Dodaj do ulubionych

IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3

20.04.15, 11:39
Kochane nowy wątek przed nami w poprzednim wyczerpałyśmy limit smile
Obserwuj wątek
    • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 11:39
      To ma być NASZ dzień a nie mójtongue_outtongue_outtongue_outtongue_out!!!
      • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 13:01
        O, dobrze,że założyłaś nowy wątek, bo ja chciałam, a nie wiedziałam jak smile
        No więc odpowiadając na pytania dziewczynek: do dr Suchanek musiałam zapisać się prywatnie (w invikcie przyjmuje w poniedziałki za 150 zł), a za badania nie pamiętam ile zapłaciłam, ale kilkaset złotych (700?), ale warto to zrobić, bo się w końcu można czegoś dowiedzieć (mi wyszły komórki NK - aha, ważne żeby je badać jak najbliżej terminu miesiączki, nawet tego samego dnia rano przed dostaniem okresu, no i żeby były poniżej 12!) Mi teraz wkładki są całe brązowe, więc już mi wszystko zwiędło i doła załapałam..I weryfikację mam dzisiaj, więc czekam niby na wyniki, ale nadziei wielkich nie mam..No nic, trzeba próbować, w końcu komu jak komu, ale nam dziewczyny MUSI się udać!
      • milaz27 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 13:34
        Stachowata, miałam weryfikacje, w 3dpt beta poniżej 1, w 6dpt 43,7 a w 10dpt już 331,8 smile teraz 4 weryfikacja już u lekarza w czwarteksmile
        • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 13:56
          Dziewczynki kciukam kiss nie mogę się doczekać dzisiejszych wyników!!!
          • wiola8926 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 14:55
            g
            • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 16:43
              Miracle jak u Ciebie zrobiłaś betę??
            • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 16:43
              Nie moglam Was znalezc uncertain
              To nie jest moj dzien <0,1 takze gwozdz do trumny

Stachowata mam nadzieje ze u Ciebie oki,
              Brazowe plamienia z tego co wiem sa ok to moze byc implantacja

Dziekuje za wsparcie, a Ty Martka jak juz pisalam jestes aniolem
              • sylaxyz Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 16:47
                Inadra nie wiem co powiedzieć uncertain ściskam Cię serdecznie Kochana kiss

a pozytywnym wynikom gratuluję smile
                • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 16:56
                  Inadra tak bardzo bardzo mi przykro crying crying Bardzo wierzyłam że tym razem będziesz mieć swój mały CUD sad Normalnie ryczeć mi się chce ... Jestem z Tobą i jakbym mogła to bym Cię przytuliła kiss Bardzo mocno Cię ściskam Kochana kiss kiss Jesteśmy w tym bagnie razem i razem przejdziemy kolejna walkę.
              • siago80 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 17:13
                Indra bardzo mi przykro że się nie udałosad Ja również mam nałóg papierosowy i mi się udało. Na 2 tygodnie przed transferem przyklejałam sobie plastry nicorett i udało mi się rzucić. Spróbuj przed koleją próbą może i Tobie si uda. Trzymam kciuki
                • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:10
                  Gratuluję Szczęściarom !! i oczywiście płaczę z Inadrą..ja dziś miałam 1 wer i beta 0, za to progesteron 8, więc brązowe plamienia nie zawsze jest implantacyjne (różowe zresztą też), tylko mogą wynikać ze zbyt niskich hormonów..teraz będę dostawać 3x6 dowcipnie luteiny, nie wiem, gdzie ja to w sobie zmieszczę..czy przy 1 wer beta 0, może się jeszcze udać transfer? już mi sił brakuje na to wszystko..a bierzecie luteinę podjęzykowo czy duphaston? bo ja po tej luteinie przy poprzednim transferze to spałam całe dnie i spowolniała byłam na maxa, więc kazałam sobie zmienić na duphaston i nie wiem czy dobrze zrobiłam..
                  aha, co do embryoglue, to dr Stencel mówił, że jest refundowany, ale decyzja o nim zależy od laboratorium i embriologa (?), ale nie wyjaśnił czemu.
                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:13
                    83mati nie placz pierwsza weryfikacja nic nie znaczy, druga niewiele, dopiero trzecia jest miarodajna
                    Choc progesteron niski przyznam uncertain
                    • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:23
                      ja mam 6dpt i beta <0,5...... nie wiem czy jest jeszcze szansasad((
                      • 2aneta1979 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:32
                        Dzisiejszy dzien to jakas masakra.... Dzwonili z laboratorium, z 9 pobranych 4 zaplodnili, tylko 1 zostalsad Czekam do srody na telefon, czy dal rade...Zalamka totalna, wyc sie chce z tej bezsilnosci. Tutaj tez niewesolo... INADRA WALCZYMY !!!!!!
                        • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:33
                          Dziewczyny błagam podajcie jakiś szczęśliwy news sad((((( Ten dzień to jakaś masakra sad(((
                          • milaz27 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:43
                            Inadra bardzo mi przykrosadsad trzymaj siękiss
                            Stachowata jeszcze jakaś szansa jest...może być późna implantacja...dalej trzymam kciukismile
                            Aneta oby ten jeden dotrwał i został z Tobą...też kciukam!
                            Miracle a jak u Ciebie??
                            • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 18:52
                              Nie jest dobrze cryingcryingcrying
                              6dpt
                              Progesteron: 24,1
                              Beta <0,1
                              Estradiol >3000
                              Już gorzej być nie mogło sadsadsad
                              • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 19:18
                                u mnie był 4 dpt, bo 3 przypadał w niedzielę, więc przesunęli..a estradiol jaki w sumie powinien być? ja mam 1800, to dobrze czy źle? Miracle: jak masz powyżej 3000 to źle? jak już sama nie wiem, jakie te hormony powinny być..jakie by nie były beta zawsze zerowa wychodzi...sad
                                • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 19:32
                                  Podczytuje caly czas chociaz sama ide.do.invicty jakos w polowie czerwca wiec wliczajac antykoncepcje pewnie zaczne stymulacje w lipcu.Mialam caly czas nadzieje inadra ze jednak sie Tobie udalo...Do teraz sprawdzalam a tu takie wiesci...sadsadsadPrzykro mi.Sciskam Cie.Nie poddawaj sie w tej walce,doczekamy sie,musimy...trzeba wierzyc ze sie uda.

Wybaczcie ze nie pisze nickami do czesci z Was,ale zwyczajnie nie wszystkie pamietam a piszac z komorki nie mam podgladu...Tej ktorej sie udalo,serdecznie gratulujesmile Super!
                                  Faktycznie dzis jakis dzien do d...kurcze z 9 komorek tylko jedna zaplodniona...ale oby dotrwala do samego konca i okazala sie byc Twoim dzieciatkiem,tego Ci z calego serca zycze.U mnie tez tak dwukritnie bylo,ze ostatecznie skonczylo sie za kazdym razem na braku.mrozonek,po jednym transferze.Nie wiem dlaczego tak jest,czemu te komorki sa jakies niedojrzale,albo wadliwe,jaka jest tego przyczyna ze duzo sie nie nadaje do zaplodnienia w ogole...Ktos rozmawial o tym z lekarzem?
                                  Moze i u mnie czas oomyslec o.wizycie u genetyka czy immunologa tyle ze zrobilabym juz to dawno gdyby nie to ze zwyczajnie mnie nie stac.Czy ktos wie czy do tych lekarzy,tzn nawet jak niekoniecznie tych pan,ale ogolnie soecjalistow inmunologow i genetykow mozna sie jakos dostac na nfz?Jesli tak to ile sie czeka na taka wizyte i gdzie przyjmuja?Wtedy moglabym zribic te badania tez na nfz,nawet gdyby sie to wiazalo z dlugim czekaniem i zrobieniem ich juz po 3.ivf to moze warto...
                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 19:43
                                    miracle ja wierzę jeszcze, że spotka nas ten cud za parę dni....!
                                    • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 19:58
                                      Ja Wam powiem szczerze mam wrażenie że wszystkie te nasze weryfikację to wróżenie z fusów. Każda ma inne wyniki i ciąże są tez od sasa do lasa. Jedne mają prg kolo 100 i du..pa. Każdy organizm jest inny i wymaga innych parametrów.
                                      • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:10
                                        Dzwonila pani dr.... Odebral maz bo powiedzial ze nie mam sily tozmawiac ale jak uslyszalam jak pierdoly mu gada to odzyskalam sily i wlaczylam sie do rozmowy.
                                        Dowiedzialam sie tzn wycisnelam z niej ze mam zrobic badania immunologiczne...jednak

Wiec ide w sr i zrobie
                                        Poza tym Pani dr byla zdziwiona zr nie mam lekarza prowadzacego !!???!!!????!!???

Buziaki niech wam sie uda komus musiiiii !!!!!
                                        Uwielbiam Was !!!!!
                                    • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 21:39
                                      Dziewczyny! Jak to teraz jest po nieudanym transerze? 4 weryfikacje mam za 9 dni, na którą idę. Do tego czasu mam brać wszystkie leki dopochwowe przepisane? Czy to ma sens? uncertain Nie chce sama decyzji podejmować.
                                      Jak jest z @? Kiedy się ją dostaje?

Stachowata sad
                                      • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 21:59
                                        Miracle ja olalam 4 weryfikacje, bo po co. Dzis mialam wyniki o 16 i powinnam o yej samej godzinie wziac leki ale po co skoro beta prawie 0.
                                        A co do @ to roznie, musi spac progrsteron i. Tego co pamietam ostatnim raz troszke to trwalo uncertain
                                        Przykro mi Mieacle ze Ty tez nie maszdobtego dnia
                                  • siago80 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 19:55
                                    Oleńka genetyk przyjmuje w invikcie i byłam u niego na nfz przy badaniach renatarnych
                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:13
                                    oleńka, genetyk prof Limon przyjmuje w Akademii Medycznej na nfz (na nfz daje też skierowania na badania, są za free). TEORETYCZNIE zapisują do niego na terminy co ok. 2-3 m-ce, ale najlepiej zapisać się swoją drogą, a iść do niego gdy przyjmuje swoją drogą, bo ludzie się umawiają i nie przychodzą i on sam siedzi i na korytarzu jest pusto (ja tak weszłam chyba z 3 razy, wiec spoko, to naprawdę działa smile
                              • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 19:20
                                Oj dziewczyny, rzeczywiscie dziś wiele złych wiadomościsad Az sie smutno robi i ciężko na sercu... Fakt, wszystkie jesteśmy w tym samym bagnie, ale my jeszcze wszystkie wypłyniemy!!! Musimy w to wierzyć!!!
                                Inadra - jakie masz dalsze plany Kochana?
                                • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:06
                                  olenka - genetek na NFZ jest w Akademii mnedycznej - na wizytę czka sie 2-3 miesiace, dostajesz skierowanie na kariotyp - kolejka 6 miesiecy, ale w Invikcie są znacznie krótsze kolejki. Badsania kariotypów i inne sa na NFZ, trzeba miec skierowanie od lekarza rodzinnego, Ty i Twój facet.
                                • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:07
                                  A czy do tych lekarzy na nfz trzeba miec skierowanie od internisty?Dlugo sie czeka na wizyte?Jak to dalej wyglada,lekarz bedzie wiedzial na jakie badania skierowac zeby zdiagnozowac ewentualna przyczyne niepowodzen czy prosic go o jakies konkretne badania albo w ogole moze mnie splawic?
                                  • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:10
                                    Luiza to znaczy musimy kazdy z nas z osobna miec skierowanie do lekarza genetyka zeby iwc na nfz i tenze nam da skierowania na badania?Te bad na nfz mozna tez wykonac w invictie majac takie skierowanie i tam sa krotsze kolejki niz w AM ,dobrze zrozumialam?
                                    • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:12
                                      Z kolejka do lekarza to ja sie akurat licze,ale dodatkowo jest tez kolejka na badania?To sa badania z krwi?
                                      • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:15
                                        badania najlepiej robic na Klinicznej w szpitalu, tam są małe kolejki (w Akademii jest masakra, czarno od ludzi na korytarzu, a na klinicznej zawsze tylko kilka osób, bo mało kto wie, że tam też pobierają). Tak zawsze tylko z krwi są te badania, najwyżej Ci kilka fiolek pobiorą smile
                                        • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:45
                                          Dzieki dziewczyny,z genetykiem.juz wiem co i jak...jeszcze jedno pytanie,kto mi moze dac skierowanie do.immunologa i czy da rade na nfz sie dostac?Jesli tak to gdzie?Rozumiem ze z tego co radzicie warto zrobic przy tylu niepowodzeniach i badania immunologiczne i genetyczne...Ginekolog pewnie nawet jak na przy 3ivf to bedzie prywatnie...czy sie .myle?Inadra Ty masz zribic te badania prywatnie??
                                          • krop-ka84 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 21:45
                                            ta dr immunolog z Invicty tez w Akademii Medycznej przyjmuje ale na pierwszą wizytę też trzeba sporo poczekać
                                          • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 21:55
                                            Tak oczywiscie ze prywatnie, zaplacilam za siebie i M 600 zl
                                        • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 20:49
                                          olenka - dobrze zrozumiałaś, skierowania musisz miec i Ty i Twój facet osobne do poradni genetycznej. Kolejka - ja odczekałam swoje 2 miesiące. Skierowania lekarz sam wie jakie wystawić, część badan - krew pobieraja od ręki, po południu w AM tez nie ma juz kolejek. Niestety na kariotyp na pobranie krwi wpisuja Cie na liste i masz termin za pół roku, ale mozna też spróbowac w Invikcie tam czeka mówia, że 3-4miesiace, a tez na NFZ, na wyniki kariotypów czeka sie 3-4 tyg.
                                          • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 21:42
                                            Dziewczyny! Jak to teraz jest po nieudanym transerze? 4 weryfikacje mam za 9 dni, na którą idę. Do tego czasu mam brać wszystkie leki dopochwowe przepisane? Czy to ma sens? uncertain Nie chce sama decyzji podejmować.
                                            Jak jest z @? Kiedy się ją dostaje?

Stachowata sad
                                            • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 20.04.15, 22:54
                                              @ dostaje sie wtedy kiedy odstawi sie luteine,wtedy spadnie.progestrron i przyjdzie @.Ja bralam do 4 weryfikacji leki.
                                              • juliajagoda80 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 00:54
                                                Inadra przykro mi! Dlatego właśnie jestem przeciwna weryfikacjom, zwłaszcza tym po pick upie , kiedy choragon/ pragnyl wciąż jest w organizmie... My się na gdybalysmy , naweryfikowalysmy a invicka zgarnela kasę i tyle...
                                                Może już zacznijmy poza genetykiem, czy immunologiem, rozglądać się za dobrym psychiatrą ...
                                                • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 08:37
                                                  Dziewczyny!
                                                  Jak to teaz dalej będzie. Mam 2 śnieżynki. Czy do kolejnego transferu będę brała jakieś leki czy na naturalnym cyklu wykonają mi transfer? Jakie macie doświadczenia?
                                                  I czy trzeba odczekać jakiś czas od 1 transferu do 2, czy moze to nastąpić w następnym cyklu po 1@?
                                                  ;-(
                                                  • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 08:53
                                                    miracle2015 mi nie pozwolili podejść do transferu na cyklu naturalnym. Lekarz mówił że nie ma wtedy kontroli a kriotransfery robią w Warszawie tylko we wtorki i czwartki. Trochę słabe podejście ale cóż. Może w Gdańsku jest inaczej. U mnie też możesz podchodzić w każdym kolejnym cyklu.
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 08:57
                                                    To jak, to będą mnie stymulować do transferu?
                                                    A myślisz, że będę mogła sprobować juz w kolejnym cyklu, czy też każą poczekać?
                                                  • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 09:10
                                                    Jak idziesz na cyklu sztucznym to od 2 dc bierzesz estrofem kontrola koło 8/9 dc i koło 18 dc transfer o ile endometrium jest OK jak nie to wydłużają proces do uzyskania odpowiedniego. 5 dni przed transferem dokładasz luteinę i tyle. Myślę że możesz podejść już w kolejnym cyklu ale to oczywiście musisz ustalić z lekarzem na ostatniej weryfikacji.
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 09:15
                                                    Dzięki martka. Do 4 weryfikacji biore wszystko tak jak mam przepisane(czyli estrofen i luteine dpchw). Nie chce sama podejmować decyzji, bo z doswiadczenia wiem, że nie konczy sie to zbyt dobrze.
                                                    Ucieszyałbym się gdybym mogła już w kolejnym cyklu podejść do transferu.
                                                    Czytałam gdzieś na forum, że niektóre dziewczyny czekały to 2@ po 1 transferze, tak miały zaleconeuncertain
                                                    No ale może do mnie podejdą inaczej. Jejq jestem taka załamana sadsadsad
                                                    Stachowata żyjesz? sad
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 10:33
                                                    nie żyje. .nie moge otworzyc oczu takie msm spuchniete od placzu...umarlam tak sie czuje...cala stymulacja od nowa..nie przezyje tego..
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 10:36
                                                    z tego co się wczoraj dowiedziałam to po miesiączce która teraz przyjdzie mam iść na kontrol do lekarza i wtedy podejmie decyzje ale więcej nie powiem bo będę podchodzić do takiej akcji po raz pierwszy ;-(
                                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 11:14
                                                    Dobra, dziewczynki nie załamujemy się tylko walczymy dalej! Napisałam maila do ministerstwa jak to jest z tą refundacją: stratchingu endometrium, AH i EbryoGlue, zobaczymy co odpiszą.
                                                    Słuchajcie, strasznie źle tolerowałam luteinę podjęzykową i kazałam sobie zmienić na duphaston, więc w domu mam z 3 pełne opakowania luteiny podjęzykowej - jeśli któraś by chciała to dać znać, umówimy się jakoś w invikcie i dam.
                                                    A swoją drogą w zeszłym tygodniu mi wróżka przepowiedziała, że zajdę w ciążę najpóźniej na początku przyszłego roku, więc uszy dziewczyny do góry, musi się udać, tylko swoje musimy przecierpieć!
                                                  • barbarita38 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 19:33
                                                    83mati a gdzie chodzisz do wrózki?jesteś z gdańska?
                                                  • martitulka Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 11:15
                                                    Miracle ja po śnieżynki szlam od razu w następnym cyklu, i nie brałam żadnych wspomagaczy poza pozniej Luteina oczywiscie. Takze jest taka opcja ake o tym decyduje lekarz pewnie.
                                                    Zrezygnowałam z weryfikacji telefonicznych dla mnie to za duzy stres i za duzo gdybania i po prostu poszłam na bete w 14dpt (miałam stała dawkę leków na ten okres). Obecnie zaczynam 24tydzień ciąży smile
                                                  • martitulka Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 11:19
                                                    Aaa i jeszcze jedno przy trzeciej weryfikacji tel. lekarz kazał mi odstawić wszystkie leki czekać na okres i jezeli decyduje sie na śnieżynke to od 2dnia okresu brać estrofem. Na 4 weryfikacje poszłam do kliniki w 8 dniu cyklu, profesor uznał ze cykl ładny czekamy na owu i planujemy transfer.
                                                  • juliajagoda80 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 11:37
                                                    Miracle ja Ci radze odzyskac rownowage hormonalna przed transferem. Pospiech wcale nie sluzy. Z tego co widzialam, nie wazne, czy po pick upie, czy po transferze w kazdym razie po estrofemie i progesteronie w konskich dawkach, pierwsza miesiaczka ,,po" nie byla zbyt normalna. W invikcie praktykuja przygotowanie na sztucznym cyklu. Latwiej zaplanowac wizyty i obserwuje sie tylko przyrost endometrium i cos tam jeszcze- ktorys hormon. Wymusilam przygotowanie na cyklu naturalnym, swiadoma tego, ze bede jezdzic bardzo czesto na obserwacje jajnika. Pecherzyk ladnie rosl, endometrium tez, ale ostatecznie nie pekl... i caly wysilek lekarza i moj oszedl na marne. Teraz juz sie im nie dziwie, ze preferuja na cyklu sztucznym. Uwazam, ze warto odczekac 2-3 miesiace. Lekarze troche poganiaja, bo wyglada tak jakby chcieli nas szybko odhaczyc.
                                                    83mati wiem co to embryo glue, scratching ( podobno robi sie go tylko jesli endometrium nie przyrasta do minimalnego poziomu chyba 6-7 mm jesli dobrze pamietam), ale co to jest AH?

• 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 11:55
                                                    stratching robi się nawet gdy endo jest dobre, po to żeby go złuszczyć, lekko naciąć i gdy się endo regeneruje, to zarodek łatwiej się tam zagnieżdża. AH to nacinanie otoczki zarodka, też podobno pomaga na zagnieżdżenie.
                                                    Chce któraś luteinę podjęzykową 3 opakowania??? smile
                                                  • martitulka Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 12:10
                                                    Ja się decydowałam wlasnie na AH i embrio glue przy sniezynkach smile
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 14:14
                                                    Dajcie znac jak bedzie wiadomo czy przy rzadowym mozna zrobic embrioglue i ah
                                                    Z doplata czy bez, nie ma to dla mnie zanczenia, bo moje nerwy sa juz na skraju
                                                  • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 14:33
                                                    Inadra mi powiedzieli w Warszawie jak poprosiłam o embrioglue, że nic nie dostanę bo ministerstwo nie płaci dodatkowo za te procedury, a to co za nas dostają jest bardzo mało. Dopłacić nie mogę bo niektórych nie stać a mają być takie same szanse dla wszystkich. Ogólnie trzeba liczyć na cud.
                                                  • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 14:41
                                                    Dzwoniłam wczoraj do Novum (myślę nad zmianą kliniki) to mi powiedzieli że wszystkie miejsca mają już wyczerpane i do końca 2016 r nie ma szans. Ale dowiedziałam się się też że przy MZ embrioglue o u nich standard przy każdym transferze. I jakoś kuźwa ich stać za te same pieniądze. Ach ręce opadają...
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 14:51
                                                    Tez myslalam wlasnie nad zmiana kliniki, jak zadzwonilam w styczniu do invimedu to tez nie mieli miejsc
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 14:45
                                                    No i wlasnie to jest dla mnie totalna bzdura !!!!
                                                    W Gda powiedzieli mi to samo, wczoraj ta z weryfikacji wogole kazala mi sie kontaktowac z lekarzem prowadzacym to jej sie zapytalam ktory to moj lekarz bo rzucaja nami jak miesem a nie ludzmi i za kazdym razem kto inny mnie zalatwi na co ona ze prwnie dlatego tak jest bo to podejscie rzadowe
                                                  • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 14:55
                                                    hahahaha to mi przypomniało moje drugie podejście do stymulacji. Kazali przyjść w 2 dc. Oczywiście problem z miejscami u lekarzy przy MZ każda z nas zna doskonale. W każdym razie idę trafiłam na nowa dla mnie osobe i mówię że miałam przyjść w 2dc a ta do mnie że czego od niej oczekuje przecież ona mojej d... nie zna hahahaha i zapytała kto mnie prowadzi, a ja że nie wiem, ta zdziwiona i pyta kto mnie kwalifikował i ustawiał pierwszy program. Normalnie byłam w takim szoku że nie wiedziałam w ogóle co mam mówić. Skończyło się tym że obydwie czekałyśmy na lekarza z kwalifikacji przez 3h bo biedna nie umiała sama podjąć decyzji jaka teraz stymulacje zastosować. Masakra po prostu. Teraz czekam na @ która już się 5 dni spóźnia i codziennie dzwonie do invicty przekładać wizytę bo do "mojego" lekarza terminy na MZ trzeba z dwutygodniowym wyprzedzeniem robić bo inaczej nie ma szans.
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 15:00
                                                    Martka35 do jakiego doktora chodzisz w invikcie?

• martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 15:01
                                                    "mój" to dr Pałaszewski
                                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 15:33
                                                    Martitulka, a jakie po transferze brałaś dawki progesteronu (luteiny,duphastonu etc)? coś extra jeszcze brałaś/robiłaś? pytam, bo podobno ananas dobrze służy..już sama nie wiem..
                                                    A ogólnie trzeba po transferze leżeć, czy tylko się oszczędzać? bo u mnie czy leżę czy nie, to i tak nie wychodzi..
                                                  • 2aneta1979 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 18:04
                                                    Dziewczyny jak to jest? Wczoraj dzwonilam w sprawie zarodkow(okazalo sie ze jest jeden) a jutro mam transfer i jeszcze nikt do mnie nie dzwonil,zeby potwierdzic lub odwolac. Kiedy powinni zadzwonic? O losie zwariowac mozna!!!!
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 18:36
                                                    Dzwoniliby gdyby cos bylo nie tak.
                                                    Spokojnie na bank masz jutro transfer !!!!!
                                                    Powodzenia
                                                  • martitulka Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 18:48
                                                    83mati, nie chce Ci skłamać bo transfer miałam 4 grudnia (ten pomyślny)ale brałam 3x3 luteinę pod jezyk i 3x2 dopochwowo.
                                                    Ja przy drugim transferze leżałam, zrezygnowałam z weryfikacji bo to był dla mnie za duzy stres. Szczególnie nic specjalnego nie jadłam, oczywiscie starałam sie jesc rybke z ryżem albo kurczaka z kasza zamiast hamburgera i frytek.
                                                    Ale fakt byłam pozytywnie nastawiona, leżałam(3 dni plackiem potem oszczędzałam sie bardzo) z wielka poducha pod nogami by nogi były w gorze smile rada babci stwierdziłam ze nie zaszkodzi, czytałam książki, oglądałam TV i gadałam do brzucha i byłam na jakimś dziwnym luzie, bete zrobiłam dopiero 14dpt by wczesniej sie niczym nie stresowac i sie udało.
                                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 12:18
                                                    dzięki Martutulka za info. Teraz mam w sumie 5 transfer i na przemian albo leżałam plackiem, albo nie, ale każdy z tych 4 kończył się niepowodzeniem. Teraz przy 5 leżałam tylko 3 dni, a tak to chodzę, tylko się oszczędzam (nie dźwigam etc). A czemu Ci kazali robić betę 14 dpt? mi każą 10 dpt i przy wcześniejszych razach było tak samo, czyli jak 10 dpt wyszła beta 0, to kazali wszystko odstawić i czekać na @. Fajnie, że już masz to za sobą!!
                                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 12:30
                                                    Aha, Martitulka, jeszcze jedno, a byłaś w programie refundowanym, czy płatnym? bo ja jestem w refundowanym i mi powiedzieli, że za wszelkie extra bajery (glue, AH etc), to nie można dopłacić, nawet jak się bardzo chce i po prostu tego nie robią.
                                                  • martitulka Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 14:11
                                                    Ja niestety nie miałam mozliwosci zrobienia w 10 dpt ( tez dostałam info by zrobic miedzy 10-12) ale akurat nie byłam na miejscu i nie miałam takiej mozliwosci wiec zrobiłam 14dpt. Fakt podchodziłam do całej procedury prywatnie.
                                                    83mati trzymam mocno kciuki za Ciebie by to był TEN transfer!!! ❤️Ja tez zarówno przy pierwszym jak i drugim transferze podawane miałam dwa zarodki.
                                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 15:20
                                                    dzięki Kochana za słowa otuchy smile mi nie chcą dawać 2 zarodków (nawet w gamecie też nie chcieli), bo jak mówią "nie mam konstrukcji do bliźniaków", czyli szczupła, chociaż teraz po encortonie, to już do szczupłych nie należę smile 3maj się ciepło!
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 16:00
                                                    83mati dziekuje za lutke, zostala mi tez bo za szybko musisalam przestac ja brac sad
                                                    kciukam za Ciebie mocno !!!!
                                                  • milaz27 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 18:34
                                                    Hej dziewczyny!smile
                                                    Jutro moja 4 weryfikacja....ciekawa jestem jak moja beta, mam nadzieję, że ładnie urosła bo od ostatniej weryfikacji 10dpt nie robiłam...a jutro jest 16dpt. Myślicie, że będzie już coś widać na usg? na serducho to jeszcze chyba za wcześnie...trochę się boję czy wszystko jest w porządku....
                                                    A wiecie czy później jest jeszcze jakaś dodatkowa 5 weryfikacja żeby zobaczyć serduszko? program rządowy chyba tego nie obejmuje...ale może odpłatnie?
                                                  • siago80 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 18:48
                                                    Mila na serduszko za wcześnie u mnie było widać tydzień po 4 weryfikacji. Oczywiście za 5 werkę się płaci ale ciągną dopóki nie widać serduszka. Gratuluję mamusismile
                                                  • milaz27 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 18:36
                                                    Aneta jak Twój transfer ??
              • barbarita38 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 21.04.15, 19:16
                inadra kochana trzymaj się tak mi przykro sad
                • juliajagoda80 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 11:36
                  W gamecie w Gdyni tez juz dawno nie było miejsc do końca 2016... w invikcie nabór i przemiał trwają. ..
                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 12:22
                    ja właśnie z gamety uciekłam w zeszłym roku, bo u nich jest tak, że są kolejki na transfery i nawet jak wszystko by pasowało, że crio robić, to i tak musiałam czekać po 2-4 m-ce na każdy transfer, szkoda czasu na maxa. A w Invikcie pomimo tego, że jest problem z lekarzami (nie ma w sumie lekarza prowadzącego, tylko każdy nas robi z doskoku), to można mieć transfery co miesiąc z mrozaków i nie trzeba czekać, tyle dobrego. A leki dawali wszędzie te same (dawki w sumie też podobne), tyle że w Gamecie nie robią weryfikacji 1 i 2, tylko po 10 dpt ostatnią werkę każą robić i tyle.
                    • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 22.04.15, 12:28
                      Barbarita - tak jestem z Gdańska i przyjaciółka mi poleciła wróżkę też z gdańska, podobno dobra i ma dobre opinie - wpisz sobie na trójmieście wróżka Kasella. Ja do niej tylko wysłałam maila z jednym zapytaniem o konkretną wróżbę (30 dyszki na zabobony to jeszcze mogłam odżałować smile, potem do niej napisałam smsa, bo długo nie odpisywała, to oddzwoniła i przez tel mi karty położyła, że ciąża jak najbardziej tyle jeszcze trochę, najpóźniej na początku next roku,ale całe i zdrowe smile To tego się uczepiłam, żyję nadzieją i walczę dalej smile jutro idę na 2 werkę, zobaczymy, ale jakoś nadziei na ten transfer większych nie mam, nie wiem czemu.
                      CHCE KTÓRAŚ LUTEINĘ PODJĘZYKOWĄ 3 OPAKOWANIA ZA FREE??no przecież nie wyrzucę...
                      • 2aneta1979 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 10:23
                        Milaz transferu nie bylosad W dniu transferu dostalam rano telefon ,ze niestety nie mamy juz naszego zarodkasad Teraz musze sie ogarnac i dalej dzialac!!!
                        Po tym jak zadzwonila pani embriolog, zadzwonil lekarz i powiedzial co i jak. Mam odczekac 2 cykle i zaczynac stymulacje. Pozdrawiam!
                        • milaz27 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 13:21
                          Aneta, przykro misad trzymaj się i
                          życzę Ci żeby następna stymulacja poszła dużo lepiejkiss
                          • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 17:20
                            odebrałam wyniki II wyeryfikacji: beta 30 smile estradiol 166, a prg 11
                            Beta pierwszy raz w życiu powyżej 0, aż się popłakałam ze szczęścia smile za to hormony mnie martwią, bo ich malutko jest, a końskie dawki już przyjmuje i lekarz mi więcej nie kazał (chociaż pewnie i tak po cichu będę brała..). A szłam na tę werkę zupełnie bez przekonania, najsłabsza śnieżynka 2bb i przy pierwszej weryf progsteron był 8, więc stwierdziłam, że się uda w tym cyklu big_grin No a teraz się martwię, żeby utrzymać to cudo ....
                            • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 17:33
                              aneta - współczuję i trzymam kciuki, żebys miała duzo siły do dalszej walki!
                              83mati -wow, ładna beta, super, że urosłasmile
                            • martitulka Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 21:41
                              83mati! Cos czułam ze to bedzie TEN transfer smile ciesze sie ze beta taka piekna! Dbaj o siebie i powodzenia!smile
                              • milaz27 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 21:52
                                83mati super beta!smile ja na II werce miałam 43,7 więc nie dużo więcej a dziś już byłam na IV i beta 1938, widoczny pęcherzyk ciążowy 6,1 mmsmilesmile lekarz powiedział, że na razie wszystko ok i kolejna werka za 10 dni 4.05 to już może będzie serduszkosmilesmile trzymam kciuki, żeby u Ciebie było tak samo!smile oczywiście stresik przed każdą werką jest....bo teraz będę się martwić, żeby coś w tym pęcherzyku było....ale musi być dobrze!smile
                                • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 13:56
                                  milaz dzieki Kochana za słowa otuchy, bo sama się martwię, czy urośnie, czy nie pusty i takie tam...ale trzeba wierzyć, że będzie git to będzie! 3mam kciuki za serducho!!! a 6 mm, to już gołym okiem widać, a nie pod lupą, to już dużego dzieciaczka masz smile
                                • tusia27.04 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 17:09
                                  Milaz ale super że już niedługo wizyta serduszkowa smile Ja w środę mam pick up i jak wszystko pójdzie pozytywnie to 4.05 transfer. Estradiol mam niższy niż przy poprzedniej stymulacji ale na drugie podglądanie już mi nie kazał przyjeżdżać tylko od razu na pick up, pewnie będzie mniej komórek ale mam nadzieję że lepsze i widziałam że dopisał że sugeruje FAMSI mam nadzieję że embriolog weźmie to pod uwagę. Wzięłam sobie L4 już od piątku, napisał mi do dnia transferu(bo zawsze może się zdarzyć że nie będzie transferu) a najwyżej przedłużę do 4 weryfikacji bo nie będę brała płatnych werek.

Gratuluję wszystkich pozytywnych bet, a pozostałym kibicuję, nasz czas nastanie smile
                              • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 14:01
                                dzięki Kochana, ja z kolei w ogóle nie byłam dobrej myśli jak szłam na werkę, za mały prg, kiepski zarodek, a tu takie info smile teraz się bardziej martwię, żeby utrzymać..
                        • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 18:21
                          Anetka 3maj się! wyjedźcie na wakacje, bierz dalej te leki co możesz, odpocznij i może naturalsa strzelicie smile mi beta załapała (dzisiaj odebrałam II weryfikację) dopiero przy 5 transferze, więc uszy do góry! To się po prostu MUSI udać! smile
                          • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 18:23
                            Anetka Kochana wiele z nas wie co to za bol, przykro mi Kochana !!!! Tulam Cie mocno

83mati gratuluje wyniku i wytrwalosci !!!!
                            • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 18:33
                              no kurde, dopóki każda z nas ma macicę, to statystycznie po którymś razie się uda i tyle smile Jak nie w tym cyklu, to w następnych. Trzeba klepać te transfery i nie marudzić smile no i ananasa wcinać 2 plastry dziennie (u mnie zadziałało). Dawajcie znać na bieżąco Kochane!
                              • 2aneta1979 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 19:38
                                Dziewczyny z Wami mozna konie krascsmile Odkad dolaczylam do Was przezywam z Wami wszystkie emocje - wczoraj dol na maxa, a dzis jak Was czytam geba w bananasmile Teoria 83MATI na temat macicy i wakacji bezbledna , nawet juz sobie wyobrazam:miejscowosc gdzie jest nieograniczony dostep do ananasow, duzo seksu z jakas wakacyjna PRZYSTOJNA przygoda( stary ma slaba armie, a u mnie nie mydlo, nie wymydli sie) Rozmarzylam sie ........smile DZIEKI ZE JESTESCIE!!!!!smile
                                • krop-ka84 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 20:45
                                  ehh, żeby tak chociaż jeden jajowodzik był sprawny to i by się byk rozpłodowy znalazł, nawet z ananaskiem z puszki, a tak pozostaje rozkraczać się przed doktorami w klinice sad
                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 23.04.15, 21:31
                                    Dziewczyny trzymamy się dzielnie!

Stachowata jak tam?!
                                    Mi się trochę polepszyło, choć nie ukrywam, że było ciężko.
                                    Mój M podtrzymuje mnie na duchu i jakoś jest okej.

Czekam z niecierpliowscia na 4 werke i kolejny transfer. Wyciagamy wnioski i idziemy do przodu!
                                    • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 08:45
                                      Hej dziewczynki mam jedne z badaniach ktroe robilam i mam lekko podniesione nk. Norma do0,43 a ja mam 0,46.
                                      Myslicie ze taki wynik moze szkodzic imlantacji??
                                      • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 15:13
                                        inadra, szybko się zorganizowałaś z tymi badaniami, to dobrzesmile Tez muszę sie wziąć za siebie. Będę wdzięczna jeśli napiszesz gdzie robiłaś nk i co jeszcze badałaś, jakie są ceny, czy trzeba mieć skierowanie i u jakiego lekarza byłaś?
                                        • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 15:27
                                          Robilam w invicta.
                                          Na genetyczne jest promocja smile jakkolwiek glupio to brzmi.
                                          Robi sie je ze sliny i zestawy mozna zamowic na stronie i zrobic w domu po czym odeslac z tego co wiem bo ja robilam na miejscu. Koszt za oboje to 600 zl.
                                          A te immunologiczne to dr Szczyptanska na weryfikacji III powiedziala a raczej z niej to wymusilam powiedziala zebym zrobila subpopulacje limfocytow i bialko s i bialko c. Za to zaplacilam 490 czy jakos tak i tez w invicta.
                                          Wyniki tych subpopulacji ( w nich sa zawarte komorki NK) juz mam a robilam w srode a na reszte czekam.
                                          A zorganizowalam sie szybko bo sie wykoncze nerwowo. Wole zaplacic ale znalezc przyczyne niepowodzen niz kolejny raz ogladac zerowa bete po kolejnym transferze sad
                                          • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:23
                                            Dzięki inadra za odpsmile Ja juz genetyczne mam zrobione, teraz chce sie wziać na immunologie. Tego mi nikt nie polecił w invikcie, ale fragmentacje DNA plemnika polecili, weź i to pod uwagę. A Tobie zostały jeszcze jakieś rządowe podejścia? Bo z tego co pamiętam, pisałas ze to było juz trzecie? Pozdrawiam i zyczę by kolejny wynik bety był wystrzałowysmile
                                          • krop-ka84 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:41
                                            byłam u immunologa dr Suchanek w Invikcie i też mi poleciła zrobić badanie komórek NK i najlepiej w medycznej bo podobno najtaniej. I patrzę teraz na ich cennik na stronie i są tam badania: komórki NK i subpopulacje komórek NK. Czyli że które z nich badać? Dwóch nie zrobie, bo za drogie.
                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 13:58
                                    a dej se spokój, każda się rozkracza i nie marudzi smile przecież Ci lekarze nas wcale z twarz nie kojarzą, tylko z d..py smile a do ciąży jajowód nie potrzebny tylko macica, więc luz! dasz radę smile uszy do góry!!
                                • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 13:54
                                  dajesz Anetka! dupencje wygrzejesz na słońcu to od razu kolejne transfery/pick-upy będą udane smile
                              • barbarita38 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 11:55
                                83mati a od kiedy do kiedy jadłas ananasa
                                • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 14:03
                                  Barbarita - jadłam od 3 dni przed transferem (miałam crio), do II werki, kiedy dowiedziałam, że beta pozytywna, bo podobno można to jeść tylko do pozytywnego wyniku, ale czemu to nie wiem, gdzieś w necie to wyczytałam. Ananas świeży i dojrzały (ja w bierdonie kupowałam, bo w hipermarketach były niedojrzałe)
                                  • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 15:04
                                    kurde, od wczoraj plamię na brązowo i się boję, że beta będzie spadać..a jak się baba stresuje to jej progesteron spada, a że mam cale 11, to nie mogę się denerwować i kółko się zamyka..ech, żeby tylko wytrzymać do poniedziałkowej III werki..
                                    • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 15:22
                                      dostałam właśnie taką odpowiedź z Ministerstwa Zdrowia odnośnie wszelkich dodatkowych "wspomagaczy" tj. embryoglue, AHA, scretching endomentrum etc. :

"Szanowna Pani,
                                      W odpowiedzi na mail w sprawie realizacji programu zdrowotnego pn. ?Program ?Leczenie Niepłodności Metodą Zapłodnienia Pozaustrojowego na lata 2013 ? 2016? (zwany dalej ?Programem?) Departament Matki i Dziecka uprzejmie informuje, że po zakwalifikowaniu pary do zapłodnienia pozaustrojowego wszystkie bezpośrednio związane z realizacją procedury zapłodnienia pozaustrojowego usługi, które są niezbędne dla danej pary i wynikają z jej indywidualnych potrzeb medycznych w tym zakresie są finansowane w ramach Programu.
                                      W związku z tym, jeżeli lekarz prowadzący uzna, iż w Państwa przypadku
                                      zastosowanie wymienionych przez Panią procedur jest uzasadnione medycznie i może pomóc w osiągnięciu pozytywnego wyniku leczenia, powinny zostać objęte
                                      finansowaniem w ramach Programu.
                                      Z poważaniem
                                      (-) Dagmara Korbasińska
                                      Dyrektor
                                      Departamentu Matki i Dziecka"

czyli trzeba się kłócić z lekarzami, żeby nam to wszystko robili bez łaski smile
                                      • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 15:31
                                        Dzieki 83mati !!!!!!!
                                        Swietna wiadomosc,
                                        Moglabys mi to przeslac na maila??
                                        Inadra83@gmail.com
                                        • barbarita38 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:24
                                          ja też poproszę na maila, z góry bardzo dziękuję, basiaehlert1@o2.pl
                                          • krop-ka84 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:33
                                            ja również poproszę 9111984@wp.pl
                                        • luiza.zet Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:25
                                          Ech, najgorsze, że "jeżeli lekarz prowadzący uzna", a może nie uznać jesli tylko zechcesad
                                          • barbarita38 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:32
                                            no właśnie bo ja pytałam Lukaszuka o embroyglue i powiedział że się nie nalezy ale sctratching to sam mi proponował
                                            • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:38
                                              Ten stratching robia w dniu transferu czy wcześniej?
                                              • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 17:13
                                                podobno wcześniej robią, ale kiedy to nie wiem
                                          • olenka.s3 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 16:41
                                            Ja tez to poprosze na maila olenka.s@onet.eu
                                            no wlasnie to wszystko jest tak ladnie sformulowwne,jezeli lekarz uzna...tyle ze oni najczesciej nie uznaja bo im wiecej podejsc tym wiemszy zysk dla nich:/To samo jest z tymi dwoma zarodkami przy ostatnim transferze...i tak podaja jeden mimo ze mozna dwa...ale po co.Nie zdziwie sie jak zaplodnia.tez tylko 6 komorek.Ale musimy walczyc z nimi i sie klocic o swoje.
                                            • 83mati Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 17:11
                                              słuchajcie Kochane, mogę Wam to wszystkim wysłać na maila, ale to jest odpowiedź na moje mię i nazwisko, więc nie wiem, czy lekarze Wam to uznają..Ja napisałam do Ministerstwa z tego formularza : www.invitro.gov.pl/kontakt i ma 2 dni odpisali na maila, to może lepiej, jakbyście miały taką odpowiedź na swoje imię i nazwisko, żeby lekarze widzieli, że jest nas więcej? tak tylko sobie myślę, ale jak będziecie chciały moje pismo to spoko, mogę Wam wysłać
                                          • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 10:54
                                            Wiec dziewczyny nie wiem czy to dobrze bo to troche szalenstwo ale ide za ciosem.
                                            Wczoraj przyszla @
                                            W srode jade na wizyte i walcze o moja sniezynke.
                                            Milego weekendu wam zycze
                                            • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 11:11
                                              inadra tez mam w srode wizyte i mam 2 śnieżynki, które na mnie czekają smile Idziemy za ciosem smile nie poddajemy się!
                                            • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 11:13
                                              Cześć dziewczyny. Ja się pytałam i mi powiedział w a wawie że że nie ma opcji na dodatkowe rzeczy. Za mała kasę dostają za procedurę aby dokładali np. embruoglue. Nie ma wytycznych że mają obowiązkowo coś dodatkowo stosować czyli mogą ale nie muszą. Zarząd jest nastawiony na cięcie kosztów. Dostają kasę za stymulację i jak wychodzi więcej transferów niż jeden to już są w plecy. Nie mamy na co liczyć. Nikt ich nie rozlicza z udanych procedur nikogo to nie interesuje koszmar.
                                              • martka35 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 11:19
                                                A za jedną stymulację mz płaci 7500. My ostatnio się uparliśmy na podanie jednej komórki i lekarz był mega zły nawet napisał w naszej karcie że on zalecał 2 z wykrzyknikami co by zarząd go nie zwolnił.
                                                • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 11:26
                                                  Glupota !!!!!
                                                  A najwieksza glupota ze nie mozesz za to doplacic !!!! Tego to juz zupelnie nie rozumiem
                                                • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 18:09
                                                  Miracle a u kogo masz wizyte Kochana?
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 20:53
                                                    inadra ja mam u Pani doktor Sowinskiej- 4 werka.
                                                    Nie odstawialam globulek dpch, bo to moje 1 podejście wogóle. Trochę się obawiam wszystkiego-jak to na początku. Okresu dlatego też nie mam bo hormony wysokie. Ale chce to od lekarza usłyszeć, że musi być kolejny transfer i trzeba odstawić wszystko.
                                                    Liczę tylko, że w tym cyklu uda mi się to zrealizować.
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 21:13
                                                    Rozumiem,
                                                    No ja juz @ mam wiec mocno licze ze profesor bo do niego jade wlaczy mi antyki zebym mogla nie tracic czasu.
                                                    Ja mam na 17.20 moze uda nam sie zobaczyc wink
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 21:21
                                                    Ty już jesteś w tym doświadczona, ja to panikara jestem tongue_out
                                                    Ja mam na 14, a do południa krew-chcialam zmienic wogole termin 4 weryfikacji ale na infolinii nie zgodzili się na to uncertain

No to tylko czekać nam do kolejnego transferu! Jak tez czas teraz wolno leci.. chciałoby się wszystko przyspieszyć a tu trzeba czekać..

Ja dzisiaj z moim M udałam się nad jeziorko na spacer-taka ładna pogoda u nas dzisiaj byłasmile

Stachowata jak po grillu? smile Upiłaś się tak jak planowałaś?tongue_out
                                                  • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 21:45
                                                    Ja to juz nie mam sily chic panikuje za kazdym razem uncertain
                                                    Stres mnie zabija zawsze tak samo.
                                                    Ughhgghgg nie mam dzis dobrego nastroju ale napic sie nie moge bo jutro mam zajecia na 10 i tak cholera co tydzien bo dla relaksu prowadze aerobik choc po tym jak wczoraj przyszla @ nie wiem czy podolam sad
                                      • tosia140636 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 18:19
                                        Cześć Mati,

Czy mogę poprosić Twoją odpowiedź z Ministerstwa zeskanowaną na pocztę prywatną?

pozdrawiam
                                        • inadra Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 24.04.15, 21:28
                                          83 mati a moglabys wyslac swojego maila jakiego napisalas do nich???
                                          Ja tez chetnie do nich napisze
                                          • stork-s Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 21:51
                                            Cześć dziewczyny, czytam forum od kilku tygodni i uważam że jest bardzo pomocne. Postanowiłam i ja się przyłączyć.
                                            Wczoraj miałam transfer, niestety bez konsultacji przed ponieważ lekarz się spóźnił ponad godzinę i zaczęli od razu transfery. Trochę się zdenerwowałam bo nie dali nam szansy porozmawiać przed transferem.
                                            Także minutę przed transferem dowiedziałam się, że w 3 dobie mam tylko jeden zarodek i jak się później okazało bardzo słaby, tylko 6c.
                                            Zastanawiam się czy lekarze mają jakieś teorie dlaczego zarodki przestają się dzielić ?
                                            No i najważniejsze myślicie, że jest w ogóle jakaś szansa na ciążę przy takim słabełuszku ? Nie chcę tracić nadziei ale już dzisiaj miała lekkie załamanie, bo liczyłam na więcej zarodków i lepszą ich jakość a tu taki psikus....
                                            • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 21:58
                                              Witaj stork-s. Zarodek 6c wcale nie jest taki słaby!
                                              Ja mam śnieżynkę 2bb-liczy się przede wszystkim cyferka z przodu, im wieksza tym lepsza smile Ale i tak nie ma reguły na przyjęcie się- to jest indywidualna sprawa każdego organizmu więc głowa do góry.
                                              Nie trać nadziei, teraz tylko odpoczywaj, dużo leż i pij dużo wody.

• krop-ka84 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 25.04.15, 22:16
                                              u mnie przy pierwszym podejściu wszystkie zarodki przestały sie dzielić, żaden nie dotrwał do blastocysty. Pytałam dwóch lekarzy o możliwą przyczynę i żaden nie umiał wskazać przyczyny. usłyszałam same przypuszczenia - że to może przez słabe nasienie, a może przez niskie anh, a może taki cykl, a może miała Pani pecha.....
                                              Każdy zarodek daje szansę na ciążę, musisz w niego wierzyć. Trzymam kciuki smile
                                              • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 08:24
                                                Kurcze nie wiem co się dzieje- dzisiaj w nocy nie spałam bo tak mnie jajniki bolały, w zasadzie bola od kliku dni ale dzisiaj to juz meeega sad
                                                Trochę się zaniepokoiłam... sad
                                                • stork-s Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:31
                                                  Dziękuję za wasze ogromne wsparcie, przywrocilyscie mi nadzieję. Tak więc leżę, piję dużo wody i mleka pokladając duże nadzieje w moje maleństwo. Jeszcze raz dziękuję i życzę miłej niedzieli.
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:40
                                                    miracle a betę powtarzałaś???
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:41
                                                    Nie robiłam, bo nie było sensu. Teraz na 4 werce będę miała w środę.
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:45
                                                    ja mam taką dziwną sytuację teraz, że jutro muszę powtórzyć znowu betę bo coś tam urosło..pewnie czytałaś..ale raczej niz z tego nie będzie, juto się dowiemsmile
                                                    może jutro idź do ginekologa albo zadzwoń do kliniki? bo dziwne te bóle
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:45
                                                    a dostałaś już okres?? może to z tym związane?
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:47
                                                    Nie dostałam @, bo cały czas biorę hormony dpchw-nie odstawiłam nic, więc może to przez te hormony mnie boli..
                                                    Czekam do środy, nie chce się stresować.
                                                    A u Ciebie jak najbardziej nadzieja jest, więc trzymam kciuki !
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:50
                                                    może za długo już te leki poprostu i Cię boli... nie ja myślę, że niemożliwe żeby w 10dpt beta byłą 1,82 i żeby coś z tego jeszcze było... to chyba za późno ale leki biorę jak kazalismile)
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 10:55
                                                    Pewnie za długo, ale nie wiedziałam co robić czy brać dalej czy nie uncertain
                                                    Rozpiskę stymulacji miałam do 10 dpt (czyli do minionego piątku) i tyle. Nikt nic nie informował, co później robić w razie niepowodzenia.
                                                    Teraz już się uczę na błędach. Następnym razem po 2 transferze wykupię 3 weryfikację na miejscu, by się nie denerwować i samemu nie podejmować decyzji.
                                                    Zostawiają cie z tym wszystkim samąuncertain

Pamiętaj, że cuda się zdarzają i należy w nie wierzyć! smile
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 11:02
                                                    no ten plus jedyny z tymi weryfikacjami, że mówią co dalej... wierzę w cuda ale nie wiem czy mnie akurat spotka....byłoby nieziemnsko!smile))))))
                                                  • miracle2015 Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 11:04
                                                    Prędzej czy później będziemy w ciąży, ja w to wierzę z całych sił!!
                                                    Nie ma wogóle innej mozliwości!

Mam dzisiaj załamkę i deprechę uncertain
                                                  • stachowata Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3 26.04.15, 15:45
                                                    miracle masz mrożaka zaraz go sobie odmrozisz i możesz podchodzić a ja muszę czekać dwa miesiące i od nowa cała stymulacjasad( to dopiero można mieć depreche....ja już dochodzę do siebie miałam w tygodniu dni krytyczne.... ale pewnie jeszcze jutro jak odbiorę betę to też fajnie się nie poczuję...