14.03.06, 20:01
Witam wszytkich.
Dziś byłam na wizycie, podczas lekarz badał mi między innymi oczywiście
ciśnienie- wszyło135/90. Wystraszył mnie trochę, bo powiedział że jest ono za
wysokie. Aha dodam jeszcze że podczas 3 tyg przytyłam 3kg (obecnie jestem w
26tc). Powiedział że nieleczone takie nadciśnienie grozi - zatruciem ciążowym
- czyli gestozą. Przepisał mi : "DOPEGYT" oraz "TIALORID". Prosze
podpowiedzcie czy któraś też tak miała i czy brała te leki czy jakieś inne?.
Pozdrawiam i czekam na wszelkie odp.
Obserwuj wątek
    • szila_29 Re: Gestoza 14.03.06, 20:45
      Ja mam stwierdzona gestozę, wlasnie wyszlam ze szpitala. Ja po lekach nawet nie
      mam takiego cisnienia jak Ty. Biorę dopegyt 3x2, lek jest bezpieczny w ciązy, a
      tialorid jest na odwodnienie. Z pewnoscią po dopegycie cisnienie sie unormuje.
      Wazny jest odpoczynek, lezenie na lewym boku-bo wtedy jest lepszy przeplyw krwi
      przez łożysko. Nalezy unikac soli i stosowac dietę wysokobialkową. Mozna tez
      zastosowac dietę Karela. Stosujesz ją jeden dzien. Je się tylko ryz, jablko,
      mleko, jogurt naturalny lub kefir, maslanka, banany. Taką dietę zastosowano mi
      w szpitalu. Powoduje zmniejszenie obrzekow. Mierz cisnienie w domu, dzwon do
      gina kiedy będzie powyzej 140/90, aczkolwiek ja mialam wyzsze w szpitalu i
      lekarze nie uwazali tego za wielką tragedię. Trochę to dziwne, bo wszedzie
      alarmują, ze to jest graniczne cisnienie i powyzej tych wartosci moze byc
      niebezpiecznie. Poki co nie denerwuj się, lek i odpoczynek + dieta pomoze.
      • sja75 Re: Gestoza 15.03.06, 07:43
        do stwierdzenia gestozy potrzeba 2z 3objawów:nadcisnienia,obrzeków i białka w
        moczu.za nadcisnienie uważa sie wartośc powyzej 140/90.czesto emocjonalnie
        reaguje sie na lekarza i tez moze wzrosnac cisnienie.uwazaj na siebie i dbaj
        ale nie daj sie zwariować-mierz sobie przez pare dni 2-3razy dziennie cisnienie
        jesli masz taka mozliwość
    • aster74 Re: Gestoza 15.03.06, 08:33
      Ja miałam gestozę w ciąży, leżałam w szpitalu, ale ciśnienie miałam 160/100
      (najniższe!! biorąc 3 razy dziennie tabletkę jakąś na zbicie, 2 razy dziennie
      czopek i jeszcze w razie potrzeby zastrzyk, choć tego ostatniego nie życze
      najgorszemu wrogowi, bo nagły spadek ciśnienia jest koszmarny). Mialam białko w
      moczu, obrzęki i... zmiany w dnie oka... Zrobili mi przedterminową cesarkę. Ale
      z Twoim ciśnieniem nie ma co panikować, tylko uważaj na siebie. Ja od początku
      ciąży miałam takie 135(140)/85(90). To było niepokojące, a w 26tc to już jest
      nadzieja, że dociągniesz bezproblemowo do końca smile

