addinka 06.05.03, 15:11 No właśnie, a jakie imiona ewidentnie Wam się nie podobają lub macie z pewnych powodów do nich uraz i dlaczego ? Ja nie nazwałabym - i nie nazwałam swojej córki imionami z pierwszej dziesiątki czy piątki najczęściej nadawanych imion w Polsce i to nawet nie dlatego, że są takie popularne, ale myślę, że jest tyle innych imion i wystarczy trochę wyobraźni. Nie podobają mi się też imiona typu Zosia, Marysia, Helena, chociaż np. Irena mi się podoba, a to też imię naszych babć i ciotek. Zdecydowanie nie cierpię pretensjonalnych i śmieszych dla mnie imion typu - Angelika, Klaudia - to już lepsze i innych takich Nicole, Oliwii. Z normalnych imion z moich czasów - lata 70/80 nie bardzo kojarzy mi się imię Magda i Monika, a także Kasia - bardzo dużo znałam dziewczyn o tych imionach i z żadną nie mogłabym się zaprzyjaźnić. Super natomiast były niemal wszystkie Aśki, Sylwie i Marty. No i znałam jedną niesamowitą Adę i dlatego też tak się nazywa moja córka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 07.05.03, 11:53 Witaj. Mi też się nie podoba imię Katarzyna. Jest ich za dużo. Nie lubię też imienia: Dorota, Sylwia, Angelika, Michalina i na pewno nie dałabym dziecku imienia, jakie nosiły nasze babcie czy mamy typu: Halina, Zofia, Jadwiga, Irena itp. Co do imienia dla chłopca, to stanowczo również odpadają imiona dziadków - Franciszek, Kazimierz, Tadeusz, Marian itp. Nie lubię także imienia Robert, Norbert (Norbi mi się kojarzy). Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
megy Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 07.05.03, 15:31 Imion ktorych bym nie dala mojemu dziecku, to te z serialow amerykanskich typu: Brondon, Braian ,Brad, Styve, Dylan, Jason....itp co do imion dla dziewczynki to ta sama wersja: Jennifer, Stephanie,Naomi, Caudia, Cindie....itd... Wydaje mi sie ze jest coraz wiecej tych Brajanow, Cindi i Jennifer a przeciez jest tyle pieknych imion eurupejskich... Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna2003 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 23.07.05, 23:00 Justyna,Izabela,Nicola,Natalia,Ewa, Konrad,Rafal,Marek,Patryk,Jakub! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam o? 30.11.07, 20:42 tu mnie zdziwiłaś dla mnie Marek to najpiękniejsze męskie imię, nie znam ładniejszego rzecz gustu, to oczywiste a odpowiadając na wątek: - nie nadam imienia, którego nie rozumiem - nie nadam imienia, do którego ktoś mnie będzie próbował zmusić - nie nadam imienia, które nie spodoba się mojemu mężowi - nie nadam imienia, które będzie brzmiało w moich uszach pretensjonalnie - nie nadam imienia, którego nie da się zapisać po polsku - nie nadam imienia, które jest zbyt częste w rodzinie - nie nadam imienia, które mi się źle kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
beti_k Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 07.05.03, 21:52 ostatnio przeczytałam w gazecie wyborczej dzidziusie o imionach: Hugo i Xawier. Aż się wzdrygnęłam, ale to rodzice mają prawo decydować... Odpowiedz Link Zgłoś
charlota Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.05.03, 08:02 W zyciu nie skrzywdziałabym tak swojego dziecka i nie dałabym na imię np.dziewczynce NICOLA -co za koszmar,współczuję tym dziewczynkom, które mają tak na imię. Nie mówiąc już o Żanecie,Angelice i Vanessie albo jeżeli chodzi o chłopców-Brian czy jakieś tego typu imię,brr... Odpowiedz Link Zgłoś
yocza Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 08.05.03, 11:49 Nie nazwałabym córki Oliwia, Nikola, Angela, Klaudia i inne takie dziwolągi. Nie nazwałabym też babcino - ciotkowatymi imionami - Zosia, Krysia, Marysia, Wiesia, Jadzia itp. Nigdy też nie podobały mi się imiona Edyta, Beata, Iwona, Bożena, Marzena, Danka. Nie nazwałabym też córki Julia, Zuzia, Wiktoria i Weronika, bo za dużo tych imion teraz się słyszy. Synka nie nazwałabym Staś, Antek, Grześ itp. Nie lubię też imion Sebastian, Łukasz, Miłosz, Kuba, Konrad. Odpowiedz Link Zgłoś
malamysz2 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 09.05.03, 18:26 NIgdy nie dalabym dziewczynce na imie Aneta, Beata, Zaneta. Okropienstwo. Chlopiece imiona nie sprawiaja mi takich problemow. ..Choc nadal nie wiem jak nazwac swojego synka (chyba ze bedzie dziewczynka - 13tydz. - jeszcze nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
wanita1 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 12.05.03, 15:57 ja nie nazwalabym swojego dziecka smiesznym imieniem jak np:Jaropełek lub Odys,Młotek lub Oskar.Dzieci powinny imie dostawać w prezencie a nie za kare.Dla mnie najładniejsze imiona to stare polskie imiona.Ale nie za stare bo np:Józef jest ladne ale nie nazwałabym tak syna.Mój syn nazywa się Michał Piotr a córka nazywałaby się Małgosia. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 13.05.03, 15:50 No czesc ! Ja na pewno nie nazwalabym dziecka JOZEF,ALFONS,WACLAW .No a dziewczynki te okrepne JENNIFER,JESSICA,JOLANTA i jest tych imion na pewno jeszcze wiecej ale w tym momencie nie przychodzi mi nic wiecej do glowy. Czesc Ola Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 13.05.03, 19:39 Ostatnimi imionami na mojej liście imion są te obowiązkowo dzisiaj nadawane: Julia, Oliwia, Weronika, Wiktoria, Zuzia, Sandra , Natalia ( wolę Natasza) oraz Krystian, Kamil, Dawid, Patryk, Damian, Mateusz. No i te najnowsze typu: Gracjan, Samuel, Kordian, Alan , Brajan ,Kewin itp. Dla mnie brrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
mailinka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 13.05.03, 21:43 Nigdy nie nazwałabym córki Justyna. Nie znam żadnej normalnej i ładnej osoby o tym imieniu, to cchyba coś w tym jest?! Odpowiedz Link Zgłoś
maga9 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 21.05.03, 16:24 zdecydowanie nie nazwalabym coreczki - Edyta, Aneta, Beata, Lidia (to ostatnie bardzo zle mi sie kojarzy) a synka - Jakub (ladne ale zbyt popularne), Krystian, Kosma, Borys, Igor, jeszcze inne by anty typy imienne znalazly, ale to na razie przychodzi mi do glowy, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYŚKA Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: *.chello.pl 27.07.07, 14:56 A ja znam same fajne, inteligentne Justyny i dlatego moja córka tak ma imię! Tak więc chyba nie o to chodzi i nic w tym nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam o, a ja znam :) 30.11.07, 20:48 dwie prześliczne i bardzo rozgarnięte Justynki Odpowiedz Link Zgłoś
joan_77 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 12.06.03, 22:34 Piotr,Patryk, Sebastaian, Waldemar,Wiesław, Tateusz,......i mnóstwo innych )) Mój synek ma na imię Tymon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 23:02 a moj pies wabi sie Thymus Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam u mnie w szkole jest dwóch Tymonów 30.11.07, 20:50 plus jeden Tymoteusz. a dla mnie to imiona z czarnej listy tak samo jak Jonasz, Franciszek i Teodor lub Teofil. nie i już Odpowiedz Link Zgłoś
ewok Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 13.06.03, 13:15 Kuzyni mojego męża lubują się w koszmarnych imionach np. Claudia, Angello. Mama Angella córeczkę chciała nazwać Neferteti (a jest tak tępa, że nawet nie wiedziała, że to królowa Egiptu). Inny kuzyn natomiast ma synka Tymoteusza - w sumie nie tak najgorzej, ale nazwisko zaczyna się na Sz i też jest długaśne. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 03.07.03, 13:12 Nigdy nie nazwałabym córki imieniem : Klaudia, Pamela, Angelica, Kinga, Sylwia, Monika, Janette, Z męskich imon nie podobaja mi się: Dawid, Damian, Daniel, Nataniel, Mateusz, Oskar, Olivier (!), Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
natder Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 07.07.03, 09:57 Kiedy 5 lat temu todziła się moja córka wybraliśmy imię Natalia nie mając zielonego pojęcia że jest to imię wyjątkowo popularne. Ja ani mój mąż nie znaliśmy nikogo o tym imieniu i dopiero później okazało się jak wiele jest dziewczynek o tym imieniu, chociaż teraz nie wyobrażam sobie żeby miała nazywać się inaczej. W lutym na świat przyjdzie kolejny dzidziuś a teraz bardzo podoba mi się Nataniel. Natalka i Nataniel, co o tym sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Jak byście nie ... - do NATDER 07.07.03, 10:33 Czesc ! Otworz nowy watek i tam powtorz swoje pytanie ?pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
mmilki Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 01.08.03, 09:07 zdecydowanie nie podobaja mi sie imiona typu dla dziewczynek: - Oliwia - Julia - Angelika - Agata - Gabriela (brzmi strasznie staro) a dla chlopcow: - Kacper - Oskar - Gabriel (jak wolac meza o tym imieniu??? Gabrysiu??? jak dziewczynke?!?! - Nataniel/Natan - typowo zydowskie imie, zupelnie nie w moim guscie (moze dlatego,ze mieszkam za granica), w przeciwienstwie do Natalii,ktore,owszem lubie. pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy...Julki,Oliwie,Oskary ... imie,to rzecz gustu,jednym sie podoba innym nie,papa Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.02.05, 16:16 Do imion których wprost nie cierpie zaliczyłabym właśnie Nataniela. Ponadto Vanessa, Odila, karolina Karina, dominika, kamila sandra Szymon, Sebastian, Bartosz, Patryk, Adrian Oliwer. Natomiast jestem w stanie zrozumieć wszystkie mamy nadające powyższe imiona swoim dzieciom ponieważ moje ulubione imiona męskie to Gerard i Mieszko a te imiona również nie cieszą się dobrą sławą Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:04 Okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
lissie Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 07.07.03, 11:39 Nigdy, przenigdy nie nazwalabym swej corki imionami Marzena, Bozena i Iwona. Nie wiem dlaczego, ale nie znosze tych imion. Wszystkie Marzeny, Bozeny i Iwony prosze o wyrozumialosc - de gusitibus... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaf4 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 09.08.03, 00:13 Nie nazwalabym dziecka tak, aby sie potem czepiali, ze ma imie jak dziwolag. Tearz taka moda, zeby jak najbardziej udziwnione i oryginalne. Ja wolalabym, zeby moje dziecko mialo imie ktore mi sie podoba i ma wiele dzieci, niz ktore mi sie podoba i jest udziwnione, lub starodawne (te wszytskie Mietki, Florki, Franki, Rochy, Hektory itp). Odpowiedz Link Zgłoś
ani_st Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 09.08.03, 21:45 wlaściwie nie mam imion, których bym w sposób szczególny niecierpiała, ale jestem położna, pracuję w szpitalu i słyszę takie oto dziwolągi: Dżonatan (!!!) Dżon Dżesika (!!!) Delfina i nie wiem dlaczego dużo trafia się Klaudii pisanych "Klałdia" i Paulin pisanych "Pałlina". Trochę śmieszne, trochę straszne Anita Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 28.03.10, 17:09 ani_st napisała: > pisanych "Pałlina". Trochę śmieszne, trochę straszne A propos znalazlam na innym forum coś takiego: forum.gazeta.pl/forum/w,95723,109040962,109308354,Re_Bledy_ortograficzne_ktore_Was_rozczulaja_.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 02.12.03, 13:29 Nigdy nie dalabym corce imienia Grazyna, Bozena, Sylwia, Iwona, Urszula. O Pamelach, Nikolach i Dżessikach ta KAZDY powinien zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
haribo Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 02.12.03, 16:11 Po części popieram gosief4 - lepiej dać dziecku popularne imię niż jakieś bardzo "dziwne" lub ciężkie do wypowiedzenia np.:Boguchwała, Borzysław, Borzywoj, Burchard, Bądzisława, Wrócisława, Wierzchosława. Nie dałabym też imienia naszych dziadków i babć: Franuś, Jasio, Włodzio, Stasio, Mieszko, Zosia, Marysia, Krysia, Leosia....... Nie lubię też imion obcojęzycznych, które pisane po polsku wyglądają okropnie np.Dżesika, Aksel itp. ALE - kwestia nadania imienia to sprawa osobista rodziców i nikt nie ma prawa tego negować, zwłaszcza przy dziecku np. o imieniu Kasia, któremu może być przykro, że ciocia X uważa, że imię Kasia jest brzydkie. Ja uważam wręcz odwortnie - jest to piękne imię o wielu "słodkich" zdrobnieniach i gdybym sama nie była Kasią, tak właśnie miałaby na imię moja córcia. Pozdrawiam. Kasia 35 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
tenzinn Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 03.12.03, 00:35 Rafal, Lukasz, Mateusz, Kazimierz, Janusz, Wojciech, Mariusz itd Sylwia, Wioletta, Jowita, Julita, itd Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 03.12.03, 03:21 Mimo ze mieszkam za granica nie nazwalabym dziecka imieniem nie polskim (najprawdopodobniej). Nie dalabym imienia z poczatku naszego wieku( zakladam ze wiadomo o jakie chodzi) Nie dalabym imienia ktore nie ma swojego patrona (nie jestem dewotka a jednak ). Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 03.12.03, 16:45 Dla dziewczynki w przedbiegach odpadają wszystkie imiona pretensjonalne typu Roksana, Paula, Nikola. Dla chłopaka Damiany, Krystiany, Adriany i wszystkie inne -any. No i oczywiście żadne Dżesiki, Kewiny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.12.03, 20:26 Alfred, Adolf,Alfons. Balbina, Delfina...Lubie imiona ciotek i babc, bo sa kontynuacja jakiejs tradycji.Uwazam tez, ze jezeli osoba ma to "cos", to kazde imie wylansuje Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.12.03, 23:59 z meskich calkowicie odpada Pawel.Nie cierpie tego imienia i nigdy sie do niego nie przekonam.A zrobnienia Pawelku i Pawciu oprowadzaja mnie do mdlosci. Po za tym Jacek I Darek-nie, nie, nie! Z zenskich -Mariola ,Jolanta,Violetta (Wioleta?) Iwona, oraz te wszystkie co sa na topie -Julia ,Wiktoria ,Aleksandra. Imiona typu Nikola czy Klaudia absolutnie mi nie przeszkadzaja -pod warunkiem ze ladnie sie komponuja z nazwiskiem. pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
agga_ma Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 06.12.03, 14:57 Mi imiona ktorych nie lubie kojarza sie z osobami wlasnie nie lubianymi, moze to glupie ale tak juz mam Sebastian,Arkadiusz,Żaneta,Ewelina a i nie znosze tych "serialowych" wymyslow typu Nicol itp Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaaaa Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 17.07.04, 17:17 klaudia to nie jest pretensjonalne imię natomiast nicola czy alan tak Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 17.07.04, 21:31 z tą pretensjonalnością jest tak, że pojęcie to jest baaardzo płynne. Kilka osób uznało imię mojej córki za pretensjonalne co mi sie w głowie nie mieści, bo imie z tradycją i pisownią polską wybierając imie dla dziecka kierowałam sie tym, by nie było oklepane ( Ania, Julia),pretensjonalne (oczywiście cokolwiek to dla mnie znaczy)) czyli pisane i wymawiane po polsku! i ładne w brzmieniu, dobrze kojarzące nam się. Imiona dziadków pradziadków bardzo mi się podobają!!! Nie dała bym córce imienia ośmieszającego, pisanego po obcemu, długiego (np Konstancja odpada, mimo że ładne) i z końcówką -ta (żaneta, Beata, Renata) A jak spytam się mojego 3latka jak ma na imie, odpowiada, że Ania!!! co nie wynika z braku akceptacji, tylko żartu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 18.07.04, 16:00 aaaaaaaa napisała: > klaudia to nie jest pretensjonalne imię natomiast nicola czy alan tak Klaudia jest pretensjonalnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:12 gaudencja napisała: > Klaudia jest pretensjonalnym imieniem. Bardziej pretensjonalnym imieniem jest Samuel czy Dawid, a także Estera... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 10.05.05, 14:22 reynevan_a napisała: > gaudencja napisała: > > > > Klaudia jest pretensjonalnym imieniem. > Bardziej pretensjonalnym imieniem jest Samuel czy Dawid, a także Estera... A skąd. Samuel, Dawid i Estera to imiona obecne w Polsce dużo dłużej, niż Klaudia. A ich nadawalność jest w o wiele mniejszym stopniu, niż Klaudia, spowodowana inspiracją w rodzaju reklamy pisemka kolorowego, jakkolwiek nie będę pod tym względem bronić całej tej trójki imion, bo Dawid po prostu się już spopularyzował, zresztą nie przepadam za tym imieniem (Idooo, mam nadzieję, ze mi wybaczysz ). Poza tym nie będę teraz sprawdzać, jak było z Dawidem i Esterą, ale imię Samuel było używane również przez polską szlachtę. Myślę, ze znasz nazwisko chociażby takiego pana, jak Samuel Zborowski. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 18.06.05, 19:21 Hmmm.. ja bym jednak Klaudii nie wrzucała tak łatwo w worek pretensjonalnych. Siostra mojego dziadka ma na imię Klaudia (urodzona w latach 30), nie sądze za tym, że jej rodzice kierowali się nazwa pisemka kobiecego Osobiście imię jest dla mnie za słodkie i zupełnie mi się nie podoba, ale z tą pretensjonalnością, która wypływa z fascynacji zachodem, w tym przypadku muszę się nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.07.05, 15:59 gaudencja napisała: > aaaaaaaa napisała: > > > klaudia to nie jest pretensjonalne imię natomiast nicola czy alan tak > > Klaudia jest pretensjonalnym imieniem. No,no co za pewność siebie ale nie ma to jak autorytatywne stwierdzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.07.05, 16:16 Tzn. piszesz o obu zacytowanych przez Ciebie osobach? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.07.05, 16:22 Nie,tylko o Tobie.Co za czujność Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 25.07.05, 16:31 oj, a skąd takie wyczulenie na autorytatywne stwierdzenia akurat u mnie? Nie widzę różnicy w sformułowaniach między moją polemistką z postu powyżej a mną. Tak tylko się z ciekawości pytam, bo interesowała mnie zawsze ruchomość kryteriów. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 17.07.04, 22:36 Nie lubię pretensjonalnych imion zapożyczonych z seriali - Nicola, Vanessa, Dżesika, Brajan (obrzydliwie wyglądają zwłaszcza w spolszczonej pisowni) Nie podobają mi się dla chłopców imiona "twarde" z dużą ilością "R" typu Hubert, Norbert, Konrad - nie wiadomo jak to zdrabniać, trudno dziecku wymówić. Mam ogromny uraz do imion Damian (w zdrobnieniu Damianek jeszcze gorzej, brrr!) i Arkadiusz (Arek) oba kojarzą mi się natychmiast z prostakiem w dresie a to ze względu na kilku Arków i kilka mam Damianów których kiedyś tam poznałam. Tych najpopularniejszych imion z czasów szkolnych (Kasia, Asia, Gosia, Agnieszka) też bym dziecku nie nadała bo już bardzo popularne w naszym pokoleniu. Za to bardzo lubię imiona "babciowe" (Zosia, Helenka), tradycyjne (Franciszek, Stanisław), biblijne (Jakub, Dawid, Sara, Beniamin) Pozdrawiam, Antonina mama Kuby i Zosi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 18.07.04, 16:09 antonina_74 napisała: > Nie lubię pretensjonalnych imion zapożyczonych z seriali - Nicola, Vanessa, > Dżesika, Brajan (obrzydliwie wyglądają zwłaszcza w spolszczonej pisowni) > Nie podobają mi się dla chłopców imiona "twarde" z dużą ilością "R" typu > Hubert, Norbert, Konrad - nie wiadomo jak to zdrabniać, trudno dziecku wymówić. > Mam ogromny uraz do imion Damian (w zdrobnieniu Damianek jeszcze gorzej, brrr!) > > i Arkadiusz (Arek) oba kojarzą mi się natychmiast z prostakiem w dresie a to ze > > względu na kilku Arków i kilka mam Damianów których kiedyś tam poznałam. > Tych najpopularniejszych imion z czasów szkolnych (Kasia, Asia, Gosia, > Agnieszka) też bym dziecku nie nadała bo już bardzo popularne w naszym > pokoleniu. Ja aż do tego miejsca bardzo podobnie, do imion chłopięcych typu Arek dodałabym jeszcze Adriana, Norberta i Krystiana. Roberta teżnie lubię. Hubert i Konrad podobają mi się, ale nie wiem, jak zdrabniać, więc bez szczególnych urazów do tych imion wybrałabym po prostu inne. > Za to bardzo lubię imiona "babciowe" (Zosia, Helenka), tradycyjne (Franciszek, > Stanisław), Z tych imion niektóre lubię, niektóre nie. Przepadam za Zosią, ale nie za Zofią, od zawsze podobała mi się Helena, ale nigdy nie brzmiało dla mnei to imię babciowato. Podoba mi się bardzo Stanisław, ale Franciszek - w ogóle. Natomiast preferuję imiona z dawnych czasów, ale dużo rzadsze od Zofii czy Heleny. > biblijne (Jakub, Dawid, Sara, Beniamin) To piękne imiona, ale drażni mnie troche to, że stały sie modne nie ze względu na biblijność, ale na modę zapożyczoną z Zachodu. Bo dlaczego akurat Sara, ale nie Rachela czy Rebeka; dlaczego Dawid i Beniamin, ale nie Mojżesz czy Noe? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenki1 Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.02.05, 15:10 "Nasza pani uczelniana doktor" pochwaliła się kiedyś, że jej córeczka nazywa się vivien (nie wiem jak się pisze) - "to biedna dziewczynka pomyslałam" Tak nazwać dziecko to tragedia, wyjatkowo krzywdzace, już wolałabym krysia (tez tragedia dla małe dziewczynki, ale zdecydowanie mniejsza. Drażni mnie, że na nasze imiona tak wielki wpływ ma chwilowa moda i ze tak łatwo tej modzie ulegamy. Bardzo lubię tradycyjne imiona, jeśli mocne to niezbyt nacechowane, jesli delikatnie to nie za słodko a tak w ogóle to lubię swoje imie MAGDALENA - fajnie co? hi hi Nazwałam swoje córki Aleksandra i Maja (miała być Wiktoria ale jakoś tak... jest na drugie) Aleksandra to mocna dziewczynka, a Maja jest jak pszczółka więc uważajmy z imionami, bo wieżę, że mają w sobie zaklęty czar, no a vienienne ... O Boże m. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 04.02.05, 15:50 magdalenki1 napisała: > "Nasza pani uczelniana doktor" pochwaliła się kiedyś, że jej córeczka nazywa > się vivien (nie wiem jak się pisze) - "to biedna dziewczynka pomyslałam" > Tak nazwać dziecko to tragedia, wyjatkowo krzywdzace, już wolałabym krysia (tez > > tragedia dla małe dziewczynki, ale zdecydowanie mniejsza. > Drażni mnie, że na nasze imiona tak wielki wpływ ma chwilowa moda i ze tak > łatwo tej modzie ulegamy. Bardzo lubię tradycyjne imiona, jeśli mocne to > niezbyt nacechowane, jesli delikatnie to nie za słodko a tak w ogóle to lubię > swoje imie MAGDALENA - fajnie co? hi hi Nazwałam swoje córki Aleksandra i Maja > (miała być Wiktoria ale jakoś tak... jest na drugie) Aleksandra to mocna > dziewczynka, a Maja jest jak pszczółka więc uważajmy z imionami, bo wieżę, że > mają w sobie zaklęty czar, no a vienienne ... O Boże m. I w swietle Twojej wypowiedzie nie pojmuje co strasznego jest w imieniu Krysia??? Moim zdaniem jest sliczne. P.S. Jak sadze, wieRZysz, ze imiona maja czar Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Potencjan i Potencjana! 23.10.04, 01:04 Zawsze mnie fascynowały w Rymucie imiona Putencjanna (zwłaszcza niebezpieczne w kontekście języków romańskich) i Pudencjanna. Niedawno zerknęłam do słownika Ossolineum i okazuje się, ze obowiązujące spolszczenia tych imion to Pudens (lub Potencjan) oraz Pudencjana (Potencjana). Hmm... Potencjan dla chłopca.... to zobowiazuje Już Apollon byłby łatwiejszy do uniesienia moim zdaniem Więc moje imiona wykluczone to Potencjan, Potencjana i Putencjan(n)a. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Potencjan i Potencjana! 23.10.04, 01:22 Jeszcze Lizander i Teopista ))) Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Potencjan i Potencjana! 23.10.04, 12:55 Na mojej czarnej liscie są: Kasia (!!!), Aleksandra (!!!), Renata (!!!), Elżbieta (!!!), Dorota, Iwona, Paulina, Karolina, Julia, Zuzanna, Aneta, Bożena, Kamila, Ewelina, Helga - no po prostu nie moge ich strawic a oprocz nich to jeszcze tych "nowoczesnych" m.in Dżesika, Pamela, Szakira (spotkałam sie z taka dziewczynką!), Claudia, Wanessa, Nikola Jesli chodzi o męskie imiona to okropne moim zdaniem są takie jak: Leszek (!!!), Radosław (!!!), Tomasz (!!!), Roch (!!!), Eryk (!!!), Kajetan (!!!), Sebastian, Damian, Daniel, Mateusz oraz wszystkie Brajany i Kewiny Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Dobry punkt wyjścia do ciekawego zestawienia 18.06.05, 22:09 gaudencja napisała: > Zawsze mnie fascynowały w Rymucie imiona Putencjanna (zwłaszcza niebezpieczne w > > kontekście języków romańskich) i Pudencjanna. Niedawno zerknęłam do słownika > Ossolineum i okazuje się, ze obowiązujące spolszczenia tych imion to Pudens > (lub Potencjan) oraz Pudencjana (Potencjana). Hmm... Potencjan dla > chłopca.... to zobowiazuje Już Apollon byłby łatwiejszy do uniesienia Potencjan. Super. Najlepiej, gdyby miał na nazwisko Wałach... > > moim zdaniem > > Więc moje imiona wykluczone to Potencjan, Potencjana i Putencjan(n)a. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 23.10.04, 20:48 Kamil, Krystian, Stanisław, Alan, Tymon (kojarzy mi się jakoś z dymonem) Nokola, Gabriela, Katarzyna, Klaudia Iwona i Sebastianek Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Jak byście nie nazwały(li) swoich dzieci ? 23.10.04, 21:42 Błażej, Mariusz,Damian- tak,te nigdy nigdy Odpowiedz Link Zgłoś