agnesss84 03.03.08, 23:17 Dziewczyny, czym się smarować żeby nie mieć rozstępów w ciąży i po porodzie oczywiście??? Jestem w 11 tc. Słyszałam coś o oliwie z oliwek albo olejku dla dzieci.....czego wy używacie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 03.03.08, 23:27 Kochanie żadne kremy i inne drogie cuda nie pomogą jeśli masz skłonności rodzinne co do braku elastyczności skóry. Często się zdarza,ze są one genetyczne i ile kolagenu jest ma Twoja skóra. A rozstępy najczęściej pojawiają sie pod koniec ciązy czyli 8-9 mies. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 tak jak pisze Gosia 03.03.08, 23:42 jak masz predyspozycje do rozstępów to tego niczym nie zatrzymasz!!!!!! być może smarowanie złagodzi ten proces ale gwarancji żadnej nie ma! Ja smarowałam się codziennie rano oliwka dla dzieci wieczorem preparaty z Erisa dla kobiet ciężarnych rozstępy zaczęły się pojawiać chyba w 8 mcu ciąży Niestety mam pół brzucha rozoranego, tak samo jak moja mama. Z genetyką nie wygrasz...... Odpowiedz Link Zgłoś
reewa Re: tak jak pisze Gosia 04.03.08, 06:04 podpisuję się.jak mają być rozstępy-to będą,bez względu na to czy smarujesz się kremem za 8 zł czy za 80zł specjalistycznym dla ciężarnych... ja smarowałam się kremem dla kobiet ciężarnych i pod koniec 8 miesiąca pojawiły się niestety... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nathalia8 Re: tak jak pisze Gosia 08.03.08, 14:22 jesli od poczatku ciazy bedziesz stosowala olejek clarins "tonic"do samego konca na pewno nie bedziesz miala rozrytego brzucha tak jak kolezanki.jest to olejek w 100% bezpieczny dla kobiet w ciazy.wyplyca on juz powstale rozstepy i zapobiega powstawaniu nowych!w mojej rodzinie wszystkie kobiety mialy problem z rostepami! ja stosowalam olejek i mam normalny gladki brzuch po urodzeniu dzieck,wiec nie wierze ze nic nie pomaga jesli dbasie od poczatku do konca o siebie!polecam ten olejek wszytskim kobieta ktore maja problem z rostepami!nie tylko tym w ciazy!pozdrawiam serdecznie! natalia Odpowiedz Link Zgłoś
moniowiec Re: tak jak pisze Gosia 05.04.08, 15:26 smaruj się wszystkim co popadnie - ja tak robiłam... i obecnie (9 miesiac) mam rozstępy na piersiach no nie dało się ich jakoś zminimalizować. nie rpzejmuję się - pewnie będzie ich wiecej. potem wyblakną i będę jak zebra Odpowiedz Link Zgłoś
2grabka Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 14:57 Mam duże skłonności do rozstępów.... A jednak po stosowaniu od 4 miesiąca 2xdziennie kremu przeciw rozstępom z kompleksem ujędrniajacym firmy GERBER - w 33 tygodniu (brzuch i piersi mam naprawdę duże)na razie nie mam żadnego. Bardzo polecam ten krem! a jego koszt to niewiele ponad 20 zł! (dostepny w aptekach) Odpowiedz Link Zgłoś
wiolag83 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 03.03.08, 23:47 Witam, a ja się smaruję oliwką z rossmanna dla kobiet w ciąży jestem w 8msc i narazie rozstępów nie widać smaruję się codziennie wieczorem. Używam też olejku do kąpieli dla ciężarnych. Zacznij się smarować już teraz to może skóra będzie bardziej nawilżona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 00:48 Fissanem. Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 07:04 witam,ja smaruję sie od końca 3 m-ca kremem przeciwko rozstępom z "Ziaji",teraz jestem w 32 tygodniu.Do tej pory jestem z niego zadowolona,choć kilka małych rozstępów pojawiło sie na piersiach(chyba dlatego,że tam skóra jest najbardziej wrażliwa,a może za mało je nawilżałam)ale reszta ciała na razie jest o.k,zobaczymy jak będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
easyenglishpz Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 08:42 moje zdanie jest takie, ze bez wzgledu na to, czym sie bedziesz smarowac, jesli masz miec rozstepy, bedziesz je miala niestety. profilaktycznie oczywiscie jest wskazane smarowanie, natomiast nie ludzilabym sie, ze to zapobiegnie powstaniu rozstepow.Sama smaruje sie kremem firmy Gerber, bardzo fajnie nawilza. Cena ok 25zl. Odpowiedz Link Zgłoś
jola7117 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 08:56 Polecam dobrze nawilżające balsamy(np. Dove, Nivea).Tym smarowałam się poprzednio przy dwóch ciążach i nie ma śladów rozstępów. Teraz używam oliwki w żelu dla kobiet w ciąży i mając porównanie powiem Ci, że jest rewelacyjna. Koszt to ok. 20 zł, ale warto bo jest wydajna i efekt nawilżonej skóry utrzymuje się przez cały dzień. Sądzę , że jeżeli też przed ciążą dbałaś o ciało: balsamy i.t.p. Skłonności to inna sprawa, ale nie poddawaj się bez walki. Pozdrawiam. Jola. Odpowiedz Link Zgłoś
jola7117 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 08:59 Ta oliwka to "Penaten".Zapomniałam dopisać Odpowiedz Link Zgłoś
joannanina Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 09:07 ja po 1 ciąży mam spadek w postaci rozstępów, tak więc teraz pewnie w 2 się powiększą nic to ...vis maior... słyszałam ostatnio , ze bardzo dobrze dziaał(???HMMM???) COCOA BUTTER CREAM , amerykański wytwór, dostępny na Allegro. ponoć po porodzie dobrze jest smarowac sie specyfikiem, ale myśle, ze szans na zniknięcie to raczej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
irer nawilżać 04.03.08, 09:57 nie są konieczne żadne specjalne preparaty, trzeba poprostu mocno nawilżać skórę Odpowiedz Link Zgłoś
puma-mama Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 09:58 Racja, jak maja byc to i tak beda, choc trzeba dbac bo to roznie bywa, moja mama nie miala zadnych a ja w 4 miesiacu zauwazylam delikatne rozowawe pregi na biuscie. Na razie nic wiecej sie z nimi nie dzieje ale smaruje dwa razy dziennie, rano balsamem nawilzajacym NIVEI do skory bardzo suchej a wieczorem Olivka NIvei, jestem z nich zadowolona, biust tak samo jak brzuch szybko poszedl do przodu i jak do tej pory, skora bardzo fajna sie zrobila a na brzuszku poki co ani sladu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenkajanko Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 10:16 Niestety rozstępy powstają w obrębie skóry właściwej, i chodzi przede wszystkim o ilość kolagenu w tej warstwie. Kremem możesz poprawić naprawde niewiele. Ja smarowałam min. 2 razy dziennie- po kapieli oliwka i na to + rano Mustela. wsmarowywalam też wszelkie otrzymane próbki innych firm, by troche urozmaicic sklad balsamów. Potem w 9 miesiacu pojawily sie 3 niewinne rysy, a dalej poszło już błyskawicznie. Mysle, że warto się smarować, ale to nie jest gwarancja niestety. Zwróć uwagę, że niektore kremy teoretycznie nie tylko zapobiegają, ale też zmniejszają rozsdtępy, jeśli te wystąpią. Zatem ja smaruję się nadal w nadziei, że coś robię, by zminimalizować to co mam... i tak nakręcam biznes Odpowiedz Link Zgłoś
joaska28 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 10:24 od kiedy sie dowiedzialam o ciazy smarowalam sie preparatem firmy Eris. Od mniej wiecej 5 miesiaca kiedy zaczal mi rosnac brzuch i biodra kupilam Elancyl firmy Galenic zapobiega i likwiduje rozstepy przeznaczony dla kobiet ciezarnych - dosc drogo mi to wyszlo, szczegolnie ze go nie oszczedzalam. no ale rozstepow nie mam a to juz 39 tydzien sie zaczal. Galenic okazal sie dla mnie super. polecam. tylko nie mowcie mi ze to zalezy od uwarunkowan genetyczny: moja mama jest cala pocieta na brzuchu, a rodzila 30 lat temu. tylko ze ona nawet nie pomyslala ze mozna zapobiegac roztepom wiec sie ich nabawila. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
de_la_hoya Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 10:18 Niczym szczególnym. Zwykłym balsamem można. Rozstępy to sprawa genów więc jak masz mieć to będziesz miała, bez względu na to czy używasz kremu za 10zł czy za 300. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 10:22 Witaj.. Ja stosowałam krem THALGO nie znam ceny bo go dostałam, nie wiem czy coś dał ( ani jednego rozstępu nie mam ) ale w naszej rodzinie nikt ich nie ma.. Pozdrwiam serdecznie Wiola Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 10:36 A ja nie jestem fatalistka typu "jak rozstepy maja byc to bedą". Po okresie dojrzewania mam rozstępy (na biodrach), ale po 2 ciążach ani jednego (moje predyspozycje genetyczne raczej sie nie zmieniły). Używałam kremu Gerbera i chodziłam na zabiegi na ciało dla kobiet w ciąży (raz na miesiąc przez całą ciążę). Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 10:47 przez cala ciaze smarowalam brzuch oliwka dla dzieci albo oliwka z aloesem. pojutrze mina 4 msc od porodu a ja nie mam zadnych rozstepow. Odpowiedz Link Zgłoś
opale Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 11:04 A ja mimo sklonnosci do rozstępów ( mam paskudne na pupie i trochę na udac, po okresie dojrzewania)nie mam takowych, a jedna ciążę już przeszlam. wtedy smarowalam się fissanem i oliwka dla dzieci. Teraz smaruję sie oliwką z Rossmana dla ciężarnych i Mustellą. Odpowiedz Link Zgłoś
jola7117 Gdyby jednak się rozstępy się pojawiły... 04.03.08, 12:18 Jeszcze coś mi się przypomniało. Jest w sprzedaży laser do usuwania niewielkich blizn i znamion. Nie znam praktycznego działania, nie wiem czy faktycznie jest tak skuteczny jak twierdzi producent( firma specjalizuje się w art. medycznych: termometry, glukometry itp.)W każdym razie jest to laser firmy Beurer < czyt. Bojre> typ. SL 60. Gdyby pojawiły się rozstępy teoretycznie powinien je zlikwidować. W gabinetach kosmetycznych też są takie zabiegi dostępne. Koszt spory bo ok. 200 zł. Podobno teoretycznie skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sorine Re: Gdyby jednak się rozstępy się pojawiły... 04.03.08, 14:02 Dokładnie tak jest, że jeśli ktoś ma do rozstępów predyspozycje to i tak będą, ale jeśli będzie sie regularnie smarować to myślę może to załagodzić ich powstawanie. W pierwszej ciąży pomimo regularnego smarowania Ziajką i Fissanem pojawiły mi sie w 8 miesiącu. Teraz smaruje (a właściwie staram sie masować) oliwką z Rossmana dla kobiet w ciąży na zmianę z kremem Sanosan. Odpowiedz Link Zgłoś
chatmax Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 15:05 Ja używam ciekłej parafiny takiej zwykłej z apteki. Nie zawiera żadnych sustancji zapachowych nie uczula i świetnie uelastycznia skórę Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 16:51 Mogę polecić krem Gerbera - po pierwszej ciąży ani jednego rozstepu tam, gdzie go używałam (brzuch, piersi), za to kilka tam, gdzie używałam zwykłego balsamu do ciała nivea (wewnętrzna strona ud). Teraz kolejna ciąża, 29tc, rozstępów, póki co, nie ma. Początkowo uzywałam też oliwki, ale brudzi ubrania, a jak to jest z tą w żelu? Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Niczym! 04.03.08, 17:37 Po pierwszej ciąży, pomimo smarowania balsamem Vichy, i jakimś tam jeszcze (dawno to było, nie pamiętam), mam przepiękne rozstępy, większe niż blizna po cesarce i wyrostku. Teraz mam to w nosie, po kąpieli używam zwykłego balsamu do ciała, a jak zapomnę, to doprawdy, nie płaczę z tego powodu. Wiedziałam, z czym wiąże się ciąża, i rozstępy nie są mi straszne A swoją drogą, siódmy miesiąc, i ani jednego NOWEGO rozstępu... ) Odpowiedz Link Zgłoś
24marta24 fissan 04.03.08, 18:37 polecam fissan, niedrogi, bardzo wydajny, na całą ciążę zużyłam 3 tubki, do kupienia w aptece, stosowałam 2 razy dziennie i teraz jestem 2 tygodnie po porodzie i brzuch mam taki jak przed ciążą, naprawdę, a skłonności do rozstępów miałam, bo z okresu dojrzewania mam krechy na plecach i udach, a teraz po ciąży nic Odpowiedz Link Zgłoś
niesia22 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 19:44 ja użwałam róznych preparatów...smarowałam się 2x dziennie:ciągle kremem biothermu i wymiennie tańszymi(ziaji, fissan, vichy)ponadto czesto pilingowałam całe ciało...zero roztepów a przytyłam 22kg... Odpowiedz Link Zgłoś
pimporka Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 05.03.08, 09:06 cały czas peelinguję moje ciało, lecz czytałam, że w czasie ciąży powinnam tego unikać. Ty wspomniałaś, że w ciąży stosujesz peeling, czy możesz napisać jak często, aby to skórze nie zaszkodziło, a raczej pomagało? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 23:09 Potwierdzam to, co napisały poprzedniczki - największe znaczenie przy rozstępach ma fakt, czy Twoja skóra jest elastyczna. W tej kwestii można powiedzieć, że na loterii genowej wygrałam - mimo ogromnego brzucha w 9 m. i niestosowania żadnych specyfików do ciała przez ciążę (no może kilka razy balsam nawilżający, ale jego również nienawidziłam i nienawidzę stosować) nie wiem, co to rozstępy. Moja mama po 3 donoszonych ciążach również nie ma rozstępów, a siostrze do nabycia ich wystarczyło, że przytyła 5 kg w okresie dojrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesss84 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 04.03.08, 23:31 Dziewczyny!!! Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź na moje pytanie. Sporo się dowiedziałam. Na szczęście genetycznie nie mam skłonności do rozstępów, skórę mam raczej ok, trochę ciemną karnację i skórę mieszaną, teraz dzięki Bogu mniej mi się błyszczy niż kiedyś. Nie mogę się doczekać aż buzia się wygładzi bo podobno ciąża działa dobrze na skórę na buzi.....???? Odpowiedz Link Zgłoś
granadax oliwa z oliwek 05.03.08, 09:18 trzecia ciaza, wiek nie najmlodszy, tydzien po porodze, skora wciagnieta, zero rozstepow. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.d Re: oliwa z oliwek 07.03.08, 08:52 Tez słyszałam że jest najlepsza!! Moje kolezanki które maja juz ciaze za sobą smarowały sie dzień w dzień oliwą z oliwek i nie mają żadnych rozstepów. Ja od poczatku ciąży robię to samo, smaruje się oliwą z oliwek od łokci po kolana na noc codziennie. Skóre mam nawilżona, gładką a co najważniejsze nie mam rozstępów a skóra na brzuchu nie swędzi. Jestem na końcówce 6 miesiąca i przytyłam ponad 10 kg a mimo to skóra jest idealna. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
lukka Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 05.03.08, 14:01 polecam Mustele - droga, ale rozstępów zero, podobnie jak u kilku moich znajomych, które mi własnie Mustelę poleciły Odpowiedz Link Zgłoś
branja oliwka Bambino: nawilżenie + masaż 05.03.08, 16:07 witam, ja całą ciążę stosowałam oliwkę Bambino (jestem w 38tc)i na razie zero rozstępów. Wyszłam z założenia , że skóra musi być max nawilżona,a wcierając oliwkę masowałam skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
monica188 jak będą miały być to będą 05.03.08, 19:17 Ja wydałam ok tys zł na kremy a rozstępy i tak wyszły i to straszne!!!! Smarowanie, masaże nie pomagają-jak rozstępy będą miały wyjść to i tak będą Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 05.03.08, 19:31 34 tc + 15 kg właśnie zaczynam trzecią tubę Musteli, smaruję się dwa razy dziennie + oliwka i jak dotąd nie widze żadnych nowych pasków a skłonności mam bo jakiekolwiek wahaniach wagi widać na moich pośladkach (co jest śmieszne bo w tyłku nie tyję prawie nic, najwięcej zawsze w talii) po porodzie powiem więc czy udało mi się przez to przejść bez "uszkodzeń" Odpowiedz Link Zgłoś
kingaata Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 05.03.08, 20:53 Witam i popieram teorie, ze to sprawa genetyczna, zawsze mialam sklonnosci do rozstepow (jak moja babcia i mama) to moja druga ciaza jestem w 14t, zaczelam juz smarowac sie Fissanem ale licze sie z tym ze to tylko rutynowa pielegnacja. Przy pierwszej ciazy nie kopekala mi tylko skora na brzuchu, ale uda, posladki i piersi Odpowiedz Link Zgłoś
2grabka Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 05.03.08, 21:55 A w którym tygodniu rozstępy się pojawiają? Ja generalnie mam rozstępy (nie na brzuchu)z przed ciąży, jednak do tej pory a jestem w 8-mym miesiącu nie pojawił mi się ani jeden (wcieram gerbera) Odpowiedz Link Zgłoś
agathe82 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 05.03.08, 23:57 hej ja przy pierwszej ciazy smarowalam sie maslem kakowym. Mieszkam obecnie poza granica wiec nie wiem pod jaka nazwa wystepuje w PL. Gdybym smarowala sie pilniej to bym pewnie ominela rozstepy na piersiach i na biodrach, bo wlasnie tam nie zawsze mi sie chcialo) krem jest dosyc tlusty i dlugo sie go rozsarywowalo, wiec po smarowaniu brzucha czasem poprostu zasypialam. Ale nie mam zadnego rozstepu na brzuchu!! Aczkolwiem zgadzam sie iz to jest zwiazane z uwarunkowaniem genetycznym, poniewaz moja znajoma smarowala sie vichy, a podobno jest dobry, i ma rozstepy. Cos w tym jest bo do porodu tez mnie nie cieli,wiec moze poprostu mam elastyczna skore. Teraz znowu jestem w ciazy i chyba tak dla pewnosci musze sie zabezpieczyc w ten sam krem kakaowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hogata_2004 Re: Czym się smarować żeby nie mieć rozstępów??? 06.03.08, 09:32 polecam ci stosowanie oliwki dla dzieci, na wilgotną skórę po kąpieli, po prostu sie nie osuszamy do końca i wcieramy oliwkę. ja obecnie jestem w 13 tygodniu trzeciej ciąży i stosuję oliwkę od pierwszego dnia ciąży, w pierwszej ciąży miałam 19 lat i wspaniałą młodzieńcza skórę, oraz poczucie że zawsze będę młoda i piękna, w drugiej ciąży 4 lata temu, pomna na doświadczenia koleżanek zaczęłam używać oliwki od 1 dnia ciąży i wierz mi nie mam ani jednego rozstępu: na brzuchu, nogach i piersiach. tylko trzeba to robic codziennie, super są oliwki bubchen i johnson pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś