Dodaj do ulubionych

przodujące łożysko

12.04.06, 09:48
Na usg dowiedziałam się że mam przodujące łożysko. Co to znaczy? Czy to jest
niebezpieczne?
Jestem w 13 tyg ciąży.

Wiktor 2003
Dzidzia 10.2006
Obserwuj wątek
    • mucha0278 Re: przodujące łożysko 14.04.06, 23:37
      Prawdopodobnie poród zakończy się cesarskim cięciem , a tak poza tym to chyba
      nic strasznego.No i jak w każdej ciąży dużo wypoczynku, pozytywnego myślenia i
      WSZYSTKO BęDZIE DOBRZE. pa pa trzymam kciuki.
      • mmalicka21 Re: przodujące łożysko 14.04.06, 23:41
        dr mi powiedział że jak łożysko ma cechy przodowania to szansa jest że może sie
        ono odkleić
        zalecaja odpoczynek duzo na pleckach leżenia
        • marki0 Re: przodujące łożysko 15.04.06, 00:15
          Nie martw się na zapas.Ja w 13 tygodniu też to usłyszałam. Zabroniono nam
          wówczas wspłżyc, gdyż czynnosci skórczowe macicy żle wpłyewają na takie ułożenie
          łozyska.Gdybym zaczęła krwawić miałam natychmiast dzwonic do lekarza. A ja
          przebiegałam całe 9 m-cy /do 6 pracowałam/ i wszystko było ok. Ciachneli mnie co
          prawda ale z powodu cholestazy a łożysko ładnie podniosło mi sie przed końcem do
          góry. Wszystko moze się zdarzyć. Pozdrawiam. Wesołych Świąt!
          • misspigy Re: przodujące łożysko 15.04.06, 10:08
            u mnie przodujące łożysko było przyczyną poronienia pierwszej ciąży w 9 tc. Ale
            ponoć było tak fatalnie ułożone, że było prawie zero szans na donoszenie.
            • misspigy Re: przodujące łożysko 15.04.06, 10:13
              ale jestem głupia - nie chciałąm Cię straszyć. Moja ciąża obumarła już w 7 tc i
              dopiero po 2 tyg zaczęłam krwawić - lekarz powiedział, że w takiej sytuacji
              najczęściej dochodzi do obumarcia ciaży już bardzo wcześnie - a ty jestes już w
              13 tc wiec to już końcówka 1 trymestru więc na pewno wszystko będzie dobrze!! a
              poza tym gdyby było coś nie tak, to lekarz zaleciłby ci leżenie plackiem...
    • zu2ka Re: przodujące łożysko 15.04.06, 12:15
      13 tydzień to jszcze nie jest powód do zmartwienia. Łożysko jeszcze nie
      osiągnęło swojego ostatecznego położenia, wciąż migruje wraz ze wzrostem
      macicy, co potrwa jeszcze parę dobrych tygodni. Nie masz się czym niepokoic!
      • annapk Re: przodujące łożysko 19.04.06, 09:37
        Dzięki za wszystkie rady i pocieszenia.
        Lekarz nie zabronił mi chodzenia, mam się oszczędzac i nic nie dźwigac.
        Podobno łożysko może się ładnie podnieśc i będzie ok. Zobaczymy.
        Pa,pa
        Ania
    • ikaes Re: przodujące łożysko 19.04.06, 09:48

W 13 tygodniu jeszcze nie można stwierdzić, czy łożysko będzie przodujące, czy
      nie, ostateczna diagnoza jest dopiero ok 20 - 21 tygodnia. Tak powiedział mi
      lekarz, który robił usg. Ja też miałam na usg w 16 tygodniu podejrzenie, że
      łożysko będzie przodujące, ale potem okazało się, że wszystko jest w porządku.
      A znajoma p. ginekolog powiedziała mi też, że we wczesnej ciąży większość
      łożysk jest przodująca i nie można już wyrokować na jego temat na tym etapie
      ciąży.
      A jeśli chodzi o zagrożenia, to przytoczę ci słowa mojego gina: "Niech on
      (czyli lekarz usg) nie straszy Pani łożyskiem przodującym, lepiej, żeby go Pani
      nie miała, bo to będzie masakra". - zagrożenie życia płodu i matki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka