maja, może > się wstrzelimy )) ja też jestem córeczką tatusia (oboje z 21 stycznia). > > czuję się świetnie, pozdrawiam, dzięki za trzymające kciuki! > > Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 28.08.03, 19:21 dzięki. czy ja chciałam czekać jeszcze rok???? hmmmm, pierwsze słyszę. po urodzeniu Poleczki od razu chciałam drugie )),długo żałowałam, że to nie bliźniaki. potem była chwila wahania (coś z tymi dziećmi trzeba robić, a czasy chwiejne), ale uznaliśmy, że damy sobie radę ))) tak więc dajemy, czekamy na 9 tydzień (wizyta u lekarza). pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 28.08.03, 12:13 ...tak sie rozpisalam w poprzednim watku,ze zapomnialam dodac,ze jestem z Krakowa... a jakie macie dolegliwosci zwiazane z tym cudnym stanem ? Bo ja wogole nie mam mdlosci itp.(i dobrze!) ani smakow i specjalnego apetytu. Ale za to dokucza mi metaliczny posmak w ustach i strasznie mnie suszy...odczuwam podniesiona temperature ciala (tego nie znosze),jestem troszke senna (najgorzej zwlec sie z lozka)i przeszkaadza mi troszke nabzmialy brzuszek...no a o piersiach nie wspomne-wieksze i wrazliwe jak nie wiem...Maz ma radoche..! Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 28.08.03, 12:36 Marzenka, jak dobrze znow Cie slyszec!!! Niech dobry humor Cie nie opuszcza!!! Juz niedlugo uslyszymy bicia serduszek naszych malenst. Zobaczysz. Ja jutro ide na USG i juz nie moge sie doczekac. Trudno powiedziec na kiedy dokladnie mam termin, bo owulacje mialam duzo pozniej niz powinnam i wyliczenia na podstawie OM nic nie daja. Moze jutro dowiem sie czegos wiecej. Ale nie wazne czy urodzimy pod koniec kwietnia czy na poczatku maja - wazne, zebysmy mialy miejsce, gdzie mozemy sobie pisywac o naszych radosciach i smutkach (oby tych ostatnich jak najmniej). Zatem dziewczyny piszcie, co u Was. Gdyby ktos mnie spytal, jakie sa objawy ciazy, to powiem, ze nie wiem, bo ich nie mam. Ale wcale sie nie matwie. chce jak najdluzej robic to, co do tej pory. Najbardziej podoba mi sie, ze nie mam mdlosci. W tym tygodniu bylam z moim psem na bipopsji i spokojnie patrzylam na caly zabieg. Nic mnie to nie ruszalo. Jem nadal to, co do tej pory i nie mam specjalnych zachcianek ani silniejszego wechu. I dobrze. Ale sie rozpisalam. Teraz Wasza kolej Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 09:43 u mnie też brak objawów ciąży. bo i piersi nie są powiększone, bo i tak są nabrzmiałe, bo karmię Polcię. mdłości brak. poprzednią ciążę nie miałam żadnych objawów oprócz zawrotów głowy i mdłości w 3 miesiącu przez tydzień. na kontrolę do szpitala 5 dni przed porodem pojechałam samochodem i mnie tam zostawili )) aż do urodzenia Polci, ale odebrał nas już mąż i tata w jednej osobie. tak więc objawy ciąży to przestarzała teoria ;))), mam nadzieję, że i teraz mnie nic nie dotknie. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 10:09 Mona, pod ktoryms zdjeciem znalazlam Twoj post, ze marzy ci sie drugie dziecko, ale chyba poczekacie z rok, bo czasy kruche i trzeba najpierw zarobic. Dlatego spytalam, co sklonilo Cie do zmiany zdania. ale najwazniejsze, ze jestes z nami!!! Widzialam dzisiaj mojego Ludka. I Jego bijace serduszko. Cos niesamowitego. Caly czas teraz mysle, ze jest we mnie Ktos, komu bije serce - nie moge w to uwierzyc. Natomiast z tymi terminami to mozna zwariowac. Ostatnio lekarz mowil o kocowce kwietnia, ppoczatku maja. Teraz z wielkosci pecherzyka wychodzi 16 kwietnia, ale z wielkosci samego Ludka 22... Chyba powinnam przeniesc sie do kwietniowek... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 11:00 Julio, teraz rozumiem. widzisz, ja mam taką teorię, że na dziecko nigdy nie ma czasu ; ((( gdyby Poleczka sama się do nas nie wprosiła, pewnie bym się jeszcze nie zdecydowała (kariera, pieniądze, przeprowadzka, nowe mieszkanie, wynajęcie mieszkania itd.itd). miałam chwilę zawahania (patrz Twoje znalezione słowa), ale ja chcę mieć dwoje dzieci, i najlepiej, żeby się razem ze sobą bawiły, czyli różnica wieku żeby nie była największa. wciąż trochę się obawiam, ale postanowiliśmy - jak nie teraz to kiedy?? (czytaj: nigdy). stąd dzidziuś jest, mam nadzieję, że zostanie, rośnie. i że znów będę mogła dopracować do końca ciąży, a w 5 miesiącu życia dziecka wrócić do pracy ))) jeśli chodzi o Twój termin, to od początku wydaje mi się dziwne, że stworzyłaś ten majowy wątek (dzięki Ci za to)), skoro, wg moich obliczeń wynikałoby, że Ty coś w kwietniu powijesz. ale czy to takie ważne???? na równieśnikach jest wątek: dzieci wrześniowo-październikowe 2002, i zaręczam Cię, że są też i dzieci z sierpnia, i listopada. najważniejsze to dobre towarzystwo, a nie róznica miesiąca )))) pozdrawiamy wszystkie bijące serduszka, Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 11:06 juliapoludniewska napisała: > Mona, > > pod ktoryms zdjeciem znalazlam Twoj post, ze marzy ci sie drugie dziecko, ale > chyba poczekacie z rok, bo czasy kruche i trzeba najpierw zarobic. Dlatego > spytalam, co sklonilo Cie do zmiany zdania. ale najwazniejsze, ze jestes z > nami!!! > > Widzialam dzisiaj mojego Ludka. I Jego bijace serduszko. Cos niesamowitego. > Caly czas teraz mysle, ze jest we mnie Ktos, komu bije serce - nie moge w to > uwierzyc. Natomiast z tymi terminami to mozna zwariowac. Ostatnio lekarz mowil > o kocowce kwietnia, ppoczatku maja. Teraz z wielkosci pecherzyka wychodzi 16 > kwietnia, ale z wielkosci samego Ludka 22... Chyba powinnam przeniesc sie do > kwietniowek... JULIA, TO NAPWENO WSPANIALE UCZUCIE USLYSZEC TO SERDUSZKO! W KTORYM JESTES TYGODNIU? (TZN. OD OSTATNIEJ MIESIACZKI LUB OD ZAPLODNIENIA?) POZDRAWIAM DORO Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 13:57 Dora! wejdz sobie na strone www.babyboom.pl a tam jest cudowny kalendarz ciazy.Tam,tydzien po tygodniu mozesz sledzic rozwoj Twojego malenstwa! Ja juz jestem sokojna,chociaz na USG ide w poniedzialek,ale wiem,ze uslysze to moje malenkie serduszko! pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 15:19 Mona, wazne, ze jestes z nami i oby tak zostalo. Ja zawsze myslalam o jednym dziecku, a wczoraj bylam na zjezdzie rodzinnym mojej kolezanki z Anglii. Przyjechali rozni krewni z calego swiata - spotkanie Zydow, ktorych dziadkowie tu mieszkali. Niesamowite, ze oni maja mnostwo dzieci i jeszcze wiecej kuzynostwa. I pomyslalam, ze to cudowne miec taka duza rodzine... Doro, wg moich obliczen zaszlam w ciaze 4 tygodnie temu. Ale pierwsze USG wykazalo tak maly zarodek, ze ginio wyznaczyl termin na koniec kwietnia. Teraz za to Ludek urosl i wg. USG jestem w 6 tygodniu, ale nie wiem czy USG pokazuje 6 tydzien od zaplodnienia czy od odstatniej miesiaczki. W kazdym razie pytalam, czy byloby zle gdyby teraz nie bilo serce. On powiedzial, ze zazwyczaj slychac w 6 tygodniu, ale moze byc pozniej. dodal tez, ze nie kazdy sprzet widzi serce . on ma bardzo dobry, a i tak musialam sie wysilac, zeby cos zobaczyc. Marzenka, dobrze, ze sie nie denerwujesz. Na pewno w poniedzialek zobaczysz serduszko - niesamowite przezycie. I juz niczym sie nie bedziesz przejmowac Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 15:24 Julia, widzisz, a ja wg. USG w 7, czyli wszystko mowi ze jestem tak jakby conajmniej tydzien do tylu. Ale moze jeszcze zacznie bic... Doro Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 15:58 Ja jeszcze nie bylam na USG, ale zrobilam poziom bHCG i wynik 1254 - 2-3 tydz ciazy. Wszystko sie zgadza, czyli to jednak prawda. mam nadzieje ze na USG zobacze bicie malenkiego serduszka, czego i Wam zycze. Jedynie co mnie niepokoi to burza hormonow, przez co wszystko mnie denerwuje, a cierpia maz i coreczka, ale to na pewno minie. pozdrawiam wszystkie Mamusie Aga (Magda 19.04.2001 i Maluszek ~04.05.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 15:20 Marzenka, Dzieki. Bylam na tej stronie, ale niestety mnie to nie uspokaja. Tam pisza o biciu serca w 8 tygodniu od OM, czyli 6 tygodniu od zaplodnienia. Ja jestem w 9 tygodniu od OM i 7 tygodniu od zaplodnienia...., czyli mam tydzien spoznienia. Ale mozne wlasnie teraz zaczyna dzidziusiowi bic serduszko... USG mam w poniedzialek o 18.00. A ty kiedy idziesz? Doro Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 15:49 Ja ide na 9.00 rano...i wzielam sobie wolne w pracy. Odezwe sie wiec we wtorek. Na info od Ciebie rowniez czekam! Trzymaj sie,nie jestes sama! Odpowiedz Link Zgłoś
kj74 Re: MAJ 2004 !!! 29.08.03, 23:14 Właśnie wróciłam z wakacji i od razu siadłam do forum. I co widzę........ JULIA GRATULUJĘ!!!!!!! Jak widzę nie tylko ja śledziłam Twoje starania Gratuluję oczywiście wszystkim majowym mamom. Super, że Wam się udało. Buziaki!!!!!! Kasia i brzuszek (11.03.04.) Odpowiedz Link Zgłoś
kiruna1 Re: MAJ 2004 !!! 30.08.03, 17:05 Witam Wszystkich. Wczoraj zrobiłam 2 testy - obydwa POZYTYWNE!!!!!!!!!! JESTEM W CIĄŻY!!!!!!! Termin porodu wg pierwszego dnia ostatniej miesiączki to 10.05.2004 - HURRRA!!! A teraz może się przedstawię, bo mam nadzieję zostać w tak miłym gronie aż do maja. Mam na imie Magda, mieszkam w Poznaniu, mam 31 lata i śliczną córeczke Juleczkę, którą rodziłam 21.05.2001 (termin porodu był wyznaczony na 11.05.). Objawy mam chyba wszystkie, tzn.: bolące piersi, delikatne mdłości, senność, a przy tym rozdrażnienie (mąż - biedaczek od razu wiedział, że to jest to). Zarówno tę jak i poprzednią ciążę planowaliśmy, i obydwie wyszły nam za pierwszym razem (chyba jestem dużą szczęściarą), zapłodnienie było 16 sierpnia - ja to po prostu czułam, może mam lekkiego świra, ale za pierwszym razem też to czułam. Czy któraś z was miała podobne odczucia? W poprzedniej ciąży miałam trochę kłopotów i musiałam bardzo długo leżeć, ale wierzę że ta będzie o wiele zdrowsza i będzie wszystko OK, zarówno na początku jak i później. Trzymam kciuki za Was i za siebie. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: MAJ 2004 !!! 30.08.03, 20:40 Serdecznie gratuuje!! Nam tez sie udalo za pierwszym razem i teraz i wczesniej przy Magdusi. Widze, ze miedzy Twoimi Dzieciaczkami tez bedzie 3 lata roznicy, nasza Magda wprawdzie jest z 19.04 ale miala sie urodzic 9.05, drugi Maluszek jak na razie ma byc 4.05 - czyli prawie to samo. Pozdrawiamy, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 01.09.03, 12:52 Kj, dzieki za gratulacje - to przemile uczucie, ze ktos sledzil moje rozterki i zmagania, a teraz chwile szczecia. Magda, witamy, witamy i cieszymy sie, ze nasze szanowne grono powieksza sie. Zwlaszcza o doswiadczone mamusie To niesamowite, ze wiesz kiedy dokladnie poczelas swoje malenstwo. Marzenka i Doro, trzymam dzisiaj za Was kciuki. Dajcie znac i opiszcie co czulyscie slyszac bicie serc waszych malenstw. Ja mam nareszcie pierwszy objaw - powiekszone i wrazliwe piersi. Chyba bede musiala kupic nowy stanik Poza tym rewela - weekend spedzilam na zeglowaniu i nic mnie nie ruszalo: ani jedzenie na lodce, ani wysoka fala i bujanie. Co mnie oczywiscie bradzo cieszy )) Odpowiedz Link Zgłoś
kiruna1 Re: MAJ 2004 !!! 01.09.03, 15:03 Cześć Aga - rzeczywiście niesamowita zbieżność dat urodzin naszych dzieciaczków. Powiedz mi jak sobie wyobrażasz życie po porodzie razem z trzylatkiem, bo mnie to troszkę przeraża. A może by tak jakieś przedszkole, chociaż kilka godzinek na dzień? Przecież z pierwszym dzieckiem przez pierwszy miesiąc chodziłam nieprzytomna, a poza tym dziecko siedziało mi przy piersi prawie 24 godz. na dobę (młode matki! wcale nie przesadzam!). No może z drugim będzie łatwiej, chyba trzeba w to uwierzyć. Pozdrowienia. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
doro24 Re: MAJ 2004 !!! 02.09.03, 10:45 Niestety, zegnam sie narazie z tym forum. Tym razem sie nie udalo. Jutro ide do szpitala. Doro Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 11:32 Bardzo mi przykro i smutno!Ale nie martw sie,smutek minie i zaczniesz nowa historie! Tak mialo byc,ja tez tak sobie mowilam. Za 2 tyg. mam miec kontrole bo skolei teraz kosmowka nieprawidlowo sie rozwija...nie martwie sie tym tak bardzo....moze zle...ale lepiej sie nie denerwowac. A Ty - glowa do gory. Trzymam za Ciebie kciuki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksel Re: MAJ 2004 !!! 01.09.03, 16:10 Przyłączam się, prawdopodobnie, bo sama robiłam test, na USG nie byłam jeszcze. Będzie to chyba 2 maj (tak wynika z moich obliczeń, ale nie wiem czy się nie mylę), bo termin ostatniej mies. był 26 lipiec. Skorygujcie mnie, jesli żle liczę. Czy pierwsze USG powinnam zrobić w 10 czy 12 tyg.? Wszystko już zapomniałam mimo, że jest to druga moja ciąża. Ale teraz się bardzo trzęsę, bo mam już swoje latka (37) i nie chciałabym nic przegapić, więc będę wdzięczna za wszystkie rady dla późnej mamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 05.09.03, 17:36 Ja też dzisiaj zobaczyła dwie kreski - martwię się straszliwie bo skończyłam już 37 lat, mam jedno dziecko ponad 3 letnie, więc nie wiem zupełnie jak to będzie. Najgorsze, że mąż był przeciwny drugiemu dziecku a chyba muszę mu to dzisiaj zakomunikować. Dziewczyny trzymajcie kciuki malgog Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 10:13 Cześć Malgog, Juz chyba powiedziałas męzowi, mam nadzieje ze wszystko było ok. Fajnie ze do nas dołaczyłaś, witam cie. Napisz co tam u ciebie? Jak sie czujesz czy mecza cie mdłosci? czy byłas juz u ginia? pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 01.09.03, 22:14 witam po przedłużonym weekendzie )) cieszę się, że grono majówek się rozrasta, i że dochodzą też podwójne mamy. od razu raźniej jest )) u nas wciąż cisza i spokój. nie podniecamy się jak w pierwszej ciąży, powiedzieliśmy tylko teściom,u których byliśmy, że może coś z tego będzie )) ich radość nie miała końca, rzecz jasna. moi Rodzice jeszcze troszkę muszą poczekać, ale wybieramy się z nimi nad morze w tym miesiącu, więc już niedługo )) objawów nowych brak. przypomniały mi się jeszcze dwa, które mnie nie ominęły jednak w pierwszej ciąży - senność, zmęczenie tak wielkie, że trzeba było kłaść się tu! i teraz!, no i ta huśtawka nastrojów! te wieczne humory! złość! całe szczęście że mój mąż czytał równolegle ze mną książkę o ciąży, osłabiały go tylko opisy kolejnych miesięcy: "7 miesiąc. huśtawka nastrojów może się jeszcze pogłębić". nie było jednak tak źle, koło 3-4 miesiąca dobry humor wrócił, i nie gnębiłam już męża pytaniami typu: dlaczego pierścionek zaręczynowy ma cyrkonie a nie brylanty??? tak mało mnie kochasz??? na tyle mnie cenisz"" OOOOOO męża mam kochanego, dzielnie zniósł i takie komentarze. czy nastawiacie się na jakąś konkretną płeć dziecka?? czy marzycie o córce/ synku??? w pierwszej ciąży było mi wszystko jedno - byle dziecko było zdrowe. mąż chciał córeczkę. i żeby się urodziła we wrześniu (termin na koniec września miałam, ale kilkudniowe lub nawet 2 tygodniowe opóźnienia wcale nie należą do rzadkości). udało mi się w 100% spełnić jego marzenia )) teraz chciałabym chłopca. mam już córkę, chcę urozmaicenia. albo dziewczynkę - świetnie się będą razem bawiły i rozumiały, no i ta amortyzacja )) wszystkie ubranka do recyclingu mogą iść na drugą dziewczynkę! jak Wasze marzenia??? pozdrawiam mocno, Mamy i fasolki --------------------------------- Mona mama Polci (30.09.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
mwietrzyk Re: MAJ 2004 !!! 02.09.03, 08:37 hej! hej! zastanawiałam sie czy tutaj napisac, bo jeszcze nie potwierdziłam mojej (jeszcze ewentualnej ciąży ), ale objawy jak najbardziej mam . w zasadzie to mnie troche te objawy zaskoczyly, bo wedlug mnie sa troche za wczesnie. mam juz jednego maluszka i w poprzedniej ciaży przez pierwsze dwa miesiace w zasadzie nic mi nie dolegalo, pozniej dopiero pojawila sie niesamowita nadwrazliwosc na zapachy. a teraz w dwa tygodnie od ostatniego okresu mam juz mdlosci przez caly dzien!, piersi powiekszoe, jestem zmeczona i rozdrazniona ... testu jeszcze nie zrobilam, bo chyba sie troche boje. chcialabym bardzo miec drugie dziecko, bo to chyba juz najwyzszy czas (Karolek w grudniu bedzie mial 3 latka, a wedlug moich obliczen termin wyszedl by mi na 19.05.2004), ale mam jednak obawy jak sobie poradze z dwojka maluchow. bo nie dosc, ze pracuje (od razu po urlopie maciezynskim wrocilam do pracy), to jeszcze studiuje zaocznie. mam obawy, ale na sama mysl o drugim malenstwie, to az czuje ze mi rozna skrzydla ... zwlekam z tym testem, ale moze jednak go zrobie ... pozdrawiam wszystkie szczesliwe mamusie, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 02.09.03, 12:23 Witajcie! a wszczegolnosci Julka! Bylam wczoraj na drugim usg dopochw.i WIDZIALAM SERDUSZKO MOJEGO MALENSTWA.Strasznie sie ciesze! TYlko tym razem lekarka zaniepokoila mnie nieprawidlowo rozwijajaca sie kosmowka!Za 2 tyg. mam znow wizyte i 3 usg....tym razem nie chce sie denerwowac(moze ona jest przewrazliwiona i zle obliczyla sobie dane)Mam sie dobrze,pomojajac sennosc. Caly weekend praktycznie przespalam!Ale maz mnie wspiera i poswieca sie. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 02.09.03, 14:20 Marzenka, tak sie ciesze )))))))))))))))))). Czekalam na te wiadomosc. Widzisz, mowilam Ci, ze to po prostu za wczesnie. To cudowne uczucie slyszec bijace serduszko takiego malego szkraba - prawda? Doro, a Ty? Ciesze sie, ze nas przybywa. Witajcie, witajcie i dzielcie sie swoimi spostrzezeniami. Ja ciagle zapominam, ze jestem w ciazy. Wczoraj odprowadzalam mame na lotnisko i zapomniala okularow z samochodu. Starym zwyczajem krzyknelam: zaraz Ci przyniose i pobieglam sprintem. Dopiero przy samochodzie "przypomnialo" mi sie, ze jestem w ciazy i ze chyba "juz nie wypada" latac jak nastolatce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 10:37 Dzien dobry wszystkim, Poczęłam dzidzie 19 sierpnia. Mam już synka który w maju skończy 2 latka. Teraz oczekujemy z mężem kolejnej małej istotki. Na razie nie byłam u lekarza ale robiłam test i wyszedł pozytywny.Gratuluje wszystkim które również oczekuja swojego dzidziusia. Ja po raz drugi wpadłam. Pierwsza ciąza była straszliwym szokiem. Mój zwiazek z moim obecnym męzem stał pod znakiem zapytania, a tu ups dzidzia w drodze.Zamiast sie cieszyc rozpaczałam. Ze moje plany legły w gruzach itd itp. Zaczęłam sie cieszyc i czekac na dzidzie dopiero po jakims czasie. Urodziłam synka. jest cudowny, mądry i wiecie najlepszy . Chociaż zzasem pojawia sie zal za tym co mogłam jeszcze w zyciu zrobic jako wolny człowiek ,bez obowiazków , zup , mężów , dzieci itp. Ale bardzo kocham moje dziecko jest dla mnie najważniejsze na świecie.Teraz planowaliśmy począć drugie dziecko na wiosne , ale natura okazała sie sprytniejsza . W 20 dni cyklu zrobiliśmy dzieciaczka. Czytam wasze posty, wszystkie jesteście takie szczęśliwe. A ja znowu czuje sie zagubiona. Chciałam choć raz cos zaplanować, móc cieszyc sie z tego dzieciaczka,a ja na razie jestem jakby obok tego. Nie potrafie cieszyć tak jak wy! A na dodatek nie wyobrazam sobie kochac jeszcze jedno dziecko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 14:07 Mamo Kuby, czytajac Twoj post mialam wrazenie, ze slucham mojej przyjaciolki, ktora pod koniec stycznia urodzi swoje dziecko. Wprawdzie pierwsze, ale tak jak Ty nie planowala go i wcale sie na nie nie cieszy. Na poczatku to nawet marzyla o poronieniu albo jakiejs wadzie, ktora bylaby wskazaniem do aborcji. Spedzilysmy wiele godzin na rozmowach i ona powoli oswaja sie z nowa sytuacja. Nie wpadla w szal kupowania ubranek ani rozpowiadania calemu swiatu, ale na swoj sposob cieszy sie. Mysle, ze kazda kobieta inaczej przezywa fakt zajscia w ciaze. To najwieksza zmiana zarowno w naszym organizmie i naszej psychice, jaka mozemy przejsc. Jestem pewna, ze z czasem bedziesz cieszyc sie na to dzieko tak, jak inne mamy z forum. Co do kochania dwojki dzieci, to nie moge nic doradzic, bo sama chce miec tylko jedno. Ale sa tutaj podwojne mamy, ktore na pewno Ci doradza A jesli chodzi o planowanie dzieci, moze powinnas porozmwiac ze swoim ginekologiem o skuteczniejszej metodzie antykoncepcji, skoro poprzednia zawiodla Cie juz dwa razy. Wtedy poczniesz swoje kolejne dziecko dokladnie wtedy, kiedy bedziesz chciala. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 14:38 Cześć, Wyszło na to że jestem jakąś baba z ciemnogrodu i nie wiem jak sie zabezpieczyc. Pierwsze dziecko było wpadka bo odstawiłam tabletki ze względu na ich nietolerowanie.A drugie planowalismy tylko za kilka miesięcy. jakos tak na mnie to spadło. Nie mówie ze jestem nieszcześliwa, ciesze sie . Nie moge sie doczekac mojej małej rózowej dziecinki, ale jakoś zawsze inaczej wyobrazałam sobie moment kiedy dowiem sie że jestem w ciazy. Myslałam ze bede skakała pod sufit i płakała ze szczescia, a mnie po prostu zatkało. Dzień kiedy mój synek przyszedł na świat był najpiękniejszy na świecie, płakałam jak bóbr ze szcześcia ijuz mnie ciarki przechodza jak sobie pomyśle że bedzie mi dane znowu to przeżyć. Dzieki za list pozdrawiam anka P.S. Na kiedy dokładnie masz termin? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 15:32 Mamokuby, sama piszesz,że dzień urodzin synka był najpiękniejszy na świecie. ja nie spodziewałam się Poleczki. byłam początkowo załamana, marzyłam o samoistnym poronieniu (trzymałam się kurczowo myśli lekarza, że do końca 3 miesiąca natura sama rozwiązuje nieprawidłowe ciąże, chociaż jednocześnie wiedziałam też, że dzieci nieoczekiwane trzymają się życia jak żadne inne ))))). do końca ciąży miałam mieszane uczucia. bałam się, że jej nie zaakceptuję. że jej nie pokocham. ale jak mi ją położyli na brzuchu, przeżyłam taką ekstazę, tak wielką dawkę miłości, o jakiej uczą nas lekarze ))) sama zresztą wiesz. w piątym miesiącu życia Poleczki wróciłam do pracy, wykończona monotonnią bycia z dzieckiem. pracuję w wolnym zawodzie, więc była to łatwa do wykonania decyzja, co 3-4 godziny wpadałam do domu. początki były trudne, teraz wszystko gra. od momentu jak poczułam to malutkie bezbronne zdane tylko na mnie ciałko na sobie, wiedziałam, że chcę mieć drugie dziecko. ja mam wyobrażenie rodziny z przynajmniej dwojgiem dzieci (więcej na razie nie planuję, ale kto wie ))), bo jedno robi za mało szumu )) poza tym kto się z jednym będzie bawił??? przecież my nie jesteśmy partnerami do zabaw w takim stopniu jak drugie dziecko. teraz też czekam na wizytę u lekarza. znowu mam mieszane uczucia, ale cieszę się bardziej niż w pierwszej ciąży. mieszane uczucia mam dlatego, że nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko, zawsze wydaje się, że jest coś ważniejszego do zrobienia (kariera, pieniądze, spłata kredytów, życie!). cieszę się, że zobaczę dwoje moich dzieci bawiących się. kłócących. zazdosnych o siebie. dla mnie to sens rodziny. zanim pojawiła się Poleczka mieliśmy już dwa psy (nadal je mamy, są na zobaczcie! w Poleczka-Bubineczka )). i to wciąż nie tworzyło atmosfery domu. oboje pracujący, zabiegani, widzący się wieczorami. jak pojawiła się Polcia, wiele się zmieniło. wciąz walczą we mnie Mona- architekt i Mona-mama. czasem chcę być cały czas w domu z córeczką. na dłuższą metę nie wystarcza mi to. mimo to pragnę drugiego dziecka. życiowe decyzje nigdy nie są łatwe. nie ma sytuacji czarno-białych. piszesz, że planowaliście drugie dziecko, może troszkę później. jest jak jest. na pewno nie będziesz żałowała tej decyzji. pozdrawiam, --- Mona mama Polci (30.09.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 04.09.03, 11:00 Cześć Mona, Bardzo, bardzo dziękuje Ci za Twój list. Jetes chyba jedyna żyjąca matka , która znam, która mnie zrozumiała. Wszystkie kolezanki, które maja dzieci albo je zaplanowały i wyczekiwały magicznej rózowej kreski na tescie albo wpadły ale z braku innych żeczy do zrobienia w zyciu zaakceptowały ten fakt i dzieki temu ich życie nabrało sensu. Ja miałam jakies marzenia ,plany i dowiaduja c sie że jestem w ciazy miałam wrażenia że ziemia ustępuje mi spod nóg. Ciesze się że jest moj kochany Kubus, ale zdaję sobie sprawe że niektórych rzeczy nie zdołam juz w zyciu zrobić . Dziecko jest taką ukochana kula u nogi, jest najwazniejsze i pragnienie aby było szczęsliwe jest dniem codziennym. W zeszłym roku żaliłam sie na forum ze wszystkie plany w łeb i któras z dziewczyn napisała mi ze musze sobie jakies nowe plany wymyslec . To prawda ze teraz moge robic rzeczy , których kobiety bez dzieci nie moga . Moge chodzic do zoo częsciej niz zwykle, do teatru lalek i kupowac fajne zabawki i chodzic do cyrku i cieszyc sie z ubierania choinki, ale żal za tym co mogłobyc jakoś mnie męczy. Poza tym jestem dośc młoda mam 26 lat i drugie dziecko w drodze. Moje kolezanki ktore maja dzieci sa starsze , ate w moim wieku patrza na mnie jakos tak dziwnie. matka Polka rodzi dzieci pierze sprzata i gotuje zamiast czerpac z zycia. Jak sie z nimi spotykam to czuje sie jak stara ciota. Dzieki jeszce raz za słowa które podniosły mnie na duchu. pozdrawiam Cie bardzo serdecznie Anka Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 15:39 Aniu, wclae nie chcialam, zeby wyszlo, ze jestes baba z Ciemnogrodu. Jesli tak sie poczulas, przepraszam ))))) Chodzi mi o to, ze na pewno za kilka dni, tyogdni, moze jak zrobisz pierwsze USG itd. i na Ciebie spadnie ta euforia. Przyznam Ci sie szczerze, ze ja nigdy nie moglam zniesc ciezarnych, ktore na okroglo cwierkaly o swojej ciazy i tokowaly jak nakrecone. Dla swojego pierwszego dziecka jestes super mama i dla drugiego tez tak bedzie. A z tym szkoiem, to swietnie Cie rozumiem. Nasz dziecko bylo jak najbardziej zaplanowane. Odstawilam po wielu latach pigulki, ale jak udalo sie za pierwszym razem, to przez kilka dni chodzilam w ciezkim szoku i nie moglam sie do tej mysli przyzwyczaic. A przeciez wiedzialam, ze bez antykoncpecji zajde w ciaze... Wiec moze to ja jestem baba z Ciemnogrodu )))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 17:02 Julia, czy wiecie już że nie masz ciąży bliźniaczej???))) to częste po odstawieniu pigułek, a Ty na dodatek "od razu" zaszłaś w ciążę. więc ???))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 03.09.03, 17:16 mamamona napisała: > Julia, > > czy wiecie już że nie masz ciąży bliźniaczej???))) to częste po odstawieniu > pigułek, a Ty na dodatek "od razu" zaszłaś w ciążę. więc ???))))))) A wiesz, ze prawie do tego doszlo To znaczy mialam owulacje z obu jajnikow naraz, ale drugi pecherzyk nie pekl i tylko dlatego jestem posiadaczka zdecydowanie jednego Lokatora Niedawno bylismy u znajomych, ktorzy maja blizniaki - dwoch chlopcow i po prostu, doslownie roznosili mieszkanie. W przerazeniem patrzylismy jak bawili sie w zabawe "gutki" (czyli w ich jezyku jagodki) i rozgniatali je na bialym dywanie... Wtedy juz wiedzielismy, ze jestesmy w ciazy i oboje bylismy przerazeni, ze dziecko moze tak zdemolowac mieszkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka7 Re: MAJ 2004 !!! 04.09.03, 09:40 Czesc Dziewczyny, dolaczam sie do Was, chociaz jestem tutaj juz od dawna. Sledzilam Wasz watek od poczatku, a teraz postanowilam sie ujawnic, bo to nieladnie podgladac z ukrycia Wlasciwie powinnam pisac na watku kwiecien, ale ten podoba mi sie zdecydowanie bardziej, a kto wie moze termin przesunie mi sie i zostane majowka? Nazywam sie Julia i to moje pierwsze dziecko. Mieszkam w Stanach, choc jeszcze przez miesiac bede w Polsce. Moj Niemaz jest poloznikiem, wiec nie jestem tutaj po porady. Raczej zeby pogadac z kobitkami w tym samym - odmiennym - stanie. Mam nadzieje, ze mnie przyjmiecie Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 04.09.03, 10:29 cześć Juleczka, Co prawda to nie mojw forum i sama jestem tu dopiero od wczoraj, ale witam Cie. Ciesze sie ze to forum sie rozrasta, jest tu kilka fajnych i kumatych babeczek,które mam nadzieje wspólnie do końca ciaży będa dzielić swoje dole i niedole, a potem radości i smutki macierzyństwa. Witam Cie serdecznie. Napisz coś o sobie i na kiedy masz termin ? Ja mam na imie Anka mam 26 lat i nosze w sobie druga dzidzię . Mój synek w maju skończy dwa latka , mam nadzieje urodzic mu siostrzyczke ale jak wiedomo najwazniejsze jest zeby dzuecko było zdrowe , jak będzie chłopak to poatram sie o trzecie . Żartowałam... Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka7 Re: MAJ 2004 !!! 04.09.03, 12:24 Aniu, dziekuje za powitanie. I gratuluje drugiego dzidziusia. Podziwiam cie, bo ja myslalam, ze nigdy nie zdecyduje sie na jedno dziecko, a co dopiero dwa, trzy... Tak jak Ty mam 26 lat. Od kiedy mieszkamy w Stanach nie pracuje - smieje sie, ze jestem "przy mezu". Termin mam orientacyjnie na 22 kwietnia, ale moj Niemaz twierdzi, ze dokladniejszy termin jeszcze sie ustali na podstawie pozniejszego USG. Na razie, wg naszych obliczen jestem w 7 tygodniu ciazy i tego sie chwilowo trzymam. Dwa razy robilismy USG i na razie wszystko w porzadeczku. Jestem troche przewrazliwiona, bo nasluchalam sie juz jakie to okropienstwa moga spotkac ciezarna... Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 04.09.03, 13:36 Witam nowe mamuski, a zwlaszcza moja imienniczke. Moj chlopak tez jest poloznikiem, ale woli nie wtracac sie w zagadnienia mojej ciazy i skierowal mnie do jego zdaniem najlepszego lekarza. Zupelnie inaczej przezywa ciaze niz inni mezczyzni. Twoj tez? Musze Wam o czyms napisac. Wczoraj bylam na jodze dla ciezarnych. Normalnie chodze na zwykla grupe, ale w tym miesiacu poza normalnym abonamentem, wykupilam jeszcze grupe dla ciezarnych. Bylo swietnie. Oprocz mnie dziewczyna w 4 i w 5 miesiacu. Co smieszniejsze, ta w 5 miala tak maly brzuszek, ze spytalam, w ktorym jest tygodniu, a ona, ze w 5 miesiacu. Tez bym chciala tak wygladac za trzy miesiace. W kazdym razie bylo swietnie - polecam!!! A co z innymi dziewczynami? Jakos ostatnio milczycie. Dajcie znac, co u Was. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 05.09.03, 18:54 Witam ksel i malgog! Dobrze jest miec na forum doswiadczone mamy. Malgog, nic sie nie martw - maz sie na pewno ucieszy. A 37 lat to piekny wiek. Moja kolezanka urodzila w zeszlym roku w wieku 39 lat i swietnie dawala sobie rade zarowno w ciazy, jak i po urodzeniu. Daj znac, jak zareagowal maz. Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: MAJ 2004 !!! 06.09.03, 18:09 I ja się dołączam do tej pięknej, majowej historii...Póki co dużo obaw..ale wierzę, że będzie dobrzePozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 10:19 Cześc, Pozdrawiam serdecznie przyszłą majową mame. Jak się czujesz? Co do obaw to wiedz ze 90% z tego forum czegos sie boi, wiec głowa do góry i jesli chcesz podziel sie z nami swoimi obawami. pozdrawiam mamakuba Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 10:28 Cześc Julia, Co tam słychowac? Jak Twój Ludek ? Czy wiesz juz na kiedy masz termin? Napisz jak sie czujesz , bo mnie zacyznaja meczyc całodzienne acz chwilowe mdłości. Jestem starsznie nerwowa a ty? Mam nadzieje ze nie masz mi za złe ze tak sie tu panosze na twoim forum, ale spodobało mi sie i codziennie z radościa czytam nowe listy. Fajnie że wymysliłas ten temat. P.S. Ciesze sie coraz bardziej. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 13:24 W piątek powiedziałam mężowi. Zachował się super chociaż ja panikowałam okropnie i zachowywałam się jakby ta ciąża była końcem świata. Oczywiście zrobiłam z tego straszną tragedię - chyba trochę przesadziłam, ale przyznam się szczerze, że była to ogromna, niezaplanowana niespodzianka również dla mnie. Dzisiaj wieczorem idę do gin. Sen z oczu spędza mi mój wiek - niestety skończone 37 lat, mąż oczywiście wspomniał o badaniach prenetalnych. Dziewczyny błagam o radę - robić czy nie. Ja i tak jestem zdecydowana, że niezaleśnie od wyniku tych badań urodzę dziecko więc czy wogóle jest sens. Jestem potwornie rozbita - wyliczyłam termin na ok. 7 maja malgog Odpowiedz Link Zgłoś
ksel Re: MAJ 2004 !!! - do malgog 08.09.03, 13:39 Witam moją rówieśniczkę, tylko moje pierwsze dziecko jest trochę starsze od Twojego. Też mam podobne obawy do Twoich, dzisiaj idę do lekarza poradzić się w kwestii różnych badań, to coś napiszę. Trzymaj się ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 14:36 Witam!!Witam!! Czuję się nawet całkiem, całkiem Bolą mnie bardzo piersi, no i od czasu do czasu mocno -małpowato pobolewa mnie brzuch. Póki co nie jest źleI mam nadzieję, że źle nie będzie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 16:12 Aniu, to nie jest moje forum, tylko nasze, wiec nie musisz mnie za nic przepraszac. Sama chetnie tu zagladam, choc czasu coraz mniej Na razie nie mam zadnych wiadomosci z frontu ciazy, bo lekarz, ktorego sobie upatrzylam na prowadzacego ciaze jest tak oblegany, ze wizyte mam dopiero 1 pazdizernika. Ale na razie nic zlego sie nie dzieje, wiec jakos wytrzymam. Robilam juz dwa USG, a teraz zrobie sobie badania krwi i moczu i powinno wystarczyc. Z tymi terminami to jest smiesznie. Moja kolezanka zaszla w ciaze 10 lipca i lekarz wyznaczyl jej termin na podstawie USG na 22 kwietnia. Ja poczelam 29 lipca, a termin z drugiego USG wychodzil na 16 kwietnia Malgog, ja tez zamierzam zrobic badania prenatalne, ale to chyba dopiero w 12 tygodniu. Sama musisz podjac decyzje, czy chcesz przeprowadzic te badania czy nie. Pamietaj, ze wiele wad (chorob, uposledzen) mozna usunac jeszcze w Twoim brzuszku lub zaraz po urodzeniu. Ja nadal czuje sie swietnie. Tylko urosly mi piersi i staly sie wrazliwsze. Reszta bez zmian. Nadal nic nie widac. Moj Ukochny twierdzi, ze jestem urodzona do tego, zeby byc ciezarowka... Odpowiedz Link Zgłoś