Pozdrawiam i życzę spokojnej ciąży.
      • lucyn77 Re: Gestoza 15.03.06, 08:54
        Dziekuje Wam serdecznie za odp. o słowa otuchy. Mam nadzieję że wszytko dobrze
        się skończy. Pozdrawiam
        • lucyn77 Re: Gestoza 15.03.06, 19:14
          Jeszcze jedno pytanie.
          Czy musiałyście leżeć plackiem? Czy mogłyście choś trochę chodzić (chociaż po domu).
          Pozdr.
          • szila_29 Re: Gestoza 15.03.06, 21:57
            Nie lezę plackiem, po prostu duzo wypoczywam, kładę się szczegolnie wtedy kiedy
            widze, ze obrzeki się zwiekszają. Dzis bylam w sklepie po chleb, zrobilam
            szybki obiad i powiesilam pranie. W międzyczasie polegiwalam.
            • lucyn77 Re: Gestoza 16.03.06, 11:04
              Dzięki Szila_29. Pocieszyłaś mnie z tym leżeniem. Pozdrawiam serdecznie. Trzymaj
              się cieplutko i uważaj na siebie i dzidzię.
              Pa
              • zolza78 Re: Gestoza 16.03.06, 11:26
                nie martw się, tylko grzecznie bierz leki, ale może na wszelki wypadek przejdź
                się do innego lekarza i porozmawiaj o tym Tialoridzie... Bo ten lek jest super
                na odwodnienie - brałam przed ciążą - ale oprócz amiloridu zawiera także
                hydrochlorotiazyd. Mnie lekarz zabronił brać ten lek właśnie ze względu na ten
                drugi składnik, bo on jest z tzw. grupy D. Zresztą, zwykle w gestozie
                przepisują Furosemid. Podobno jest bezpieczniejszy. Ja nie mam nadciśnienia,
                ale POTWORNE obrzęki (na szczęście bez wysokiego ciśnienia i białkomoczu) i
                szczerze powiedziawszy tylko świadomość, że to już niedługo i że ta woda w
                końcu po porodzie zejdzie powstrzymują mnie przed środkami moczopędnymi. Nie
                mam już na siebie butów w domu...
                • ania_czarna Re: Gestoza 16.03.06, 13:43
                  Ja to juz wariuje..sad Jestem opuchnięta (stopy i dłonie, kostki nie), opuchlizna
                  jest rano większa niz wieczorem (?), cisnienie róznie (skacze), białkomoczu nie
                  mam, latają mi przed oczami tzw. mroczki..Jestem w 33 tc. Moja gin tez juz nie
                  wie, bo wszystko nei wygląda tak źle, ale ja się martwie bardzo. Już nic nie wiemsad
                  • dyzurna Re: Gestoza 01.04.06, 18:20
                    witajcie

ja mam powazny problem mianowicie wlasnie dzis skonczylam 37 tydzien i od 34
                    tygodnia mam gestoze, opuchniecia na rekach nogach twazy, biore na to leki
                    dopegyt jest to lekka gestoza bo moje cisnienie nie przekracza 140/90 albo
                    wlasnie tyle wynosi po lekach 125-130/85
                    ja na tym etapie ciazy BARDZO chcialabym wiedziec czy cesarka bedzie na 100%
                    czy nie?! ale poniewaz jest to lekka gestoza to wg lekarki moze uda mi sie
                    rodzic silam natury. ja jestem bardzo zniecierpliwiona i przygnebiona bo chce
                    sie nastawic na jakis porod i chcialabym sprobowac sn.
                    u tej lekarki cesarka na zyczenie to nie problem. doradzcie prosze czy dac
                    kobiecie do zrozumienia ze chce cesarke i na nia sie umowic?? czy tak sie
                    meczyc jeszcze 3 tygodnie i czekac na odejscie wod....
    • ania.silenter Miałam gestozę w 1 ciąży, skończyło się to... 01.04.06, 20:05
      porodem w 31 tc. Gestozę stwierdzono mi w 30 tc - ciśnienie w ciągu tygodnia
      skoczyło mi z 130/90 do 180/120, miałam białkomocz i obrzęki. Leki nie miałay
      czasu zadziałać. Moja Ola przeszła długą drogę (48 dni w szpitalu) ale teraz ma
      2 lata i jest zdrowa.
      pozdrawiam
      P.S. Twoje ciśnienie jest na górnej granicy normy, mierz je codziennie, bierz
      leki, obserwuj czy nie masz obrzęków, a pewnie będzie dobrzesmile.
    • gaszka83 Re: Gestoza 04.04.06, 18:58
      A czy caly czas ma takie ciesnienie? Bo czesto jest tak ze denerwujemy sie przy okazji wizytu u lekarza i cisnienie jest wyzsze ??Lekarz na podtsawie jednego pomiaru przepisal CI leki i stwierdzil nadcisnienie!!! Dziwne!?

Ja tez tak mialam i gin. kazala mi 3 razy dziennie mierzyc cisnienie i gdyby caly czas utrzymywalo sie na takim poziomie to dopiero wtedy mialysmy ropoczac leczenie. Okazalo sie ze nie bylo takiej potrzeby poniewaz cisnienie caly cas bylo wnormie, tylko u niej na wizycie bylam poddenerwowana i wyskoczylo takie dziwne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka