dorotka.k1 30.09.06, 11:25 Kupowałyście w ciąży stetoskop, żeby posłuchać serduszka? Kupić pewnie można w aptece? A ile orientacyjnie kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atra1 Re: Stetoskop, macie??? 30.09.06, 11:48 na allegro od 15 zł gdzieś. korciło mnie, ale zrezygnowałam, bo jak mi sie wierci i kopie to atrakcji mam wystarczająco Odpowiedz Link Zgłoś
geospiza Re: Stetoskop, macie??? 30.09.06, 13:53 Ja mam stetoskop i powiem tak - szkoda zachodu. Serduszko słychać baaardzo słabo, długo trzeba szukać po brzuchu odpowiedniego miejsca - i pierwszy raz przez stetoskop udało nam się wychwycić bicie serduszka dopiero gdzieś koło 33 tygodnia. W przychodniach i szpitalach mają jednak lepszy sprzęt, aparaty dopplerowskie, które działają na innej zasadzie i wzmacniają sygnał - dlatego tam tak dobrze słychać to bicie serca. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Stetoskop, macie??? 30.09.06, 13:54 mam, ale kupować specjalnie to bez sensu, bo nic przez niego nie słyszeliśmy! Odpowiedz Link Zgłoś
mmmag Re: Stetoskop, macie??? 30.09.06, 14:47 My też próbowaliśmy i jakoś nic nie możemy usłyszeć... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Stetoskop, macie??? 30.09.06, 20:51 ja również mam i nigdy niczego nie usłyszałam, nawet w 42 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lunetkaa Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 11:06 ja mam stetoskop z aparatem do mierzenia ciśnienia, serduszko pierwszy raz usłyszałam na początku 28tc - i słychać bardzo wyrażnie. Najlepiej znaleźć, kiedy dziecko ma czkawkę, wtedy wiadomo gdzie szukać. Inaczej baaardzo ciężko. Życzę cierpliwości w poszukiwaniach Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 18:52 skad wiesz, ze to bylo serduszko a nie tetnica, ktora pulsowla? tetnice slyszlam nie raz... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 18:51 mam stetoskop w domu. maz usilowal kilka razy cos wylpac i sie nie udalo ( ucho ma wprawne bo lekarz).jedyne co slyszelismy to koncerty kiszkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jufta Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 22:22 Zacznijmy od tego, że stetoskopy są różne. To co sprzedają na allegro nadaje się do mierzenia ciśnienia i zapewne na tym koniec. Też chciałam kupić, ale poradziłam się medycznej psiapsiuły i powiedziała to co większość z Was: szkoda zachodu. No chyba, że ktoś bardzo chce mieć porządny stetoskop, ale to już nie za 15 zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 22:35 Porządny stetoskop to wydatek rzędu przynajmniej 200 zł. Ale imho to zbędny wydatek, jeśli nie jest się lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina mamo! 01.10.06, 22:40 gratuluje ciazy! widze, ze sprawy poszly we wlasciwym kierunku! jak dzieciaki to przyjely? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: mamo! 01.10.06, 23:13 maretina napisała: > gratuluje ciazy! widze, ze sprawy poszly we wlasciwym kierunku! > jak dzieciaki to przyjely? Heh, dziękuję. Dzieciakom nie mówiłam, powiem, jak coś będzie widać, czyli nieprędko (za małe są, poczucia czasu nie mają itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 23:49 Miałam bardzo dobry - czuły - stetoskop kardiologiczny męża. tętno dziecka namierzyłam bardzo wcześnie - ok 20 tygodnia, później dzięki stetoskopowi mogłam w przybliżeniu ocenić jak dziecko bylo ułożone, co było dośc ważne dla mnie pod koniec ciąży. Podsłuchiwałam dziecię codziennie, dobrym stetoskopem można namierzyć nawet dźwięk przepływu krwi przez naczynie tętnicze w pępowinie, choć udało mi się to tylko kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Stetoskop, macie??? 01.10.06, 23:50 acha taki stetoskop kosztuje ok 1000 zł, wioęc chyba taniej zaopatrzyć się w domowy detektor tętna płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Domowy detektor tętna płodu??? 02.10.06, 08:30 Pierwsze słyszę... Gdzie to kupić i za ile? No i od kiedy można coś usłyszeć? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Stetoskop, macie??? 02.10.06, 08:43 mrowka75 napisała: > acha taki stetoskop kosztuje ok 1000 zł, wioęc chyba taniej zaopatrzyć się w > domowy detektor tętna płodu. ja proponuje sobie od razu zakupic usg z dopplerem. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Stetoskop, macie??? 02.10.06, 07:59 ja kupiłam za jakies 20 zł na allegro, ale ani razu nie uslyszalam prze niego bicia serduszka dziecka, wiec odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: Stetoskop, macie??? 02.10.06, 14:49 Zamierzam kupić coś takiego /wwww.allegro.pl/item124227277_uslysz_swoje_dziecko_przed_narodzeniem_angelsounds.html Spróbuję, zobaczymy. A może ktoś to ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: Stetoskop, macie??? 02.10.06, 14:51 /www.allegro.pl/item124227277_uslysz_swoje_dziecko_przed_narodzeniem_angelsounds.html Odpowiedz Link Zgłoś