kiruna1 Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 16:45 Cześć wszystkim! W czwartek byłam u lekarza, to bardzo wcześnie bo to był dopiero 32 dzień cyklu, ale po poprzedniej ciężkiej ciąży spanikowałam jak poczułam nietypowe bóle w brzuszku. Najpierw zadzwoniłam, i lekarz zalecił mi dużo leżeć i za 2 dni przyjść. No to leżałam, leżałam ... i strasznie się denerwowałam (w poprzedniej ciąży przeleżałam prawie 7 m-cy ). W czwartek poszłam, a ona stwierdziła, że to nie może być nic związanego z macicą, bo tam jest wszystko OK. HUUUURRRAAA!!! Na USG zobaczyłyśmy tylko mały pęcherzyk i powiedziała: "to chyba jest TO". Efektem zdenerwowania (chyba) było moje ciśnie, i tu uwaga 170/100 - a nigdy nie miałam z tym problemów. No i następny stres gotowy. Przy nadciśnieniu odkleja się łożysko, i dodatkowo może dojść do hipotrofii płodu - dziecko zbyt wolno rośnie bo jest głodne. Dodam tylko, że moją pierwszą córeczkę urodziłam w 42 tyg. z wagą 2500g (niewiadomo dlaczego) - tylko wtedy nic mi nikt nie powiedział, że może mieć na to wpływ ciśnienie. Przeraziłam się nie na żarty i w piątek byłam już u specjalisty od nadciśnienia, zmierzył mi ciśnienie i okazało się zupełnie w normie, ale muszę je badać teraz dwa razy dziennie - oczywiście już do końca ciąży i jak mi się podniesie to będę musiała zacząć zbijać je lekarstwami. Na tym moje stresy się skończyły, a ja zaczęłam 6 tydzień ciąży. Jak wszystko będzie ok to zostało mi jedynie około 34 tygodni, hmmm Pozdrowienia Mam nadzieję, że was nie zanudziłam ale tak dobrze jest się wygadać. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 23:01 cześć babki, widzę, że nam się wątek pięknie rozrasta, i nawet można zaobserwować podobne pary czy grupy ciężarnych)) są pierwsze ciężarówki, mamy koło 36 lat, mamy drugi raz ciężarówki, są mamy o podobnych problemach - można już organizować pierwsze spotkanie! u nas na razie cisza, nie chcę się zgrzewać, a i czasu nie mam. z kalendarza mi wynika, że to 7 tydzień - czas na wizytę u lekarza. mam lekkie mdłości, tak lekkie, że nawet bym ich nie zauważyła, ale jednak coś mi nie pasuje wciąż. poza tym nowych objawów brak. moje pierwsze dziecie właśnie stawia pierwsze kroczki, więc mamy teraz inne podniety. trochę już ochłonęliśmy )) chyba wybiorę się więc w tym tygodniu do lekarza, już czas na oficjalne potwierdzenie. ja w pierwszej ciąży miałam od 6 miesiąca totalne nadciśnienie. do końca pracowałam Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 23:05 cześć babki, widzę, że nam się wątek pięknie rozrasta, i nawet można zaobserwować podobne pary czy grupy ciężarnych)) są pierwsze ciężarówki, mamy koło 36 lat, mamy drugi raz ciężarówki, są mamy o podobnych problemach - można już organizować pierwsze spotkanie! u nas na razie cisza, nie chcę się zgrzewać, a i czasu nie mam. z kalendarza mi wynika, że to 7 tydzień - czas na wizytę u lekarza. mam lekkie mdłości, tak lekkie, że nawet bym ich nie zauważyła, ale jednak coś mi nie pasuje wciąż. poza tym nowych objawów brak. moje pierwsze dziecie właśnie stawia pierwsze kroczki, więc mamy teraz inne podniety. trochę już ochłonęliśmy )) chyba wybiorę się więc w tym tygodniu do lekarza, już czas na oficjalne potwierdzenie. ja w pierwszej ciąży miałam od 6 miesiąca totalne nadciśnienie. do końca pracowałam, na ostatni "przegląd" pojechałam swoim autem, i stamtąd skierowana do szpitala (10dni przed terminem), bo miałam takie nadciśnienie, że istniało zagrożenie odklejenia łożyska - a więc uduszenia się dziecka ( w szpitalu - kategorycznie mi zostać kazali, na co zalałam się łzami (miałam taką wizję romantyczną, że odejdą mi wody płodowe w naszym łóżku, będę spać w objęciach męża, razem pojedziemy do lekarza))))). na nic to. lekarka nie mogła uwierzyć, że ja tego nadciśnienia nie czuję, że nie boli mnie chociaż głowa, ale ja przecież nawet prowadziłam do porodu samochód. przeleżałam te ostatnie dni w szpitalu, na patologii ciąży (, nikomu nie życzę, bo atmosfera ciężka, dosyć smutna. leżałam i leżałam, w końcu powiedziałam lekarzowi: albo rodzimy albo ja się wypisuję na własne żądanie ))) w nocy dziewczyna w 25 tygodniu zaczęła rodzić, ale ją na szczęście jakoś powstrzymali. stres jednak tak był wielki (ona krzyczała: jeszcze nie czas!, jej mąż płakał), że zaczęłam z tych nerwów rodzić. czemu jednak tą historię tu wrzucam??? od tego nadciśnienia się zaczęło. podobno w kolejnych ciążach nadciśnienie raczej już się nie pojawia, ale nie pamiętam czy to gdzieś czytałam, czy tylko mi się wydawało ))) o, po tym elegancko widać, że ja w ciąży jestem. bo ze mnie konkretna, nie lejąca wody kobieta jest. i na temat!!!! pozdrawiam, dbajcie o siebie mamy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 08.09.03, 23:07 ale mi tu forum sakeruje. nic to, możecie sobie utrwalić )))) potem Was sprawdzę czy na pamięć już znacie początek )))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 09:27 Cześc Mona, Fajnie że sie znowu odezwałaś(i to od razu potrójnie). Dopiero teraz do mnie dotarło, że ty masz tez małego dzieciaczka jak ja a nawet mniejszego bo mój pierwszy jest majowy 2002). Mój Kubus jest grzeczny i od poczatku taki był, zadnych kolek, nieprzespanych noocy itp atrakcji. Boje sie że teraz dostaniemy w kość, a jak tu odsypiac w dzien kiedy w domu jest jeszcze drugi brzdąc.Jak to wszystko widzisz? Moim Kubusiem zajmuje sie niania? A kto twoja Polcią? Czy chodzi do żłobka czy tez masz opiekunkę? Mona czy ty byłas juz u ginia chociaz raz, bo ja wizyte mam na 17 września i tak sobiue wczoraj pomyslałam co by to było jakby sie okazało ze sa bliźniaki.Hi hi Dziewczyny, Pozdrawiam Was wszystkie, mamy pierwszy raz nie bójcie sie nie jest tak strasznie jak piszą w gazetach a i poród tak nie boli jak sie do niego psychicznie przygotujecie. Mamy po raz drugi jak ja powiedzcie jak Wasze brzuchy bo ja choc to dopiero wg. ksiazek 6-ty tydzień jakos dziwnie nie moge sie dopiąc w spodnie. Jestem raczej szczupła waże 48 kg ledwo pierwszy miesiac a mnie juz cisna spodnie?A jak u was ?Mamy starsze hmmm niew iem jak to jest bo mam 26 lat ale mam kolezanke ktora ma 36 i jest pierwszy raz w ciązy, wyglada i czuje sie cudnie. To jak to mona mówiła mamy tu juz rózne typy ciężarówk, mam nadzieje że nikogo nie pominęłam. Pozdrawiam jeszcze raz wszystkie mamuski. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 00:15 Utrwaliło się.Jesteśmy gotowe do sprawdzenia )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kajus3 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 08:02 Witam was wszystkie, wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na to, że do Was dołączę. Niestety zrobiłam dzisiaj test i była tylko jedna krecha . To był nasz drugi cykl starań (o drugie dziecko - mam już 4-ro letnią Jagódkę). Pozdrawiam majówki i zmykam do starań wrześniowych Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 09:50 no to mi się podoba, kilkanaście minut po moim wpisie już Monix zgłasza chęć gotowości! w takim energicznym gronie śmiało dojdziemy ze śpiewem na ustach do końca! lecę do pracy, mam spotkanie o 10, na które się.... poslizgnę )) no co, w końcu ja w ciąży jestem, nie?? Aniu, na początek przewiduję 2 tygodnie pobytu mojej mamy, i 2 tygodnie teściowej. obie kochane bardzo mi pomogły na początku z Polcią. potem mam nadzieję, że uda nam się razem z Pawłem jakoś ogranąć - w końcu to nasze dzieci, i kilkanaście latek mamy już od startu w plecy))) myślę, że nie będzie tak źle, w szpitalu przy rodzeniu Polci poznałam Kasię, która powiła wtedy rówieśnika Poleczki - Bartusia. ona w domu miała wtedy 13- miesięczniaka!!!! to dopiero odjazd! ale obie ciąże świadome, chciała małą różnicę wieku. sama mówi, że początki są trudne, ale jak się wpadnie w tryb, to nie jest źle. moja Polcia też była i jest dzieckiem bezstresowym - zero kolek, pięknie spała do 6 miesiąca. gorzej teraz, wciąż na cycku jest, i obie przeżywamy jakiś kryzys - ja mam już dość, bo karmię jedną tylko piersią i od nadmiaru ssań po porstu wymiękam. marzę już o skończeniu, brak na razie pomysłu. liczę trochę na samoodstawienie się Poleczki, bo gdzieś o tym czytałam ))) ale jak ją znam z tej strony, jeszcze w maju będzie ograbiała noworodka z mleczka )) lecę, zajrzę wieczorem, trzymajcie się babeczki swoich brzuszków ))) ja nie jestem zbyt szczupła po pierwszej ciąży (cóż za wyrafinowany eufemizm))), jestem.... cóż.... gruba... ale nie powiem ile ważę, bo to wstyd, a po drugie przestraszyłabym pierwsze mamy. po drugim zrzucam sporo i wracam do formy! już to wiem! papa Odpowiedz Link Zgłoś
jenny755 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 10:52 kochane zrobiłam pierwszy test i dołączam do Was, mam nadzieje że na bardzo długo, drugi zrobię po 10 dniach od spodziewanej miesiączki. niepokoję się jednak dość silnymi, sporadycznymi bólami podbrzusza i kłuciem w okolicach jajników. to moja pierwsza ciąża, nie mam więc doświadczenia. dlatego moja serdeczna prośba o wyjaśnienie czy takie objawy to standard, czy jednak pędzić do lekarza. trzymam kciuki za wszystkie majowe mamy Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 11:23 witamy, witamy nie martw się kłuciem, to prawdopodobnie macica rośnie i zmienia swój kształt. jestem architektem, więc bardziej szczegółowo wyjaśni Ci to lekarz)) takie bóle, kłucia, uczucia jak przed miesiączką pojawiają się w ciągu całej ciąży. martw się krwawieniem i nagłym, ostrym, naprawdę przejmującym bólem. poza tym naprawdę warto pytać o wszystko swojego ginekologa. każda kobieta przy pierwszej ciąży po porstu nie zna objawów swojego ciała. ale uciekam, bo z pracy tu w zaprzyjaźnionej firmie opowiadam o macicach )) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jenny755 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 11:36 dziękuję bardzo, uspokoiłam się przynajmniej, oczywiście na wizytę już się umówiłam, niestety dopiero w następną środę (pierwszy wolny termin u mojego ginia), zapobiegliwie mam wszystkie badania kontrolne zrobione wcześniej (krew, cukier, tarczyca, toxoplazmoza, różyczka - wszystkie pozytywne i przeciwciała się znalazły) tak więc większych zmartwień już nie mam, jeszcze raz dzięki serdeczne. pozdrawiam ciebie i brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 12:13 To znowu ja. Wczoraj byłam u gin. Jestem w 6 tyg. - samam to wyliczyłam i przewidywany termin na 7 maja. Ponieważ mam tyle lat ile mam czyli 37 - gin zaproponowała skierowanie na badania prenetalne ok. 12, 13 tyg. a jak nie będzie wystarczającej ilości wód płodowych to nawet w 14, 15 tyg. Na wyniki czeka sie ok. 4, 5 tyg. więc w najlepszym przypadku wyniki poznam w ok. 17, 18 tyg. ciąży. Sama nie wiem co robić. Gin poinformowała równiez o super dokładnych badaniach USG - gdzieś już czytałam o tym. Czuję się super tylko czasami trochę mnie mdli, ale w normie Jak inne majowe ciężarówki ?? Czekam na wieści - odezwijcie się ksel i juliapołudniewskia - czy zdecydowałyście się na wykonanie badań prenatalnych. Mąż naciska żeby robić a ja nie jestem zdecydowana. Napiszcie jeśli wiecie gdzie wykonuje się te badania i czy związane jest to z pobytem w szpitalu - domyślam się, że chwilowym. Pozdrawiam malgog Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 13:57 Jenny ja tyż po raz pierwszy , więc się wspierać będziemy i nie panikować razem. Ja tyż mam czasem kłócie w brzucholu, małpowato najpierw, a teraz już troszku inaczej. Doświadczona mówią, że tak ma być, no to ma być Mamamona ja energiczna kobita jestem, więc tekst szybciutko przeczytałam i jeszcze szybciej się nauczyłam , no a teraz ze śpiewem na ustach idę w stronę maja. Bardzo chciałabym tam dojść. Swoją drogą dziś mi nie do śmiechu. Od wczoraj zawitał u mnie katar, nie wiem skąd, nie wiem po co i dlaczego. A ponieważ w ciązy jestem po raz pierwszy to panikuję, że katar zaszkodzić moze dzidzi. Ehhh... Wy doświadczone się pewno ze mnie smiejecie. Proszę się więc nie śmiać, tylko pocieszać Monixa, że będzie dobrze i katarek nie zaszkodzi...ehh... I muszę jeszcze do lekarza się wybrać, ale to chyba dopiero gdzieś za tydzień. Miłego popołudnia słonecznego życzę!!!Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jenny755 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 15:11 dzięki monix za wsparcie, katarek nic Tobie i dzidzi nie zaszkodzi, tylko nie bierz leków na własną rękę i będzie ok, polecam domowe sposoby leczenia. Podrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 17:31 Zaczne od smutnej wiadomosci: dopiero teraz przeczytalam, ze Doro wypisala sie z tego watku. Tak mi przykro. Doro, daj znac jak sie czujesz? Co sie stalo? Strasznie Ci wspolczuje i goraco pozdrawiam I witam wszystkie inne mamusie, ktore dolaczyly. Ciesze sie, ze tak peczniejemy - i doslownie i w przenosni Odpowiedz Link Zgłoś
pola777 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 17:51 hej, nic sie nie martw. Ja miałam takie bóle od ok. 10 dni po zapłodnieniu- koszmar! Tak jak na okres tylko ostrzejsze... Zrobiłam teścik i pokazało mi dwie krechy...! Okres nie nadchodził a USG na samiutkim początku trzeciego tygodnia pokazało trzymililetrowego dzidzka.. Lekarz rozwiał moje obawy i powiedział że bóle mogą minąć pod koniec pierwszego trymestru lub też mogę je mieć przez okres całej ciąży. To po prostu puchnąca macica. W piątym tygodniu mialam już 2,5 raza wieksza.Dzisiaj wchodzę w siódmy tydzień od OM, w piąty od zapłodnienia-znam datę i godzinę..Pierwsza ciąża tak samo, nieplanowana i młode dziewczę ze mnie ale zwarte i gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
jenny755 Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 11:00 pola u mnie właśnie są takie objawy, od dnia jak powinnam dostać miesiączkę i nie ustępują, test robiony po 3 dniach od spodziewanej M wyszedł z 2 krechami. Teraz minęło 5 tygodni od 1 dnia OM. Ja jednak obawiam się o kłujący ból w okolicach prawego jajnika, w tym miejscu mam też bliznę po wyrostku który miałam w wieku 1,5 roku. Może to jak piszesz w wyniku wzrostu macicy bolą mnie te zrosty pooperacyjne. Nie wiem czy tak długo wytrzymam, aż boję się pomyśleć co będzie jak brzusioo urośnie do większych rozmiarów. pozdrawiam wszystkie mamusie P.S. Jestem z W-wy, mam 28 lat i na imię Joanna. W tej chwili siedzę w pracy, która jest bezstresowa, szef sam się upominał ode mnie o wniosek macierzyński i mam nadzieję że nie będę musiała z niej rezygnować w czasie ciąży na rzecz leżenia w łóżku. Odpowiedz Link Zgłoś
pola777 Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 11:17 Jen, jesli minelo juz 5 tygodni od ostatniej miesiaczki mozesz juz isc na usg zeby potwierdzic czy zarodek znajduje sie we wlasciwym miejscu. Ja majac te bole balam sie czy to czasem nie jest ciaza pozamaciczna (-ze mnie jest straszna panikara) i to byl jedyny sposob aby to wykluczyc. Jezeli odczuwasz ostry bol tylko po jednej stronie powinnas isc sprawdzic- jeste pewna ze wszystko bedzie dobrze ale duzo daje rozmowa z lekarzem, bedziesz wiele spokojniejsza. Nie zobaczysz wiecej niz kropke o srednicy malego groszku, jakkolwiek lekarz stwierdzi ze dziecko rozwija sie we wlasciwym miejscu.POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 11.09.03, 10:41 cześc Pola, Zdaje sie ze jestesmy ten sam rocznik. Ja tez spodziewam sie drugiego niezbyt planowanego. Ale juz powoli oswajam sie z ta myśla ze będe 27 letnia matka POlka z dwójka dzieci. ja tez dokładnie znam date poczęcia hi, hi. Niby nieplanowane a znam nawet datę powstania mojego dzidka. Pozdrawiam Cie serdecznie. Napisz jak sie czujesz bo mnie męcza ranne mdłości , nie wymioty ale muli mnie tak ze az mi słabo . Jak byłam w pierwszejciazy to za przeproszenie pare razy pusciłam pawia ale poza tym było ok . Teraz mdli mnie cały dzien a na dodatek dzisiaj zaczął bolec mnie jajnik. U ginia jeszcze nie byłam ale juz sobie dawkuje kwas foliowy i materne , w końcu jestem juz doświadczona Do ginia ide w środe za tydzien , z niecierpliwościa czekam na pierwsze zdjecie mojego Ludka. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 14:41 Witam wszystkich! Chyba dolacze do grona majowych mam. Test wyszedl pozytywnie i jestem bardzo szczesliwa, a jednoczesnie pelna obaw. To moj 5 tydzien od OM i sa to moje pierwsze doswiadczenia. Mam na imie Magda i w grudniu stuknie mi 31 latek. Zaledwie tydzien temu zostalam szczesliwa mezatka, a tu wkrotce moge zostac szczesliwa mamusia. Zawsze marzylam o dzieciach, ale odkladalam to z roznych wzgledow. Nie sadzilam, ze tak szybko mi sie to uda. W zasadzie chcielismy jeszcze miesiac poczekac, ale jednoczesnie przestalismy uwazac idac "na zywiol". Do pani doktor wybieram sie w nastepny poniedzialek. Mam nadzieje, ze wszystko jest w porzadku. Pierwsze objawy zauwazylam u siebie 2 tyg. po zaplodnieniu (4 po OM) - ból w piersiach trwa do dziś, do tego mialam lekkie mdlosci. Czulam juz, ze cos sie dzieje w moim brzuszku. Jedynym moim zmartwieniem jest zaplanowana podroz poslubna do Egiptu, ktorej nie odwolamy juz. Wylot 25 wrzesnia, czyli koniec 7 tygodnia. Nie wiem jak moze wplynac na mnie w tym stanie lot samolotem i taka zmiana klimatu. Moze ktoras z mam miala podobne doswiadczenia i moze sie ze mna podzielic? Swoja droga porozmawiam w poniedzialek z pania doktor na ten temat. Jestem niesamowicie szczesliwa i dlatego mam obawy, czy to nie za duze ryzyko taki wyjazd. Pozdrawiam goraco, MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 14:49 Nie martw się, jeżeli wszystko jest w porządku możesz śmiało lecieć do Egiptu. ja również za kilka dni wybieram się na wakacje samolotem, u mnie będzie to 7, 8 tydzień c. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 14:54 Dzieki za slowa otuchy, juz mi lepiej. ) Udanego wypoczynku i napisz po powrocie jak to przezylas. MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
pola777 Re: MAJ 2004 !!! 09.09.03, 18:04 zalezy jak sie czujesz- ja o swojej ciazy dowiedzialam sie w jej trzecim tygodniu i akurat bylam na cyprze. Z Paphos do londynu leci sie ok 5 godzin, dodatkowo mialam infekcje ucha i gardla (wylam z bolu i rzygalam jak kot do torby chorobowej)- ale to wszystko bylo raczej wina choroby a nie ciazy. nie ma zadnych zastrzezen zeby latac we wczesnej ciazy z tego co powiedzial mi lekarz...I jutro znowu mnie czeka trzygodzinny lot i zmiana klimatu. Ale czuje sie na silach....jedynie w pozniejszych miesiacach moga cie po prostu nie wpuscic na poklad samolotu (zalezy jakie linie, zazwyczaj nie sa zachwyceni jak ktos rodzi na pokladzie -ani mnie ani tobie to jeszcze nie grozi)- trzeba sie dowiedziec w liniach zanim zabukuje sie bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 09:57 Jak na razie czuje sie swietnie, poza bolami piersi, do ktorych juz przywyklam. Przyplatalo mi sie tylko male przeziebienie, z ktorym silnie walcze przy pomocy cytryn i miodu. Ale to mam nadzieje przejdzie, wyjazd dopiero za 2 tygodnie. Do tej pory uwielbialam lot samolotem, wiec mam nadzieje, ze bedzie dobrze i tym razem. Najbardziej o ten wyjazd martwi sie moj maz, ale go uspokajam. ) Pozdrawiam, MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: MAJ 2004 !!! 29.10.03, 13:47 Ja jestem w podobnej sytuacji co Madziki - mam 30 lat i zaszłam w ciąże 2 tygodnie po ślubie, ale liczy mi się to właściwie od dnia po ślubie (bo 1 dzień OM). I też myśleliśmy, że to dłużej potrwa, a tu proszę, za pierwszym razem!! Ale to pewnie dlatego, że mój mąż jest ode mnie 6 lat młodszy, hi hi. O i wiecie co, ja już długo długo chciałam dziecka, a jak się dowiedziałam, ze to już, to oczywiście się ucieszyłam, ale potem wpadłam w taką panikę i histerię, że chyba 3 tygodnie trwało, zanim doszłam do siebie. teraz jestem bardzo szczęsliwa i już nie mogę się doczekać wielkiego brzucha. Poza tym, tak sobie czytam o Waszych dolegliwościach i zazdroszczę dobrego samopoczucia - ja przez pierwsze 2 miesiące bez torebki foliowej i składanej szczoteczki do zębów nawet się z domu nie ruszałam, a zdarzało mi się też wracać do domu, bo za przeproszeniem nie udało mi się trafić w kosz na śmieci... Na szczęście teraz już dobrze. Pozdrawiam wszystkie Mamy i Dzidziusie Beata + Kuba/Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kajus3 Re: MAJ 2004 !!! - do Julii 10.09.03, 09:56 Witam i serdecznie gratuluję, czytałam na forum, że Twojej ciąży nie wykrył test i w związku z tym mam pytanie. Staram się o dziecko, obecnie mam 31 dzień cyklu (normalnie cykle 28 -dniowe), mam wszelkie możliwe objawy ciąży, jednak test wyszedł negatywny - moje pytanie, czy odczuwałaś to podobnie, w którym dniu cyklu robiłaś testy? Będę wdzięczna za odpowieć - być może to głupie, ale ciągle jeszcze mam nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 10:36 Witajcie przyszle Mamuski! Ja jestem w 9 tyg.(od ostatniego okresu).Mam sie swietnie,nie meczy mnie juz tak bardzo sennosc.Mdlosci tez zadnych nie mialam i nie mam.Tylko piersi duzo wieksze i wrazliwsze. Dzisiaj jednak odkrylam,ze nie dopinam sie w niektore spodnie...Czy u Was tez tak juz jest? Prosze doradzcie,czy powinnam kupic sobie gatki o rozmiarze wiekszym w pasie? Pewnie jakies sukienki,spodnice? Troszke mnie to przeraza..... Prosze jak Wy sie na to zapatrujecie? pozdrawiam Marzenka i fasolka Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 11:13 Kajus, mojej ciazy tez nie wykryl zaden test. W 38 d.c. zrobilam USG i wyraznie widac bylo ciaze. Wiec moze i Ty... Marzenka, u mnie narazie zero brzuszka. No, chyba, ze sie wypne Ale wiem, ze najlepiej kupic sobie spodnie (lub spodnice) ze sznureczkiem, zeby mozna bylo regulowac objetosc. Poza tym zauwazylam, ze znow sa modne bluzki ze podwyzszonym stanem, tzn. rozszerzajace sie juz pod piersiami. Swietnie maskuja ciaze. No, chyba ze chcesz podkreslac i uwidaczniac - wtedy obcisle bluzeczki z odkrytym brzuchem... Mam pytanie do podwojnych mam: Jak to jest z kremami na rozstepy? Moja kosmetyczka zakazala uzywac mi czegokoliwek przed skonczeniem i trymestru. Ale czytam na forum, ze dziewczyny uzywaja kremow od poczatku. I w ogole co polecacie? I gdzie sie smarowac poza piersiami i brzuchem? Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 11:42 Co do rozmiarów brzuszka to niesądzę, aby to już uwidaczniała się dzidzia. Moja gin twierdzi, że "napęczniała" brzunio to jeden z objawów ciąży ale absolutnie nie związany jeszcze ze wzrostem dziecka. W mojej pierwszej ciąży mój brzunio zaczął naprawdę rosnąć dopiero w 18, 19 tygodniu (waga wyjściowa przed c. 48 kg więc chudzielec) i ja już to widziałam - od tego czasu przestałam dopinać się w normalne spodnie i spódnice i trzeba było kupić nowe rzeczy. W poprzedniej ciąży byłam w tym samym okresie co teraz - mój synek urodził się 17 maja 2000 r. teraz mam termin na 7 maja 2004 r. Ponieważ NASZE brzunie najpierw przypadną na okres zimy ja osobiście polecam różnego kalibru spodnie, szczególnie dobre są takie z bardzo wysokim stanem (brzuszkiem) w tym miejscu mają trochę więcej materiału, albo wstawkę z materiału "gumowanego" i extra się rozciągają . Aby do wiosny - potem szaleństwo szerokich sukienek a jeżeli ktoś woli to obcisłych bluzek i leginsów - ja osobiście wolę luźne i szerokie ubrania bardziej maskujące. Co do kremów na rozstępy. W poprzedniej ciąży nie stosowałam specjalnych kremów na rozstępy ale nawet dwa razy dziennie wmasowywałam w skórę ud, pośladków, pleców i brzucha kremy półtłuste i balsamy nawilżające do skóry suchej (taką mam niestety skórę). Skóra w tych okolicach była bardzo przesuszona i naprawdę trzeba było o nią dbać, aż do przesady. Co do kremów na piersi to wogóle nie mogę się wypowiadać, ponieważ moje p. wogóle nie urosły w czasie ciąży (potem nie mogłam karmić maluszka i od samego początku był na butelce). Nie pomogły żadne napoje przyspieszające laktację - u mnie w rodzinie podobno tak jest, że żadna kobieta nie miała pokarmu i wszyskie dzieci były chowane "sztucznie". Położne w szpitalu na początku oczywiście wogóle nie wierzyły, że można nie mieć pokarmu - dopiero na 3 dobę pobytu w szpitalu pojawiła się jedna, dwie kropla pokarmu - to był sygnał, że można mnie wypisać do domu. W domu dziecko ciągle było przy cyniu i płakało- ja faszerowana wszystkim co może przyspieszyć laktację i nic z tego. Po kilku tygodniach męczarni, kiedy mały wogóle nie przybywał na wadze i wyglądał jak ET pediatra starej daty, która jeszcze mnie leczyła, stwierdziła, że "z tego nic nie będzie" i aby nie męczyć maluszka - butla. Od tego dnia było super. Tyle o brzuniu i rozstępach. ACHA, najważniejsze - rozstępów nie miałam i nie mam. Pozdrawiam malgog Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 11.09.03, 11:12 Cześc malgog, Jak tam małzonek? Czy juz do niego dotarło ze znów bedzie tatusiem? Wiesz wg. obliczen moj termin tez jest na 7 maja hihi jak dojdzie do rozwiazanie to będziemy sie wspierac duchowo hi, hi. Pozdrawim Cię serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
pola777 Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 11:42 Marzenka, ja sie nie dopinam w swoich spodniach a jestem dopiero w siodmym tygodniu..! Nie przytylam ale brzuch mam wieczorami tak wywalony ze az mnie boli czasami. Rano jest plasciutki. Musialam powiedziec goodbye wiekszosci swoich dzinsow TEz nie mam mdlosci,zachcianek, sennosci w ciagu dnia juz nie odczuwam tak intensywnie, piersi tak bola za czasami budze sie w nocy, ,,,za to za cholere do mnie nie dociera to ze bede matka! Mam 23 lata, ciaza byla nieplanowana, absolutny wypadek przy pracy. W ogole nie odczuwam zadnych intensywnych emocji z tym zwiazanych, czytam tu Wasze wypowiedzi i boje sie ze cos ze mna nie tak..Zdecydowalam sie urodzic to dziecko, nie jestem osoba religijna i mam gdzies zakazy kosciola ale nie sadze abym byla kims kto ma prawo decydowac o zyciu i smierci.. Powiedzcie, kiedy zaczelyscie kochac swoje dzieci? Ja w ogole nie odczuwam ze mam w srodku drugiego czlowieka,nie czuje sie tak szczesliwa jak wy..Mieszkam za granica, tu aborcja jest legalna - nie potrafie o tym nawet pomyslec a z drugiej strony robie sobie wyrzuty ze psychicznie moze nie jestem gotowa. Nie wiem zreszta co to znaczy byc gotowa na dziecko, nikt nigdy nie podal mi definicji gotowosci nie do podwazenia. Modle sie zeby wreszcie to do mnie dotarlo ze jestem w ciazy i zebym zaczela traktowac to wielkie wydarzenie z naleznym mu szacunkiem i radoscia. I nic sie nie dzieje. Jak to bylo z Wami? Czy myslicie ze to moze dlatego ze nie planowalam tego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 11:55 Kiedy urodziłam swojego synka 4 lata temu - NIE CZUŁAM ABSOLUTNIE NIC. Oczywiściw czasie ciąży było super, żadnych dolegliwości itd. i nie dał mi do wiwatu więc dlatego nic nie czułam - byłam po prostu obojętna. Jeszcze w szpitalu pomyślałam, że gdyby ktoś wtedy zabrał mi dziecko to pewnie bym wogóle tego nie odczuła - strasznie to głupie ale tak wtedy pomyślałam. U mnie miłośc przyszła z czasem, nawet nie wiem kiedy. Ale kiedy Kubuś miał już 2 miesiące i pojechaliśmy z mężem na wesele do znajomych do innego miasta i nie widziałam swojego dziecka przez 13 godzin (wtedy już był na butli) przez cały czas ryczałam z tęsknoty i wzbudzałam na weselu ogólne zainteresowanie wszystkich gości i wściekłość mojego męża, bo on absolutnie tego nie rozumiał.Czemu wyję skoro dziecko jest pod troskliwą opieką dziadków i nic mu nie jest. Ja wtedy wyłam z tęskonty za dzieckiem i wydzwaniałm do rodziców co 20 minut czy z Kubusiem wszystko jest w porządku. Nie ma nigdy gwarancji (jak w moim przypadku), że kiedy tylko zobaczysz dziecko po urodzenia zapałasz do niego wielką miłością i od razu poczujesz się super mamą. Ja po porodzie marzyłam tylko aby zabrali ode mnie dziecko i dali się wyspać, wszystko mnie bolało, czułam się potwornie zmęczona i na pewno nie czułam do dziecka tego co czuję teraz - a teraz to dla mojego synka dałabym się pokroić na kawałeczki. Tak to jest Pozdrawiam malgog Odpowiedz Link Zgłoś
pola777 Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 14:32 dzieki, dobrze uslyszec glos doswiadczonej. Znikam z forum na 4 dni zasluzonych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 14:41 Pola, pytasz kiedy zaczelysmy kochac nasze dzieci. Ja go jeszcze nie kocham. Nawet nie mysle o nim jeszcze w kategoriach dziecka. Ale to moze dlatego, ze moj Ukochany jest lekarzem i operuje pojeciami embrionu, zarodka i plodu, a dziecko jest jak juz jest. Jakos nie umiem pochylac sie w strone brzucha i rozmawiac z Ludkiem. Czesto zapominam, ze jestem w ciazy, bo nie mam objawow. Ale jak pomysle, ze mam w sobie Lokatora, ktoremu juz bije serducho, to robi mi sie tak cieplo. Ale daleka jestem od wielkiej euforii i mysleniu ciagle o ciazy. Jesli zdecydowalas sie zachowac ciaze, mysle ze wkrotce dotrze do Ciebie, ze bedziesz matka. A juz na pewno wtedy, gdy bedziesz musiala przy nim sie narobic Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: MAJ 2004 !!! 10.09.03, 16:11 Ja takze nie pieje z zachwytu!Wiem,ze jest we mnie nowe zycie ale poki nie widze przed soba ogromnego brzucha to jakos tak trudniej to do mnie dociera. Srtrasznie sie boje zeby za duzo nie przytyc i zeby jakos przetrwac te 9 miesiecy...i urodzic w jak najmniejszcyh bolach... Denerwuja mnie teraz ciasne spodnie...i to ze juz zaczynam pekac w szwach...ale trzeba sie poswiecic...Mysle ze jak poczuje pierwsze ruch i na monitorze zobacze wyrazniejszy obraz dziecka, to sie polepszy...Ale ciesze sie,ze moge miec dzieci...zobaczysz spojrzysz na ten fakt inaczej-juz wkrotce! Pozdrawiam trzymaj sie! Marzenka Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 11.09.03, 10:46 Oj chyba mnie zmylił Twój nick. Nie jestesmy w tym samym wieku, ale na pewno bedziemy juz niedługo matkami DWÓJKI dzieci. Co do Twoich obaw, na temat swiadomości na temat ciązy i kochania swojego dzidzi poczytaj moje pierwsze posty na tym forum . Poza tym jest tu kilka innych dziewczyn ktore nie do konca są świadome co sie naprawde dzieje. Tak to juz chyba jest.Ja tez nie planowałam zednego z moich dzieciaczkow , pierweszego wcale a drugi miał byc w maju 2004 ale nie urodzony tylko poczęty. tak sie jakoś złożyło ze wtedy będzie juz na świecie. A i apropos spodni ja jestem w 6 tyg od OM a juz mnie cisna w pasie moje spodnie . To podobno tak jest przy drugiej ciązy ze szybciej sie rozrastamy. Byle do maja. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: MAJ 2004 !!! 11.09.03, 11:06 Co do tych spodni.. hmmm... Od dziecka mialam sklonnosci do tycia, potem byly skoki +/- 10kg (straszne) i wlasnie ostatnio jestem na etapie, kiedy znowu przytylam, a teraz do tego czuje sie napeczniala jak przed miesiaczka i wchodze jedynie w najszersze z mozliwych rozmiarow jakie posiadam... Wole miec luzniej niz sie sciskac niepotrzebnie. A u mnie to dopiero 5 tydzien od OM. Pozdrawiam, MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: MAJ 2004 !!! 12.09.03, 15:09 CZY TO ZNACZY, ŻE JESTEM TUTAJ NAJSTARSZA !!!!!!??????? O psiakość. Też czuję się super, powoli wychodzę z "doła", ale jak pomyślę, że niedługo jesień to jest mi smutno. Mamakuba - czy rzeczywiście w drugiej ciąży szybciej dostaje się widocznego brzuszka? Czy jest to naukowo potwierdzone ? Na razie wchodzę we wszystkie rzeczy i oprócz uciążliwego "wzdęcia" nic specjalnego nie odczuwam. Pozdrawiam wszystkie majowe ciężarówki malgog Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuba Re: MAJ 2004 !!! 12.09.03, 15:22 Czesc Malgog, Nie sądze żeby ktos publikował gdzies wyniki badań na temat objętosci brzucha przy drugiej ciąży. Ale teoria że nasze mięśnie są juz rozciągniete po pierwszej ciązy i szybciej sie przybiera ma sens. Ja w każdym bądź razie wieczorami mam brzuch jakby to był juz 4-ty miesiąc. pozdrawiami życzę miłego weekendu. Ania Odpowiedz Link Zgłoś