Dodaj do ulubionych

USG przezierności karku

10.04.06, 12:17
Hej! Czy ktoś może mi wyjaśnić czy to badanie robi się tylko i wyłącznie między 11 i 13 tygodniem ciąży czy mozna je zrobić również trochę później? Lekarz właściwie nic o tym nie mówił, a moja kolejna wizyta wypada w 15 tyg. ciąży.
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: USG przezierności karku 10.04.06, 12:22
      Ja strasznie się starałam, żeby zdążyć przed 15 tc. Poszłam w 13t3d a lekarz mi
      powiedział,że dobrze że nie przyszłam wczesniej, bo dopiero teraz widać to co
      ma być widac 9czyli można ładnie zbadac przezierność). Także myślę, że 15 tc
      nie będzie za póxnowink)
      Poza tym baaaardzo rzadko się zdarza, że coś jest z nią nie w porządku. Mi
      lekarz, który mnie badał, powiedział, że tylko raz miał przypadek, że nie była
      w normiewink
      • j.gruszfeld1 Re: USG przezierności karku 10.04.06, 12:34
        Dzięki za odpowiedź. Martwię się teraz wszystkim. To moja pierwsza ciąża. Wiele rzeczy dowiaduję się od znajomych, a nie od lekarza i to zawsze po wizycie, a potem się denerwuję. A chciałabym wiedzieć, że wszystko z maluchem jest OK. Pozdrawiam
      • claudia84 Re: USG przezierności karku 10.04.06, 22:31
        Bastet, a jaki był Twój wynik, a raczej Maluszka. smile))
        • bastet7 Do Claudii84 11.04.06, 07:59
          CRL (długość) 72,3 mm, NT (przezierność) 1,2 mm, NB (chyba kość nosowa????)
          3,2 mm.
    • elieka przeziernośc robi się między 10 a 14 tc 10.04.06, 12:34
      15 tc to trochę za późno.
      www.prenagen.com.pl/pl/start.php?id=przeziernosc
      później, między 20 a 24 tygodniem możesz zrobić pomiar fałdu karkowego (a to
      nie tosa mo co przezierność).
    • e-wunia Re: USG przezierności karku 10.04.06, 18:45
      mnie tez sie wydaje ze to za pozno. moj lekarz pilnowal zebym przyszla zdaje
      sie miedzy 12 a 14 tyg. Moze lepiej zadzwon do lekarza, zapytaj i ewentualnie
      umow sie na przyszla wizyte troche wczesniej. Po co masz sie denerwowac, jak by
      okazalo sie ze jest juz za pozno? tak na wszelki wypadek.
    • ddanna 15tc zdecydowanie za późno 10.04.06, 19:28
      musi być między 11 14 tc - dokładnie 13tc4dzień. To bardzo ważne, przezierność
      karku maleje z każdy dniem - dlatego ważne aby był to dokładnie ten czas -
      najlepiej w 12 lub 13tc - w czasie ich trwania.
      Wrzuć w jakąś wyszukiwarkę hasło "przezierność karku" - pokaże Ci się wiele
      ciakawych linków.
      Pozdrawaim,
      Dana
      • iwonkam15 Re: 15tc zdecydowanie za późno 10.04.06, 22:15
        Na wstępie zaznaczam że nie chcę nikogo wkurzać, czy coś odradzać.
        Też dużo czytałam i wszystko chciałam wiedzieć. O przezieronści karku też, że
        jak nie wyjdzie to następne badania, które też mogą nie wyjść ale może być i
        tak wszystko w porządku itd.
        No i poszłam na wizytę która wypadała tak ok 12tc, lekarz mi robi usg(na każdej
        wizycie je miałam) a ja się pytam co z przeziernościa fałdu karkowego. On mi na
        to że po co mi to, wyjdzie źle i co zrobię? Następne badania, nerwy. I tak
        sobie później przemyślałam że miał rację, zrozumiałam o co mu chodziło, że
        przecież jak wyjdzie że dziecko będzie chore to i tak je urodze, przecież nic
        nie zmienię.
        Wiem że to badanie wykazuje np zespół downa czy porażenie mózgowe, no a z tym
        to już nic nie da się zrobić. Nie wiem czy coś jeszcze np wadę serca, no ale
        biorąc pod uwagę sytuację naszego lecznictwa to nie słyszałam o powszechnych
        operacjach na nienarodzonych dzieciach. Ale może się mylę, jak ktoś wie jak to
        jest to chętnie się dowiem.
        • dawida25 Re: 15tc zdecydowanie za późno 10.04.06, 22:20
          u nas chyba nie ma operacji na nienarodzonych dzieciach gdzie indziej są, ale
          nie na wady genetyczne, tylko np na rozszczep kręgosłupa
        • magia Re: 15tc zdecydowanie za późno 10.04.06, 22:37
          iwonkam15 napisała:
          > to że po co mi to, wyjdzie źle i co zrobię? Następne badania, nerwy. I tak
          > sobie później przemyślałam że miał rację, zrozumiałam o co mu chodziło, że
          > przecież jak wyjdzie że dziecko będzie chore to i tak je urodze, przecież nic
          > nie zmienię.

Ja bym zmienila lekarza. To, ze ktos urodzi takie dziecko nie znaczy, ze kazdy
          by sie na to zdecydowal. Ja pewnie nie. I chce miec wybor w takiej sytuacji,
          zawsze. Dlatego neinwazyjne prenatalne badania robie wciazy wszystkie jakie sie
          da, chce miec jak najwieksza pewnosc, ze wszystko bedzie / jest Ok.
        • ddanna Re: 15tc zdecydowanie za późno 10.04.06, 22:42
          porażenie mózgowe powstaje najczęściej przy porodzie, jest efektem
          niedotlenienia mózgu. Nie mozna stwierdzić go badaniem przezierności karku.
          Dziwi mnie postawa twojego lekarza - do kogo ty chodzisz?
          Skoro tak to po co mamy się badać czy nie mamy raka, przecież to często kończy
          się śmiercią? A po co nam testy na AIDS - przecież nie ma na to lekarstwa?
          Po co w ogóle jest medycyna? Przecież i tak każdy z nas UMRZE!!! Co za różnica -
          wcześniej czy później?
          Przezierność karku to jedno z pierwszych nieinwazyjnych badań prenatalnych.
          Wielu lekarzy je robi, wiele pacjentek nawet o tym nie wie, bo nie zagłębiają
          się w temat "co on mi tam tak ogląda" - robi swoje, mówi że wszystko ok. I oki.
          Tylko jak lekarz może mówic że jakieś badanie jest niepotrzebne, Iwonka? Może
          on nie umie mierzyć przezierności karku? Może traktuje usg jak drogą zabawkę,
          która tylko podwyższa prestiż gabinetu?
          To usg wstępnie i bardzo oględnie może wykazać jedną z wielu chorób
          genetycznych (jest ich o wiele więcej niż zespół Downa!!!). Może też wykazać
          wady serca, a brak kości nosowej lub języczka może świadczyć o jeszcze innych
          powikłaniach.
          Już pisałam o tym w jakimś poście na forum LISTOPAD 2006, ale przepiszę:
          1. można wspomóc rozwój dziecka poprzez podanie matce (lub bezpośrednio do krwi
          pępowinowej - ale to troszkę potem)odpowiedni leków, podpędzić serce, płuca,
          nerki (niekoniecznie zabiegiem)
          2. można przejść pod opiekę lekarzy z doświadczeniem w prowadzeniu ciąż w
          których dzidzia ma kłopoty - oni umieją więcej, mają lepszy sprzęt, dużo
          doświadczenia
          3. można się przygotować do porodu w odpowiedniej klinice - gdzie dzidzia
          będzie miała szansę przeżyć (bo od razu zajmą się nią specjaliści) i walczyć o
          swoje zdrówko
          4. można się przygotować (psychcznie i intelektualnie) do urodzenia i
          posiadania dziecka chorego, wiedziec jak się nim zajmować, poszukać zawczasu
          dobrych lekarzy, dowiedzieć się czegoś o rehabilitacji.

Zajrzyj kiedyś na jakies forum, gdzie piszą rodzice dzieci chorych - zapytaj
          ile z nich miałoby szansę na przeżycie porodu i pierwszych godzin po urodzeniu,
          gdyby nie wiedza o tym, że są chore. Jest ich o wiele więcej niż nam się wydaje-
          tylko o tym się dowiadujemy dopiero gdy nas to spotka.
          Masz dostęp do internetu, więc bez trudu możesz odszukać rózne historie "z
          życia", jak również publikacje medyczne.
          Pozdrawiam, i życzę mądrzejszych lekarzy, i oczywiście dorodnych, zdrowych
          fasolek,
          Dana
        • ddanna to wcześniej to do Iwonkim15:)) 10.04.06, 22:45
    • kaeira Re: USG przezierności karku 11.04.06, 09:18
      Po pierwsze, chciałam się w 100% zgodzić z *ddanna*!

j.gruszfeld1 napisała:
      > Hej! Czy ktoś może mi wyjaśnić czy to badanie robi się tylko i wyłącznie
      > między 11 i 13 tygodniem ciąży czy mozna je zrobić również trochę później?
      > Lekarz właściwie nic o tym nie mówił, a moja kolejna wizyta wypada w 15 tyg.
      ciąży.

TYLKO I WYŁĄCZNIE od 11t0d do 13t6d. Ja byłam w 12t0d.
      Przy tym badaniu bardzo ważny jest jak najlepszy sprzęt i doświadczony w USG
      specjalista, bo rzeczy, które mierzą są bardzo maleńkie, i łatwo je błędnie
      zinterpretować. Dlatego uważam, że jeżeli twój lekarz nawet ci nie wspomniał o
      tym badaniu sama znajdź dobry, renomowany gabinet USG!

To badanie jest rekomendowane przez Polskiego Towarzystwo Ginekologiczne! Oto
      cytat i link:

"Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
      przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami
      zespołów wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać w ośrodku
      referencyjnym według zasad Fetal Medicine Foundation.

Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c. ) ;. CRL 45 – 84 mm

Nieprawidłowe wartości NT sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
      aberracji chromosomalnych
      zaburzeń hemodynamicznych
      wad serca płodu
      zespółu przetoczenia krwi między płodami

Stwierdzenie jakiejkolwiek nieprawidłowości lub wątpliwości jest wskazaniem do
      poszerzenia diagnostyki w ośrodku referencyjnym"
      www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjausg.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka