Dodaj do ulubionych

planowanie ciąży

03.04.06, 13:01
Postanowiliśmy z mężem starać się o dzidziusia smile w marcu nam się nie udało
ale w sumie wtedy jeszcze nie staraliśmy się dopiero od kwietnia. Jak często
uprawiać seks aby mieć pewność, że zajdę w ciążę? Zaraz jak skończę okres
będziemy "pracowali" smile)) ale jak często powinniśmy (możemy nawet dziennietongue_out)
i czy powinnam brac już witaminy dla ciężarnych? Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 13:04
      Jeśli chodzi o witaminy, to zacznij brać kwas foliowy.
      A co do starań, to najlepiej byłoby wiedziec kiedy masz owulację. My
      trenowaliśmy od 10 dc. co dwa dni przez półtora tygodnia (jak już wiedziałam,
      że jest po owulacji). Cykle mam 30-31 dniowe.
      I oczywiścienie jest powiedziane, że zajdzie się od razu - nam to zajęło 4
      cykle, w tym 2 według powyższego schematuwink
    • demarta Re: planowanie ciąży 03.04.06, 13:08
      ja - przekonana o swej niezdolnosci do zajścia w ciążę(sic!) zaszłam w drugim
      miesiącu seksu bez zabezpieczeń co drugi dzień.
    • ziabunia84 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 13:21
      no tak właśnie planuję co 2 dni smile mam cykl 29-33 dniowy ale w większości to 31
      dni chociaż ostatni miał 29 więc owulacja przyadnie na około 15-17 kwietnia tak
      mi się wydaje smile cóż będziemy próbowali i zobaczymy. Co do kwasu foliowego to
      chyba musze iść po receptę prawda? Bo bez nie ma w sprzedaży z tego co wiem,
      chyba ze sie zmieniło. W każdym bądź razie będę jadła wszystko co zawiera kwas
      foliowy i żelazo smile Pozdrawiam i dzięki smile
      • beczek2 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 13:25
        Nie trzeba mieć recepty na kwas foliowy - polecam Folik, narazie to jest
        najważniejsze.
      • jagoda_271 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 13:27
        ja robiłam codziennie od 7dc chyba do 13 czy 14 nie pamiętam i teraz czekam na
        jakieś efekty a testuję za 4 dni (brakowało mi już bielizny na wieczorki hihi) ,
        mam nadzieję że za wcześnie nie skończyliśmy robotki bo się zastrzelę
    • madziula261 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 14:01
      my tez sie z mezem staramy.w tamtym miesiacu poronilam w 5tc sad
      od kwietnia zaczynamy znowu starania tylko ze w pierwsza ciaze zaszlam po roku
      czasu sad mam nadzieje ze teraz szybciej pojdzie smile
      • mariolka55 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 14:14
        codziennie to za czesto,najlepiej co drugi dziensmile do wyznaczenia ow. polecam
        testy taniej na alegro u Ewy,ja korzystałamsmile łykaj folik jak jeszcze tego nie
        robisz,a gwarancji nigdy nie ma ze sie uda akurat w tym cyklusmile
        • mariolka55 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 14:16
          acha polecam jeszcze pozycje po przytulanku z nogami do górywink tez działa
    • ajlii Re: planowanie ciąży 03.04.06, 14:11
      Witaminki - przede wszystkim kwas foliowy + świeże warzywa, owoce, nabiał i zboża smile
      Co do starań - cieżko mi powiedzieć... zaszłam w ciąże po 1,5 roku starań (przeróżnych wink W określeniu owulacji pomógł mi pomiar temperatury, okazało się że owulację mam dopiero 19-20 dc (a nawet 24 dc!).

Wogóle po stacie mojej maleńkiej miałam straszną presję na przygotowanie sie do następnej ciaży - badania, witaminki, zioła... stres, stres, stres...
      W końcu już miałam dość, przestałam sie tym się przejmować - co ma być to będzie - z zdrowe odżywanianie, umiar w piciu alkoholu, nie palenie papierosów - chyba wystarczy by zapewnić dobry start dzidzi smile
    • gumik1 Re: planowanie ciąży 03.04.06, 14:13
      Chcieliśmy z mężem aby dzi urodziło sie na początku lata i postanowiliśmy od
      września rozpocząć starania. Ja miałam bardzo regularne, 29-dniowe cykle i po
      objawach dokładnie wiedziałam kiedy mam dni płodne. Starania były między 10 a
      16 dniem cyklu. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że przyniesie to tak szybko
      rezultat, bo znajome mówiły, że nawet w przypadku braku jakichkolwiek
      problemów, to może zając nawet do 3 cykli. No i nawet nie wytrzymałam do
      terminu następnej miesiączki, tylko kupiłam test. Zdziwko było ogromne - były 2
      kreski!!! Ale jeszcze nie dowierzałam, miesiączki nie było, następny test, 2
      kreski. USG ostatecznie potwierdziło. Teraz mam 28-tygodniową Juleńkę w
      brzuszku, czuję się świetnie i na 17 czerwca mam termin. Pełnia szczęścia. A na
      mniej więcej 3 miesiące przed staraniami brałam Folik (mója mąż też - przecież
      nie zaszkodzi), potem na miesiąc przed brałam Prenatal. Zrobiłam również
      wszystkie zalecane badania typu morrfologia, mocz, toxo itp.
      Pozdrawiam,
      miłych i owocnych starań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka