Dodaj do ulubionych

brak apetytu

17.07.06, 15:16
witam serdecznie jestem w 11tc i od samego poczatku nie mam na nic apetytu
jedzenie jest dla mnie kara dzieje sie tak dlatego ze mecza mnie mdłosci i
kazdy zapach to wróg który poteguje mdłosci. Boje sie ze moja dzidzia nie
dostaje tego co jest jej potrzebne aby rosnać.
Obserwuj wątek
    • kocurrrr Re: brak apetytu 17.07.06, 16:04
      pierwszy trymest mojej ciąży upłynął mi na mdłościach i spaniu, wszystko mi
      smierdziało, schudłam 2 kg. Minie Ci w drugim trymestrze, czyli juz niedługo,
      adziecko wexmie sobie co potrzebne z Twojego organizmu, więc staraj sie choć
      trochę jeść, przynajmniej ze wzglądu na stan zębów (maluch potrzebuje dużo
      wapnia- jeżeli go nie zjadasz, weżmia sobie z Twoich kości i zębów).
      • m_aja Re: brak apetytu 17.07.06, 16:13
        ja chyba tylko przez pierwszy miesiąc miałam wilczy apetyt a potem, mimo że nie
        miałam mdłości, jakoś odechciało mi sie jeść. Teraz jestem w 7 miesiącu i jem
        jak przed ciążą. Na wszelki wypadek zazywam witaminki zeby maleństwo miało co
        trzebasmile
        Pozdrawiam.
    • aniabogatko1 Re: brak apetytu 17.07.06, 16:18
      Ja równiez w tym okresie ciazy nie mialam totalnie apetytu, mdliło mnie,
      musialam sie zmuszac, żeby cokolwiek przełknąć. Apetyt zaczął wrócać pod koniec
      trzeciego/na początku czwartego miesiąca. Nie martw sie u wielu kobiet to
      normalne i na pewno nie wpłynie to na zdrowie twojego dziecka - apetyt ci
      niedługo wróci, a wtedy będziesz musiała się powstrzymywac żeby nie zjeść konia
      z kopytamismile
    • jomale Re: brak apetytu 17.07.06, 17:01
      ja zaczyma 14 tydzien i dalej mam mdłosci i wymiotu i zero apetytu. nawet
      programów kulinarnych ni moge ogladać. Jem na siłe, owoce łatwo mi wchodza,
      reszte wduszam po troszeczku. Starsznie mnie to męczy i czekam kiedy minie.
      Pije herbate z imbirem i nic mi to nei daje sad
      W gole nie moge jeść mięsa, wędliny sporadycznie. Chyba zaczne brac witaminy bo
      podobno od II symestru już można.
    • margonik Re: brak apetytu 17.07.06, 17:14
      A ja właśnie przeczytałam w książce, że prawdopodobnie jest to celowe działanie
      natury. Chodzi o to, że na etapie organogenezy (I trymestr, gdy kszałtują sie
      wszystkie narządy) płód jest bardzo wrażliwy. Tymczasem zmęczenie objawiające
      się u mamy w tym okresie zmusza ją do spokojniejszego trybu życia, a nudności do
      lekkostrawnej, w miarę bezpiecznej diety (czyli chronią przed przyjmowaniem
      składników, które mogłyby zaszkodzić). A dzieciaczek w tym okresie sobie
      świetnie radzi! Byle byś brała kwas foliowy i witaminy.

Później w II i III trymestrze to się zmienia i wartościowa dieta matki ma bardzo
      duże znaczenie. Zwiększa sie wówczas m.in. zapotrzebowanie na białko (w I
      trymestrze nie), a nawet na tłuszcze, które są potrzebne do rozwoju mózgu.
      Niedożywienie dziecka w II i III trymestrze może sie odbić m.in. na inteligencji
      dziecka. I trymestru to tak nie dotyczy. Mnóstwo kobiet je wówczas mało i wręcz
      chudnie, a nie przybiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka